Jump to content
Sign in to follow this  
tompagrompa

Uporabna dozvola i upis kuće u katastar

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Kupujem kuću koja nije upisana u gruntovnici i katastru. Ista ima građevinsku, ali nema uporabnu dozvolu i zanima me da li je potrebna i ukoliko je da li je potrebna za upis kuće. Gradnja je započeta 78., a završena oko 83. godine.

 

Unaprijed zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

za kuće građene uz građevinsku dozvolu prije 16. lipnja 1991., ne treba uporabna dozvola, ali od upravnog tijela za prostorno uređenje i graditeljstvo treba izvaditi potvrdu da se ne vodi inspekcijski postupak i da se ne izdaje uporabna dozvola, a za ishođenje tih potvrda trebate priložiti geodetski snimak stvarnog stanja i arhitektonski snimak izvedenog stanja.

 

kad ishodite potvrde, trebate geodetski elaborat za upis objekta.

 

kao što vidite, pored toga što uporabna dozvola ne treba, ipak ima dosta posla do legalizacije kuće.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

 

Pretpostavljam da geodetski snimak radi ovlašteni geodet, a arhitektonski ovlašteni arhitekt? Pa onda za elaborat ponovo geodet?

 

Koja bi bila razlika geodetskog snimka i elaborata. Nije li i jedno i drugo samo definiranje položaja u prostoru u odnosu na granice građevinske čestice?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

čuj, prema članku 331. Zakona o Prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) za izgrađenu građevinu na temelju građevinske dozvole izdane do 19. lipnja 1991. ne izdaje se uporabna dozvola, nego se građevina upisuje na temelju pravomoćne građevne dozvole i potvrde da se za građevinu ne vodi postupak građevne inspekcije.

ako nisi siguran, najbolje je ići pitati na gruntovnicu gdje ćeš predati zahtjev da li još nešto treba priložiti, jer geodetski snimak i arhitektonski snimak ti ne trebaju ukoliko građevina ima građevnu dozvolu, a potvrdu od građevne inspekcije si ishodiš sam od građevne inspekcije, a ne od nadležnog upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Također imam pitanje glede uporabne dozvole. Moja situacija je takva da sam kupila stan 2000.god dok se još zgrada gradila. Zgrada ima i lokacijsku i građevinsku dozvolu ali ne i uporabnu je je vlasnik prizemnog stana, ujedno i investitor gradnje naknadno dogradio jednu sobu u dvorišnom dijelu zgrade. Na koji način bi se moglo doći do uporabne dozvole - da li prijava građ.inspekciji pa da se odredi rušenje sobe ili postoji i neka dr. solucija, obzirom da ta dograđena soba nikome od nas i ne smeta...

Unaprijed zahvaljujem...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×