Jump to content

Mjenica


Regular

Preporučene objave

Molim pomoc nekoga tko ima iskustva u slicnom primjeru. Da li je moguce da netko na osnovi mjenice koju ja nisam potpisao zatrazi od mene ili moje banke isplatu navodnog duga. Napominjem da mjenicu nisam ja potpisao iako je na njoj moje ime ( neovjereno ) , te da nikakvo mjenicno očitovanje nisam ja potpisao iako je i na njemu moje ime ( također neovjereno) .Dakle radi se o dva komada papira s "mojim" imenom i potpisom i JMBGom, ali neovjereno od bilježnika.Jos uvijek nisam siguran radi li se o nekoj šali, ali definitivno nije ugodno. Uglavnom pitanje je vrijedi li ta bianco mjenica i mjenicno očitovanje a da nista nije ovjereno kod bilježnika. Hvala na odgovoru. :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki potpis na prednjoj strani mjenice znači mjenični dug. Mjenično očitovanje je ovlast na nakndano popunjavanje mjenice (upotrebljava se kod bianco mjenica kojima uglavnom nedostaju datum dospijeća i iznos). Mjenica je valjana,. mjenica ne traži javnobiljžničku potvrdu potpisa, a eventualne nesuglasice oko potpisa (jeste, niste potpisali) rješile be si u parnici grafološkim vještačenjem potpisa.

Po mom osobnom sudu mjenica je vrlo solidan instrument osiguranja i osobno je volim više nego zadužnicu (iako je mjenica vjerodostojna a zadužnica ovršna isprava u ovrsi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ali onda bi na prvoj stranici bili dužnici pod 1,2, i 3. U ovom slučaju na naslovnoj strani potpisan (paraf)je samo direktor - odgovorna osoba ispod oznake TRASENT i tu je pečat kao i na vrhu mjenice samo pečat i (paraf) potpis direktora. Na poleđini mjenice su dva potpisa bez posebne izjave ili primjede o solidarnoj odgovornosti. Obje osobe su potpisale otraga punim imenom i prezimenom te parafom kao obje osobe s pravom zastupanja prema ovlaštenjima i punomoći o zastupanju.

 

Isto tako na mjenici u nalogu za naplatu stoji TRASENTU (točna adresa)samo naziv trgovačkog društva i adresa ne i osobama potpisanima SAMO na poleđini

Još jednom molim za mišljenje

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovoru. Inace sve se na kraju pokazalo kao malo cudna šala. Iskreno mislim da bi se takve stvari morale ovjeravati kod bilježnika,jer u suprotnom bilo tko može oditći do prvog kioska uzeti mjenicu i odabrati bilo čije ime i prezime i to iskoristiti, a dok ovaj na sudu dokaže da to nije njegov potpis mora platiti i trošak odvjetnika i tko zna koliko dugo se povlačiti po sudovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija