Jump to content

Majka gubi skrb nad 5god. djetetom?


Sana29

Preporučene objave

U fazi sam rastave i bivši je također tražio skrb nad našim djeteom koji sad ima 5 i pol godina.Iako zakon kaže da djete do svoje 7 godine automatski pripada majci ja sam izgubila skrbništvo da ni sama neznam kako.naveli su da trenutno nemam adekvatne stambene uvijete jer živim sa roditeljima u jednosobnom stanu i da je dijete tamo naviklo živjeti,jer smo do prije rastave živjeli kod njegovih roditelja u stanu te da će se baka brinuti za njega.

Pa zar ja kao majka nisam podobnija da se brinem za svoje dijete? Zar je u današnje vrijeme samo bitno da dijete ima svoju sobu a ne kvalitetnu skrb i odgoj vlastite majke????

Uložila sam Žalbu na županijski sud,mislite li imam li kakve šanse da mi vrate dijete???

Zaposlena sam,imam veću plaću od bivšeg muža,prodajemo stan da kupimo kuću i osiguramo veći prostor dijetetu,a postoji i opcija da odem kod čovjeka s kojim sam već 2godine i koje se odlično slaže sa mojim dijetetom.Imam li šanse??? IMam li opće ikakva prava kao majka????

 

*editirala newbie: naslov teme skraćen

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa svi su me uvijerili da postoji taj zakon po kojem bi dijete zbog tako male dobi trebalo pripasti majci,a zbog kojih razloga sam podobnija,ja mislim da ih je puno.Svaka čas nekim muževima i očevima koji si doista sposobni brinuti se za svoje dijete ali moj bivši uistinu nije takav i ta skrb ustvari je prebačena na njegovu majku,ženu koja ima 60godina.vjerujem da vi kao otac,pretpostavljam osjećate se povrijeđenim kad kažem da bi ja kao majka trebala dobiti skrb nad svojim djetetom ali vjerujte mi meni je neopisivo teško.Ja sam to dijete nosila u sebi 9mj,molila sam muža da ide samnom na porod jer me bilo strah,a on je reko da on to nemože da bi se on tamo srušio a sad se može brinuti o njemu???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam otac, majka sam ;-)

koliko mi je poznato, Obiteljski zakon u odnosu na dijete ne preferira niti jednog roditelja temeljem spola. Nemojte slušati što su Vam svi rekli, nego na internetu potražite Obiteljski zakon i sami pročitajte. Nemojte dozvoliti da se u ovim za Vas teškim trenucima iscrpljujete razmišljanjima o prošlosti koju više ne možete izmjeniti, te o tome što je fer, a što nije, nego, ukoliko smatrate da bi za Vaše dijete bilo bolje da živi s Vama, djelujte. U postovima korisnika canis i newbie možete naći cijeli niz konkretnih savjeta kako zakonski zaštiti interese svoga djeteta, što pisati,kome pisati, kako pisati, što tražiti. Također, za utjehu, ukoliko nije proveden poseban postupak, nije Vam oduzeto skrbništvo nad djetetom, nego je dijete samo dodjeljeno ocu na zajednički život i skrb, a Vi imate jednaka prava i dužnost skrbiti o djetetu kao i on. Dakle, emocije na klin i hladne glave u pravnu bitku za dijete. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,tek sam se uključila u ovo sve pa će mi trebati malo vremena da polovim te postove o kojima pričate i sve mi je jasno o čem pričate i vjerujte mi borim se za svoje dijete ali očito sam bila presigurna da ga nemogu izgubiti i šutnjom natjerala muža da pljuje po meni i dobije skrb.uložila sam žalbu na županijski i već 6 mj čekam odgovor da li je moja žalba prošla i čak ako nije neću odutati.Tražit ću ponovo skrb zbog promjene uvijeta iako to sve košta,ali ne dam svoje dijete,on ga uistinu nije zaslužio...na kraju,što ako nisam ja...eh

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sana, sud je procijenio da bi vi i bivši muž bili jednako skrbni roditelji (što kažete da nije točno - dakle sud je krivo procijenio), pa da će za dijete biti manje stresno da ostane tamo gdje je do sada živjelo, uz što je i prevagnulo to da ste trenutno u takvoj stambenoj situaciji koja ne bi bila povoljna za dijete. No, to će se naravno promijeniti, i pahuljicazg je dobro napisala da je samo važno da vam nije oduzeto skrbništvo nad djetetom. Dakle, hrabro!

I svakako pišite požurnice na sud! 6 mjeseci...strašno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala...trudim se...ali svki put kad dobijem nadu sve moje nade padaju u vodu i sve pomalo gubi smisao...ali neću odustati...previše volim to dijete da ću dozvoliti da odrasta bez majke..

Je istina je da ne gubim skrb u definitivnom smislu ali bude li ostao živjeti kod oca on mi neće dozvoliti da sudjelujem u cijelom djetetovom životu onako kako bi htijela a i trebala...inate mi se za svaku sitnicu i pričaju o meni sve najgore...ali srećom nisu uspjeli okrenuti dijete protiv mene...

Malecki je jako pametan i već je polako počeo shvačati da tatina obećanja i kupovina njegove ljubavi ne znače ništa i sad mu je sve teže kad od mene odlazi ocu...čak i ako izgubim skrbništvo makar znam da me dijete obožava i cijeni jer mu neizmjerno pružam ljubav i sve što mogu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođo,

 

Onaj tko vas je savajetovao u toku brakorazvodnog postupka je isto napravio vrlo loše,pa bio to vaš punomoćnik/odvjetnik ili što nije za isključiti –Centar za socijalnu skrb.

 

Obiteljski zakon jasno i nedvosmisleno govori o ravnopravnosti roditelja,bio on ili ona,majka ili otac, u odnosu na sve što je vezano za dijete.

 

Roditeljska skrb je uvjek zajednička i kada roditelji žive zajedno i kada su odvojeni (npr.nakon razvoda braka).

 

Dijete je samo dodjeljeno jednom od roditelja na život (jer dijete nije ormar ili krevet koji se može prenositi svaki tjedan ili mjesec na drugo mjesto), jer djetetu treba određena stabilna sredina za normalni razvoj i odrastanje.

 

Dakle,vi i sada nakon razvoda zadržavate roditeljsku skrb i ravnopravno,zajedno i sporazumno trebate brinuti o svom djetetu sa svojim bivšim suprugom.

Sud kada donosi odluku o tome s kojim će roditeljem dijete po razvodu braka nastaviti živjeti treba sagledati cjelokupnu situaciju i donijeti odluku koja je u najboljem interesu djeteta.

 

Vi ste uložili žalbu na sudsku odluku i sada je predmet pred županijskim sudom te će isti donijeti svoj stav i mišljenje koje može biti takav da će odbiti vašu žalbu i

potvrditi odluku općinskog suda,ukinuti presudu u djelu na koji ste se žalili i vratiti na ponovno odlučivanje općinskom sudu.

 

Sve ostalo što navodite,kao da se dijete do 7 godina života dodjeljuje majci na život,a posebno da je jedan roditelj samo po svom spolu pogodniji da dijete živi s njim,kao i ostalo,nema nikakve podloge u Obiteljskom zakonu i s tim trebate odmah raščistiti i biti upoznati.

 

Također,važno je za napomeniti da odluka suda (kada postane pravomoćna) o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti po razvodu braka može promjeniti u sudskom izvanpraničnom postupku kada nastupe promjene okolnosti zbog kojih je ista i donešena.

 

Dobronamjeran savjet: ne potpadajte pod utajecaje sredine u kojoj postoje predrasude i koja na tome zasniva svoje mišljenje i stavove, da su majke bolji roditelji a očevi lošiji i obratno.

I majke i očevi su samo roditelji i ništa više,ravnopravni pred zakonom,a zakon je prvenstveno usmjeren da štiti prava djece ( i tako treba biti).

Za rođenje djeteta jednako su zaslužni i majka i otac,iako svatko u tome ima svoju biološku ulogu.Bez majke i oca djete samo po jednom roditelju nikada ne bi moglo ''ugledati ovaj svijet'',a isto tako i jedan i drugi roditelj su potrebni za normalan i skladan razvoj djeteta u odraslu i zrelu osobu.Uloga roditelja se međusobno ne isključije,ona se nadopunjava,a sve na korist samom djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dodala bih samo da zapravo niti jedna sudska odluka vezana uz djecu (dodjela na zajednički život i skrb, susreti i druženja, pa čak i oduzimanje roditeljske skrbi) nije konačna i zauvijek. uvijek se može tražiti izmjena odluke zbog izmjenjenih okolnosti, poput promjene životnih uvjeta (ukoliko je u Vašem slučaju razlog za dodjelu djeteta ocu na skrb neadekvatan smještaj, kupovinom većega stana okolnosti se bitno mijenjaju), a odluka o susretima i druženju trebala bi se prilagođavati dobi djeteta, kao i iznos alimentacije, itd. mislim da bi svakako trebali reagirati kod nadležnog CZZS-a ukoliko Vam otac uskraćuje susrete s djetetom, a pogotovo ukoliko ga nastoji okrenuti protiv Vas, čime ga emotivno i psihički zlostavlja. Djelatnici Centra su prema zakonu dužni reagirati i zaštiti Vaše dijete, za što im na raspolaganju stoji cijeli niz mjera. Ukoliko se Centar napravi gluh i glup, a što im je česta praksa, Vi također imate na raspolaganju niz načina na koje ih možete natjerati da rade svoj posao. A prvo i osnovno, te svakako najjače oružje, poznavanje je Vaših i djetetovih zakonskih prava. Dakle, pustit priče, čitat zakone :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko županijski sud ukine presudu u dijelu na koji ste izjavili žalbu i vrati na ponovno odlučivanje općinskom sudu,isti će navesti razloge za to u svom obrazloženju te ćete čitajući obrazloženje biti detaljno upoznati sa svim.

Nadam se da niste sami pisali žalbu,već da ste isto prepustili stručnoj osobi koja je trebala u žalbi ukazati na pogrešno utvrdjeno činjenično stanje,pogrešnu primjenu materijalnog prava i bitne povrede odredaba parničnog postupka...

 

Da ne ulazimo u detalje koji razlikuju parnični od izvaparničnog postupka, jer vam je to nepotrebno i dodatno bi opteretilo vaše sadašnje stanje,dovoljno je reći da se nadležnom sudu obraćate prijedlogom (tada ste u postupku predlagateljica) da se zbog izmjenjenih okolnosti donese nova odluka o povjeravanju djeteta na život i odgoj vama.

Za bitno izmjenjene oklonosti bi se moglo reći da su okolnosti suprotne od onih na osnovi kojih je sud zasnivao odluku o povjeravanju djetea na život drugom roditelju,te ih je potrebno u postupku i dokazati.

 

Međutim,trebate znati da će sud procjenjivati ponovo sve okolnosti i voditi se najboljim interesima djetata.

 

Drugim riječima,nije sigurno da će samo izmjenjene okolnosti s vaše strane biti dovoljne da sud promjeni svoju odluku i dijete dodijeli na život vama.

 

U ovom času niste u prilici pokretati izvanparnični postupk, jer traje žalbeni postupak,ali po pravomoćnosti presude i promjenom oklonosti na osnovi koje je ista i donesena to možete učiniti.

Svaki slučaj je zaseban i teško je na osnovi samo nekih podataka predviđati odluku suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,razumijem...Žalosno je da neki postupci mog bivšeg supruga koji inače ne zna što treba učiniti u nekom određenom trenutku sada se pokazuju kao pravi postupci.

Jer s namjerom je upisao dijete u vrtić u svom kvartu i zatražio da cijeli postupak vodi CZZS u njegovom kvartu.

Tamo su me isprva i psihologica i socijalna radnica uvjeravale kako dijete treba pripasti meni i bivšeg ispitivale zbog čega uopće traži skrb da bi na kraju njihova odluka bila potpuno drugačija i promjenila moj život.Između toga svega bojim se da stoji i poznanstvo njegove obitelji sa načelnikom općine u kojoj i je taj dotični CZZS,sad dokaza nemam ali sve je sumljivo...

U konačnici izgubila sam skrb zbog mišljenja CZZS na koje se pozvala i sudkinja donošeći odluku.

Zanimljivo mi je samo kako su djelatnice CZZS napisale kako je moj suprug na testovnom matrijalu ispao jako depresivan i agresivan ali to ne smatraju kao njegov obrazac ponašanja jer ja kao supruga nisam ništa pričala o tome,ali mene to nije niko ni pitao.

Nisam sama pisala žalbu na županijski sud ali čitajući ju vrlo je štura i čak mislim da bi ju ja sama bolje napisala...

Nažalost nemam neko veliko povjerenje prema svojem odvjetniku jer sam ga uzela preko jedne prijateljice i radi mi skoro za badava pa vjerujem da se niti ne trudi oko mog slučaja.

Sve u svemu jako malo nade postoji u cijelom slučaju ali ne želim odustati,previše volim svoje dijete i bojim se za njegov život i odgoj koji mu tamo pružaju i s kojim se nisam slagala ni dok sam živjela sa suprugom.

Tamo nema granica i misle da se sve pa i ljubav kupuje igračkama...a sad pomalo i djete počinje shvačati da nije sve u obećanjima koje mu otac daje a večinu uopće niti ne ispuni i sve teže odlazi ocu...

Sve u svemu i nema nekih posebnih nada,jer cijela situacija što dalje to sve više ide u korist mog bivšeg supruga,od vrtića,stambenog prostora pa do bake koja pomaže u brizi itd...

Ne znam samo kako ću izdržati da dijete vidim samo 8 puta mjesečno...to mi se čini prestrašno i prebolno...

Ah...samo da ta žalba prođe i da dobijem priliku dokazati mnogo stvari...ne kažem da dijete uvijek treba pripasti majci jer znam ima i svakakvih majki ali ja mislim da meni ne fali ama baš ništa i da me u svemu vodi bezuvijetna ljubav prema mom sinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što pišete obojeno je intezivnim osjećajima i to je u potpunosti razumljivo.

Vi ste roditelj svog djeteta i nalazite se na kraju postupka razvoda braka.

S vremenom će stvari sjesti na svoje mjesto i moći ćete daleko smirenije i racionalnije pristupati cijelom problemu,a samim tim i poduzimati postupke koje vam zakon omogućava.

 

Još jednom ću ponoviti,jer izgleda da do sada niste razumjeli da vam roditeljska skrb nije oduzeta,vi ste i dalje skrbnik svog djeteta ,kao i njegov drugi roditelj i tu između vas zakon ne pravi razliku.

 

Dijete ne pripada majci ili ocu nakon razvoda braka.Dijete je i dalje zajedničko (pogledajte presudu, u kojoj to treba biti i navedeno).Dijete se ne može niti podjeliti nakon razvoda braka,kao bračna stečevina,jer se radi o ljudskom biću!!!

 

Razvod braka je takvo stanje gdje prestaje i obiteljska zajednica,a dijete kao živo ljudsko biće ne može malo živjeti kod jednog,a malo kod drugog roditelja,jer bi to bilo štetno za njegov normalan razvoj.

 

Zato sud donosi odluku da dijete po razvodu braka nastavi živjeti s jednim od roditelja uz zajedničku roditeljsku skrb (pogledajte presudu u kojoj to mora biti navedeno).

 

Roditelj s kojim dijete neće nastaviti živjeti po razvodu braka nije manje vrijedan roditelj.

 

Razvod braka je jednostavno takva situacija gdje zbog nemogućnosti daljnjeg zajedničkog života bračnih drugova dijete nastavlja živjeti s jednim od roditelja,a isto tako dijete ima pravo na susrete i družanja s drugim roditeljem.

 

Na sve ovo što sam naveo ( i još na dosta toga) trebali ste biti upozoreni i upoznati u postupku posredovanja prije razvoda braka od strane radnika CZSS. (očito je da isti to nisu učinili, iako ih zakon na to obvezuje)

 

CZSS ne odlučuje o tome s kojim će roditeljem dijete po razvodu živjeti, već isti daje mišljenje sudu, međuostalim i o tome,a sud može takvo mišljenje prihvatiti u postupku ali i ne mora (sud nije obvezan postupati po mišljenju CZSS).

 

Zato izjave radnica tog CZSS možet prihvatiti samo kao njihov osobni stav i ništa više.

 

Sada treba pričekati odluku županijskog suda,te će ista odrediti vaše daljnje postupke.

 

U sudskoj presudi su određeni susreti i druženja malodobnog djeteta s roditeljam s kojim ne živi.

Ukoliko se niste žalili i na tu točku presude ( a isto nije učinio niti vaš bivši suprug) onda je ista postala pravomoćna.

 

To znači da vi imate obvezu i pravo,a dijete pravo, da se družite na način kako je to navedeno u presudi.

Onemogućavanje ili spriječavanje sureta i druženja s malodobnim djetetom je kazneno djelo opisano u čl.215.st 1.Kaznenog zakona i u slučaju takve situacije možete podnijeti kaznenu prijavi nadležnom općinskom državnom odvjetništvu,a također je moguće pokrenuti i ovršni postupak pred sudom radi ostvarenja susreta i druženja djeteta s roditeljem s kojim djete ne živi.

 

Pravomoćnom presudom je određan i mjesečni iznos uzdražavanja koji snosi roditelja s kojim dijete ne živi (u ovom slučaju ste to vi).

Neizvršavanje takve obveze je također kazneno djelo iz čl.209.KZ-a,a na osnovi pravomoćne presude pokreće se ovršni postupak za naplatu dospjelih a neisplaćenih mjesečnih iznosa uzdržavanja pri čemu se zaračunavaju zakonske zatezne kamate od dana dospjeća pa do dana uplate.

 

Ovo sam vam napisao kako bi bili bar malo upoznati s zakonskim odredbama i mogućim situacijama koje se najčešće događaju u postbrakorazvodnom periodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem da sam ja i dalje skrbnik svog dijeteta i da tu nema razlike među nama ali tu razliku pravit će moj bivši suprug jer on smatra da ako dijete pripadne da živi kod njega on automatski misli da je samo njegovo i da ja moram plačati samo alimentaciju i ne brinuti se i ne odlučivati više o njemu i stvarima koje su bitne za njegov život.

Kako ću se ja s takvim čovjekom išta dogovoriti i sporazumjeti u vezi našeg djeteta?

Jučer ga pitam kako se zove nova djetetova vrtička grupa i tete ni to mi ne želi odgovoriti već je bitno da mi natupi na nos kako je psihologica rekla da mora svaki dan ići u vrtić.

Danas sam bila na razgovoru kod te psihologice i to je jedna divna žena...stoga...neke stvari u životu mogu se raditi kako želimo neke jednostavno ne mogu i od dva zla biramo ono manje...rekla je samo se mora umrijeti...

U pravu je...idemo dalje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je da ste razumjeli što je to roditeljska skrb i da je ista zajednička,da se ostvaruje sporazumom između roditelja i da su roditelji pri tome ravnopravni.

 

Ukoliko vaš bivši suprug to ne razumije,odnosno postupa protivno,potrebno je da se obratite CZSS koji je dužan upozoriti roditelje na propuste,a po potrebi i educirati,kako bi isti znali koja su im prava i dužnosti u odnosu na malodobno dijete.

 

Svakako je dobro da razgovarate o cjelokupnoj situaciji sa psihologom,ali ne mogu da ne primjetim da stav psihologa koji ste naveli u svom posljednjem postu,a glasi: ''rekla je da se samo mora umrijeti'' nema stručnu podlogu i predstavlja fatalistički pristup životnoj situaciji u kojoj se nalazite.

 

Isti je iskaz krajnje nestručnosti i kad bi mu se nadodalo učestalo mišljenje da se život koji nije ostvariv na ovoj planeti i u relanom vremenu i prostoru,ostvaruje na drugom svijetu nakon smrti ljudskog bića,onda bi to bio eklatantni primjer fideizma – učenja koji stavlja vjeru ispred znanosti.

 

CZSS je dužan,a to mu nalaže Obiteljski zakon u poglavlju ''Mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta'',postupati na način da štiti interese ,prava i dobrobit djeteta.

CZSS ima ovlasti koje su isključivo u nadležnsti te ustanove i navode se u čl.108.,čl.109.,čl.110.Obiteljskog zakona.

 

Članak 109.

Centar za socijalnu skrb upozorit će roditelje na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta i pomoći im da te pogreške i propuste uklone, a može ih uputiti u savjetovalište ili školu za roditelje.

Članak 110.

(1) Centar za socijalnu skrb odredit će nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi kad su pogreške i propusti u skrbi o djetetu viševrsni ili učestali ili kad je roditeljima potrebna posebna pomoć u odgoju djeteta.

(2) Odlukom o nadzoru odredit će se program nadzora nad roditeljima i djetetom te imenovati osoba koja će program provoditi.

(3) Program nadzora može sadržavati upućivanje djeteta u dom za djecu u poludnevni ili dnevni smještaj, upućivanje roditelja i djeteta u zdravstvene i druge ustanove radi liječenja i druge stručne pomoći.

(4) Nadzor se određuje u najkraćem trajanju od šest mjeseci. Osoba koja provodi program nadzora podnosi centru za socijalnu skrb izvješće najmanje jedanput u dva mjeseca, a na zahtjev centra za socijalnu skrb i češće.

(5) Osoba koja provodi nadzor nad roditeljskom skrbi mora ispunjavati pretpostavke za skrbnika, a ne može biti srodnik u ravnoj lozi ni pobočnoj do drugog stupnja.

(6) Osoba koja provodi nadzor nad roditeljskom skrbi ima pravo na mjesečnu naknadu kao i naknadu opravdanih troškova na teret sredstava socijalne skrbi. Službenik centra za socijalnu skrb ima pravo na mjesečnu naknadu kad nadzor nad ostvarivanjem roditeljske skrbi, uz posebno odobrenje ravnatelja, provodi izvan uredovnog vremena.

(7) Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi propisat će visinu iznosa i način isplate naknade za provođenje nadzora nad roditeljskom skrbi.

 

Ističem ovo kako bi razumjeli da se CZSS trebate obratiti kada smatrate da su prava vašeg djeteta ugrožena ili kad postoji nesporazum u ostvarenju sadražaja roditeljske skrbi,a ista ustanova je dužna postupati isključivo po zakonu i pravilima struke.

 

Ponavljam,svakako je dobro razgovarati s psihologom,ali je još važnije da CZSS prati obiteljsku situaciju i poduzima zakonske mjere iz okvira svojih ovlasti.

 

Od lijepih riječi se ne živi, iako su ugodne uhu osobe kojoj su namjenjene,a nažalost često nanose i nepopravljivu štetu a da osoba toga nije niti svjesna.Gotovo uvijek iza takvog ponašanja stoji nestručnost i/ili nerad.

 

Stoga dobro razmislite o svemu i nemojte dopuštati da vas bilo tko i na bilo koji način obmanjuje ili spriječava u zaštiti prava svog malodobnog djeteta,a posebno da vam sugerira kako se ništa po tom pitanju ne može promjeniti ili poboljšati....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,samo kako ću ja pred lice dotičnog ili nadležnog CZSS kad su te žene prvo pričale jedno a onda donjele potpuno drugačiju odluku o tome gdje bi djete trebalo živjeti...

Kao što sam prije navela u meni postoji sumnja da se radilo i o nekoj vezi jer njegova obitelj ima poznanstvo načelnika općine u kojoj se nalazi dotični CZSS i iz tih razloga bojim da sve što ću ja tamo reći neće uroditi nekim plodom,osim ako se mogu javiti nekom drugom CZSS?

Ili to baš mora biti taj koji je vodio slučaj?

 

Znači ako će mi bivši suprug osporavati neka prava u odlučivanju i brizi za svoje dijete ja se mogu obratiti CZSS koji bi trebao poduzeti neke mjere?

 

Ne znam,žao mi je što sam šutila i pred centrom i pred sudom,uvjerena da nema smisla pljuvati po nekome i prljavi veš iznositi pred lica nepoznatih ljudi i na kraju ispala hladna i nezainteresirana...

A on je povrijeđen svašta govorio i na kraju dobio prednost...ne shvačam kako ali vjerujem da sam i sama kriva zbog toga.

 

Koliko treba županijskom sudu da donese nekakvu odluku u pogledu moje žalbe jer ja to već čekam 7 mjeseci iako su mi rekli da obiteljski slučajevi imaju prednost i to nebi trebalo trajati više od 6mj.

Da li ćemo mi biti pozvani na županijski sud kad oni donesu nekakvu odluku ili ćemo biti samo pismenim putem obavješteni o tome?

 

Voljela bi da što prije znam na čemu sam i da mogu promjeniti svoje uvijete i tražiti svoje dijete...iako još uvijek postoji nada da će županijski sud dati mi priliku da dokažem sve ono što nisam imala prilike...

 

Canis...hvala vam na svim informacijama i opsežnim ogovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah da vam odgovorim u vezi žalbe koje je upućena županijskom sudu.

Newbie vam je već navela kako je nekada moguće da rješavanje iste potraje,nažalost dosta dugo,a posebno za vas koja čekate rezultate žalbenog postupka.

Preostaje vam jedino da pišete požurnice.

Županijski sud odlučuje po spisu,koji uz vašu žalbu istom dostavlja općinski sud pred kojim se postupak vodio.To znači da se ne zakazuju ročišta,niti se saslušavaju stranke,niti se izvode novi dokazi.

 

Nadležnost CZSS se određuje prema prebivalištu malodobnog djeteta.

Moguće je od nadležnog Ministrstva zdravstva i socijalne skrbi temeljem čl.143.Zakona o socijalnoj skrbi, tražiti izuzeće ravnatelja i radnika navedenog CZSS ili je samo moguće tražiti od ravnatelja tog CZSS izuzeće pojedinih radnika u postupku obiteljsko-pravne zaštite.

To su zakonske mogućnosti.

Međutim,nisam siguran koliko je isto pametno i zatražiti,jer nije lako uspjeti u istom,obzirom da je sve to ''jedna kuća'' u kojoj vrijedi pravilo,odnosno poslovica: Cornix cornici oculos non effodiet. - Vrana vrani oči ne kopa.!

Stoga je dobro samo znati za takvu mogućnost,a zatražitii samo kada nema drugog izlaza.

 

CZSS se najbolje obraćati pisanim podneskom,koji se dostavlja na protokol te ustanove.

U podnesku treba kratko i sažeto iznijeti razloge obraćanja i zatražiti poduzimanje određenih mjera iz zakonskih ovlasti te ustanove,a koje sam naveo u prethodnom postu.

Samo usmeno obraćanje nije preporučljivo i treba služiti samo kao ''dodatak'' pisanom podnesku iz razloga što se radnici CZSS znaju najčešće oglušiti na usmene zahtjeve stranaka.

 

Nemojte se opterećeivati time što je do sada bilo,što se događalo i što ste mogli a niste poduzeli.

Dok čekate rješenje žalbe pred županijskim sudom potražite preko ovog linka Obiteljski zakon (pročišćeni tekst) i pokušajte se informirati o zakonskom odrednicama koje će vam trebati i za buduće postupke : http://www.pravokutnik.net/ (kada se staranica učita,na gornjoj traci kliknite na ''zakoni'',te nakon toga pronađite Obiteljski zakon (NN 116/03., 17/04., 136/04. i 107/2007) )

Dobro je da se o istom informirate,a ukoliko vam nešto ne bude jasno slobodno pitajte.

Na Legalisu ima dosta dobrih stručanjaka iz pravne struke i iz drugih područja i siguran sam da ćete dobiti adekvatno objašnjenje.

 

Ništa još nije gotovo,niti kad dobijete odluku županijskog suda ( i bez obzira kakva odluka bila),sve je moguće mjenjati kako vam je i prije napisano.

Samo treba biti upoznat s zakonskim mogućnostima i iste koristiti na ispravan način.

 

Možda bi trebali u budućnosti razmisliti o angažiranju punomoćnika/odvjetnika koji će dobro poznavati obiteljsko pravo i koji će biti voljan uhvatiti se u koštac s problemom.

 

Uvijek je važno da znate da ste kao roditelj pozvani štitit prava svog malodobnog djeteta,da vam je to dužnost i obveza.

 

Muško-ženske odnose pustite po strani,jer isticanje istih ne služi zaštiti dobrobiti,prava i interesa djeteta,već odvlači pažnju sasvim na krivu stranu i nanosi štetu djetetu.

Zato uvijek i pred svim ustanovama (sud,CZSS,pravobraniteljica za djecu i sl.) ističite i ukazujte samo na pravo djeteta, na vašu obvezu kao roditelja da poduzimate postupke kako bi pravo djeteta,njegov interes i dobrobit bila maksimalno zaštićena...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle,preostaje mi sada samo čekati...

Pokušat ću se obratiti odvjetniku da napiše nekakvu požurnicu i slažem se...

U budućnosti trebam dobrog odvjetnika koji uistinu poznaje obiteljski zakon i koji će mi pomoći..

Bila sam na kratkom razgovoru sa Dafinkom Večerinom i razmišljala sam o njoj kao izboru ako ovo sa županijskim sudom pođe po zlu...

Bilo mi je strašno jadno kako moj odvjetnik nema pojma o mom životu i mojim problemima i naš razgovor svede na pet minuta izbora,žalimo se ili ne ...eh...

 

Čitala sam malo zakone i puno su mi pomogli i u samom razmišljanju vaši postovi i zato hvala,posebno vama gdin canis.

 

Dakle čekam riješenje županijskog suda i u slučaju negativnog riješenja postoji li rok u kojem se može podnjeti tj predložiti sudu da djete dodijeli meni zbog promjenjenih uvijeta ili se to može odmah.

Vjerujem da je odluka odmah pravomoćna?Pa se na istu može odmah i reagirati?

 

Recite mi još...u mom životu sada postoji drugi muškarac...i u muževom druga žena...

Ako bi ja odlučila živjeti sa tim čovjekom i na taj način takođe osigurati djetetu svoju sobu i prostor,kao i jedan topao dom u novoj obitelji na koji način se to gleda na sudu?

Bili to bilo adekvatno riješenje i bi li se mi trebali vjenčati da sud ima blagonaklonjenije mišljenje o ozbiljnosti veze i stvaranja obitelji,nove obitelji za moje,naše dijete.

Moj sin se jako dobro slaže sa tim čovjekom,ljubi ga i grli,a i on je toliko privržen k njemu što mi je naravno laknulo i sretna sam zbog toga...

Ujedno on ima kuću i cijelih 80ak kvadrata kuće sa posebnim ulazom gdje bi mi mogli živjeti što uključuje i zasebnu sobu za dijete.U donjem dijelu kuće žive njegovi roditelji koji su me dobro prihvatili.

Koliko mi to sve znači i bi li bilo dobro odlučiti se na taj korak?

Meni je dosta 2godine hodati s nekim,željna sam imati muškarca svaki dan pored sebe,nismo više djeca...voljela bi miran obiteljski život stvoriti sa njim ali i sa svojim djetetom.Jeli to moguće? :ljubav:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odluka da izaberete navednu odvjetnicu je više nego dobra,jer se radi o stručnajku koji je među najboljima po pitanju obiteljskog prava,te sam siguran da će vam ista pomoći u ostvarenju vašeg cilja. (molim moderatore da ne shvate ovo kao reklamu, jer mi to nije cilj).

 

Nema zakonskog roka koji bih vas ograničavao u podnošenju prijedloga sudu (izvanparnični postupak) za izmjenu eventualne pravomoćne odluke (jer još žalbeni postupak pred županijskim sudom nije gotov) o dodjeli djeteta na život po razvodu braka drugom roditelju.

 

Svakao je najvažnije da se promjene okolnosti koje je sud sada akceptirao kako važne i koje su ga vodile u odluci da dijete nastavi živjeti s drugim roditeljem po razvodu braka.

 

Morate znati da će taj postupak potrajati,odnosno da će sud opet tražiti mišljenje CZSS,da ćete trebati dokazivati da su se okolnosti promjenile,a buduća odvjetnica/odvjetnik će znati koje još zahtjeve postaviti i što tražiti od suda kako bi isti mogao donijeti novu odluku (tu prvenstveno mislim na moguća vještačenje po sudskim vještacima).

 

Za takav postupak se treba dobro pripremiti i krenuti bezkompromisno prema svom cilju.

 

Ukoliko vaša žalba pred županijskim sudom bude odbijena,onda je odluka odmah pravomoćna.

Ako županijski sud ukine presudu i vrati na ponovno odlučivanje općinskom sudu,onda postupak kreće u tom dijelu ispočetka, te je dobro da već tada angažirate novog punomoćnika/punomoćnicu.

 

Ovo što navodite u smislu vašg budućeg života,odnosno sadašnje veze koja bi trebala prerasti u brak,svakako je pozitivno i tako bi trebao gledati i sud u budućem sudskom postupku.

Stabilan život roditelja,stabilna nova bračna zajednica,ispunjena pozitivnim emocionalnim odnosom među partnerima (koji se neminovno reflektiraju i na dijete) i sve što ide uz to (materijana i stambena sigurnost i sl.) predstavljaju dobro podlogu za pokretanje sudskog postupka i mogu bitno doprinjeti uspjehu u istom.

 

Drago mi je ako mislite da sam bar malo doprinio kako bi racionalnije pristupili cijelom problemu,a posebno će mi biti drago ako vaše dijete bude imalo sretno djetinjstvo i bude odrastalo u sredini koja će mu omogućiti stabilan razvoj u odraslu osobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žao mi je što ću unjeti dodatnu konfuziju u Vašu trenutno tešku situaciju, ali nikako se ne bih složila s canisom u vezi izbora dotične odvjetnice; moje je iskustvo s njom izrazito loše, na svako mi je ročište poslala vježbenike koji nisu imali pojma o čemu i o kome se radi, što je na kraju završilo otkazivanjem punomoći. moj je izbor bivša pravobraniteljica za djecu, a sigurna sam da ima i drugih, manje razvikanih stručnjaka koji bi Vam također pružili kvalitetnu pomoć. U svakom slučaju, raspitajte se dodatno ovjde, postoji na internetu i portal razvedenih, dođite do broja telefona udruge samohranih roditelja, saslušajte tuđa iskustva s odvjetnicima, pa na kraju procijenite i izaberite...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pahauljicezg , svakako je dobro da ste iznijeli i vaše osobno iskustvo vezano uz navedenu odvjetnicu i da ste uputili Sanu29 na postojanje šireg izbora mogućih stručnjaka kojima se može obratiti.

Ono što sam napisao u prethodnom postu odnosilo se samo na stručnost,odnosno poznavanje obiteljskog prava kao uže specijalnosti navedene, što je nesporna činjenica.

Osobno mi nije poznato kako i na koji način ista zastupa svoje stranke,da li to radi osobno ili preko svojih vježbenika,a što priznajem nije nevažno prilikom izbora punomoćnika.

Zahvaljujem na korekciji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pogledu Dafinke, moram reći - bila sam jednom davno kod nje u vezi stvari imovinskog prava. Ne razumije ništa, ne želi ni pokušati shvatiti, na kraju nije izdala račun, ali je naplatila 100 kn za 15 minuta "konzultacija". Cijeli je događaj nalikovao posjetu vračari, tako me se dojmio i njen ured. Kad sam konačno našla drugu odvjetnicu, inteligentnu i ažurnu, rekla mi je da je Dafinka V. razvikana jer zna "oderati muževe u brakorazvodnim parnicama", čak upropastiti što je već bilo među ljudima dogovoreno - kao, u cilju boljeg ostvarenja ženskih prava. Izgleda da joj je takav bio renome. Možda je i u tome posustala, pa živi na staroj slavi, prema ovome što je rekla pahuljicazg. Ja je ne bih preporučila nikako. Vrlo loše iskustvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PRESUDA

 

Iz izvješća proizlazi da su oba roditelja emocionalno usmjerena na mlt djete te da oboje imaju podobne osobine za preuzimanje skrbi o djetetu.Također su oboje i nadalje ovisni o pomoći svojih roditelja.Trenutno je u interesu mlt djeteta da nakon razvoda nastavi živjeti s ocem budući bi nastavio živjeti u kućanstvu u kojem je boravio od svog rođenja,što znači njemu bliskom okruženju uz prisustvo bake koja je i do sada aktivnije bila uključena u pomoć oko skrbi za dijete,te bi na taj način mlt djetetu u većoj mjeri bila osigurana sigurnost i stabilnost.

 

Sud smatra da su za pravilan psihofizički razvoj mlt djeteta osim emocionalne bliskosti djeteta s roditeljima potrebni i zadovoljavajući materijalni uvijeti.U konkretnom slučaju su na strani oca povoljnije stambene prilike(djete ima svoju sobu),a u istom kvartu i nadalje polazi vrtić.Nije od malog značaja i uloga bake po ocu koja je od početka bila uključena u određene vidove skrbi o dijetetu,te za koju je dijete takođe emocionalno vezano.Nije sporno da je majka podoban roditelj za skrb o dijetetu(kod majke nisu uočena psihopatološka odstupanja) ali su na strani majke trenutno nepovoljnije životne prilike(četveročlana obitelj živi u istoj sobi) stoga je sud temeljem čl.294 st.1 i čl 295 obiteljskog zakona odlučio da će dijete živjeti s ocem.

 

 

 

Eto to je presuda suda i vjerujem da nisam krivo shvatila kako sam ustvari izgubila priliku da dijete živi sa mnom isključivo iz materijanlnih uvijeta,točnije što dijete kod mene nema svoju sobu,jelda?

 

Ujedno ono što u zagradi piše da kod mene nema psihopatoloških odstupanja mislim da se to odnosi na ovaj dio mišljenja CZSS.

 

Za bivšeg supruga su napisali...

"Rad na testovnom materijalu uredno prihvaća, u radu je samostalan i ustrajan.Na MMPI inventaru ličnosti iskazuje izrazitu sklonost davanju soc. poželjnih odgovora tako da je ukupna valjanost dobivenih rezultata narušena do mjere da niti njihova interpretacija nije opravdana.upravo suprotno,na PIE,profilu emocija,nastoji sebe prikazati na socijalno nepoželjnije načine,što možda najviše dolazi na skali agresivnost koja je blago povišena iako tijekom svih razgovora u ovom uredu ali i temeljem izjava supruge ne postoje naznake da bi to bio obrazac ponašanja koji je za njega uobičajen.Upravo suprotno,djeluje smireno i staloženo.

Inače sebe opisuje kao osobu koja je otvorena,društvena i donekle ekstrovertirana,koja je sklona prihvačanju i povjerljiva.U svojim postupcima je oprezan i pažljiv.Iako ima potrebu za socijalnim interakcijama,njihov kvantitet i kvaliteta nisu u skladu s njegovim potrebama što ga čini ponešto depresivnim.

Temeljem svih provedenih razgovora,kao i na osnovu provedene psih. obrade,nisu uočena psihopatološka odstupan ja koja bi predstavljala prepreku njegovoj daljnjoj kvalitetnoj skrbi za mlt djete.

 

 

Eto,iskreno meni ta obrada mog supruga nije baš nešto jasna pa ukoliko se neko razumije u psiholgiju bilo bi dobro da mi objasni o čemu se tu konkretno radi...za mene piše sve odlično ali ovo ne razumijem baš u potpunosti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što se tiče Dafinke ja sam bila jednom prilikom i zatražila od nje savjet te za 15ak minuta razgovora naplatila mi je 500kn i izdala račun.

Ne mogu reći da mi nije djelovala čudno ali mi je razjasnila jednu situaciju u vezi alimentacije.

Nisam sigurna da je dobar izbor ali vidjelo se da se ipak razumije u obiteljsko pravo a na presudu suda se samo nasmijala i nije mogla vjerovati sve što piše,rekavši da je to sve pogrešno.

Nismo ulazili u dublje diskusije...

Ukoliko neko ima dobra iskustva sa nekom dobrom odvjetnicom neka mi ju slobodno preporuči...hvala vam svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

canise, nipošto mi nije bila namjera korigirati ono što pišete, dapače, još nisam pročitala niti jedan Vaš post na koji bih imala ikakvih primjedbi :palac: . ne želim (niti mogu, jer sam u području prava totalna truba) ulaziti u procjenu odvjetničina poznavanja Obiteljskog zakona, ali činjenica je da ja kao stranka nisam imala nikakve koristi od njezina znanja. da li je tome razlog pretrpanost poslom, spavanje na lovorikama ili nešto treće, za nas korisnike odvjetničkih usluga i nije toliko važno. moguće je i da sana ne bi imala takvih problema kao ja, ali, savjetovala bih oprez, preporuke i dodatno raspitivanje pri izboru bilo kojeg odvjetnika, općenito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam sigurna da li je pravilima foruma dopušteno "reklamiranje" odvjetnika poimenično, pa Vam preporučujem guglanje "pravobraniteljica za djecu". bile su samo dvije do sada, dakle, bivšu ne možete fulati. nemam osobnih iskustava s njom, ali na osnovu priče iz druge ruke, spremam ju se i sama angažirati. stekla sam dojam da je kompetentna, požrtvovna i zainteresirana, te da joj je izrazito stalo do dobrobiti djece. čini mi se i da se ne služi prljavim igrama, što mi je također važno. dakle, ako je dijete u pitanju, svakako preporučujem. ali, ukoliko se radi o uganjavanju alimentacije, savjetovala bih daljnje traženje.

Nekom drugom su možda važne neke druge osobine i sposobnosti, te se nikako ne bi složio s mojim izborom, pa naglašavam da je izbor samo moj, dakle u potpunosti subjektivan i ne treba ga uzeti zdravo za gotovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MMPI i PIE su standardizirane metode psihološke evaluacije osobe. Koliko vidim - stekli su dojam da vaš bivši "lažira" koliko je u njegovoj moći da se prikaže poželjnim tipom osobnosti.

A Dafinka - besramno. 500 kn za 15 minuta uistinu znači iskorištavati nečiju nezavidnu situaciju i potrebu za pomoći bez trunke savjesti. Stvarno je svašta moguće. Nadam se da će vam pahuljicazg preporučiti svoju odvjetnicu, iako imam dojam da izaberete bilo koga ne bi tako loše prošli kao s D.V.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također hvala u_nedoumici i na njenom iznošenju iskustva sa dotičnom odvjetnicom...

 

Hm...kažete stekli su dojam da "lažira" ali ja nisam ništa o tom pričala pa ipak je normalan???EEE još da me je netko i pitao kakav je na emocionalnim poljima i kako prihvača njemu neadekvatne situacije,koliko mi se naprijetio zbog bolesne ljubomore,čak i umanjivanjem važnosti svog života itd..itd... eh

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm...kažete stekli su dojam da "lažira" ali ja nisam ništa o tom pričala pa ipak je normalan???EEE još da me je netko i pitao kakav je na emocionalnim poljima i kako prihvača njemu neadekvatne situacije,koliko mi se naprijetio zbog bolesne ljubomore,čak i umanjivanjem važnosti svog života itd..itd... eh

 

 

nemojte se ljutiti, ali Vaša odluka da na Centru ne istresate prljav veš pred nepoznatim ljudima bila je totalni "ćorak". mogli ste argumentirano, bez emocija i bez blaćenja bivšega muža pobrojiti sve loše situacije u Vašem braku, a ovako je dano samo njegovo viđenje stvari. na Vašem mjestu ne bih si više lupala glavu njegovim psihološkim nalazima, nego bih se usredotočila na ono što piše u presudi, a to je da ste jednako podobni roditelji, ali on ima bolje stambene uvjete. Dakle, mijenjajte stambene uvjete, time bitno mijenjate okolnosti koje su utjecale na odluku suda...

također, ukoliko smatrate da neadekvatno brine za dijete, reagirajte na Centru, obavezno u pisanom obliku (canis Vam je napisao kako). zapisujte sve situacije koje Vam se ne čine u redu, vodite nekog poznatog na primopredaju djeteta i pišite. pritom računajte da će Vam se dio primjedbi odbaciti kao "drugačiji odgojni pristup od Vašega", pa se primjedbe spremite dobro i objektivno argumentirati. zadržite hladnu glavu, što će Vam sigurno biti najteže od svega, ali to je jedini način...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sana, čak štoviše vi ste mu pomogli svojim izjavama što zaključujem iz ovoga:

 

upravo suprotno,na PIE,profilu emocija,nastoji sebe prikazati na socijalno nepoželjnije načine,što možda najviše dolazi na skali agresivnost koja je blago povišena iako tijekom svih razgovora u ovom uredu ali i temeljem izjava supruge ne postoje naznake da bi to bio obrazac ponašanja koji je za njega uobičajen.Upravo suprotno,djeluje smireno i staloženo.

 

Vaš bivši je čudna ptica. Lažira u prvom testu da ispadne poželjniji, a u drugom testu da ispadne nepoželjnjiji...tj. agresivniji. Tako po tumačenju psihologa tamo ispada.

 

Kako smo Dafinku oprali, mogu reći da je bivša pravobraniteljica Ljubica Matijević-Vrsaljko, sada odvjetnica. Mene se ta osoba uvijek doimala jako dobro, pa i okolnosti u kojima je dala ostavku na mjesto pravobraniteljice - pokazala se njena principjelnost, hrabrost. Nadalje, zastupa Anu Magaš sada, koliko znam još uvijek.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se i ja osvrnem na "laziranje". I na neke druge elemente.

 

Iz psiholoske obrade se cita da je otac sklon davati podobne odgovore, tj. sebe prikazati onako kako bi bilo pozeljno - da bi polucio odredjeni efekt. Vi niste dali dovoljno podataka.

I Czss i sud su donosili zakljucke na osnovi onog sto im se dalo, a ne na osnovi onog sto je vidljivo iz bozje perspektive.

 

Da biste napredovali u ovoj situaciji, mislim da bi bilo pozeljno logicki proanalizirati podatke koje ste dali kao roditelji, kako vas je na osnovi toga tko procijenio u donosenju odluke o povjeravanju djeteta, te zatim vidjeti sto treba mijenjati.

 

Iz onog sto se ovdje naveli, cita se da i otac i majka nisu sasvim materijalno samostalni.

S tim da oboje i zive kod roditelja. Dijete kod oca ima vise fizickog prostora za zivot, kod majke manje. Vaga je, dakle prevagnula na ocevu stranu.

Na mjestu gdje zivi otac, obitelj je prije zivjela. Dakle, dijete ne bi mijenjalo sredinu.

Oprostite, nije mi jasno, sto to znaci - Da ste vi otisli i ostavili dijete kod oca? Ako da, koliko dugo je dijete odvojeno od vas? Koliko je dijete bilo staro u trenutku prestanka zajednickog zivota?

 

Da ste imali osrednje loseg odvjetnika, trebali ste biti upozoreni da materijalna situacija moze biti odlucujuci faktor ako su svi drugi izjednaceni.

Apsolutno se slazem sa primjedbom da je u vasoj situaciji najvaznije promijeniti stambeni smjestaj.

Na taj biste nacin mogli puno bolje valorizirati cinjenicu da vise zaradjujete od bivseg supruga.

To bi bili bitni elementi da bi se pronasla osnova za trazenje promjene sudske odluke.

 

Na taj bi se nacin realno pokazalo da ste zreliji roditelj,

koji samostalno skrbi o sebi pa ce i o djetetu, a ne samo da kozmeticki dotjerujete situaciju da bi ispala u vasu korist.

 

Posljedica toga bi bila da mozete argumentirano "napasti" i onaj dio odluke koji se odnosi na majku vaseg oca. Ona jest za sada stabilizirajuci faktor za dijete.

No, svakome je jasno da je prava majka primjerenija od substitucijske za stalni zivot sa djetetom. (Svaka cast bakama! - Zivjele bake ! itd...) Ako su u drugim elementima obje podjednako dobre, ili cak da je baka bolja.

 

Inace ispada da su sada vas bivsi, njegova mama i vas sin happy family, kojoj ste vi posluzili kao bioloska majka.

Ispricavam se za ovo malo "sirove" psihoanalize, ali obicno se u ovakvim "rjesenjima" pokaze da su se svi podsvjesno igrali igre "tko je ovdje losa majka?".

 

Ne dajte se izmanipulirati. Izborite se za mjesto majke koje vam i pripada. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam otišla i povela dijete sa sobom ali kako se nismo mogli dogovoriti da dijete živi kod mene jer to suprug nije htio,ujedno tražeći i skrbništvo,dogovorili smo se da će dijete tijedan dana živjeti kod njega i tjedan dana živjeti kod mene i tako to klapa već godinu i 7mj do pravomoćnosti neke odluke.

A dijete je u trenutku prestanka zajedničkog života navršilo 4 godine.Ja sam u 2mj otišla a u 3 mj je dijete navršilo 4 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da za mene je CZSS napisao...

Rad na testovnom materijalu uredno prihvača,u radu je samostalna i ustrajna.Iskazuje sklonost davanju socijalno poželjnih odgovora,a sebe opisuje kao društevenu i ljubaznu osobu,koja je sklona prihvačanju,čak i na osnovu samo vanjskog dojma.U svojim postupcima je oprezna,ima snažnu potrebu za socijalnim odobravanjem.Nije sklona agresivnom ili impluzivnom ponašanju.Dobiveni rezultati sugeriraju da se radi o otvorenoj,entuzijastičnoj i aktivnoj osobi.Na psihologijskom instrumentariju nisu uočena psihopatološka odstupanja ličnosti koja bi predstavljala kontraindikaciju za daljnju majčinu kvalitetnu skrb o mlt. djetetu.

 

 

Uglavnom suprug je bio jako razočaran što sam ja odmah imala drugog muškarca i jako povrijeđen mada smo o rastavi već pričali godinama a brak nismo konzumirali zadnjih 6mj zajedničkog života kada sam ja i ušla u vezu sa drugim muškarcem,s kojim sam još uvijek i koji mi je od početka bio bezuvijetna podrška.

Ujedno napričao je kako sam ja njemu dužna neke novce na American Express kartici i takve gluposti što na kraju mislim da mu je i pomoglo,mada sam ja k njemu došla sa autom,koji smo naknadno prodali i dali kao polog za novi auto,iako sam mu predala svoju policu sa 50posto popusta i moja mama nam je 2 godine plačala kasko osiguranje,na kraju sam ja ostala dužna njemu,ali neznam što...

Ja sam od njega otišla bez ičega...tražila sam ga svoje zlato što je ostalo,mamini pokloni za moje rođendane i to je jedva vratio tek kad je moj tata razgovarao sa njim.Tražila sam ga neke poklone,točnije suđe što smo dobili kao svadbeni dar od moje familije ni to mi nije vratio...ma puno toga nije vratio i nije ni bitno...ali uzeo mi je ono najvažnije u mom životu,onaj dio mene bez kojeg ne znam kako ću ako ostane živjeti sa njim.I koliko god svi kažu da ne gubim skrbništvo,svjesna sam toga ali na neki način ga ipak gubim i to je prestrašna bol u meni....

 

 

 

UJEDNO GOSPODIN CANIS JESTE LI VI ODVJETNIK?????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislio sam detaljnije analizirati nalaze psihološke obrade i uputi vas u detalje upotrebljenih testova (MMPI i PIE), ali sam došao do zaključka da bi vam to stvorilo nepotrebnu konfuziju,a od istog ne bi imali pretjerane koristi,a nije nebitno da isto izlazi iz okvira ovog foruma

 

Samo mogu kazati da je psihološko testiranje jedan segment ukupne procjene, u vašem slučaju roditeljskih sposobnosti i kapaciteta,a samo po sebi ne predstavlja dovoljno, posebno bez adekvatne interpretacije rezultata vezno za cjelokupnu situaciju u kojoj i na koju se primjenjuje.

 

Procjenjene roditeljske sposobnosti,vas i vašeg bivšeg supruga,su u okvirima poželjnog i to je izuzetno važno za vaše dijete,jer kao roditelji imate potencijal da mu pružite neophodnu emocionalnu potporu za zdravo odrastanje,a na vama je obveza da to provedete u djelo.

 

Razvod braka je sam po sebi traumatična situacija,koja se neminovno prenosi i na dijete,bez obzira na njegovu kronološku dob.

Obveza vas i vašeg bivšeg supruga je u tome da dijete maksimalno zašitite.

 

Da ne ponavljam sve što je napisano kako u mojim tako i u većini prethodnih postova,a pri tome posebno mislim na poštovane Pahuljicu,Newbie i Perseveru,gdje ste upućeni u zakonske postupke koje ćete poduzimati ovisno o rezultatima žalbenog postupka ,a i nakon toga.

 

Želim vam kazati da ne trebate smatrati niti doživljavati da ste dijete izgubili,jer isto nije točno.

Nakon svakog razvoda braka neminovno je da dijete nastavi živjeti s jednim od roditelja.

 

Stambene prilike ili bolje reći neprilike, čini se po onome što ste naveli, bile su presudne kod odluke suda.

Sve je to promjenjivo i uvijek se može u sudskom postupku zahtjevati izmjena po tom pitanju.

 

Dijete je uvijek zajedničko,vaše i vašeg bivšeg supruga,nitko drugi ne može biti njegov roditelj nego vas dvoje.

Dijete vas treba oboje,podjednako.Svatko od vas kao roditelj ima ulogu u njegovom životu,u nekim fazama više,a u nekim manje.

Znam da to nije lako,ali trebate što prije ''zakopati ratne sjekire'' (mislim na vas oboje) i uz svoj budući život,posvetiti se svom djetetu.

 

Biti će u početku problema,koji vam se sada čine nerješivim,ali kako vrijeme bude odmicalo i situacija se stabilizirala, sami ćete razumjeti da u ovom trenutku niste bili u pravu.

 

Kako se svi ljudi međusobno razlikuju,tako se razlikuju i roditelji jednog djeteta,ali vi sebi stavite u zadatak da svojim postupcima dadete primjer drugom roditelju kao se ponašati na dobrobit djeteta,jer vlastiti primjer ima više efekta na drugu stranu nego tisuće izgovorenih riječi ma od koga bile upućene.

 

I još da napišem, da nema brzih rješenja,da za sve treba vremena i dobre pripreme,a da vas u svemu uvijek mora voditi dobrobit vašeg malog djeteta.

Znam da ćete pokušati kao roditelj učiniti sve za svoje dijete i u tome vam želim uspjeh i sreću.

 

P.S.

Zahvaljujem poštovanom kolegi Flokiju na iskazanom mišljenju,a posebno mi je drago što isto dolazi od osobe koja je pokazala zavidno i široko poznavanje pravne struke i koga posebno cijenim.

Međutim ipak prednost pripada poštovanoj kolegici Newbie,kako zbog cjelokupnog djelovanja na ovom forumu, tako i zbog izuzetnog poznavanja obiteljsko-pravne problematike,od koje sam i osobno dosta naučio.

Odvjetništvo kao životni poziv nije isključeno,iako je teško predviđati što će budućnost donijeti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisala sam cijelu iskrenu historiju i na kraju kod objave mi se pokaže neka greška i sve mi izbriše,ajme koje sam ja sreće...

Sad mi se neda ispočetka...

ne razumijem,napišem sve ponovo i kliknem na objavi a on mi napiše...hvala vam na objavi alreadi submitet?????? i ništa ne objavi ZAAAAAAAAAAAAAAŠŠŠTOOOO?????

 

 

Mogu li ikako do tog teksta ponovo????Zna li tko?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne razumijem,napišem sve ponovo i kliknem na objavi a on mi napiše...hvala vam na objavi alreadi submitet?????? i

 

Jednostavan savjet:

Prije objave onog sto ste napissali, za svaki slucaj sve prekopirajte, onda p^ritisnite za objavu i ako ne objavi otvorite novi proszor za objavu i u njega prekopirate ono sto ste prethodno seivali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sana29 je napisao:

Ujedno ima li ovdje na forumu baš odvjetnika???

 

Dobro pitanje, i sama sam se to pitala. Na kraju sam zaključila da je vjerojatno ovo: ovdje ima pravnika nešto, ali ne vjerujem da su i odvjetnici. Odvjetnici imaju svi i previše posla i teško da mogu sudjelovati aktivno, što ovi pravnici ovdje čine. Možda su zaposleni u kakvim državnim ustanovama pa mogu savjetovanja na Legalisu obavljati i za radnog vremena. Moj je dojam, na taj način, možete dobiti čak i bolji pravni savjet, jer se posvete problemu s više koncentracije. No, dobar odabir odvjetnika za zastupanje na sudu i dr. ostaje problem.

Možda Vam ne bi bilo loše otvoriti novi topic u kojem samo tražite da Vam netko tko je imao dobro iskustvo baš u slučaju sličnom Vašem pošalje na privatnu poruku ime odvjetnika koji ga je zastupao - javno na forumu ne smije jer se može shvatiti kao reklamiranje pojedinog odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa eto,hvala vam na svim savjetima i dapače ako mislite da mi može neko pomoći na taj n ačin da se zainteresiran odvjetnik javi bit će mi drago...nije mi hitno jer ionako tek čekam riješenje po kojem ću se dalje ravnati ali voljela bi da mogu izabrati ko će dalje voditi moj slučaj...hvala svima još jednom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Voljela bih da znam kako ste u pravu što se tiče zakopavanja ratnih sjekira za dobrobit djeteta i cijelokupnog našeg odnosa nakon rastave,ali vjerujte mi iako mislite da će vrijeme smiriti tenzije meni se to ne čini baš tako.

Bivši je jako prgava i ljubomorna osoba i još uvijek ia nakon godinu i 7mj kako ne živimo zajedno i živimo svoj život sa drugim partnerima on se raspituje za mene i mog dečka,prijetećim tonom mi se obraća kad ga spominje a i klincu je rekao da ako on bude vikao na njega neka kaže tati i tata će ga tući...

Kaj je to način?Kako da ja s tim čovjekom imalo funkcioniram?Pa ima žensku,mladu,mlađu od sebe 13godina,ponos mu valjda,zašto mi to sve radi...pojma nemam...

Ja nikada djetetu ne pričam ništa protiv njegove cure...mali ju je u početku često spominjao a odjednom je utihnuo...

Sad mi često govori kako bi htio da mama tj ja imam bebu i to curicu,da bi on htio seku...ja znam u šali reći da je tatina cura mlada pa će mu možda jednog dana roditi seku ali on se na to ljuti i kaže kako on to ne želi već da mu ja rodim seku.

Uz to iako je bivši dobio skrb iz razloga što dijete tamo ima svoju sobu djete spava sa njim u dnevnom boravku na istom krevetu...ali...osjećam da je sad povrijeđen jer mi je rekao "Mama kad dođe teta Mirela spavati kod tate ja moram ići spavati u svoju sobu"...

Zar je to način?Onda ga je prije trebao naviknuti na svoju sobu pa onda žensku dovest na spavanje u svoj krevet...djete se ovako osjeća odbaćenim i osjećam da mu Mirela više i nije tako draga kao u početku..

Na moru kad su bili ja ga pitam ko je kuhao a on kaže Mirelina mama,ja reko kaj Mirela nije kuhala...Veli pa malo nakon njene mame..al mislim i oni su išli na more kao par sa dijetetom i morali uzeti njenu mamu da im kuha?Ajme,kaj bu uvijek nečija mama sa njima i u takvom okruženju će živjeti dijete?!Hm!?

A da kažem drugu stranu...

Dijete je prije odbijalo ići k meni...ali sad sve teže ide tati i ja ga moram voditi tati u auto i jedva me pusti...uz to dozvoli mi da ga vežem u stolcu što tati ne dozvoljava jer ga on nikada nije ni vezao u stolcu,na što sam se uvijek jako ljutila...

A djete sad stalni ispitava i kad idemo kod mog dečka...kaže mi ti si mama bila kad ja idem...i sad smo mu obećali da ovaj vikend idemo svi k njemu i on razmišlja i kaže "sad idem tati i kad dođem k tebi idem po tebe na posao i oooodma idemo k Štefu",hehe...

Veseli se,čak je reko da bi išao i k njemu spavati...

Sretna sam...mislim da je to dobar početak jednog zajedničkog života koji će uslijediti...

Ah...samo da vratim sina...znam da bi bio sretan samnom i Štefom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osvrnula sam se na posljednji post od gospodina canisa jer sam to pokušavala prije pa mi se sav tekst izbrisao prilikom objave...

Sad sam uhvatila malo vremena pa se eto osvrnula na njegove riječi...

 

 

Ujedno,može li išta od ovih situacija na sudu meni pomoći u vraćanju svog djeteta ili su to nebitne situacije za skrbništvo?....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve što ste naveli apsolutno su nebitne situacije za odluku o dodjeli djeteta na zajednički život i skrb

 

ipak, ukoliko je Vaš bivši suprug grub prema Vama u djetetovom prisustvu ili iz djetetova ponašanja isčitavate da ga otac nastoji okrenuti protiv Vas, pokušajte mu objasniti da to nije dobro za dijete, a ukoliko ne uspijete u tome, možete sastaviti kraći dopis CZSS-u u kojem trebate opisati takve situacije i možete tražiti njihovu intervenciju; oni bi vas oboje trebali pozvati na razgovor u kojem bi vam objasnili kakvo je ponašanje poželjno i dobro za dijete u ovakvoj situaciji.

 

nikako mi nije namjera uvrijediti Vas, dapače, razumijem Vas u potpunosti, ali pročitajte još koji put Canisove postove, a pogotovo ovaj posljednji :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvačam pahuljice...sve mi je jasno,ali valjda ova ogorčenost cijelom situacijom me tera da se ovdje jadam a ovo nije forum za to već za konkretne probleme na koje nam pokušavate pomoći i hvala vam svima na tome...

 

A centar?Hm...zbog njega sam i izgubila skrb ali kao što sam već rekla bojim se da je to zato jer oni poznaju načelnika oćpine u kojoj se nalazi dotični centar tako da mislim da ni jedan moj dopis u nekom važnijem smislu neće doći do izražaja...

Bilo bi dobro da se može nekako prebaciti slučaj na neki drugi centar ali koliko sam shvatila uvijek se treba javljati centru koji je već vodio slučaj zar ne?!

 

A sve što ja bivšem pokušam objasniti da nije dobro za dijete...da ga ne smije okretati protiv mene,protiv mog dečka,da ga mora vezati u autu i sl...on se samo smije na to...tvrdeći da to nije istina a znam da su mu laž i obećanja svakodnevnica...toliko ga poznajem...

Voljela bi da možemo imati normalni odnos radi djeteta ali bojim se da je to gotovo nemoguće...možda tek kad dijete odraste...kad nećemo morati puno kontaktirati...ne znam..

 

Ali hvala vam pahuljice...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Da...recimo da je ovo bilo očekivano...

Stiglo je riješenje i Županijskog suda u kojem se takođe navodi da smo mi oboje odlični roditelji ali da dijete tamo kod njega ima svoju sobu i baku s kojom je vezano pa je i mišljenje Županijskog suda da treba živjeti sa ocem.

Dakle,moja žalba nije prošla.

Uz to Županijski je naveo kako bivšem moram isplatiti alimentaciju od 12 mj prošle godine do 10mj ove godine sa kamatama...hm...Moram li ako je dijete bilo pola kod mene i pola kod njega,dakle zajedno smo ga uzdržavali sve te mjesece na način da je tjedan boravio kod mene a tjedan kod njega...

Može li on ipak zahtijevat tu alimentaciju za te mjesece??

Ja sam došla do informacije da on to mora tražit sudskim putem ali da bi moja žalba bila uvažena jer je dijete bilo uzdržavano jednako od oba roditelja i nebi trebalo biti potraživnja za unatrag,te da ako bi mi sud i naložio da to platim on bi mi to morao vratiti.Je li to tako funkcionira ili kako???

 

A sad kako dalje??? Što je sad najvažnije poduzeti,osim uzeti dobrog odvetnika???

 

Kako sad započeti slučaj i koji bi to uvijeti sad bili najvažniji da bi ja vratila dijete?Može li mi tko nešto savjetovati...za ovo vrijeme dok sam u potrazi za odvjetnikom????

Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

E sad još i ovo... bivši suprug mi osporava pravo viđanja djeteta...

 

U odluci piše da imam pravo vidjeti dijete svaki drugi vikend,dva dana u tjednu u popodnevnim satima kad majka ne radi popodnevnu smjenu,svaki drugi državni i vjerski praznik i blagdan i 7 dana zimi i 30 dana ljeti.

 

E sad,dok je rastava bila u tijeku ja sam radila jedan dan ujutro,jedan dan popodne i zato su ova dva dana u tjednu formulirana tako da bude u popodnevnim satima kad ja ne radim popodne.

Međutim ja sad radim jedan tjedan ujutro i jedan tjedan popodne.Kad sam ujutro dva dana u tjednu mi dozvoljava da vidim dijete ali kad radim popodne on kaže da taj tjedan nemam pravo vidjeti dijete...

Ja mislim da imam????Druga stvar je ako ja radim popodne pa nemogu ali desi se situacija ko ovaj tjedan da sam na godišnjem,znači ne radim popodne,točnije ne radim uopće ili ću se nekad uspijeti jedan dan u tjednu zamjeniti smjenu...

Imam li onda pravo vidjeti dijete taj tjedan?Taj dan???

 

Obratila sam se centru da mu objasne presudu...

Vidim ovdje na forumu da osporavanje viđanja i nije neko čudo i da se to opet mora tužiti preko suda????

Što mi je činiti ako će biši i dalje nekad osporavati mi pravo viđanja???

 

Može li se podnjeti i policijska prijava zbog nepoštivanja odluke suda????

 

Molim odgovore...stvarno sam sve više očajna...

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš bivši suprug nema nikakvih prava osporavati Vaše susrete s djetetom. u vrijeme koje je sudskom odlukom definirano kao ono koje Vi trebate provesti s djetetom pojavite se pred njegovom kućom, pa ukoliko Vam ne dozvoli da budete s djetetom, zovite policiju. ne morate se brinuti da će to biti šok za dijete, jer na ovakve intervencije ne dolaze naoružani policajci (mislim da čak nisu ni u uniformama, ali nisam potpuno sigurna),a obično je s njima i dežurna socijalna radnica (ili radnik).svakako sa sobom ponesite sudsko rješenje iz kojeg će biti vidljivo da ste se pojavili u svom "terminu". pismenim putem obavijestite Centar o kršenju djetetovih prava. dopis svakako urudžbirati, urudžbeni broj sačuvati. posljednje radnje (policija, Centar) ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da se prava djeteta ostvaruju bez teškoća.

 

također, na stranicama legalisa pročitajte teme korisnika fikusa, priča je poput Vaše, doduše sa zamijenjenim spolovima, ali u svakom slučaju za Vas korisna i poučna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i... inzistirajte na tome, makar svaki put kad vam bivši ne dozvoli viđati dijete (2x tjedno, vikendi, praznici itd) uredno pismenim putem obavijetite czss i to u stilu zahtjeva za intervencijom. Za svaki pojedini put.

Za svaki pojedini put kad ne interveniraju prema roditelju koji sustavno krši ne vaša prava već prava svog maloljetnog djeteta ponovite pisamce kao "podsjetnik" na nereagiranje i opetujte zahtjev.

 

Em će njima postati jasno da vas ne mogu tek-tako skinuti s vrata, em njemu neće biti baš jako ugodno da ga se naziva i poziva svaki put a jer je roditelj kojem je povjereno dijete (i samim tim se očekuje da iznimno pazi i vodi računa o njegovim pravima) se odazvati- mora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 12 godina kasnije...

I ja sam u toku razvoda ,sudjenje mi je sad 13 oktobra,bivsi muz svasta izjavljuje lose o meni sto nije istina i sto nema dokaza,uz to sam dobila vjestaka koji je veoma los uz to o njemu se svasta pise po internetu i covjek koji je uvucen u sve i svasta i takav vjestak je o meni lose pricao..imam djevojcicu 10 god,i uz mene je svih 10 god,i opet se plasim da mi je ne uzmu na sudu? Moja djevojcica nece kod oca i plasi se da njemu ne pripadne..ne znam vise sta da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija