Jump to content

Nužni dio


Dreamcatcher

Preporučene objave

Imala bih pitanje, ako bi mi itko mogao pomoci.

 

Roditelji su mi razvedeni kojih 15 godina. Brat i ja smo odrasli u ocevoj kuci (tj. kuci njegove majke) jer je tako pokojni djed htio. Tu zivimo u svom stanu vec 22 godine, nasa majka te 22 godine uvecano za par godina braka. Malo nakon bratovog 18. rodjendana, tatina sestra i baka su nas "zamolile" da se odselimo sto prije. Zanima me imamo li nas dvoje pravo na nuzni dio u toj kuci posto se nas otac odrekao svega u korist svojih sestara a ne, nas, svoje djece?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, vjerojatno misli na nužni dio nakon smrti.

I mene zanima ova tema. Moj otac je potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojom trećom ženom. Time joj ostavlja cijeli stan. Kako se zakon postavio prema takvim neodgovornim roditeljima (očevima) koji se odriču svoje djece radi svojih probitaka, a puno je takvih slučajeva.

Ako je nešto nužni dio, onda bi se trebao moći naslijediti, zato se i zove "nužni". Može li se kod ugovora o uzdržavanju dokazati fiktivnost, manipulacija, loša namjera, nebriga o djeci, nasile i sl.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već mi je prije provođenja darovnog ugovora na mene rečeno da unatoč darovanju nakon smrti tate nastupam sa svakim popravkom kao za poboljšanjem svoje koristi, a znam da polubrat traži nužni dio i da se radi toga kaže da ne nastupam u dobroj vjeri. Ali meni to nije logično, da li ste sigurni da i nakon smrti tate mogu ulagati, jer ja sam ulagala i prije smrti tate, a to moram dokazati računima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

za ugovor o doživotnom uzdržavanju ne vrijedi nužni dio

ali majka ako je živa može pokrenuti utvrđivanje bračne stečevine ,ako je stan stečen u braku.

 

bračnom stečevinom nemože raspolagati jedna strana bez suglasnosti druge strane.

 

Moja je majka umrla. Stan koji su imali roditelji zamijenjen je za dva stana-vlasništva, od kojih je otac dobio veći stan da bih ja bila s njim. No, on me nije uzdržavao i ja nisam ostala u tom stanu. Sada ga je ugovorom o uzdržavanju prepisao svojoj ženi. Mogu li dokazivati fiktivnost tog ugovora s namjerom da me se isključi iz nasljeđivanja? Barem mi je jedan advokat bio rekao da je to moguće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

pa otac ti je živ o kakvom nužnom dijelu govoriš

Moj otac je takodjer ziv ali bi postavio jedno pitanje na temu nuzni dio. Situacija je ovakva..Roditelji su mi rastavljeni od moje prve godine zivota,ja sam zivio sa majkom. Otac i ja smo imali kontakte do moje dvanaeste godine,od tada pa do danas nemamo apsolutno nikakav kontakt,sada su mi 34g. Placao je alimentaciju kakvu takvu ali je,do moje osamnaeste godine. Koliko sam cuo on ima kcer sa drugom zenom,tj imam polusestru od oko devetnaest godina koju nisam nikada vidio,upoznao. Zivi u Hrvatskoj kao i ja,i to je to odprilike.

Pitanje je: Dal ja danas sutra imam ikakvo pravo na nekakav nuzni dio ili me on moze razbastinit da nemam nikakva prava?

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U nasljeđivanju temeljem zakona ili oporuke ste ravnopravni ostalim očevim potomcima.

 

Ako oporuke nema, nasljeđujete u zakonskim dijelovima, tj. jednako s ostalim nasljednicima prvoga nasljednog reda.

 

Ako postoji oporuka u korist druge osobe ili drugih osoba, imate pravo na nužni dio koji je pola zakonskog dijela.

 

Vaši međusobni odnosi nisu bitni, osim u slučaju da ste se teže ogriješili prema pokojniku (npr. počinili teže kazneno djelo na njegovu štetu), što bi drugi nasljednici mogli iskoristiti da Vam ospore pravo i na nužni dio. Ako niste kontaktirali, onda se vjerojatno niste ni mogli teško ogriješiti, barem do sada.

 

Međutim, Vaš otac uvijek može za života darovati svoju imovinu ili sklopiti ugovore o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju s nekim.

 

U slučaju darovanja možete tražiti da se dar računa u ostavinu, pa tražiti svoj dio.

 

U slučaju sklapanja navedenih ugovora, gubite svako pravo na imovinu koja je predmet ugovora. Može se, dakle, desiti da ugovorom ode dio imovine, a dio ostane kao ostavina, a može otići i sve.

 

Dakle, postoji sasvim realna mogućnost da ne dobijete ništa, pa se na to moguće nasljedstvo nemojte previše oslanjati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Otac i ja smo polubratu, ženi i djeci svakog ljeta omogućavali besplatno ljetovanje u kući(on živi u drugoj zemlji), kuhali im, čuvali djecu, čistili, prali i sve financirali, a on se uvijek bahato, provocirajuće i osorno ponašao prema tati, a tako je i učio i djecu. Ponižavanje je išlo i do agresivnosti, gdje sam bila uključena u spašavanje golog tatinog života, bile su to daleke osamdesete policiju zvati bilo bi još i gore a i radi sramote... Nakon toga fućkao bi i provocirao godinama iz daljine sa suprotne strane ulice sve do tatinog infarkta da li se to kako može koristiti za smanjenje nužnog dijela koga sada traži nakon što se izrugivao i trljao ruke da je napokon tatu dokrajčio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija