Jump to content

otkazni rok i bolovanje


TurboMama

Preporučene objave

Poslodavac u otkaz o radu na neodređeno (poslovno uvjetovani otkaz)stavlja odredbu da za vrijeme trajanja otkaznog roka radnik nije obvezan dolaziti na posao. Za vrijeme trajanja otkaznog roka radnik otvara bolovanje, u roku od 24h dostavi poslodavcu potvrdu o tome, no poslodavac mu odgovara da mu otkazni rok svejedno teče i za vrijeme bolovanja zbog gore spomenute odredbe koju je poslodavac stavio u otkaz.

Mislim da se poslodavac ovdje ogriješio o prava radnika - da ne postoji način na koji bi on mogao spriječiti "zamrzavanje" otkaznog roka za vrijeme trajanja privremene nesposobnosti za rad. Jesam li u pravu? Poslati poslodavcu Zahtjev za zaštitu prava ili što?

Thanks!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ogriješio se i te kako o prava radnika jer otkazni rok ne teče za vrijeme bolovanja čl. 118 st.5 ZOR-u. To što je on naveo da ne treba dolazit radit za vrijeme otk.roka ga ne oslobađa obveze da ga ispoštuje- pa ne može on mijenjat zakonsku odredbu. Možda da najprije s njim popričate to mu objasnite jer mu je sasvim sigurno jako napeto da taj otkazni rok što prije završi pa u tom slučaju možete,ako je naravno vama u interesu da sklopite sporazum o skraćenju otkaznog roka pod uvjetom da vam isplati viši iznos otpremnine.Ako vam to ne odgovara ništa vucite bolovanje koliko god možete a u slučaju da vas odjavi prije isteka otkaznog roka podnesite zahtjev za zaštitu prava a ako se i na njega ogluši podnesite tužbu nadležnom sudu da utvrdi točan datum prestanka ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

vezano za otkazni rok i bolovanje ja bih imala par pitanja ukoliko je netko voljan pomoći savjetom:

 

naime, dobila sam otkaz kao tehnološki višak, iako mi je izričito obećano stalno zaposlenje i produžetak ugovora na neodređeno(koji je izvorno bio sklopljen na određeno do 31.12., a sad je skraćen na 15.11., očito s namjerom uštede na mojoj plaći). do 1.11. mi traje otkazni rok, a nakon toga koristim godišnji. nekoliko poznanika mi je, poznavajući situaciju, savjetovalo da par dana prije isteka otkaznog roka otvorim bolovanje najmanje mjesec dana. drugi pak mi savjetuju da odmah nakon 10 dana otkaznog roka otvorim bolovanje, potom se vratim i nakon par dana napravim isto i tako nekoliko puta. treći mi kažu da bolovanje mogu otvoriti i kasnije, kad mi počne teći godišnji.

sad me zanima, što mi je od svega toga najuputnije, najsigurnije i najprofitabilnije? da li poslodavac nekako može reagirati na moje eventualno uzastopno otvaranje bolovanja? koliki postotak plaće dobivam dok sam na bolovanju i na čiji teret ona ide? ističem da u višegodišnjem radnom iskustvu nisam nikad koristila ni dan bolovanja, ali sad sam doslovno na to prisiljena bezobrazlukom od strane poslodavca. svaki savjet je dobrodošao,

unaprijed zahvalna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu.

 

A kaj se pravnog savjeta tiče, probat ću se staviti u poziciju tvog poslodavca, pa eto da sam taj, a da mi dođeš s tako "otvorenim" bolovanjem, zatražio bih kontrolu bolovanja od strane HZZO-a, nakon toga ovisno o nalazu, podnio bih najmanje dvije kaznene prijave, i protiv tebne i protiv tvog doktora, zatražio bih i neovisno vještačenje (u sudskom postupku, ovisno o nalazu HZZO-a), i na kraju tužio bih te za nadoknadu štete, do boli, i tebe i doktora koji bi ti otvorio takvo bolovanje.

 

Nemoj ovo shvatiti kao nekakvu moju zločestoću, već mogućnost razvoja događaja, koji ti nikako ne bi trebali, tako da ukoliko zaista boluješ od nečega, liječi se i iskoristi sva svoja prava koja ti pripadaju, no ukoliko želiš muljati, nemoj to tako, moglo bi to završiti ovako kako sam ti gore opisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na informaciji o mogućem nepovoljnom razvoju situacije za mene. dobro ću promisliti, ali mislim da ću ipak riskirati (imam i realne osnove za bolovanje, pa ću ih probati i iskoristiti). poanta je u tome da ako te netko "dovuće" sa sigurnog posla, nudeći ti obećanje također o stalnom zaposlenju, a na kraju te "frkne" čim završi sezona i odu zadnji gosti i još ide uštediti na božićnici - onda mislim da i takvim poslodavcima treba malo zapapriti.

 

ništa ne znaš o meni, ni o mojoj školovanosti ni rezultatima, ni o mojem karakteru, tako da nemoj prebrzo donositi zaključke. činjenica je da u sam u svom radnom stažu naišla samo na budale i pokvarenjake od poslodavaca (kao i mnogi moji prijatelji) i svi samo šutimo i trpimo, bojeći se čak i da nam šaka ne doleti u glavu jer, nažalost, teško je naći posao. neki drugi "bezobrazni" ljudi dotad koriste bolovanje (kao trenutno dva moji kolege), a mi poštenjaci igramo pošteno. čemu? recimo da mi je stvarno dosta...

 

sori - ovo je svo moje ogorčenje zbog prevare izašlo na površinu, zanemarite...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moram reći da se slažem sa Rubensom ...

ukoliko ste bolesni odite na bolovanje, ali ako niste i nagovorite svoga liječnika da vam ipak napravi, e pa onda ste zreli za kaznenu prijavu...

a ako "zapaprite" svome poslodavcu i na ovakav način odgodite otkaz, to će samo skupo stajati poslodavca

a vi ćete dobiti 30% manju plaću i ja se na vašem mjestu ne bih veselila božičnici jer vam je poslodavac svejedno neće dati.

A samo da znate kod "običnog" bolovanja prvih 42 dana ide na teret poslodavca a nakon toga poslodavac ne plaća više doprinose a za isplaćenu plaću traži refundaciju od Zdravstva. Ali da biste prešli 42 dana morate "prijeći" i komisiju koja bi vam to trebala dozvoliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala i Vama na komentaru i informacijama!

 

božićnici se nisam ni nadala, toga u ovoj firmi nema! ono čega ima napretek su laži i obmane. ne znam kako biste se vi osjećali da Vam netko obeća stalan posao, nagovori Vas da napustite drugi posao, cijelu turističku sezonu (kada sam radila i subote i nedjelje, bez dana godišnjeg) Vas uvjerava da ste stalni djelatnik tvrtke i da će se sav prekovremeni rad i trudi isplatiti, iskoristi sva Vaša znanja i potencijale, a onda dobijete otkasz, čak i prije regularnog isteka ugovora na određeno jer se vodstvo tvrtke "predomislilo" i ovo je ipak samo sezonsko radno mjesto!? nije li to krajnji bezobrazluk, također zreo za "kažnjavanje"? a sve skupa je izvedeno proračunato i smišljeno, otkaz mi je uručen baš na dan kada stignem taman do kraja mjeseca istrošiti otkazni rok i par dana godišnjeg! ne znam stvarno što bih rekla... a nikome ne mogu ništa, kome dokazati da sam prevarena (ni prva ni zadnja)!

e pa bar da tih 70% plaće uzmem kao sitnu zadovoljštinu (koliko znam, time ću produžiti trajanje radnog odnosa i sveukupno dobiti ipak više)!!! mislim da moji nesanica, stres i razočaranje zavrjeđuju bar toliko!

 

(P.S. ispričavam se na pretjeranoj subjektivnosti i žestini! ;-) )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Modra, samo jedno pitanje- Jel u ugovoru na određeno predviđena mogućnost redovitog otkaza? Jer ako nije onda vam ga ne može ni dati.

Meni ustvari nije ni jasno zašto poslodavac vam uopće daje otkaz i gnjavi s otkaznim rokom,ovim onim,i sebe i vas kad ugovor na određeno prestaje istekom vremena na koji je sklopljen.Di ćeš bolji način prestanka ugovora bar za poslodavca.

Svakako nikakvo vas bolovanje neće spasiti od prestanka ugovora na određeno niti će ga produžiti, bolovanje eventualno možete otvoriti dan prije zadnjeg radnog dana na max mjesec dana i to vam ide na teret hzz-a i upisuje se u knjižicu kao staž osiguranja i naknadu vam isplaćuje hzz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok Marijeta. Evo ovako stoji u ugovoru: "Ugovorne strane mogu otkazati ovaj ugovor u skladu s odredbama Zakona o radu (redoviti i izvanredni otkaz)." Po tome, izgleda, može.

 

Iskreno, jedini razlog koji mi pada na pamet jest da uštede tu jednu moju plaću. Ponavljam, obećan mi je ugovor na neodređeno, a sad niti ovaj na određeno nije ispoštovan.

 

Kažete da bolovanje mogu otvoriti zadnjeg radnog dana - mislite li time na zadnji dan otkaznog roka, ili na zadnji dan kad sam još u radnom odnosu? jer nakon otkaznog roka mi slijedi godišnji - mogu li prije isteka godišnjeg otvoriti bolovanje i što se time mijenja?

 

ako otvorim bolovanje za vrijeme otkaznog roka, na čiji teret ide? i može li mi poslodavac zbog toga uskratiti godišnji, iako u otkazu stoji da nakon otkaznog roka koristim godišnji i da ugovor o radu ističe sa zadnjim danom godišnjeg - može li poslodavac to izmijeniti?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto se radi o poslovno uvjet.otkazu( a predviđena je takva mogućnost ugovorom o radu) primjenjuju se sva pravila koja vrijede za redoviti otkaz, pa tako i pravilo da za vrijeme bolovanja otkazni rok ne teče, nastavlja teći prekidom bolovanja.Međutim ja na vašem mjestu ne bi zanemarila ovo što vam je prethodno rečeno da vaš poslodavac može vrlo lako zatražiti kontolu bolovanja,a onda mogu nastat problemi.Nije vam nešto dug otkazni rok da biste s tim "očitim" bolovanjem ga strašno produžili, a još ako ne radite za vrijeme otkaznog roka tek onda nema smisla. Ne znam, promislite dobro, sve zbrojite i oduzmite pa vidite. Poslodavac vam ne može uskratiti pravo na godišni zbog toga što ste vi zbog bolovanja produžili otkazni rok.

Ja sam vam govorila o bolovanju čiju naknadu isplaćuje hzz, a koji otvorite dan prije prestanka radnog odnosa može trajati max mjesec dana i upisuje se u radnu knjižicu kao staž osiguranja.

Ne znam moj vam je savjet, iako vjerujem da vam je teško,da se osjećate izigrano i povrijeđeno, ali stanite i dobro promislite jer možda posljedice budu dalekosežnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno još jednom!

 

Dakle, Vi govorite o bolovanju koje ide na teret HZZ i koje se može otvoriti dan prije prestanka ugovora o radu, dakle u mom slučaju par dana prije isteka godišnjeg?

 

Kada bih to napravila, naknada za bolovanje ne bi išla na teret poslodavca, osim što bih produžila istek Ugovora o radu kod njega za period trajanja bolovanja?

 

Svakako ću dobro promisliti, hvala Vam na savjetu.

Usput, za vrijeme otkaznog roka, naravno, radim. Tek po otkaznog roka idem na godišnji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za otkazni rok imam i ja nekoliko pitanja

 

Potpisala sam 01.09.2008. ugovor o radu na godinu dana. Otkazni rok za mene i poslodavca je 30 dana. Oko 25.11.namjeravam dati otkaz zbog nezadovoljstva sa svime. Sad me zanima:

1.Je li otkaz mogu dati usmeno ili moram napismeno da mi se to pečatira? (Tvrtka je mala, nema nikakvog poslovnika ili statuta)

2. Je li moram odraditi cijeli mjesec otkaznog roka ili se može sporazumno raskinit ugovor prije tog roka?

3. U slučaju neisplate posljednje plaće kome da se obratim?

4. Da li znate još koji mogući potencijalni problem s kojim bi se mogla susresti, pošto šef nije baš osoba od riječi?

 

Puno pitanja, ali ovo mi je prvi posao pa sam slabo informirana.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija