Jump to content

plaćanja studija preko firme


wipo

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Ja sam zaposlen u jednoj firmi i nedavno sam upisao vanredni studij koji bi mi eventualno firma mogla plaćat pa me zanima kakvi su uvjeti i kako to funkcionira.

Djelatnica na fakultetu mi je rekla da trebam donesti matični broj firme i da ću dobiti predračun. Sada, kakva je obaveza firme prema državi, pošto se školarina odbija od pdv-a (?). Da li trebam biti prijavljen, imati neki poseban status (...)

 

Molim da mi netko razjasni, ne znam gdje nać te informacije.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Predračun ćete dati u računovodstvo/financije tvrtke u kojoj radite, oni će to platiti i to je to.

Moguće je da ćete morati potpisati ugovor s poslodavcem prema kojem ćete nakon studija morati odradititi neko određeno vrijeme u firmi, ili ćete se za slučaj odustanka ili neuspjeha na studiju obvezati vratiti uloženi novac. Poslodavac Vas nije dužan školovati, radi se o njegovoj dobroj volji.

 

Vi s upisom studija ne dobivate nikakav poseban status - na poslu morate odraditi, doma učiti, na faksu odslušati i položiti. MOguće da imate i jako dobrog poslodavca ili kolege pa će imati razumijevanja za vaše učenje. Uglavnom, bit će vam zanimljivo.:-D

 

Poslodavac će u svojoj poreznoj prijavi poreza na dobit, umanjiti osnovicu za troškove obrazovanja i školovanja - ali to s vama nema nikakve veze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ne sumnjam da ce biti zanimljivo uskladit te dvije obazveze. U firmi pokazuju relativno dobru dozu razumijevanja za takve stvari, jedino je ustaljen dobar stari običaj - možeš se snać ako uspiješ ali pod uvjetom da nas ne daviš previše i rješiš to sve skupa sam.

znači, oni bi platili toliko poreza manje godišnje, s time da bi moj predračun od faxa bio dovoljan dokument kojim bi opravdali tolko i tolko manje kuna?

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, stvari su možda i malo drugačije. Morate provjeriti što o obrazovanju piše u kolektivnom ugovoru Vašeg poduzeća ili u Pravilniku o radu. Npr. moje poduzeće odobrava čak i studentima za osobne potrebe plaćena izbivanja s posla zbog ispita, a oni koji imaju ugovor imaju velika prava, tako da čak mogu ići na predavanja u vrijeme radnoga vremena. Prvo provjerite što piše u aktima Vašeg poduzeća, pa onda na temelju određenih odredaba napišite molbu Vašim nadređenima. Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija