Jump to content

kamate na stambeni kredit - PU sada ne da povrat, za razliku od prošle tri godine


MalenaM

Preporučene objave

Lijepo molim da se javi netko sa svojim iskustvom ako je ili je bio u sličnoj situaciji. I isprike unaprijed što će post morati biti malo dulji...

 

Porezna uprava je ove godine, prema iskustvu nekoliko osoba, pooštrila uvjete za povrat poreza odnosno uvećanje osobnog odbitka, a i eto primili smo sad i mi takvo rješenje, nažalost.

 

Situacija je ukratko sljedeća:

- za stan koji je kupljen 2004. godine bez problema je dobiveno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretninama;

- stan je plaćen stambenim kreditom i Porezna je unazad tri godine uredno priznavala i odbitak s osnove kamata i isplaćivala povrat

- ove godine referent zove (radi se o Zg i ima slučajeva u različitim ispostavama) i kaže da neće odobriti povrat jer je vlasnik imao u suvlasništvu drugu nekretninu i stvarno - donese rješenje - povrat Nula!

 

Radi se o tome da je davno prije kupnje naslijeđen i prodan suvlasnički dio nekretnine (1/4) koja se nalazi na selu, dosta izvan Zagreba, nije niti bila useljiva, suvlasnički dio je odmah prodan rođacima jer su odnosi bili takvi da se nije moglo niti kročiti u kuću, a kamoli je koristiti, a još manje kao stambeni prostor.

 

Kod podnošenja zahtjeva za oslobođenje od poreza na promet Porezna je imala evidentirane te ranije nekretnine, ali je uvažavajući to stanje, donijela rješenje o oslobođenju za prvu nekretninu i tako odredila da se stvarno radi o prvoj nekretnini. Međutim, kažu u odjelu za porez na dohodak da oni nisu vezani odlukama odjela za promet nekretninama i da se što se tiče poreza na dohodak uvjeti razlikuju. Eh, da - i što se njih tiče, trebalo bi ukinuti i ona rješenja s osnove kamata koja su donesena proteklih godina. S ukidanjem bi imali puno problema, no da su nas zeznuli za povrat za kamate, stvarno jesu.

 

Pa sad, ljudi, ako još niste dobili povrat, moguće je da vam je predmet čekao da se nakon ljeta šefovi vrate s godišnjeg i blagoslove odbijanje povrata. :place:

 

Zatražit ću mišljenje od središnjeg ureda o tome, pa ako mogu još nekom pomoći (ili netko meni sa svojim iskustvom)- tu sam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne smiješ miješati dva poreza : Porez na promet nekretnina i Porez na dohodak. Kod poreza na promet nekretnina stječe se pravo na oslobođenje čak i kada si prije imao nekretninu, ali manjih dimenzija od zakonom propisanih. Kod poreza na dohodak, gubiš pravo na uvećanje osobnog odbitka, ako si posjedovao bilo kakvu nekretninu.To što si par godina koristio olakšicu bila je čista sreća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija