Jump to content

put preko dvorišta


mau

Preporučene objave

molim vas pomoć. naime, radi se o dvorištu na kojem se nalazi obiteljska kuća koja je u vlasništvu mog brata i mene unatrag 3 godine. iza našeg dvorišta nalazi se susjedova parcela koji uporno traktorom i sl. vozilima prelazi preko moje parcele da bi došao do svoje gospodarske zgrade! iako je njegova parcela velikih dijelom uz glavnu, državnu cestu, on prelazi preko mog dvorišta, a svoje je zagradio i njeguje travnjak! na mojoj i bratovoj parceli nije ucrtan nikakav put na katastarskom planu. problem je što su naši roditeljite djed dozvoljavali da oni prelaze preko parcele pa ju oni koriste unatrag više od 30 godina!sto mi je raditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim vas ako bilo tko ima savjet...

 

naime radi se o tome da smo i brat i ja mladi pa misle da mogu raditi što žele! sve je počelo tako da su nama nestale (ukradene) neke stvari pa smo mi nabavili psa koji je u našem zagrađenom dvorištu! i sad nam oni prijete da si stavimo psa na lanac ili ga negdje zatvorimo, jer da oni imaju put preko našeg dvorišta, a pas ih napada!! prije ni nisam obračala pažnju da ptolaze, ali sad mi jr dosta svega! ak im popustim cileli život ću to morati trpjeti. kako netko može po tuđem, a ima pristup cesti!! također oni tvrde da tu prolaze već 50 godina, a na tom istom "putu" je još 1984. g postojala kuća koja je srušena te je sagrađena sadašnja ali ne na istom mjestu. također unatrag 10 godina tu su rasle neke stare jabuke tako da se nije moglo ni proči traktorom i sl. još malo i moja kuća će im smetati...

 

 

 

pomoć molim vas!

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo ostavite psa i ograđeno dvorište. neka vas tuži ako ima na osnovi čega. Pazite samo da vam ne otruje psa. ako treba stavite duplu ogradu da ne može nauditi psu. ako bude nasilan zovite policiju.

 

da nije tu prolazio duže od mjesec dana mogli bi zvati policiju za smetanje posjeda. ali ovako ne možete. međutim, vi kao vlasnici imate sva vlasnička prava i obveze čuvanja nekretnine i posjeda, vaša vlasnička prava nikad ne zastarijevaju. ako služnost puta nije upisana u gruntovnici, nema vas baš velike šanse da ostvari pravo prolaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bi snjima razgovarala i pokazala ima papire iz gruntovnice i katastra na kojima nema puta ucrtanog niti spomenutog. jer to postaje nenormalno. jučer je na tom dijelu dvorišta bila neka daska na podu ostavljena bez ikakve namjere, a susjeda je vikala da joj je zapriječen put i cijelo selo digla na noge! od nas nitko nije bio doma u to vrijema! također djeca tu prolaze njihova i tuđa, vode druge sudjede ko da je naše dvorište šetalište! osim toga baš namjeravamo tu staviti tlakavce i urediti to, pa mi se ne sviđa pomisao da budu tu prevažali stajski gnoj i sl.! jer nažalos prema njihovoj strani moj je otac ostavio vrata na ogradi!! mogu ja to zatvoriti??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zatvorite, pa neka vas tuže. vjerojatno neće jer za tužbu treba novaca, a ako nigdje nema ucrtanog puta, a niti pisane služnosti, ne znam da li baš mogu ostvariti na sudu svoje namjere. pogotovo sada kada je novim zakonom o gradnji predviđena komasacija građevinskog zemljišta, što bi značilo uređenje građevinskih parcela po urbanističkim uvjetima, čime bi se izbjegavali slučajevi služnosti i sl.

 

ako njegova parcela ima izlaz na javnu površinu, nema razloga da prolazi kroz vaše zemljište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam kakvu ulogu ima dosjelost kod služnosti. kod stjecanja vlasništva dosjelost se ostvaruje sudskim putem na osnovi poštenog i nesmetanog posjeda 10-20 god. ovisno da li se radi o privatnom ili državnom zemljištu.

 

međutim, radeći sa nekretninama, znam da su nekad služnost stjecali sudskim putem tako da su barem jednom prošli nekim putem uz prisustvu svjedoka, i ako ih nitko nije tada potjerao sud im je dosudio pravo prolaza. ali tako je bilo u doba austrougarske.

 

ne znam kako je to danas kad urbanisti idržava uređuju građevinske čestice, a tako i granice vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Moj susjed po mome putu vozi se već od 1987. godine.Nikad ga nije htio kupiti (put). ALi se na temelju svoje fizičke sile i snage koristi već 21 godinu. Sada bi moj sin na tom dijelu htio graditi kuću. Može li tužbom njemu zabraniti korištenje istog jer na vlasničkom listu je to čista naša parcela. Zahvaljujem..Molim hitan odgovor! Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam pravnik, ali onako usput saznajem da postoji

1. tužba za smetanje posjeda - morate reagirati u mjesec dana od kada saznate za smetanje (kao npr. netko prolazi vašom parcelom)

2. vlasnička tužba koja nikad ne zastarijeva i kao knjižni vlasnici uvijek možete pokrenuti tužbu za ostvarivanje vlasničkih prava.

 

kakve su sanše, ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

eto i mene sa problematikom puta. kupio muž lijepo gradilište, ali počelo se komplicirat. uz rub našeg zemljišta,tj.na međi postoji komad asfaltiranogn puta koji koristi jedna starija gospođa čija je kuća ispod našeg zemljišta,tj.udaljena od glavne ceste.ali odjednom pojavila se načelnica općine, seoski šerif, koja je odlučila prodat zemlju svoje bake,a koja graniči sa spomenutom staricom. a nema izlaz na prometnicu, pa je odlučila da put koji je na našoj zemlji, proglasi općinskim putem. mislim, mi smo uredno platili mjernike koji su nam označili do kuda je naše gradilište.čak i susjed kojemu dio terase leži na našem nismo predbacili niti slova.postoji neki zakon koji načelnici (koja uredno radi i na urbanizmu)dozvoljava da nama doslovno otme taj put i napravi cestu????i kome mi to uopće možemo prijviti, jer mi se čini da je to malo i sukob interesa.em radi na urbanizmu, em je načelnik općine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postoji zakon o izvlaštenju.

 

za izgradnju objekata od općeg interesa može se izvršiti nasilno izvlaštenje, ali naravno uz naknadu, a to je po nekoj prosjećnoj cijeni za to područje. međutim , odluku o općem interesu donosi sabor - vlada, istina u praksi nekad gradska poglavarstva, a možda i općine.

 

e pa sad, ako gospođa misli da je to put od općeg interesa i oćeg dobra (tipa auto-ceste, škole isl.), ...........

 

 

da se stvarno radi o općem interesu, najpametnije je postići što veću cijenu, bez sabora i nasilnog izvlaštenja.

 

ovdje, procijenite sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo sam našla na forumu, pa obratite pažnju na, citiram:

 

''Kada je riječ o privatnoj parceli a koja u naravi (dugo godina) predstavlja put naputak Ministarstva je ovakav:

Jedinice lokalne samouprave moraju naručiti izradu geodetskog elaborata na temelju kojeg će se u katastarskom operatu evidentirati stvarni način uporabe kat. čestice i te bez formiranja posebnih katastarskih čestica za ove površine (dakle, bez parcelacije).

U postupcima izdavanja akata nadležna tijela trebaju obaviti očevid i koristiti posebnu geodetsku podlogu u kojoj je ucrtana prometna površina koja postoji u naravi. Utvrđivanje imovinsko-pravnog statusa prometne površine nije predmet tih postupaka jer u predmetnom kontekstu prometna površina nužno ne mora biti površina javne namjene.''

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija