Jump to content

Zakon o bračnim i porodičnim odnosima vs. Obiteljski zakon


mozart

Preporučene objave

  • 4 godina kasnije...
Dali je u sudskoj praksi bilo slučajeva donošenja presude o diobi bračne stečevine na temelju 2 zakona:ZBPO na imovinu stečenu prije 1999. i OZ na imovinu nstečena nakon 1999.g.?

 

imas u * Forum * Pravni savjeti * Nasljedno pravo * Tko koliko nasljeđuje

 

nesto o tome, i na jos jednom mjestu nesto malo... mislim isto u nasljednom pravu ali nisam siguran, pretrazi po " 01.07.1999." tako sam ja to bio nasao.....

 

Inace i mene to "turbo" zanima je trazim obnovu jednog sramotnog (z pravosude) postupla gdje su imovinu stecenu prije 91 dijelili po novom zakonu, ta presuda je sva nakaradna i zbog drugih stvari, ignoriranja glavnog mijesanja ulaganja treece strane, ignoriranje darovanja prije pravomocnosti itd.

 

prepisano iz Tko koliko nasljeđuje:

 

IZ SUDSKE PRAKSE;

<<presuda Općinskog suda u Zaboku broj: P-873/02 od 17. listopada 2005. godine, kojom je utvrđeno da je tužiteljica J. Š. za vrijeme trajanja bračne zajednice s podnositeljem stekla nekretninu-obiteljsku kuću izgrađenu na čkbr. 2860/2 upisanuu z.k.ul. 2485 k.o. Š., te je tuzenom naloženo da tužiteljici izda tabularnu ispravu podobnu za upis prava suvlasništva na navedenoj nekretnini koju će u protivnom zamijeniti navedena presuda.>>

Ista presuda potvrdjena presudom Županijskog suda u Zlataru broj: Gž-275/06-2 od 22.veljače 2006. godine..

<<Općinski sud u Zaboku je nakon provedenog dokaznog postupka utvrdio osnovanost tužbenog zahtjeva tužiteljice radi utvrđenjabračne stečevine pozivom na mjerodavne odredbe članka 287. stavke 1. i 2. Zakona o braku i porodičnim odnosima ("Narodne novine", broj 45/89.), kojima je propisano:

(1) Kod utvrđivanja suvlasničkih dijelova udio bračnog druga u zajedničkoj imovini određuje se prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine.

(2) U slučaju spora sud određuje koliki je bio doprinos bračnih drugova u stjecanju zajedničke imovine, pri čemu vodi računa ne samo o osobnom dohotku i zaradi svakog od bračnih drugova, nego i o pomoći jednog bračnog druga drugome, o radu u domaćinstvu i porodici, brizi oko odgoja i podizanja djece, kao i o svakom drugom obliku rada i suradnje u upravljanju, održavanju i povećanju zajedničke imovine.

Naime, prvostupanjski sud je, nakon provedenog dokaznog postupka, utvrdio da su stranke živjele u bračnoj zajednici od 1978.godine do 1984. godine, te da su zajedničkim sredstvima (svojom ušteđevinom, radom i kreditima) sagradile obiteljsku kuću koja se sastoji od prizemlja, prvog kata i visokog korisnog potkrovlja. Nadalje je utvrđeno, po sudskom vještaku građevinske struke, tržišna vrijednost svih nekretninau iznosu od 701.372,00 kuna, od koje je oduzeta vrijednost zemljišta, temelja, starog prizemnog objekta i bočnog zida koji iznosi 244.000,00 kuna, a što predstavlja posebnu imovinu podnositelja koja ne ulazi u zajedničku imovinu stečenu za vrijeme trajanja braka stranaka. Prvostupanjski sud je utvrdio da je doprinos tužiteljice jednak doprinosu podnositelja i to na procijenjenu vrijednost nekretnineod 457.372,00 kuna, te da je tužiteljica suvlasnica nekretnine>>

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija