Jump to content

Kolike su mi šanse da dobijem dijete na skrb?Pomozite!!


anonimno

Preporučene objave

Živim u lošem braku koji opstaje zbog dvogodišnjeg djeteta. Međutim, osjećam da neću moći tako još dugo. Vjerovatno bi se već razvela, da me nije strah da ću izgubiti dijete. Naime, živim u suprugovoj kući (iako sam i ja u nju dosta uložila). Znači, bila bih podstanar. Oboje smo zaposleni, s tim da ja imam veću plaću i veće obrazovanje. Suprugu je ovo drugi brak, plaća alimentaciju za dijete iz prvog braka. Ne bih tražila ništa od njega, samo da mi prepusti dijete. Ono je i inače jako vezano za mene. Suprug mi inače i na neki način prijeti da ako ću se razvest nek zaboravim na dijete. Istovremeno svakodnevno trpim vrijeđanja, ponekad i udarce. Na rubu sam, a ne mogu se odlučiti. Ne bih podnijela da mi uzme dijete. Kolike su mi šanse da dobijem dijete ako se razvedemo? Molim vas, pomozite!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost, bojim se da to nece imati efekta.Donosim veci dio novca kuci, ne trosim skoro nista na sebe i uvijek ne valjam, glupa sam itd. Nikad ne znam koja ce ga moja rijec razbjesniti. Zao mi je samo malene koja to mora gledati i slusati.Kucu i ne osjecam kao svoju jer skoro svaki dan slusam kako ce me izbaciti van. Znam, ovo je pravni forum, ali opisujem kako stvari stoje. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razmatrat će se sve činjenice i okolnosti na obje strane...

imate više prednosti nego nedostataka..

on je otac već jednog djeteta o kojemu ne skrbi, ne živi s njim, plaća uzdržavanje..

zašto mislite da bi sada odluka trebala biti drugačija no u ranijem postupku gdje se također odlučivalo o tome hoće li ili ne dijete biti s njim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vam je toliko neizdrzivo nemate sto cekati.Podnesite zahtjev za rastavu braka, a prije toga si nadjite stan i preselite se. Mozda bi bilo najbolje da odete negdje u blizinu roditelja ili mozda brata ili sestre da sprijecite eventualna druga uznemiravanja od strane supruga ( jer se on ocigledno ne zeli rastati).

Do poziva u CZSR proci ce najmanje mjesec dana. Morat cete dobro paziti da se ne desi da vam uzme dijete, na vikend, a onda da vam ga ne vrati, jer jos nemate rjesenje suda o skrbnistvu. Rastava ce Vam, biti poprilicno neugodna, pretpostavljam .

 

Za skrbnistvo se ne trebate bojati, jer je dijete malodobno i sigurno ce pripasti Vama, a za sve drugo sto gospodin navodi morat ce donijeti i dokaze. Druga rastava braka mu definitivno ne ide u prilog, pogotovo u slucaju skrbnistva.

 

Uzdrzavanja za dijete se nemojte odreci, jer je to djetetovo,a ne vase i nemate pravo odreci se necega sto nije vase. Koliko mu sud odredi ( pa taman da je i "10 kn"), toliko neka placa.Ne morate traziti vise. Taj novac cete vec rasporediti nekako.

U principu ta njegova prijetnja se, najvjerojatnije i pojavila, zato da bi izbjegao placanje jos jednog uzdrzavanja ( sto je zaista veliko opterecenje).

 

Niste naveli kako suradjue sa bivsom zenom i djetetom ? Da li dijete vidja ili ne ? No nemojte ici do krajnjih granica i oduzeti djetetu ljubav ocevu, bez obzira sto izmedju vas vise nema razumijevanja.

 

Ono sto je sigurno, to sto biste bili podstanar ne bi utjecalo na skrbnistvo, ako je smjestaj djeteta i vas zadovoljavajuci.

 

Velikoslovka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bivša žena mu je onemogucavala susrete s djetetom, a sad je došlo do toga da dijete samo odbija susrete, tako da on tu praktički više ne može ništa.On mi sigurno neće dati da odvedem dijete u stan koji nađem. Ne znam kako bih to izvela. Bojim se da ne postane nasilan (lako moguce). Djetetu sasvim sigurno ne bih oduzela oca, jer iako se mi ne slazemo, on to dijete voli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, takvo iskustvo iz propalog prvog braka ce utjecati na njegove odluke i da li ce pristati na rastavu braka.

 

No, za pocetak se morate dogovoriti. Morate mu reci sto namjeravate.Pokusajte s njime otici u CZSR, samo informativno, da ga uvjerite da mislite ozbiljno ili da potrazite pomoc. Mozda jos uspijete rijesiti nesuglasice. Mozda, kad postane svjestan, da zbog svog ponasanja izgubi i drugo dijete bude razmislio, pa vam brak dobije i drugu sansu.

Ne znam koliko ste u braku, ali cini mi se da niste dugo, pa pokusajte nesto promijeniti, OBOJE.

 

No ako ste vac odlucili tako, onda cete morati otici od njega, kad - tad i isti problem cete samo pomaknuti za neka buduca vremena, sto vam se nikako ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam pisala prvi post. Ja sam nazalost dosla kao druga supruga kod covjeka, koji je u prvom braku u neku ruku izgubio dijete, i sad je vrlo odlucan da se to ne ponovi. Strah me da ako pokrenem razvod ne odvede dijete svojim roditeljima 250 km daleko, kako cu onda doci do njega? Je li netko cuo za slucaj da otac ili majka tako odvedu dijete i ne vracaju ga? Sto je onda ciniti? On bi to vjerojatno tako napravio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravilu malodobno dijete se dodjeljuje majci na skrb prema misljenju CZSR, osim ako se ne utvrdi suprotno, a to je da majka ne bi bila odgovarajuci skrbnik ( ima i takvih slucajeva), no sve se to mora dokazati. U svakom slucaju, u prilog mu ne ide propali brak prije vaseg.

 

Ono sto ce vas u CZSR sigurno pitati jeste da li ste sve to znali o njemu i zasto ste se udali za takvog covjeka.

 

Rastvu braka necete moci ostvariti bez posredovanja centra, a konacno rjesenje ce Vam donijeti sud .

 

Vi morate u centru postici dogovor o svemu, gdje ce diete zivjeti i tko ce mu biti skrbnik. Dok se to ne dogovori ne mozete dobiti misljenje centra o rastavi braka.

 

Na zalost, oboje ste ravnopravni roditelji tom djetetu i skrbnici dok je brak jos vazeci i dok od suda ne dobijete rjesenje. Kako on moze odvesti dijete kod svojih roditelja tako to mozete napraviti i vi. No, ako se to i dogodi, to ce biti samo privremeno dok ne dobijete rjesenje o skrbnistvu. U svakom slucaju prije nego sto bilo sto poduzmete potrazite savjet odvjetnika.

 

Ne znam da li je vas suprug bio takav i u prvom braku i da li mozda ima bilo kakvih prijava na policiji zbog nasilja ikada ucinjenog.

 

Moj Vam je savjet da se posavjetujete s pravnicom u CZSR ili pokusajte spasiti brak s obzirom da vam brakorazvodna parnica moze trajati poprilicno, no ne dajte se ucjenjivati. Porazgovarajte s njim otvoreno i pokusajte zajedno potraziti pomoc.

 

Ako stvarno mislite da sve to nema smisla, otidjite kod svojih roditelja skupa s djetetom, a svaki buduci izgred prijavite policiji.Tako cete moci dobiti zabranu da vam se priblizava , No niste objasnili cijelu situaciju pa vam ne mogu tocno reci sto da radite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Udala sam se iz ljubavi. Priznajem da sam prelazila preko puno stvari koje su upucivale na to kako bi se stvar mogla razvijati.(uskracivanje prava na svoje mišljenje, pa sam se skroz povukla u sebe, jer sta god kazem, dobijem komentar "Pa da nisi kreten", vjecne, vjecne kritike, dok njega nikad nisam cula da je u necem pogrijesio). No, nazad se ne moze.

Nazalost, nemoguce mi je dijete odvesti kod roditelja (pokojni i u inozemstvu), a nemam niti nikakve blize rodbine. Upucena sam samo na sebe.

Ne znam sta bih još objasnila. Ako pokrenem razvod on moze kad dijete ostane s njim odvesti dijete kod svojih roditelja (i to bi sigurno i napravio), oni su inace dosta OK, ali u toj situaciji bi sigurno bili na njegovoj strani, jer unuku obozavaju.

Eto, da nije djeteta, bjezala bih kilometrima daleko, ovako ostajem jos uvijek u tom zatvoru. Nazalost, oci su mi se pocele otvarati, tek kad se dijete rodilo, a onda se naravno stvari uzasno zakompliciraju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetite centar, socijalne radnike, pravnika u centru, a zatim se konzultirajte s odvjetnikom koji jako diobro poznaje obiteljski zakon i sve zavrzlame oko toga.

 

Situacija nije jednostavna, nimalo, no svaki problem ima i svoje rjesenje, pa tako i taj vas. Morate dobro procesljati sve zakone, a to je najbolje uciniti uz strucnu pomoc. prije bilo kakve bitke pripremite teren, pogotovo ako se radi o djetetu.

 

Da li ima ikakve sanse da odete u bracno savjetovaliste, da pokusate uz pomoc strucnih osoba uciniti nesto da se situacija u braku promijeni?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bracno savjetovaliste? Vrlo, vrlo tesko. Ja sam pokusavala nekoliko puta objasniti u cemu je problem (Nemoj me vrijedati, nemoj me toliko kritizirati, samopouzdanje ce mi pasti na nulu itd.), nikakvu normalnu reakciju nisam dobila. "Pa kad ti JESI kreten, to ti nije uvreda"?? I sta da mu covjek na to kaze?

Radim na poslu, obavljam kucne poslove (ne pomaze nista), radim skoro sve oko djeteta, ne idem nikamo, cijelu placu kuci donesem, imam svojih mana naravno, ali ovako nesto zbilja nisam ocekivala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slicne stvari su se desavale i u mom braku. Smogla sam snage i napustila ga sa sinom prije godinu dana. Razvod jos nije zavrsen, sad on trazi starateljstvo nad djetetom iako nikada nije vodio brigu o njemu, prakticno ga nije ni vidjao kao ni mene. Prvo me je par godina ekonomski koristio (imam dobro placen i cijenjen posao), a sada bi da uzme dijete. To radi zbog novca jer nije navikao dati djetetu, vec samo uzeti pa makar i od djecjih usta, a vjerovatno i da me unisti uzimajuci mi dijete. Stoga Vam savjetujem da se naoruzate snagom, strpljenjem i dobrim odvjetnikom. Ne dozvolite da vas itko gazi i borite se za svoje dijete jer ni ono ne moze biti sretno u takvoj porodici.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je velika razlika u godinama izmedju vas ?

 

Da li vam je suprug rekao sto ocekuje od zene s kojom bi zivio u zajednici ?

 

Da li znate sto je potenciralo njegovu prvu rastavu braka ? razgovarate li o tome s njime ?

 

Cinjenica je da su njegova iskustva s prethodnom rastavom braka prilicno bolna i teska ( kao kad ostanes bez voljene osobe), stoga on vjerojatno trpi odredjene frustracije zbog toga sto ne moze vidjeti svoje dijete ( ako voli vase dijete, vjerojatno voli i dijete iz prethodnog braka). Ovo nije obrana u njegovu korist, ali on ocito ne zeli priznati sam sebi da ima psiholoski problem koji se direktno veze za vas. Vjerojatrno nema dobro misljenje o sebi, jer obraca vam se u muskom rodu. Postoji nesto ( neki problem) sto u njemu potice agresivnost koja ne prestaje i dovoljan je vrlo mali poticaj da eskalira.

 

Pokusajte ga pitati, razgovarati sto bi to trebalo promijeniti, odstraniti, da se to odrazi na njegov odnos prema vama, pa cete vidjeti sto ce vam odgovoriti. Ako odbije bilo kakvu vrstu razgovora i suradnje, onda pokrenite zahtjev za rastavu brka u vasem centru za socijalni rad.Tamo ce se odrediti s kom ce dijete zivjeti i kako ce vidjeti roditelja s kojim ne zivi, dok sud ne donese konacnu odluku . ( to je privremeno DOK SUD NE ODLUCI DRUGACIJE)

 

Obavezno u CZSR naglasite mogucnost da vam on dijete moze odvesti kod njegovih roditelja.

 

 

Velikoslovka

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doista mucna situacija. No, bit ce jos gore. Nazalost, ali to je neminovno.

 

Najvise mi je zao vaseg djeteta. Ono ce patiti citav zivot rastanete li se, a jos ise ako ostanete u losoj obiteljskoj sredini. Dakle, nema dobitne kombinacije.

 

Sto jos mozete ucinitii s obzirom na slozene zivotne okolnosti koje navodite? Jeste li culi za zenske kuce koje privremeno skrbe za zene i djecu - zrtve obiteljskog nasilja? Mozda je to vasa izlazna karta dok se ne snadjete i zapocnete novi zivot. Tamo ste dobrodosli i vi i dijete, lokacije u tajne i daje vam se mogucnost da predahnete od loseg braka i odlucite kako, kamo i gdje dalje u zivotu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođo Velikoslovka,

 

možete me ,molim Vas, uputiti na koji način se obratiti u bračno savjetovalište.

Suprug i ja se već neko vrijeme nalazimo na granici rastave.Imam maloljetno dijete.

On tvrdi da želi spasiti brak i obitelj, ali nakon svega moje je mišljenje da neke stvari ne možemo riješiti bez neke stručne pomoći.

Da nejdem u detalje -neke od problematičnih stvari su način komunikacije, dosljednost,držanje dogovorenog, (ne)odgovornost.

Kako to funkcionira sa savjetovalištem?Da li tamo mogu potražiti pomoć da se neke stvari ipak iskristaliziraju i pokušaju popraviti ako je moguče?

Da li se obratiti u CZSR ili u Savjetovalište za brak i obitelj (postoji u našem mjestu)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođo, nemojte razmišljati da li se trebate rastati ili ne, trebate, to je sigurno. Suprug vas omalovažava, vrijeđa, fizički se obračunava s vama, nitko to nije zaslužio i ne bi trebao trpjeti u životu. Ako se dvoumite zbog djeteta, imajte u vidu da ne bi trebalo odrasti u takvoj srediti i uzimati tu situaciju kao normalnu i takav način života kao sliku normalne obitelji. Bit ćete sretniji i vi i dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija