Jump to content

prava djece u školi


jelena78

Preporučene objave

Da li netko zna nešto o pravima djece u školi? Da li postoji neki zakon kako je pravno regulirano boravljenje djece u dnevnom boravku. Naime, kćer je proje 2 tjedna krenula u prvi razred u OŠ Samobor i upisana je u dnevni boravak, ali to više sliči na cirkus. Jedna učiteljica na 30-ero djece dobi od 1.-4. razreda, nenapisane zadaće, učiteljica ih mora ostavljati same jer dežura i na drugom katu za vrijeme tog boravka. Pa kaže da se oni stariji brinu za mlađe ?!?! Ravnateljica je užasna i ne znam kako ćemo mi roditelji moć išta napraviti (sazvali smo sastanak s njom). Da li postoji neko pravo da nam pomogne. Mislili smo predložit dodatnu učiteljicu, ako već nema dodatnog prostora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Znalo se pred par godina događati da budu priloženi svi podaci prilikom nadzora, baš kao i što je prijava znala biti fotokopirana i uručena ravnateljima u roku od par dana, oni ih širiti dalje, a sve podebelo prije ikakvog inspekcijskog nadzora...

 

Jedan od brojnih primjera- dvije fotokopije u mjesec dana razlike: jedna "čista", a druga sa zacrnjenim imenima, markiranim djelovima rečenica i sl. Prva podrijetlom iz ureda ravnatelja, druga iz ureda višeg savjetnika mzos-a.

 

:) Svaka sličnost sa stvarnim osobama i zbivanjima je... slučajna :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad dolazi inspekcija u škole svi su dobri ko mice mace baš zato jer su obavješteni ravnatelji i nastavnici.U ministarstvu kažu da se prvo šalje prigovor županijskoj inspekciji,a tu se većinom već svi znaju...Treba uputit anoniman prigovor uredu ministra uz napomenu da se ne obavještava žup.inspekcija jer obavještavaju školu i ne rade sukladno sa zakonom te da se traži nadzor državne inspekcije. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na anonimne prijave se reagiralo, ponekad promtno a ponekad nakon 10 uzastopnih, što bi ukazalo i na neki drugi "ključ" raznolikosti reakcija na anonimne prijave.

 

O tome što je inspekcija dužna razmotriti:

Čl. 10. (Zakon o prosvj. insp.)

(3) Prosvjetna inspekcija dužna je razmotriti podneske građana, organa ili tijela državne uprave, tijela lokalne samouprave i uprave ili pravnih osoba koji se odnose na poslove iz djelokruga Prosvjetne inspekcije i izvijestiti podnositelje o poduzetim mjerama.

 

Prije obraćanja inspekciji bilo zgodno da imate pisani trag obraćanja ravnatelju o neefikasnosti realizacije predviđenog odgojno-obrazovnog procesa i svega što uz to ide, jer će uvijek moći reći da nikad nije za takvo što prije čuo da se događa (zadaće i sl.).

 

Potom biste imali i dodatne argumente za prigovor glede neispunjavanja (=poslovodni i stručni voditelj škole):

Čl. 125. (Zakon o odgoju i obrazovanju u osn. i sr. šk.)

(3) Uz poslove utvrđene Zakonom o ustanovama, ravnatelj kao stručni voditelj obavlja osobito i sljedeće poslove:

- posjećuje nastavu i druge oblike odgojno-obrazovnog rada, analizira rad učitelja, nastavnika i stručnih suradnika...

– poduzima mjere propisane zakonom zbog neizvršavanja poslova ili zbog neispunjavanja drugih obveza iz radnog odnosa,

 

O broju učenika u razrednom odjelu obvezujuća brojka je najviše 28 (ovog trena, za ostalo se predviđa realizacija u drugom vremenskom roku):

Čl. 8. (Državni pedagoški standard)

(1) Optimalan je broj učenika u razrednom odjelu 20, a najmanji 14, najviši 28 učenika.

 

Koeficijenti izvodljivosti pedagoških standarda (obveze koje su utvrđene u tekstu Državnoga pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske):

Ki = 0 = Svi standardi označeni koeficijentom izvodljivosti '0' stupaju na snagu odmah po donošenju ovoga Standarda i normativa.

Najviše 28 učenika u redovitome razrednom odjelu – počevši od prvih razreda osnovne škole (članak 8. stavak 1.) Ki= 0

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postavljeno pitanje nije uvjetovalo anonimnost, već je to bio savjet jednog od forumaša...

 

Osobno ne zagovaram anonimne prijave, mada se u praksi vidjelo hrpu anonimnih na koje se izlazilo na teren provjeravajući navode.

 

Da se vratimo boravak i učitelje: o organizaciji rada u boravku tekst se može naći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje- ovdje. Izdvojeno:

U homogenom razrednom odjelu (npr. 1a) rade dva (2) učitelja, jedan prije podne u redovitoj nastavi, drugi poslije podne u produženom boravku. Oba učitelja zajednički programiraju nastavne sadržaje, dogovaraju se o zajedničkim i odvojenim aktivnostima. Svaki sam planira svoje vrijeme, prema Nastavnom planu.

 

Za drugog učitelja sredstva se prema traženju škola planiraju u okviru gradskog proračuna, (samoborski se nalazi na stranicama grada), a koji za 2008.g i spomenutu OŠ kaže:

R334 3111 OŠ Samobor - plaća za rad u produženom boravku i izborna nastava 199.820,00

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

nova sam na forumu pa eto, ako sam pogriješila temu ispričavam se i molim da je stavite gdje pripada.

ovdje se piše o pravima djeteta u školi, a mene interesira da li zakon ikako štiti djecu dok traje nastava. tj. da li igdje piše da za vrijeme trajanja nastave djeca ne smiju napuštati školu. imam prvašića koji je krenuo u školu udaljenu 2 km od kuće i treba preći preko glavne ceste a još k tome nema ni pješače staze. nekoliko puta se dogodila da je učiteljica djecu pustila 15 minuta prije zvona za kraj nastave. ta djeca su se razmilila svaka svojim putem, a tek zbunjeni roditelji kada su došli pred školu i vidjeli da djece nema, da su več otišla...eto, ponavljam pitanje - da li je zabranjeno djecu puštati kući iz škole a po rasporedu im nastava još traje. ipak je to prvi razred.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

7. sam razred osnovne skole u Sarajevu.Muskarac sam i imam probuseno uho sa nausnicom.Mene zanima da li nastavnik ima pravo da mi kaze da skinem nausnicu,jer ipak to je moja privatna stvar? U ostalom on radi svasta na casu sto ne bi smio raditi: npr:Jede na casu,koristi mobitel i cak je dao jednoj mojoj drugarici 5 iz fizike zato sto je pobijedila na takmicenju iz odbojke. ​HVALA UNAPRIJED !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija