Jump to content

upis prava vlasništva na nekretninu


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav,

 

imamo određenih problema s upisom vlasništva na nekretninu (stan) koju smo kupili prije 2 godine, pa molimo pomoć komentarom ili savjetom. Situacija je ovakva: stan smo kupili putem stambenog kredita - banka je stavila hipoteku na stan i isplatila

prodavatelja. Kako je banka novac isplatila prodavatelju direktno na njegov račun (dakle, mi novac nismo ni vidjeli), nismo smatrali nužnim da nam prodavatelj potpisuje ikakve izjave da je isplaćen. U kupoprodajnom ugovoru prodavatelj se jasno i glasno očitovao da se mi bez svakog daljnjeg pitanja i njegovog odobrenja smijemo upisati kao vlasnici čim on bude u potpunosti

isplaćen.

 

Ove godine u veljači smo u gruntovnici predali podnesak za uknjižbu vlasništva na dotičnoj nekretnini i prije 10 dana dobili rješenje prema kojem nam se dozvoljava predbilježba za upis vlasništva, ali ne i upis jer, citiram: 'Isprava iz koje bi bilo vidljivo da je prodavatelj u cijelosti isplaćen nije priložena.'

Dakle, odbijeni smo zbog nepotpune dokumentacije i rečeno je da imamo pravo na žalbu u roku od 15 dana.

Kako kupoprodajni ugovor sam po sebi nije dokaz da je prodavatelj isplaćen, bilo nam je jasno da trebamo priložiti neku ispravu iz koje se vidi da je taj uvjet zadovoljen.

Sad nastupa prava drama: kontakt adresu našeg prodavatelja nismo imali, jedva smo uspjeli locirati gdje je uopće (već par godina je u inozemstvu), stupili u kontakt s njim i ljubazno ga zamolili da se nađemo i da nam napiše izjavu da je isplaćen kako bismo se mogli upisati kao vlasnici, ili da to učini tamo gdje već je, potvrdi u ambasadi i preporučeno nam pošalje (kako bismo ga poštedjeli putovanja i dolaska u HR). Obzirom da smo čovjeka uredno isplatili i rastali se u najboljim odnosima, mislili smo da oko toga na bismo trebali imali problema. On je prvo pristao doći u HR, napisati nam tu izjavu i pomoći da riješimo stvar, ali se nakon par dana iznenada predomislio, povampirio, što li, i javio da on nema namjeru ništa potpisivati, da je on stan prodao, kupoprodajni ugovor je potpisan, i da se mi kako znamo i umijemo izborimo za svoje pravo upisa vlasništva. Nije se udostojao objasniti ZAŠTO nam ne želi napisati tu famoznu izjavu.

 

Ono što nas zanima je možemo li to pravo upisa ostvariti na temelju potvrde banke (dakle, potvrda u kojoj banka jasno kaže da je na temelju kupoprodajnog ugovora tog i tog, a s obzirom na odobreni stambeni kredit, isplatila prodavatelja) iz koje je vidljivo da je on u cijelosti isplaćen? Ako to ne upali (mada nam nije jasno zašto to ne bi bio valjani dokaz da smo ga isplatili), molimo savjet što nam je činiti?

 

Hvala najljepša na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

rjesenje je samo jedno - tuzite ga!

naime nuzna je potvrda prodavatelja da je cijena placena u cijelosti i to nemoze zamijeniti nikakva izjava banke. s obzirom da potvrda banke daje visoki stupanje vjerojatnosti da je stvarno novac isplacen, a i ovaj iz inozemstva pitanje je dali ce se ici sporiti s vama, sve i ako vam ne izda tu potvrdu zamijeniti ce ju presuda i to je to.

sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ni na čijoj strani, ali kad pitate razlog zašto Vam čovjek ne želi napisati potvdu, možda je sljedeći.

Naime, znam slučaj kad je naš čovjek koji je cijeli život radio u Australiji i tamo zaradio mirovinu, došao pod stare dane u Hrvatsku. S obzirom da je iz Dalmacije, i on je kao i svi preko ljeta iznajmljivao apartmane. To su nekako dočuli australski uredi pa su mu prestali isplačivati mirovinu jer PO AUSTRALSKOM ZAKONU UMIROVLJENIK NESMIJE IMATI NIKAKVIH DRUGIH PRIHODA OSIM MIROVINE, A AKO SE BAVI NEKOM DJELATNOŠĆU ONDA MU SE MIROVINA OBUSTAVLJA. To je tako uređeno da umirovljenici ne kradu radna mjesta mladima. I onda je čovjek imao grdne muke da dokaže da u stvari nije on iznajmljivao nego neko drugi itd.

Možda je i u Vašem slučaju ista stvar, čovjek ja zaradio novac koji nije smio, ili na njega nije platio porez ili slično. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li netko pojasniti gornji navod da kupoprodajni ugovor nije dokaz da je kupac platio stan??

 

Naime, mi smo kupili građevno zemljište i u kupoprodajnom ugovoru (obrazac iz NN-a) lijepo stoji da je kupac isplatio cijenu prodavatelju. Isto tako stoji klauzula intabulandi tj. da prodavatelj pristaje da se kupac uknjiži kao vlasnik.

 

Upisali smo se kao vlasnici na zemlijštu bez ikakvih problema i traženja dodatnih dokaza. Rješenje o upisu prava vlasništva dobili smo u roku 2 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija