Jump to content
trazi

"Izbacivanje" iz stana ili kuće

Preporučene objave

Zamislimo ovakvu situaciju,roditelji su vlasnici stana ili kuće,svaki sa udjelom polovice.Jedan od njih,npr. otac hoće "izbacit" punoljetnog sina ili kćer iz tog stana ili kuće,ta "djeca" se više ne školuju,a također je i prošla godina dana od završetka školovanja.Na toj adresi stanuju svi skupa nekoliko godina i imaju dokumente koji to potvrđuju.Međutim majka ne želi izbacivanje ili ne da,protivi se očevoj odluci.Šta se događa kada otac to zatraži putem mjerodavne ustanove?

 

A drugi slućaj je ovakav:

Imamo 3 suvlasnika stana ili kuće,svaki sa po 1/3 udjela u vlasništvu,oni su otac,majka i djed.Otac i djed hoće "izbacit" sina ili kćer,a majka neće.I u ovom slućaju važe isti podatci o "djeci" kao u ovom predhodnom.Šta se događa kada otac i djed to zatraže od ustanove?

 

U kojem zakonu mogu o tome pročitat,a ako znate možda i podnaslove ili članke?

Hvala unaprijed!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

izbacili su mene i moju zenu moji roditelji iz kuće u kojoj sam zivio 32 godine adaptirao sam tu kuću .... sad moj otac zeli dati kuću skrbi da se brinu o meni ... pitanje glasi dal on to moze bez mojeg potpisa i dal me mora isplatiti prije nego to napravi ? hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

vlasnik kuće je moj tata izbacio me prije dva mjeseca ... znaci obecao mi je da ce mi prepisati pol kuće pa ja sam ulagao u nju i na kraju me izbacio .... sad mi prijeti da ce sebe osigurati tako da će sve dati socijalnoj skrbi i da cu sve izgubiti ... kakva ja imam prava i kome se obratiti hvala još jednom

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
vlasnik kuće je moj tata izbacio me prije dva mjeseca ...

 

Imali ste pravo na (su)posjedovnu zaštitu, ali to je pravo isteklo.

 

Ostaje vam obvezno-pravni zahtjev prema ocu glede ulaganja učinjenih u kuću, ali ista ćete morati potkrijepiti odgovarajućim dokazima. Obzirom su odnosi evidentno poremećeni, morat ćete u parnicu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim pomoć za slijedeći problem: Zivim s roditeljima preko 30 god. u kuci koju je moj otac naslijedio od svojih roditelja.Svi skupa radimo na obiteljskom poljop. gospodarstvu (90% zemlje također djedovina),no tek za posljednje tri godine posjedujem papire da doista radim na opg.Problemi su poceli pred otprilike 1,5 god. blagim nagovaranjem da se odselim pa sve većim pritiskom.Naime,sestra koja radi u drugom gradu i posljednjih 15 god. dolazila 2-3 puta godišnje naprasno je počela ulagati u obnovu kuće i tada je počeo sve jači pritisak. Imam li pravo na vlasnistvo ili na uzivanje barem jedne prostorije u toj kuci?(Baka je umrla pred desetak godina (otac jedini nasljednik),i zapravo sam jedina koja se brinula o njoj posljednjih pet godina njezina zivota,no dokaza za to i ne posjedujem,.Moja ulaganja u kuću je tesko dokazati jer je novac zajednicki,a radove su obavljali rodbina,prijatelji i sl.-racuna nema.)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imate pravo na (su)posjedovnu zaštitu, što znači da vas (trenutno) prisilno iseliti ne mogu, ali u konačnici ako se stvari odvedu u tom smjeru, moći će tražiti putem suda vaše iseljenje. Pravo vlasništva nemate niti ga možete ostvariti, a glede ovih ulaganja koja ste učinila - i sama kažete da dokaza nema ili su vrlo "mršavi", tj. nedovoljno jasni, pa si procijenite koliko bi se isplatilo ići u rizik parničenja.

 

Pokušajte s roditeljima naći neko rješenje, pa nije valjda da su vam roditelji takvi da vas žele izbaciti na cestu bez ikakve pomoći?!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×