Jump to content

Prava suvlasnika stambene zgrade - hitno


zeconfire

Preporučene objave

Prava suvlasnika stambene zgrade - hitno

 

Na ugovoru o kupnji stana piše mi " stan u stambenoj građevini". Nakon informacija da se u podrumu otvara poslovni prostor-kafić sa vanjskom terasom investitor mi odgovara da nije bio dužan nikoga o tome obavijestiti - niti da će u zgradi biti poslovni prostor, a niti koja djelatnost će biti obavljana.

Moja pitanja;da li je investitor bio dužan obavijestiti suvlasnike o poslovnom prostoru u stambenoj zgradi i da li je to po zakonu ?

Pošto je vjerojatno napravljena prenamjena prostora da li mi kao suvlasnici možemo učiniti išta da taj kafić ili ne dobije dozvolu ili bar da mu skratimo radno vrijeme??

 

Hvala unaprijed !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razgovaraj sa predhodnim vlasnikov .

dali je on bio informiran o prenamjeni podruma.

inač podrum je zajedničko suvlasništvo svih stanara.

ako je bivši vlasnik prodao svoj udio u podrumu imaš razloga tražiti umanjenje cijene nekretnine i tražiti povrat novca od bivšeg vlasnika.

ako bivši vlasnik nije prodao svoj udio u podrumu i ti si suvlasnik podruma.

za prenamjenu zajedničkih prostorija u zgradi potrebna je 100% suglasnost suvlasnika ( svi suvlasnici),kao i elaborat i dozvole za prenamjenu koje nemože dobiti ako nema suglasnost svih suvlasnika.

možeš tražiti obnovu upravnog postupka(Županijski ured za prostorno uređenje) za izdavanje dozvole za prenamjenu podruma ,iz razloga što kao suvlasnik nisi pozvan da daš svoju suglasnost.(ako je bivši vlasnik dao suglasnost ,onda ništa ,kupio si mačka u vreči,od bivšeg vlasnika traži povrat sredstava na ime umanjene vrijednosti nekretnine)

 

:zao:

obrati se upravitelju zgrade

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmmm, vjerojatno sam dao premalo podataka.

Dakle, zgrada je novogradnja, podrum je etažiran i nije vlasništvo svih stanara već jedne firme.

Nikoga od nas ( stanara - suvlasnika ) kod kupnje i potpisivanja ugovora investitor nije obavijestio o poslovnom prostoru u zgradi, niti je bilo kakav poslovni prostor bio prikazan na slikama buduće zgrade, a na ugovoru o kupnji nekretnine piše "stambeni objekt".

Odnosno, svi smo mislili da useljavamo u zgradu gdje će biti samo stanovi, a onda, iznenađenje.

U podrumu se otvara ogroman kafić, kojem pripada vanjska terasa gdje će postaviti stolove za goste. Ima poseban ulaz u podrum, no da bi se došlo do tamo treba preći preko zajedničkog dvorišta.

Ukoliko mi suvlasnici nemamo neku osnovu po kojoj bi investitora mogli tužiti zbog "stvaranja lažne slike" pri prodaji, odnosno prešućivanja podataka, bojim se da smo u problemima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija