Jump to content

Ugovor o najmu stana - solemnizacija


mlad3n

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

Kako bi trebala glasiti ovršna klauzula u Ugovoru u najmu stana koja bi na najbolji način mogla "zaštiti" Najmodavca od nekorektnih Najmoprimaca?

Da li se ta klauzula može dadati i na onaj tipizirani Ugovor iz narodnih novina i onda solemizirati kod javnog bilježnika.

Da li ima netko kakav prijedlog? :misli:

Imali smo do sada dosta neugodnih iskustava i plaćanja tisuće kuna računa iza najmoprimaca, pa to ovog puta želimo izbjeći. Ugovori su bili potpisani, ovjereni kod biljenika, uredno je plaćan porez na najam, a kad nastane problem... sve na kraju snosi najmodavac jer je i HRT-u i Elektri, i HT-u i svima najdostupniji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za HRT ne odgovarate odnosno neplaćate pretplatu na tv ili radio koji je vlasništvo najmoprimca .

za HT ako je broj od najmoprimca ,neodgovarate

za HEP vlasnik objekta snosi troškove ako ih neplati najmoprimac.

 

tražite polog 2000,00 eura i vršite kontrolu dali najmoprimac plaća sve račune ,koji su vezani za odgovornost vlasnika.

struja ,voda ,odvoz smeća,komunalnu naknadu,telefon ako je linija tj.broj vaš.

HRT plaća vlasnik tv ili radia a iste nosi sa sobom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To izgleda jednostavno ovako u teoriji, ali u praksi baš nije izvedivo. Ne zanam da se baš može naći najmoprimac spreman dati takav polog. :palacdolje:

Nismo mi uređena država. Ja sam žvijela nekoliko godina u Beču i to je tamo normalno. I nikome ni ne pada na pamet nesto drugačije. I svi se pridržavaju reda i zakona i administracija se puno efikasnije rješava.

npr. živjela sam u studentskom domu i kad sam odlazila, pozvala sam kućepaziteja, izvršila urednu primopredaju poplaćala sve račune, sve očistila, sve se popisalo i onda su mi vratili polog....

Ali za godinu dana, dođe meni u Hrvatsku od poduzeća koje je vodilo centralno grijanje nekakva razlika od tadašnjih 400 ats (cca 200 kn)

Jer kao po konačnom godišnjem obračunu za zgradu doma vidjeli su da je ukupno potrošeno toliko više, pa su to raspodjelili na sve stanare ....

Malo sam se pravila luda, pa ko njih šljivi,... pa kad su počele dolazite nekakve opomene, pa neka rješenja ....

odnio vrag šalu i ja to platila naravno.

Našli me i preko grane. Ne mislim da bi me Hrvatska zbog toga izručivala Austriji :smijeh: , ali nikad se na zna kakve je to kamate moglo nabrati i gdje me sustići. Tako razmišljaju normali ljudi.

Ne znam da li se i Austriji sve rješava zastarom. Nekako ne vjerujem u to. :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

pozdrav! Unajmljujem garsonjeru u Rijeci i najmodavac je predložio 'ugovor o najmu opremljene garsonjere'. Uglavnom, svi uvjeti mi odgovaraju, ali me zanima slijedeće:

 

1. Između ostalog, navedeno je da najmoprimac plaća mjesečnu najamninu u iznosu 150 eur u kunskoj protuvrijednosti i troškove struje, vode, plina (nabrojane sve režije). Zanima me dali onda najmodavac na to plaća porez i koliko?

 

2. U pitanju je solemnizacija, jer ses mogućnšću ovrhe osigrava, ukoliko ne platim stanarinu. Zanima me tko snosi troškove solemnizacije kod bilježnika, pošto nije navedeno??

 

Inače, polog za eventualnu štetu je 200 eur + odmah plaćam prvu stanarinu, pa mi je malo puno još platiti i trošak solemnizacije. KOLIKI JE TO IZNOS?

 

btw. ugovor je na neodređeno vrijeme, s određenim otkaznim rokovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ekipa,

javni bilježnik odbija ugovor u kojoj je ovršna klauzula ovako sročena:

Ugovorne strane su suglasne da ovaj Ugovor predstavlja ovršnu ispravu u smislu članaka 54. I 59. Zakona o javnom bilježništvu (NN 78/93, 28/94) sljedom čega Najmoprimac ovlašćuje Najmodavca da može radi ostvarenja dužne činidbe, ispražnjenja stambenog prostora i naplate najamnine i ostalih troškova (režije i troškovi štete na stanu) nakon dospjelosti obveze, neposredno temeljem Ugovora provesti prisilnu ovrhu. Najmodavac se obvezuje pismeno obavijestiti Najmoprimca o postojanju duga najmanje 7 dana prije pokretanja ovrhe. Rok počinje teći od dana kada je Najmoprimac primio obavjest. Ukoliko je najmoprimac odbio primiti obavjest o ovrsi, rok počinje teći od dana kada je obavjest o ovrsi predana u pošti.

 

Kako napisati navedenu kluzulu da bi bila dobra za solemnizaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani;

Može li mi tko dati savjet da li je bolje da javni bilježnik sastavi solemnizirani ugovor o najmu stana ili da se ipak obratim odvjetniku koji ce mi pomoci sastaviti solemnizirani ugovor i potom ga odnijeti javnom bilježniku? Znam da sve to košta pa bih htjela proci sto isplativije tj., izbjegnuti nepotrebna plaćanja, a ono što se mora mora se da bi se zaštitila.

Tkođer, da li bih ovdje mogla dobiti savjet kako sam napisati ovršnu klauzulu da je javni bilježnik prihavti kao odgovarajuću ( da se izbjegne trošak odvjetnika) ?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija