Jump to content

obrt ili tvrtka?


tiha78

Preporučene objave

Ovisno o tome kojom ćete se djelatnošću baviti,koliko ćete radnika zapošljavati,kolika vam je imovina koju mislite ubaciti u poslovanje,postoji mnogo faktora za i protiv i jednog i drugog.

 

Obzirom da sam u tom poslu (porezno i računovodstveno savjetovanje),kod ljudi koji nemaju veliki kapital i još nisu sigurni kako će posao da se razvija preferiram otvaranje obrta.Puno je jednostavnije,brže,jeftinije i najvažnije-ukoliko nešto krene loše,isto je tako jednostavnije,brže i jeftinije zatvoriti.

 

Dakako, ukoliko se poslovanje pokaže pozitivnim, nikada nije kasno zatvoriti obrt i otvoriti poduzeće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.korak:otići u Ured državne uprave u Vašem mjestu ,ponijeti original svjedodžbu završene srednje škole (za djelatnost koju otvarate nije bitno koja je škola,bitno je da je u četverogodišnjem trajanju),radnu knjižicu,uvjerenje Općinskog suda o nekažnjavanju.Ured Vam popunjava obrasce u upisu obrta u obrtni registar (sa ili bez datuma početka poslovanja).Plaćate 250-500 kn za obrtnicu (ovisno o tome jeste li ili ne sa područja PPDS-a),20-40 kn biljega.Ukoliko otvorite obrt bez datuma početka poslovanja,plaćate samo komorski doprinos (kvartalno oko 300-400 kn-ovisno o mjestu) i godišnji porez na tvrtku-200 kn.Ako kasnije prijavljujete datum početka morate platiti dodatnih 250 kn.Ako odmah prijavite početak poslovanja od tog datuma plaćate i svoje doprinose,vlasnika obrta-1.600,00 kn/mjesečno.

 

2.korak:Kada dobijete Rješenje o upisu u obrtni registar ,morate izraditi pečat (obavezno na pečatu uz ime obrta,Vaše ime,prezime,adresu,staviti i JMBG).Zatim otvarate u banci poslovni žiro-račun i prijavljujete se na mirovinsko i zdravstveno.

 

3.korak:Napraviti kopiju Rješenja o otvaranju obrta,obrtnice i žiro računa, kupiti u knjižari obrazac RPO,ponijeti pečat i otići u poreznu upravu da se prijavite u registar poreznih obveznika.Ukoliko odmah hoćete ući u sustav poreza na dodanu vrijednost kupiti i obrazac P-PDV.

NE PREPORUČUJEM!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nažalost Bumbo, moram Vas demantirati, imala sam skoro financijsku inspekciju kod jednog obrtnika i u Zapisniku o obavljenoj inspekciji utvrđena je nepravilnost temeljem izdavanja računa od strane istog koji je umjesto JMBG navodio svoj MBO.Ista nepravilnost utvrđena je i na pečatu (zbog istog je čovjek kažnjen)upravo iz razloga što je identifikacija obrtnika vezana uz njegov JMBG,a on se koristi i kod predaje svih izvještaja poreznoj,REGOS-u i dr.

Od iduće godine počinje se uvoditi POREZNI BROJ,pa će od 2009-2012 (kada ga svi trebaju dobiti)svi obrtnici i pravna lica u poslovanju koristiti taj broj.

 

Ulazak u sustav PDV-a (do ostvarivanja primitaka od 85.000,00 kn)ne preporučujem nikada mladim,novoosnovanim obrtima jer ih to i te kako zna opteretiti dok" ne stanu na noge", osim u situacijama kada imaju velika početna ulaganja (u opremu,strojeve,robu...)odnosno kada se očekuje da će u prvoj godini poslovanja imati veći pretporez u primljenim, od poreza u izdanim računima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam obrtnik od 2005., na pečatu uopće nemam ni JMBG niti MBO :-?

 

 

Što sad da učinim? Pa zar nije firma koja izrađuje pečate obavezna pratiti promjene zakona?

 

 

:-o

 

 

Možete li mi staviti link na zakon ili stavak koji se odnosi na pisanje JMBGa na račune - ja također uvijek pišem samo MBO, pa zar nije JMBG tajan?

 

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Grafičke firme koje izrađuju pečate ne moraju pratiti zakon, oni Vam izrade pečat kakav želite, mogu dati svoju sugestiju ili Vas upozoriti što bi trebalo ili ne, a i ne moraju.

Kako se identificirate u poreznoj upravi, što Vam stoji na obrascima (PDV,ID,R-Sm, DOH)? JMBG! O "tajnosti" JMBG-a sam već pisala a slučaj iz prakse koji sam navela (kažnjavanje zbog neistaknutog JMBG na računu i pečatu)je od prije desetak dana.

Ukoliko mi ne vjerujete pitajte svog poreznog referenta ili direktno nekoga od financijskih inspektora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost Ultra moram vas demantirati po pitanju JMBG na pečatu obrtnika jer pečat naručujete prije nego izvršite prijavu poreznoj upravi stoga subjekti koji izrađuju pečat još niti ne znaju Vaš porezni broj kada on još formalno pravno niti ne postoji. Nadalje, pogrešno tumačite da subjekti koji izrađuj pečate mogu izraditi pečat kakav obrtnih želi po pitanju sastojaka, nego ga izrađuje temeljuem Rješenja iz obrtnog registra, navodeći najčešće skraćenu tvrtku obrta i adresu. Obrtnik može sugerirati eventualno na dizajn tvrtke, ali ne i na sadržaj.

 

Slažem se da ste imali iskustva sa inspekcijskim nalazom te da su inspektori utvrdili manjakavosti po pitanju računa i pogrešnom navođenju MBO kao matičnog broja obtnika u obrtnom registru a ne JMBG kao obrtnikovog poreznog broja, ali molim ako nije problem da na istom nalazu pogledate na koju prekršajnu odredbu se inspektor pozvao jer trenutno nemam pri ruci svoje zakone, ali vodeći se odredbama ZTD-a koji se po pitanju primjene tvrtke primjenjuje i na Zakon o obrtu ne navodi se obveza navođenja poreznog broja obrtnika, a nisam siguran da takva obveza nije propisana Zakonom o računovodstvu.

 

Po pitanju ne preporuke PDV-a novoosnovanim obrtima, niste naveli niti jedan konkretan argument. Nije mi jasno zašto novi obrtnik neovisno od njegova prometa, kada izda račun i na njega obračuna PDV, nakon uplate (ako je dohodaš) platiti će PDV tada i nema nikakave štete jer ga je naplatio i od svojeg kupca, a prilikom kupovine svega potrebnog za poslovanje ima pravo na odbitak predporeza, a u slučajevima kada obrtnik nije u sustavu PDV-a, svoju uslugu naplačuje kao i kada je u sustavu PDV-a, odnosno iznos svoje neto usluge, samo nema pravo na odbitak predporeza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bumbo,demantirali ste sami sebe.Rekli ste (što je točno),da subjekti koji izrađuju pečat rade isti prije prijave obrtnika poreznoj upravi (prijava u RPO) i da u datom momentu nemaju porezni broj(što nije točno).Pa upravo kada ga rade temeljem Rješenja o otvaranju obrta imaju MBO-jer je on upisan u Rješenju a JMBG svatko ima.Porezna uprava ne daje porezni broj.Kod obrtnika to je JMBG,kod pravnih lica MB-koji izdaje Državni zavod za statistiku.Kao što sam rekla ,od 2009-2012 će porezni broj početi izdavati porezna uprava a dok ga svi ne dobiju i nadalje se koristimo svojim MB ili JMBG.

Argumenti o neulasku u PDV:Pretpostavimo da su svi primici oporezivi.Znači,obrtnik plaća po svim izlaznim fakturama za robu/uslugu-PDV.Ali nisu svi izdaci oporezivi (plaće,doprinosi,članarine HGK,turistička,spomenička,porez na tvrtku..)I nisu svi troškovi poslovanja izdaci (PDV,predujam porezu na dohodak,akontacija dohotka..)Znači stvara se razlika većeg poreza od pretporeza što je rezultat PDV koji se plaća državi.Zašto, ako po sili zakona ne mora?Kao što sam rekla,ukoliko je situacija obrnuta (velika početna ulaganja,kupnja strojeva i opreme,robe)situacija je obrnuta pa nije loše tražiti povrat PDV te ući u sustav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ultra, može li savjet - u tom slučaju, gdje je potrebno navesti JMBG prilikom izdavanja računa?

 

Na primjer, osobno račune ispisujem kompjuterski na običnom papiru sa zaglavljem obrta.

 

A vezano za sustav PDV-a, osobno iskustvo: od samog početka sam dohodaš i izvan sustava jer mi primici nisu prelazili 85000 kn godišnje. Ukoliko prijeđu, ući ću po sili zakona. Zasad mi odgovara ovako. U svakom slučaju knjigovodstvo je jednostavnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ultra, za boga miloga, ako se bavite poreznim i računovodstvenim savjetovanjem, kako ste naveli, onda to odmah prestanite jer pišete najobičnije gluposti.

JMBG, sigurno ne treba biti na pečatu, ako Vi mislite da treba, molim kao i u prethodnom postu, navedite zakonsku odredbu za tu obvezu, tada ću se ispričati ako sam u krivu. Smješno mi je raspravljati na principu rekla-kazala, smatram da je ovo preozbiljan forum za takvu vrstu rasprave.

 

PDV - Obrtnik koji nije u sustavu PDV NE PLAĆA po nijednoj izlaznoj fakturi PDV jer ga niti ne obračunava, a isto tako nema pravo na odbitak od pretporeza na sve što mu koristi u poslovanju (računalo, zakup, papir, toneri, prostor na webu, leasing...) nadalje trebate debelo razlikovati troškove poslovanja od PDV-a i mislim da ste pobrkali kruške i jabuke. Btw, obrtnik ne plaća članarinu HGK nego komrski doprinos (Obrtničkoj komori). Stoga i dalje nerazumijem zašto itko normalan, a želi biti poduzetnik, ne bi ušao u sustav PDV-a.

 

Nadalje pogrešno ste naveli elemente za izlazne fakturei to prvenstveno naznaku tvrtke

"Potrebni elementi izlazne fakture,npr:

 

OBRT ZA TRGOVINU "MOSES"

Vlasnik: ime i prezime

Adresa : mjesto,ulica i kč.broj

JMBG:___________

 

 

RAČUN R-2 broj___

 

Obavezno na računu naznaka: obrt nije u sustavu PDV-a"

 

Naime obrtnik se prvenstveno predstavlja svojim imenom i prezimenom i tvrtka obrtnika treba glasiti oavko: ime i prezime, vl obrta za trgovinu "MOSES", adresa.

Nadalje obvezni sastojak računa, kao poslovnog pisma u smslu odredbi ZTD koje se primjenjuju na odredbe o tvrtci Zakona o obrtu su i navođenje registra kod kojeg se obrtnik vodi te broj pod kojim se vodi (MBO), te nazanku poslovne banke, njeno sjedište te broj računa.

 

Također napominjem da u slučajevima kada knjigovđe upisuju kupca na način kao što ste Vi naveli te istoga želite tužiti, a podloga Vam je izvod iz polsovnih knjiga, ozbiljan sudac takvu tužbu odbacuje sa naznakom promašene pasivne legitimacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Bumbo,

 

žao mi je što mislite da nesuvislo pišem pa Vam ovim putem želim dati samo par odgovora "odbrane":

 

JMBG na pečatu:govorila sam o slučaju iz prakse,kada je obrtnik kažnjen zbog nepostojanja istog na pečatu,s ciljem da upozorim obrtnike da se još nekome može slično dogoditi.Ja osobno nisam nikada prije navodila obrtnike da ga stave na pečat.Ja osobno nemam MB na pečatu svoje tvrtke.Ja osobno nisam ga vidjela u zakonu.Ali zbog tajnosti podataka,naravno da ne mogu pisati o kome je riječ, o kojoj poreznoj upravi o kojem financijskom inspektoru...

 

Naravno da obrtnik koji nije u sustavu PDV-a ne može isti niti odbijati i to je moj odgovor MOSESU, da na fakturi naglasi da "obrt nije u sustavu PDV-a" ili u potpunosti "poduzetnik-izdavatelj računa nije obveznik poreza na dodanu vrijednost po čl.22 Zakona o PDV-u.

 

Očigledno je da nikada niste bili poduzetnik, jer navedite mi barem jednog koji jest u sustavu PDV-a a ne bi htio iz njega izaći.Očigledno je da nikada niste popunili PDV obrazac jer biste onda znali da svi poslovni izdatci obrtnika nisu oporezivi.Obrtnik sa svog poslovnog žiro računa, od novca koji je stekao iz poslovnih primitaka (koji jesu svi oporezivi)-SADA GOVORIM O ONIMA KOJI JESU U SUSTAVU PDV, plaća ne samo oporezive izdatke (po ulaznim fakturama, a i one ne moraju biti sve oporezive, npr.komunalna naknada,RTV pretplata..)već i doprinose,poreze,plaće,možda najam fizičkoj osobi...Pa tu je razlika.Ne potroši sve novce na ULAZNE FAKTURE kako bi izbio PDV.Dio novca ode na ostale troškove.Znači,manje pdv-a u ulaznima nego u izlaznim rn.Rezultat:plati PDV državi!

 

I na kraju, apsolutno sam dobro odgovorila MOSESU na njegovo pitanje,gdje da stavi JMBG na računu.Čovjek nije tražio SVE elemente računa, jer bih onda trebala napisati (a to nije traženo)i žiro račun,datum,valutu,način plaćanja,jedinicu mjere,količinu....

Elementi računa su upravo onakvi kakve sam navela.Pogledajte:čl.15.,st.3.Zakona o PDV-u i čl.75.,st.1.Pravilnika (R-2 računi)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Ultra!

 

Svjesatn sam Vašeg dobronamjernog savjetovanja na ovom forumu, ali napominjem da iz moje prakse svi do sada koje sam upoznao a bave se knjigovodtvom pa i računovodstvo se boje inspekcije kao samog svevišnjeg dok mi pravnici na inspektore gledamo samo kao na nekoga tko vrši nekakav nadzor i ne mora (iznenadili bi se koliko često) biti u pravu što dokazujemo u sudnici. Stoga ako nema zaknske odredbe o obvezi stavljanja, poreznog broja na pečat bilo društva bilo obrta, onda nema mjesta niti prekršaju iako ga je inspektor utvrdio.

 

Nažalost, opet Vas moram demantirati, ja sam i sada poduzetnik (obrtnik dobitaš) i od prvog sam dana u sustavu PDV-a, stoga sam gore navedeno pisao isključivo vođen osobnim iskustvom. Nadalje potpuno je pogrešan stav i Vas, a nažalost i mnogih drugih kada ste naveli citiram "manje pdv-a u ulaznima nego u izlaznim rn.Rezultat:plati PDV državi! Točno je jedino to da se državi plaća PDV, ali taj isti PDV ja naplatiom od svojih kupaca, stoga ga i de facto i de iure ne plaćam ja nego moj kupac, a vrijednost moje usluge u smislu PDV-a je potpuna i neokrnjena.

 

Po pitanju MOSESA, niste shvatili moj post jer nisam se okomio toliko na elemente računa koliko na tvrtku obrta (tvrtka Vam je naziv poslovnog subjekta i satoji se od jedinstvanog imena, opisa osnovne djelatnosti te adrese odnosno kod obrtnika prvo njegovo osobno ime i prezime zatim jedinstveno ime obrta pa adresa)a to Vam je propisano ZTD-om (Zakon o trgovačkim društvima) koje se odredbe primjenjuju i na obrtnike temeljem odredbi Zakona o obrtu. O navedenom, Zakon o PDV-u ne govori ama baš ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo mi je zanimljiva ova rasprava.

 

Osobno me uvijek cudilo zasto ljudi ne zele uci u sustav PDV-a iz slijedecih razloga:

Kada ste u sustavu PDV-a, racuni za vase usluge (ili robu) su uvecani za PDV, ali to placa krajnji kupac (a vi pak ubirete za racun drzave).

Ako niste u sustavu PDV-a, vi necete naplacivati PDV.

 

NO, kada vi kupujete neku robu ili usluge, nekom drugom vi platite PDV. Ako niste u sustavu PDV-a, kako povratite ovaj PDV koji ste nekome platili (a on ubrao za racun drzave i njoj ga predao)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obrada PDV-a nije tako jednostavna,tipa naplatiš od kupca,uzmeš od dobavljača, upravo zbog razlike koja se javlja između jednog i drugog.Jednostavan primjer temeljem jednog izlaznog i jednog ulaznog računa:

 

Izdajem račun kupcu:

 

10.000,00 (osnovica)x 22% PDV 2.200,00=12.200,00

 

Plaćam dobavljaču:

 

5.000,00 (osnovica)x 22% PDV 1.100,00=6.100,00

___________________________________________________

 

razlika PDV-a za platiti državi= 6.100,00

 

za ostalih 5.000,00 od mog izdanog računa plaćam nešto što nema PDV (plaće,doprinose,članarine...),znači:ne mogu koristiti pretporez u svemu što plaćam.

 

I zato me uhvati bed kada na kraju mjeseca moram platiti državi 25-30.000,00 kn PDV-a.

 

SRETAN BOŽIĆ SVIMA !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem vasu racunicu:

 

Na vasu uslugu npr. od 10 000 vi ste za racun drzave naplatitli 2 200kn za PDV.

 

Kupili ste neciju uslugu ili robu za 5 000 i tom prilikom njemu dali 1 100 kn za PDV (koje on treba proslijediti drzavi).

 

2 200 - 1 100 kn = 1 100 kuna za povrat PDV-a.

 

Mogli ste isto tako kupiti robe ili usluge za 10 000 kuna,

pa ne bi vratili nista (2 220 - 2 200).

 

A moglo je biti i da vama drzava duguje ...

 

Da vas ne bi uhvatio bed na kraju mjeseca, onda odmah jednostavno cim uzmete novce s naslova PDV-a, odmah ih stavite na stranu, jer to nisu vasi novci koj ste vi zaradili.

Vi izgleda nemate troskova ni za robu ni za usluge, sto znaci da vi nikome ne placate racune u kojima se nalazi uracunat PDV, pa ga zato i ne mozete povratiti. To je slucaj nekih poduzeca davatelja usluga, koji nista ne kupuju od drugih... a na place, razne naknade i sl. nema PDV-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Persevera savršeno dobro razumije sustav PDV-a, koji nikako ne razumije Ultra. Naplaćani PDV kroz izlazne fakture nije Vaš novac nego državni i nije mi nikako jasno zašto na njega uopće računate. Računajte samo na neto primitke svoje izvršene usluge i biti čete savršeno sretni, kao npr. ja. Uostalom najsretniji sam kada imam za platiti puno PDV-a na koncu slijedećeg mjeseca, jer znači da sam valda nekog vraga i zaradio, a ne samo trošio kao npr. na 13. par čizmica svoje supruge. Btw, sretan Božić!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma dajte Bumbo,ovo je već preraslo u privatno vrijeđanje.Ja savršeno dobro razumijem PDV, jer obradim mjesečno 50-tak prijava poreza na dodanu vrijednost.Suština svega je moje mišljenje da nas država dovoljno "dere"na tih 22%.Zašto je npr.stopa na kruh,mlijeko,stručnu literaturu..0% , turističke usluge 10%? Kao, 0% na osnovne životne namirnice!?Pa ja mom djetetu osim kruha i mlijeka moram kupiti i garderobu,školovati ga,kupiti igračke,voće...I sami ste u dvojnom knjigovodstvu.Znate da PDV plaćate po izdanoj fakturi a ako ona zaista i ne bude naplaćena,častite državu.Imam primjer mase poslodavaca koji svoju robu/uslugu ne uspiju naplatiti,tuže kupca,dobiju spor, a on jadan,bijedan i bezobrazan (nema nikakve imovine)izgubi spor,ne postoji mogućnost naplate i što onda?Nakon godina razvlačenja otpiši potraživanja ali si ga ipak u momentu izdavanja fakture morao platiti.

Ostavljam ja, i plaćam PDV državi ali sam mišljenja da je previsoka stopa.

Jednako kao i plaćanje npr.mirovinskog osiguranja:mislite li da osiguranje koje mi plaćamo danas (20%)čeka na naše mirovine?Pa financijski analitičari kažu da do 2020.,sadašnjom tendencijom, o sigurnoj mirovini možemo samo sanjati.Dakle, ako imaš "viška"novaca staviš u neki fond.

 

BTW.Želim Vam puno naplaćenih izlaznih faktura.

 

Svako dobro!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Ultra, ispričavam se ako sam Vas uvrijedio, nije mi bila namjera, ali iz navedenih postova ne znam kako bih Vaš stav promijenio jer je očigledno pogrešan.

 

Neplaćene fakture zaista mnoge koštaju živaca i sporova i gubitka novca, mene na sreću ne, jer ipak znam svoj posao, dobro procjenjujem klijente i još od svega bolje poznajem tehnike pregovaranja, ugovaranja i naplate potraživanja, što mnogi moji klijenti ne poznaju niti se trude upoznati nego svoje poslovanje svode na nardžbenicu i fakturu te se izvlače izjavama kako im nitko ne da instrumente osiguranja plaćanja te se meni javljaju tek kada potpuno zeznu cijelu stvar. Istina je, da je danas sloboda poduzetništva na visokoj razini ali je i njena cijena visoka, pa stoga svaka baba danas ulazi u poduzetništvo i svi se žele obogatiti preko noći (pogotovo mislim na sektor graditeljstva, gdje sam najangažiraniji), a istivremeno su preškrti da bi angažirali stručnjake za određena područja nego svoje kompletno poslovanje prepuštaju knjigovodstvenim servisima (od knjigovodstva preko obveznog prava, tregovačkog prava pa sve do radnog prava) a knjigovođe naprosto ne poznaju problematiku više od pukog nagađanja i grebanja po pvršini inače vrlo kompleksnih područja.

 

Što se tiće mirovinskog držim da nije preskupo, također sam svjesatn da na njega ne treba puno računuti nego se trebam za sebe i svoju obitelj pobrinuti kroz poduzetništvo i dovoljno zaraditi za svoju stvarost.

 

PDV- opet napominjem da kolika god stopa bila, ja sam njom niti de facto niti de iure nemam nikakave veze. Ne plačam ju ja nego moji klijenti, a ja od samog PDv-a imam samo koristi.

 

Na kraju balade, ne mislim više gubiti vreme na ovakvo dopisivanje, sve što sam ima za reći o ovoj temi sam rekao te istina je da ova rasprava već postaje osobna, a pretpostavljam, da to nije namjera niti Vama niti meni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija