Jump to content

poruka: zdravstveno osiguranje za strance


Amy31

Preporučene objave

ja sam drzavljanka BiH i udata sam za hrvatskog drzavljana i imam odobren privremeni boravak na godinu dana

medjuti u ovih godinu dana nisam uspjela ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje preko muza jer on je zaposlen i ima zdravstveno osiguranje u firmi u kojoj radi.

na zavodu za zdravstveno osiguranje su mi rekli da nemam pravo jer sam stranac i moci cu ga ostvariti tek kada dobijem stalni boravak,odnosno prebivaliste,a na to moram cekati jos par godina.

objasnite mi kako ja kao njegova supruga(vjencali smo se u splitu gdje i zivimo)ne mogu ostvariti to pravo.da li postoji neki nacin da ga ostvarim jer jos nemam posao.hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj (NN, 114/97)

 

Stranac osobno snosi troškove zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj ako nije zdravstveno osiguran po drugoj osnovi.Stranac kojemu je odobren produženi boravak, boravak s poslovnom vizom te izbjeglica po proteku tri mjeseca od dana priznavanja ovoga položaja, a zdravstvena zaštita mu nije osigurana po drugoj osnovi, obvezno se osobno prijavljuje područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

nadležnoj prema mjestu njegovog boravka te je obveznik uplate doprinosa za zdravstvenu zaštitu. Osnovicu i stopu doprinosa iz stavka 4. ovoga članka utvrđuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje posebnom odlukom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali tamo isto pise i

Zdravstvena se zaštita stranaca u Republici Hrvatskoj provodi na način i pod istim uvjetima pod kojima zdravstvenu zaštitu ostvaruju hrvatski državljani.

 

Stranci imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u opsegu u kojem se ona osigurava članovima obitelji osiguranika prema propisima o zdravstvenom osiguranju Republike Hrvatske.

 

sta to znaci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Ja sam stranac sa privremenim boravkom u RH.

Moje 2 djece uce u srednjoj skoli,a ja i suprug nemamo pravo na zaposljavanje.Zdravstveno osiguranje placamo u maticnoj drzavi pa me zanima jel moramo i u RH placati isto.Ukoliko znate koliko kosta mjesecno i moramo placati za sve clanove obitelji ili samo za roditelje odnosno za nas,a ne za moju djecu.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija