Jump to content

Odvjetnik,oporuka


anonimno

Preporučene objave

Moze li se u oporuci navesti da se oporuka ne moze mjenjati? Naime, trebala bi se odreci svog djela nasljedstva u korist ocuha, a on bi napisao oporuku da nakon smrti imovinu ostavlja unukama. Voljela bih se zastiti, da se ne dogodi nakon par godina promjena oporuke, po kojoj bi moja kcer izgubila svoje pravo.

I ako moze na mail ( da ne reklamiramo ;-) ovdje) preporuka za odvjetnika specijaliziranog za ostavinske rasprave.

Hvala na savjetu :thumbs: :-)

Jadranka

jadrab@gmail.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolja varijanta za Vas je da očuh zaključi sa "unukama" ugovor o doživotnom uzdržavanju koji će obuhvatiti njegovu cjelokupnu imovinu koja mora biti određena (nekretnine, brojevi računa, dionice, pravo korištenja groba, mirovina ... sve što postoji u trenutku zaključenja ugovora) ili barem odrediva. Skuplja varijanta, ali ne bez razloga, usudim se reći "beton". Sporazumno se može uvijek raskinuti, ali jednostrano samo sudskim putem i to dosta teško pa stoga i rijetko. U tom slučaju nitko ne može ništa potraživati od imovine obuhvaćene ugovorom (ta imovina u ostavinskom postupku ne postoji, nema nužnog nasljeđivanja...) ili jednostavno se prihvatite nasljedstva koje Vam pripada iza Vaše pok. majke a očuhu dopustite pravo plodouživanja (ne bih se trebao ljutiti). Na oporuku nikako ne pristajte. Sretno!

Ugovor sastavlja javni bilježnik, potrebna su dva svjedoka akta, a visina nagrade i pristojbe ovisi o vrijednosti imovine, malo ga smuljajte i biti će jeftinije, a može Vam netko i sastaviti (vjerujte ne znaju svi, puno pogrešaka u praksi!; odvjetnik dolazi u obzir), a jb ili sudac općinskog suda samo potvrditi. Ja Vam ipak predlažem jb jer on taj posao svakodnevno obavlja i ne bih trebalo biti pogreške. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo kako može izgledati ugovor:

 

 

 

NAPOMENA:

 

Prema članku 116. Zakona o nasljeđivanju ovaj ugovor u pogledu forme je valjan samo ako je sastavljen u pisanom obliku i ovjeren od suca nadležnog suda, ili ako je sastavljen u obliku javnobilježničkog akta, ili ako je potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku.

 

Prema članku 56 st. 1. Zakona o javnom bilježništvu nasljednopravni ugovori mogu se sastaviti pred javnim bilježnikom samo ako su istovremeno nazočni svi ugovaratelji.

 

 

________________ , iz ________________ , po zastupniku ______________ (u daljnjem tekstu: primatelj uzdržavanja) i

 

________________ , iz ________________ , po zastupniku ______________ (u daljnjem tekstu: davatelj uzdržavanja) zaključili su

 

 

UGOVOR O DOŽIVOTNOM UZDRŽAVANJU

 

 

I. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je primatelj uzdržavanja samovlasnik odgovarajućeg suvlasničkog dijela (od __________ dijela) čest. zemlje sa zgradom broj __________ , Z.U. __________ , K.O. __________ , oznaka zemljišta __________ , površina __________ m2 (kat. čest. broj __________ , naziv kat. čest. __________ , katastarska kultura __________ , površina __________ m2 - ako nije provedeno pravno sjedinjenje zemljišta i zgrade u jedno z.k. tijelo dodati i čest. zgr. __________ , Z.U. __________ , K.O. __________ , površina __________ m2) na kojemu je uspostavljeno i sa kojim je neodvojivo povezano vlasništvo posebnog dijela - u naravi __________ (stana, poslovnog prostora, garaže itd.) na __________ katu zgrade u ulici __________ br. __________ u __________ .

 

__________ iz prethodnog stavka označen je brojem __________ , ima površinu od __________ m2 i sastoji se od __________ (npr. dvije spavaće sobe, dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje, hodnika, predsoblja, WC-a, kupaonice, balkona i sl.), te i pripadajućih sporednih dijelova __________ (npr. terase, podrumske ili tavanske prostorije, sušione, ostave, drvarnice, kućnog vrta, mjesta za ostavljanje motornih vozila itd.) površine __________ m2.

 

Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je samovlasništvo __________ iz prethodnih stavaka primatelj uzdržavanja stekao temeljem __________ (pravnog posla i upisa u zemljišnoj knjizi Općinskog suda u __________ , odluke suda odnosno druge nadležne vlasti, nasljeđivanjem ili na temelju zakona).

 

II. Primatelj uzdržavanja jamči davatelju uzdržavanja da je samovlasnik i samostalni neposredni samoposjednik __________ iz točke I. ovog ugovora te da na njemu ne postoji nikakvo pravo trećih osoba koje bi isključilo, umanjilo ili ograničilo pravo vlasništva koje davatelju uzdržavanja ima pripasti temeljem ovog ugovora nakon smrti primatelja uzdržavanja.

 

Primatelj uzdržavanja također jamči davatelju uzdržavanja da predmetni __________ nema nikakvih materijalnih nedostataka.

 

III. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da se u __________ iz točke I. ovog ugovora nalaze slijedeće pokretnine veće vrijednosti: _________ (npr. televizor _________ , video _________ , muzička mini linija __________ , PC računalo __________ , hladnjak __________ , štednjak __________ mašina za pranje rublja __________ , spavaća soba __________ , dnevna soba sa regalom te 4 kožne fotelje, stol sa šest stolica, komoda, trosjed itd.)

 

IV. Primatelj uzdržavanja prepušta nakon svoje smrti u vlasništvo __________ iz točke I. i pokretnine iz točke III. ovog ugovora davatelju uzdržavanja, a davatelj uzdržavanja se obvezuje doživotno uzdržavati primatelja uzdržavanja tako što će __________ (npr. osigurati potpunu prehranu, svu potrebnu njegu, održavati čistoću stambenog prostora, podmirivati troškove električne energije, grijanja, plina i sve tekuće režijske troškove, u slučaju bolesti osigurati liječenje i snositi medicinske troškove, održavati __________ iz točke I. ovog ugovora i uplaćivati mjesečne rate za otkup u iznosu od __________ kuna, te poslije smrti primatelja uzdržavanja dolično sahraniti).

 

V. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da svaka od njih može od suda tražiti raskid ovog ugovora naročito ako druga ugovorna strana ne izvršava svoje obaveze te i ako se njihovi odnosi toliko poremete da zajednički život postane nepodnošljiv (ovo za slučaj da ugovorne strane žive zajedno).

 

VI. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da davatelj uzdržavanja poslije smrti primatelja uzdržavanja ne odgovara za njegove dugove.

 

VII. Primatelj uzdržavanja dopušta davatelju uzdržavanja da u zemljišnim knjigama na __________ iz točke. I. ovog ugovora ishodi upis postojanja ovog ugovora i svog prava u javnoj knjizi, s tim da upis prava vlasništva na predmetnom __________ uslijedi nakon smrti primatelja uzdržavanja predočenjem smrtnog lista.

 

VIII. Ugovorne strane su suglasne da troškove sastavljanja ovog ugovora, poreznu obvezu i troškove zemljišnoknjižne i katastarske provedbe podmiruje __________ .

 

IX. Ugovorne strane su suglasne da za sve odnose koji nisu uređeni ovim ugovorom vrijede odredbe relevantnih zakona.

 

X. Ovaj ugovor zaključen je u osam istovjetnih i jednakovaljanih primjeraka, po dva za potrebe svake ugovorne strane te po jedan primjerak za potrebe sudske, razreza porezne obveze i zemljišnoknjižne odnosno katastarske provedbe ugovora.

 

Eventualne izmjene i dopune ovog ugovora smatrati će se pravovaljanima samo ako su sačinjene u pisanom obliku, priznate potpisom ugovornih strana i ovjerene od suca.

 

XI. Ugovorne strane bezuvjetno potvrđuju da su upoznate sa odredbama Zakona o nasljeđivanju koje reguliraju prava i obveze iz ugovora o doživotnom uzdržavanju

 

XII. Ugovorne strane, nakon što im je od strane suca pročitan i protumačen, bezuvjetno izjavljuju da ovaj ugovor sadržava i predstavlja njihovu stvarnu volju te ga kao takvog vlastoručno potpisuju.

 

 

 

U __________ , dana __________ g.

 

 

 

primatelj uzdržavanja: davatelj uzdržavanja:

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija