Jump to content

obrt dugovanja mirovinsko i zdravstvo


darima01

Preporučene objave

Zatvorila sam obrt30.09.2005.god, ostala su mi dugovanja za mir. i zdr.koliko god uplačivala uvijek ispada da plaćam samo kamate a glavnica ostaje .

Zanima me dali postoji mogučnost da se mirovinsko na neki nacin stornira tj.da mi se dug briše i da za taj period koji nisam platila imam manje radnog staža. Ako postoji takva mogučnost kome se trebam obratiti jer u poreznoj referentica o tome nema pojma. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

onda ti ne ostaje ništa drugo nego čekati da te tuže pa na sudu rješavati dug.

 

ustvari raspitajte se i u sudu otvorite polog za isplatu duga

ako ste u mogučnosti 10.000,00 -15.000,00 kuna položiti u sud za otplatu duga i o tome obavjestiti protivnu stranu

poslije sudskog pologa više vas nekače kamate pa možete čekati i tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovinsko ti je izlistalo dug od 4.700,00 kn -to je dug samo za mirovinsko I stup.porezna referentica ti je vjerojatno izlistala ukupan porezni dug (mirovinsko I stup,regos,zdravstveno,porez na dohodak,komoru,pdv i sve ostale poreze koje vodi porezna uprava a koji u ukupnom iznosu čine (sa kamatama)27.000,00 kn.

 

nemoguće je kao što bovu kaže, da je to jedan porezni dug sa kamatama i ukoliko plaćaš obročno,dug se mora smanjivati ali na preostali dug i dalje idu kamate.

 

pogledaj da li upisuješ dobar uplatni račun prilikom plaćanja,jer na porezno-knjigovodstvenoj kartici (u poreznoj)mora biti evidentirana svaka tvoja uplata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

podmirena su sva druga dugovanja tj. ostalo je jedino zdravstvo i prvi stup mirovinskog,s tim da sam u međuvremenu bila i na porodiljnom dopustu gdje se ne placaju doprinosi u tom periodu a obrt sam imala otvoren 5 godina,od toga 2 godine uredno plaćala kasnije plaćala kako sam kad mogla i još odbi godinu porodiljnog i dodaj ovih dvije godine koje uplacujem od kad sam ga zatvorila i reci da je to normalna cifra. Mislim da ću traziti pismenim zahtjevom od porezne da mi pošalju na adresu jer sam čula da jedino na taj način mogu doći do realnog stanja. Svejedno hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovinsko I stup i zdravstveno imaju isti iznos,ajmo uzeti prosjek (mada je i više), 1.000,00 kn mjesečno za oba davanja (-ako si nešto plaćala x 36 mjeseci + kamate, to ti je taman iznos koji potražuju).

 

od porezne ne moraš tražiti nikakvo pismeno očitovanje,ono što ti referent izvuče sa PKK (porezno knjigovodstvene kartice),to je porezni dug.traži od referenta analitiku PKK na šifre 8478 i 8214,onda ćeš dobiti po datumima zaduženje MIO i ZO i datume kada si ti platila te pripis kamata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ali sta nisi osloboden davanja doprinosa dok si na porodiljnom dopustu,to su mi potvrdili i na socijalnom a izgleda da su oni mene i za taj period teretili. nije problem u placanju zato se i raspitujem jer zelim to vise zatvoriti nego nebi zeljela platiti vise nego sto je realno,odlucila sam dignut kredit da to zatvorim ali realan iznos. ako su mi rekli u mirovinskom da je dug 4700kn toliko je onda i za zdravstvo jer to je onih 20 % doprinosa,ne mogu vjerovati da ja placam oko 700-900kn mjesecno vec dvije godine od kad sam zatvorila obrt i da se ne micem s mjesta .meni ispada da oni racunaju npr. 9000kn +KAMATE od 15% to zbroje i onda glavnica+kamata i na to opet kamata . ali hvala na savjetu,probat cu tako napravit opet kod referentice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kažete da ste bili na porodiljnom godinu dana: jeste li sigurni da vas nisu teretili za to razdoblje? Naime, ako ste jedini djelatnik u svom obrtu, vlasnik obrta, morali ste pokrenuti postupak privremene obustave obrta odnosno stavljanje u mirovanje na godinu dana, što se vrši preko nadležnog Županijskog ureda. Tamo se i ponovo pokreće djelatnost.

Ukoliko niste obustavili obrt onda su vas teretili jer je obrt formalno i dalje radio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam zatvorila obrt uzela sam radnicu koja je vodila obrt,sva davanja vezana za tu radnicu su podmirena znaći plaća, doprinosi itd sve je uredno podmireno,mene jedino terete za moje mirovinsko i zdravstvo ali i ja sam posumljala da su mi i tu godinu uracunali,ali ne mogu vjerovat u taj propust jer sam primala i porodiljnu naknadu znaci da sam obavila sve sto je trebalo i sto se trazilo od mene u tom periodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Napominjete da ste obrt odjavili krajem 2005.godine. Prema tome, stanje duga doprinosa vam je dug koji su vodili nadležni zavodi (mirovinsko i zdravstveno) do 2003.godine (to vam je onaj iznos koji ste dobili na mirovinskom) + dug od 01.01.2003.godine, od kada je obračun i naplatu doprinosa preuzela porezna uprava, pa do zatvaranja obrta. Želim vam napomenuti da su kamate do 01.01.ove godine bile 15%, a od ove godine su se smanjile i iznose 14%. Ukoliko niste redovito podmirivali glavnice, uplate su vam nakon nekog vremena bile vjerojatno dovoljne samo za podmirenje kamata, pa vam je došlo do tako velikog iznosa.

Predlažem vam da vam referentica u poreznoj izlista po godinama vaša zaduženja, pa provjerite. Ako je to stvarno tako, i dug je naraso zbog enormnih kamata, predlažem da podignete neki kredit i to podmirite, to vam je puno bolje, jer vam ni jedna banka neće obračunavati ovako velike kamate. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim svih navedenih činjenica u svim odgovorima, ja bih vas podsjetio na još jednu... naime, spomenuli ste da mjesečno odvajate određen iznos novca za navedeno dugovanje koje vam je izlistano. Sav taj novac koji ste uplaćivali, u osnovi, odlazio je na podmirenje kamata, dok vam je glavnica ostala netaknuta. Osim savjeta i objašnjenja koje ste primili, učinite dodatno slijedeće : otiđite na poreznu, kod vašeg referenta (ili nekog zamolite i ovlastite da to učini umjesto vas). Tamo zatražite detaljni ispis po svim računima, zajedno sa obračunima kamata po kojima vas zadužuju.

 

Tržite pregledan ispis Stanja računa poreznog obveznika. Tamo ćete dobiti ispis knjigovodstvenog praćenja po računima, npr. 1201-za pdv, 1406-doh.nesam.rada, MO-II-po.fi.os, itd...

 

Umjesto da spomenuti iznos novca uplaćujete na nekakav zbirni račun, ili na neki račun koji su vam savjetovali, radije taj iznos mjesečno uplaćujte samo na JEDAN (1) izabrani račun, ili još bolje, odaberite prvo neki od manjih (ali CIJELIH) iznosa računa i uplatite ga odjednom.

 

Time postižete dvije stvari : prvo, cjelokupnom uplatom po jednom računu, podmirili ste i OSNOVICU i KAMATU. Drugo, ukupno ste smanjili cjelokupno dugovanje.

 

Nepodmirivanjem računa na ovaj način zapravo samo plaćate mjesečnu kamatu, glavnica ostaje netaknuta, a ni taj iznos nije dovoljan za kamatu te vam dug samo i dalje konstantno raste, bez obzira koliko novaca (u navedenom iznosu) mjesečno uplaćivali.

 

Inače, na ovu temu bilo je već izuzetno mnogo rasprava pa si slobodno malo prosurfajte arhivom.

 

Uz lijepi pozdrav i želju da što prije riješite svoj problem, Vama i svima na portalu želim čestit Božić i sretne nadolazeće blagdane !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija