Jump to content

Šta kada priznam očinstvo?Nenadano dijete


vieri

Preporučene objave

Situacija je sljdeća: jedna djevojka je ostala trudna samnom i ne želi napraviti pobačaj uz sva moja nagovaranja i pomoć kojoj joj nudim.

Stvar se još više zakomplicirala kada su se u sve umiješali njeni roditelji sa čvrstim stavom da su protiv pobačaja i da djete moram priznati kad se rodi da ću mu morati dati svoje prezime.

Ukoliko to nebi napravio prijete mi sa sudovima,dokazivanjem očinstva

itd... Djevojku jedva da i poznam,nezaposlen sam kao i ona,niti na kraj pameti mi nije nekakvo dijete još u mome životu,ali ne mogu ništa kad su tako odlučili.

 

Zanima me ishod svega toga,tj.šta mogu očekivati i šta je pametnije napraviti kad se to dijete rodi za nekih 7 i pol mjeseci.

Šta sam ja dužan činiti i koje su moje obaveze kad priznam očinstvo? Sigurno je da nikada neću živjeti sa tom djevojkom niti sam isto tako siguran da ću moći plaćati alimentaciju pošto sam nezaposlen.

Dali ona uopće može tražiti plaćanje alimentacije ako priznam očinstvo?

Sve u svemu jasno mi je da sam se gadno uvalio i da će mi to promijeniti život.Živiš pošteno i onda naletiš na minu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad priznate ocinstvo onda cete imati obaveze prema djetetu, moralne i financijske.

Uzdrzavanje za dijete moze majka vaseg djeteta traziti i od vasih roditelja, ako vi ne radite i moze ga ostvariti putem suda.

 

Ako ocinstvo ne priznate, onda majka djeteta moze, putem suda traziti utvrdjivanje ocinstva sto ce utvrditi da li jeste ili niste bioloski otac djeteta.

 

U slucaju pozitivnog rjesenja imat cete obaveze prema djetetu koje su propisane u obiteljskom zakonu.

 

Ako uzdrzavanje ne budete placali, zato sto ne radite, onda ce vam se nagomilati zaostaci, a kad se zaposlite, negdje, morat cete placati, po zakonu odredjeni postotak, kako sud odredi. Dok vi ne budete mogli placati majka djeteta moze trazuiti uzdrzavanje od jednog od vasih roditelja.

 

Nije moguce da ste toliko neodgovorni i nezreli, oboje, da ste tako olako usli u intimne odnose nesvjesni posljedica koje sad ne zelite prihvatiti ?

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija