Jump to content

Što onda ako svekrva ne želi nikakav ugovor samnom u vezi stana ?


NevenkaNena

Preporučene objave

Molim Vas još jedno pitanje,

Moja svekrva je vlasnik stana u kojem stanujemo nas dvije nakon smrti moga supruga a njenog sina.

Za života sina a na njegovu zamolbu nije željela stan prepisati na njega jer je smatrala da ako ona kao starija osoba prva u našoj obitelji umre taj njen stan će ionako nasljediti njezin sin.

Na žalost sin je umro prije svoje majke.

Ja kao njezina snaha i dalje stanujem u stanu svekrve vlasnice stana.

Kako je svekrva stara 83-godine, slabopokretna i bolesna a ja sam u radnom odnosu o njoj vodim u potpunosti svu brigu i skrbim u svemu koliko god mogu, zapravo ju financijski izdržavam.

Ona mi je rekla da će tako biti do kraja njenog života a da ona može stan prepisati kome god želi a ne meni pa joj ne pada napamet da samnom sklopi bilo kakav ugovor o uzdržavanju ili slično. Napominjem da ona dobro zna što govori, nije mentalno bolesna.

Kako ja mogu sebe zaštiti u tom slučaju što se tiče stana i da li sam ja dužna nju uzdržavati a ne znam kome će prepisati svoj stan pa da se ne dogodi da završim na ulici.

Budite ljubazni pa mi odgovorite na čemu sam Vam zahvalna.

Nevenka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa to je onda pat pozicija i njoj i meni.

Čemu se ja uopće mogu ikada nadati ako nitko prema nikome nije po ničem obavezan (Zakonom) a ona je ipak u boljoj poziciji jer može stan prodati, otići u bilo koji dom a ja na ulicu. Međutim što je sa moralnom obavezom ? Postoji li ona kod nas i da li je zabilježena u zakonu? Što je s "onim" što sam negdje baš u nekom zakonu davno pročitala, možda je to bio Obiteljski zakon u nekom članku da su roditelji dužni uzdržavati svoju djecu dok se ne osposobe za samostalan život a također i djeca i unuci svoje starije članove obitelji dok su s njima u zajedničkom domaćinstvu godinama pa čak i ne u zajedničkom domaćinstvu. Molim Vas možete li mi to provjeriti. Kako u tom slučaju funkcionira područna služba socijalne skrbi po mjestu stanovanja? Kada bi svi bili samo zakonom neobavezni kako bi živjeli stariji ljudi koji si ne mogu pomoći a kako oni koji s njima žive u zajedničkom domaćinstvu godinama. Pa zar nije moja moralna obaveza naspram pokojnog supruga skrbiti o njegovoj majci, zar one nema moralne obaveze u vezi odlučivanja o stanu, tko zapravo procjenjuje sve to pa čak i njeno zdravstveno stanje odlučivanja o takvom pitanju.

Budite ljubazni pa mi odgovorite.

Hvala na pažnji.

NevenkaNena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon bi se trebao osnivati na moralu, ali ne mora, a i ne mora biti moralan - ipak ostaje zakon.

 

Zakon je nužno zlo kojim se zapravo propisuje neki minimum morala, zbog toga što se ne može očekivati da se svi ponašaju moralno; dakle, pomaže samo u "jačim" povredama morala.

 

U Vašem slučaju postavlja se pitanje obostrane moralne obaveze, a ne samo Vaše.

 

Na pitanje o potomcima niste odgovorili.

 

Ako Vaš suprug nema potomaka, mislim da biste imali pravo nasljeđivanja po zakonu primjenom principa predstavljanja, ali nisam 100% siguran, nešto mi tu u zakonu u vezi s bračnim drugovima nije sasvim jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

*

NevenkaNena

Profil Profil

Pošalji PM Pošalji PM

Pošalji email Pošalji email

IP: 213.147.104.133

 

#1 "Blago meni, zaista mi se lijepo piše!"

Novak

Registriran: 5.11.2008

Mjesto:

Broj objava: 5

 

Hvala Notarici na odgovoru.

Moj suprug NEMA djece, znači nema niti unuke.

Sa svekrvom živim samo ja.

Moju staru majku ne skrbim jer ne stanujemo zajedno.

Dakle, nemam nikakva prava ali imam moralne obaveze.

Ne mogu zamisliti da sam ja umrla, a moj pokojni suprug ostao živjeti i dalje u stanu s mojim ocem i da nema nikakva ljudska prava npr. da mu po "nekom nasljeđu" ostane stan pa da izvisi.

Stalno Vas gnjavim skoro istim pitanjima samo zato, jer se osjećam zaista zabrinuto.

Sa svojom svekrvom nisam bila nikada u dobrim odnosima jer je cijeli život bila alkoholičar. Od dugogodišnjeg alkoholiziranja umro mi je i suprug, jetrene kome.

Živjela sam u izuzetno teškom braku s njih dvoje u stanu i žao mi je što se nisam razvela, a sve očekujući da će barem suprug prestati piti nakon liječenja po bolnicama.

Ostavio je i dugove u bankama i kartičarskim kućama. Ako se odreknem nasljeđa (grob na Mirogoju) odrekla sam se i vraćanja silnih novčanih dugova.

Svekrva želi silno taj grob. Neka joj i bude, iako ću ja plaćati pristojbe (s drugim režijama što plaćam)za njega godišnje.

Pitam se što mi je ovo sve trebalo u životu ???????

Pogrešna veza.

Sada je svekrva stara i bolesna i slabo pokretna ali vuk mijenja dlaku ali ne i ćud.

Ona je pohlepna za novcem i bojim se da će po drugi puta nasjesti bratiću od mojeg pokojnog supruga kao što je jednom dala lažan potpis da stanuje s njima u svojem dijelu stana (ostavila im je njihova baka, pola jednoj kćeri a pola drugoj)kako bi ovi dobili tada od firme stan. Stan su dobili, nju nešto isplatili ali ne sve, i eto imaju dva stana a dobro bi im došao i ovaj treći.

Svekrva je više sklona tom bratiću mojeg pokojnog supruga nego meni, međutim oni ne stanuju niti u susjedstvu, ali nisu daleko.

Vidim odavno, da me svekrva iskorištava na sve načine, iako kada je suprug bio teško bolestan, "objesila mi se o vrat" i molila me da ju nikada ne napustim, što sam rekla da je u redu, i ispričala mi se za svu svoju dugogodišnju zloću i sve što je ružno radila i tako se i ponašala.

Danas sam kontaktirala s jednom svojom kolegicom javnom bilježnicom koja mi je rekla slično kao i Vi a to je da ja zapravo NEMAM nikakvu zaštitu niti po jednom zakonu, moje je hoću li ja biti kod svekrve ili ne i dalje a njeno je da ona može dati svoj stan oporukom kome hoće ili jednostavno sve prepustiti da se "izdogađa" kako i bude jednog dana. Dakle na meni je da li da budem kod nje ili ne. Ona o meni POTPUNO ovisi na SVE NAČINE, zahvalnost ne pokazuje niti neće, možda ako jednog dana legne u krevet, ali možda će jednog dana biti prekasno da se izjasni ako bi to i željela.

Neću Vas više smetati nikakvim pitanjima, sve mi je jasno.

Samo mogu reći jedno, da se nisam nadala, da ću ovako proći a ja sam im uvijek bila JEDINA u svakom dobru, davala im sebe i novčano i fizički sve radila po kući.

Neka budem primjer drugima koji ovo čitaju, da ne dozvole da im se dogodi ovo što se događa meni. Od pijanaca neka se rastanu pod svaku cijenu ili neka postave uvijete prije u vezi svega što treba da ne bi žalili kasnije.

Samo toliko uz lijepi pozdrav Vama i drugima.

Nevenka.

Objavljeno: 7.11.2008 17:55 Uredi Obriši Odgovori Citat Vrh teme

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemamo djece.

Ali me zanima, ako ja (godine danas nisu važne za iznenadne situacije)nadživim svoju svekrvu (imam 56,5 godina života)da li sve što ostane poslije nje, a ne bude nikakve oporuke, dobivam ja ili tu ulaze bratići moga pok. supruga i njihova djeca. Treba znati, da smo u dugogodišnjem braku, suprug i ja ulagali u taj stan, da sam ja doprinosila (teško je sada to mjeriti, nema dokaza)novčano podosta, i da me nije bilo NIKADA svekrva ne bi bila vlasnica stana već i dalje bi joj stan bio u otplati. Kada samo pomislim koji sam anđeo bila, doprinijeti da oni dobiju novac, da stan kupi ona, da glasi na nju, i da me sada ucjenjuje i svaki dan se zapikava u mene uživajući u tome. Nastojim se ne spustiti na njenu razinu, jer je ona oduvijek bila daleko od nas voje po svim razinama i škole i posla.

Zanima me. Hvala na odgovoru.

Nevenka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nevenka

svekrva ti nije nikakav rod niti ti njoj i zakon ne rješava takve dileme.

moguče rješenje samo ugovorom ali svekrva to ne želi dok se ti za nju brineš .

nađi stan i odseli .pusti moral u ovom slučaju.

prestani plačati režije ,nisi vlasnik stana.

 

ti neožeš biti nasljednica.

stan ti može ostaviti oporukom ali izgleda neče .voli te patiti.

stan nasljeđuje njeni roditelj a ako ih nema njhova dijeca a što znači bratić pokojnog moža pa neka on brine o tvojoj bivšoj svekrvi.

ako imaš račune o uloženom u stan možeš tražiti povrat troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da nemam zakonsku obvezu uzdržavanja stare, bolesne, slabovidne svekrve koja ne izlazi sama iz stana (sem u dućan po piće), onda nije niti stara, niti bolesna niti slabovidna.

Ipak, s obzirom da sam istinski u životu zavoljela supruga kojega sam silno željela izvući iz pakla alkohola, a nisam uspjela u tome (bio je izvrstan pravnik), samo zbog njega sam uz njegovu majku i brinem o njoj jer ja imam isto tako staru majku a skrb o njoj sam riješila na drugi način s povjerenjem u osobu koja je s njom i koja to želi biti a ostati će u stanu koji je u najmu (zaštićeni najmoprimac mi je majka)i poslije smrti moje majke, opet kažem, ako ju nadživi, jer danas i mlađi umiru prije starijih.

Moral mi ne dozvoljava ostaviti staricu, što bi rekli ljudi, oni koji me znaju, a znaju i nju-ne bi se čudili da ostane sama, drugi koji ne znaju što ovi prvi "znaju"-smatrali bi da sam nehumana. Ako postoji neki dragi Bog, možda ću i nasljediti stan.

Nevenka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim,ovdje ima dobrih prijedloga i realnih ljudi, međutim, pokušati ću biti još neko vrijeme maksimalno strpljiva jer sam potratila godine života u toj obitelji pa da si to barem naplatim stanom, postoji mogućnost.

Srećom radim veći dio dana. Ona je opskrbljena u stanu. Ne može biti gladna niti žedna. Pa vidjeti ćemo razvoj "događanja", ali da ne bude po onoj vidjeti ćemo-rekli su slepci.

Pozdrav svima.

Nevenka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.. samo da dodam, svekrva ima 83 godine života, ona ima stan u vlasništvu i nema nikoga svoga. Ima 2 nećaka (nešto mlađa od mene, ja sam rođena 2.5.1952.)jednog od pokojne sestre i drugog od pokojnog muža. S njom jedino živim ja.

Ali ona "ima rad" onog nećaka od pokojne sestre. Taj ju je jednom prevario, tj. njegov otac, pa možda bi nećak htio stan za sebe, makar treći i ako mu teta to prepiše, njemu super.

U radnom sam odnosu na sreću, imam posao koji jako volim, pa me ne može svekrva svaki dan "pikati". Jede kao zmaj, ne radi ništa, smišlja nešto, ali je odavno pakleno ljubomorna i dogodilo joj se ono što nije željela a to je da sam nadživjela njenog sina.

Po nekom redu, iza mojeg pok.supruga a njenog sina, valjda ja nešto po zakonu imam pravo, možda neki nužni dio.

Vidjeti ćemo, treba se oboružati strpljenjem, otpimizmom, na kraju krajeva postoji stan u najmu gdje mi je majka, ali ovaj zaslužujem jer sam u njemu godinama i od svoga mladoga života do danas uzeli su mi sve što su mogli. Žao mi je da nisam supruga mogla isčupati od alkoholizma, ali kraj majke alkoholičarke, bake alkoholičarke teško je bilo to ne "naslijediti".

Pozdrav.

Nevenka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija