Jump to content

Istup ortaka iz zajedničkog obrta


abba

Preporučene objave

Pozdrav!

Brat i ja ortaci smo u zajedničkom obrtu i sada bi on htio izići iz obrta, a ja bih ostao jedini uposleni u obrtu i ujedno i vlasnik, ali prvo moramo napraviti ugovor o istupu ortaka iz obrta. Može li mi netko, molim vas, dati primjerak takvog ugovora- što jedan takav ugovor mora sve sadržavati? Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Najprije Vi i brat odite kod javnog bilježnika koji će Vam sastaviti" Izjavu o otkazu Ugovora o ortakluku".Sa tako ovjerenom izjavom i obrtnicom,te rješenjem o upisu u obrtni registar otiđite u Ured državne uprave u Vašem mjestu gdje će Vam izvršiti promjenu,temeljem koje ćete dobiti Rješenje o istupanju obrtnika (brata) iz zajedničkog obrta i novo rješenje i obrtnicu gdje ćete Vi biti jedina vlasnica obrta.

 

Znači, ime i MBO se neće mjenjati,možete eventualno dodati novu djelatnost ili brisati neku kojom se nećete baviti.

 

U svojoj banci napravite izmjenu na potpisnom kartonu,ukoliko ne želite da Vam brat bude potpisnik a u poreznoj upravi napravite izmjenu temeljem obrasca RPO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

IZJAVA O OTKAZU UGOVORA O ORTAKLUKU

 

 

kojom ja_____________ iz RH,adresa_______________,

rođen dana____________,broj osobne iskaznice__________izdana od PP__________,vlasnik (ili suvlasnik)obrta-naziv obrta_________ sa sjedištem (adresa obrta)__________,MBO,ovim putem pod moralnom,materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da istupam iz ortaštva u kojem sam bio sa_________ (ime,prezime,osobna iskaznica i JMBG ortaka) te istupam iz gore narečenog obrta.

 

Ovim putem izjavljujem da sam suglasan da gore narečeni obrt preuzme (ime,prezime ortaka)iz RH,osobni podaci_____

u 100% vlasništvo.

 

Ovim putem također izjavljujem da svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu koja je bila unesena u gore narečeni obrt prepuštam u cijelosti ortaku (ILI ISTO OSPORAVATE).

 

Ovim putem izjavljujem da nemam nikakvih daljnjih potraživanja prema istom niti prema obrtu koji preuzima od mene.

 

EVENTUALNA DOPUNA U VEZI PREUZIMANJA DUGA OD STRANE ORTAKA KOJI OSTAJE U OBRTU:

 

Ja,___________ pod punom moralnom,materijalnom i kaznenom odgovornošću ovim putem izjavljujem da u potpunosti preuzimam sva dugovanja nastala u zajedničkom obrtu,(npr.kredit)u cijelosti kojega je korisnik obrt____________i dio udjela od istog koji su nastali za vrijeme ortakluka u istom obrtu.Ovim putem također izjavljujem da se obvezujem u slučaju potrebe sklopiti aneks ugovora o kreditu s bankom u kojem sam ja novi dužnik.Ovim putem izjavljujem i da nakon što preuzmem dug po gore narečenom kreditu te potpišem u slučaju potrebe aneks s bankom za isti,nemam nikakvih daljnjih potraživanja prema istom.

 

NARAVNO,OVO JE KOSTUR UGOVORA A VI GA MODIFICIRAJTE SUKLADNO

VAŠIM POTREBAMA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

svaka cast veteran ja sam tako napravio gresku pa kad sam radio kod biljeznika ugovor o ortaluku doslo me je 700 kn a kad sam drugi put radio,, uzeo stari ugovor naravno promijenio osobne podatke i na kraju platio samo 50- tak kn. pripazite na takve ugovore jer ce te usluge javnog biljeznika plačati i do 15 puta skuplje ,to je i glavna zarada javnoga biljeznika da za printanje jednog ugovora naplačuje desetoro skuplje od same ovjere koja kod svih biljeznika mora biti ista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani,

 

Da li to isto vrijedi i za d.O.o. naime ja bi svog partnera iskljucila ili opozvala s mjesta direktora i vlasnistva. Naime ja sam 60% vlasnik firme, on 40%, a ja sam sve ulozila, itd. itd. uglavnom to ne funkcionira i ja bi to na najbezbolniji i najjeftiniji nacin rijesila?

 

Da li mogu sama napraviti izmjenu vlasnicke strukture kako bi opet izbjegla troškove javnog biljeznika i troskove odvjetnika?

 

Da li ova šranca Izjave vrijedi i za d.O.o.?

 

Koliko košta do-registracija djelatnosti?

 

I ako mi mozete napisati proceduru, kam trebam ici, kaj trebam prikupiti od dokumentacije itd.?

 

Ovo je hitno! Molim za pomoc!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, za pravne osobe ne vrijedi dolje napisano.Svaku promjenu koju želite izvršiti u svom poduzeću, od promjene adrese,dopune djelatnosti,povećanja kapitala,promjene vlasničke strukture i dr.morate izmjeniti u društvenom ugovoru i samim tim u Trgovačkom sudu.

 

Procedura je sljedeća:ponesite svu dokumentaciju poduzeća:Rješenje o osnivanju,statistiku,izjavu o osnivanju,društveni ugovor kod javnog bilježnika, on će vam izraditi izmjene koje želite (košta cca 2000,00 kn)i potom isto možete odnijeti u Trgovači ili će vam sve odraditi JB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru!

 

Moze te li mi preporuciti JB (pa da provjerim), jer sve koje sam zvala kako bi se raspitala koliko i kako, raspon cijena se krece od 3000,00 (to je s popustom od 600,00) a ostali su mi rekli oko 5-6.000,00 kunica.

 

A kad sam pitala odvjetnike onda su rekli da se njih nikako ne moze izbjeci jer oni rade isto sto i JB, no cijena raste i znam da sve moze napraviti JB.

 

thx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija