Jump to content

prijaviti samog sebe!


ubrigama

Preporučene objave

Odavno nisam vidio ovakvo biserno pitanje.

 

No, da bi odagnali svaku sumnju eventualnih posjetitelja ove teme, odgovrit ću Vam da ne morate. Ne samo da ne morate, već i ako počinite prekršaj ne morate priznati da ste ga počinili i to Vam se ne smije računati kao otegotna okolnost.

 

Eto takav je naš sustav :misli:

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A znate li možda u kojem zakonu to stoji?

Naime! Uslikali su me multanovom, a je nisam nakon toga Policiji odgovorio na upit Tko je vozio? pošto sam vlasnik vozila, a i vozio sam. Sad sam umjesto kazne od 500kn za prebrzu vožnju dobio 2000kn zato što nisam odgovorio na upit Policije, tj. nisam prijavio samoga sebe!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije to prijavljivanje samog sebe. Prijavljivanje vrši policija temeljem podataka tko je vozio. Vi ste samo osoba koja dostavlja podatke o vozaču. Naravno, u ovom slučaju ste to vi.

 

To ste dužni učiniti jer u zakonu izričito stoji da vlasnik vozila kkoje je zatečeno u prekršaju mora na traženje policije dostaviti podatke o vozaču ili u protivnom kazna.

 

Dakle ne postoji dužnost da sami sebe prijavite, ali imate da date podatke o vozaču.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda malo pojašnjenje:

 

Odredbe koje se odnose na obavezu odnosno ne-obavezu davanja izjava, svjedočenje i slične nalaze se u Prekršajnom zakonu, odnosno u Zakonu o kaznenom postupku gdje se on primjenjuje u prekršajnom postupku.

 

Obaveza davanja podataka o vozaču regulirana je Zakonom o sigurnosti na cestama.

 

Čak i ako bi se neke odredbe Zakona o sigurnosti na cestama mogle shvatiti drugačije, pa i protivne, prethodno navedenim zakonima, to ne znači da nisu valjane, da ih policija ne može primjenjivati, i da ih vozač ne mora poštovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što ćete platiti više za propust nego za prekršaj je ipak Vaša krivnja - lijepo su vas upozorili :-D

 

Što se tiče pitanja da li se u prekršajnom postupku mogu koristiti podaci koji - da tako kažemo - nisu pribavljeni u skladu sa zakonom po kojem se taj postupak vodi, bez obzira što jesu u skladu s drugim zakonom, to pitanje i mene zanima.

 

Kak si ja zamišljam te stvari, mislim da kad bi se toga onako teoretski prihvatio neki pravi pravni mudrac, da bi stvar pala. Ali nitko to neće niti pokušavati jer bi, s obzirom na našu sklonost izmotavanju, prečicama i još gorim navadama koje neću imenovati u praksi postalo nemoguće ikoga kazniti. Preostala bi samo jedna metoda - da policija non stop lovi prekršitelje osobno, naganja se s njima, identificira ih... A to je izgleda moguće samo u filmovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da je Vašoj supruzi sutkinja odredila manju kaznu. Ne vjerujem da će to proći kod "mog" suca.

Gledajte! Meni su policajci pa čak i jedan načelnik savjetovali nek napišem da je vozio netko s prebivalištem van Hrvatske ili čak da prepišem ime s osmrtnice. Nisam to učinio jer nisam htio lagat. Navodno sam mogao prijaviti suoprugu, a onda se pozvati na zakon prema kojem bliskog rođaka nisam dužan teretiti niti protiv njih svjedočiti.

Ma platit ću! Nema mi druge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

Kao što je poznato specijalni zakoni imaju prednost pred općim.

 

ZOSPC je specijalni zakon, a Prekršajni zakon je opći zakon.

 

Dakle svatko je dužan dati podatke o vozaču vozila kojeg je vlasnik. U tome je kvaka

 

 

kvaka ili ne ????

 

 

nevezano uz ZOSCP policija se MORA držati zakona jer postoje i drugi "specijalni zakoni". jedan od njih je zakon o policiji.

u tom zakonu propisuje se izmedju ostalog sto i kako policija mora postupati.

pa tako jedan od clanaka spomenutog zakona kaze:

 

 

 

1. Provjera i utvrđivanje identiteta osoba i predmeta

Članak 25.

Ovlast provjere identiteta osobe primijenit će se prema osobi:

....

6. koja prijavljuje izvršenje kaznenog djela, prijestupa ili prekršaja ili počinitelje tih djela, odnosno priopćava obavijesti od interesa za rad policije,

 

 

 

a meni se bas nekako cini da je prijavljivanje vozaca opisano u ovom clanku :misli:

 

ako je nekome nejasno kako policija utvrdjuje identitet, neka procita sljedece

 

 

 

 

Članak 26.

Provjera identiteta osobe provodi se uvidom u njenu osobnu iskaznicu ili uvidom u drugu javnu ispravu s fotografijom.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, provjera identiteta može biti provedena na temelju iskaza osobe čiji je identitet provjeren.

 

 

 

perverzija bude jos veca kada je vozilo u vlasnistvu tvrtke. mup posalje dopis i zaprijeti se svim i svacim, a recimo da u tvrtki ima vise odgovornih osoba, koga kazniti :misli:

 

ponukan onim postom od neki dan malo sam ceprkao po svojoj arhivi i nasao prijavu (posteno sam sebe prijavio) koju cak nisam niti potpisao i takvu je posalo na mupov fax.

naravno da je mupovcima i to bilo dovoljno da pokrenu postupak.

dokle god imamo policajce koji ne rade po zakonu, vec zele posto poto kazniti, imacemo neuspjele afere indexa, tenora ....

policajci moraju znati gdje im je mjesto i treba ih stiskati sve dok ne shvate da niti oni nisu iznad zakona, a takvo djelovanje je doista za opce dobro :frajer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ubrigama je napisao:

Rekao mi poznanik policajac.

 

Taj pravni institut se zove blagodat. U Prekršajnom zakonu ne postoji, ali se može smatrati da vrijedi i u prekršajnom postupku, budući da se u tom postupku na odgovarajući način primjenjuju i odredbe Zakona o kaznenom postupku, gdje je blagodat propisana.

 

Svojedobno sam bio otvorio topic ovdje na Legalisu upravo na tu temu primjene blagodati kod prekršajnih postupak zbog prekršaja u prometu, jer mi nije bilo jasno da li to funkcionira tako u praksi.

 

Međutim, tema je sprčkana upornim spuštanjem na rang birtijskog prepucavanja bez ijednog vrijednog mišljenja, pa sam odustao.

 

Zato me to zanima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je meni jasno , ali silno je blesavo što neću odgovarat niti platit kaznu za prekršaj prekoračenja brzine.

Pretpostavljam kako MUP-ove statistike govore kako su stotine nedužnih poginule zbog nedavanja podataka o vozaču!!!! :-))

Kako bi bilo da se pozovem na to kako sam načelniku policijske postaje usmeno iznio kako sam ja vozio? Znam da nije dokumentirano, ali....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ubrigama je napisao:

...

Kako bi bilo da se pozovem na to kako sam načelniku policijske postaje usmeno iznio kako sam ja vozio? Znam da nije dokumentirano, ali....

 

a da preporucenom posiljkom posaljes dopis bez sadrzaja i onda u zalbenom postupku prilozis dostavnicu - LOL - to su svinjarije :-(

 

netko tada moze i nagrabusiti, a ni kriv, ni duzan.

 

nemoj zaboraviti da smo u 99% slucajeva smo pravedno optuzeni za prekrsaj.

 

meni je fora izvuci se kazne, ali nekog drugoga uvaliti, to ne :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija