Jump to content

zdrastveno osiguranje po proteku zakonskog roka


ivo33445

Preporučene objave

molim pomoć

 

prije godinu dana izgubio sam status redovnog studenta, navršio sam 26 godina. i budala nisam sredio zdrastveno.

 

čitam zakone, i forum, i koliko sam shvatio jedina mi je opcija zaposlenje (na čemu radim), ali do tada mogu li se ikako osigurati kao nezaposlena osoba obzirom da sam prekršio rok? nisam prijavljen na Zavod.

Nisam koristio javne zdrastvene usluge zadnjih godinu dana pa nemam nekih dugova prema hzzo-u, no hoće li me kazniti za prekršaj?

 

što mi je činiti?

kakva je opcija mjesečnih uplata doprinosa, na koji način, kako, koliko?

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možeš se sada osigurati kao nezaposlena osoba, neće te nitko goniti zbog prekršaja jerbo si propustio subjektivni rok koji za posljedicu ima gubitak prava i što nije inkriminirano.

 

Čim prije radni odnos i to je to. Opcija plaćanja uvijek postoji no u ovom slučaju vjerujem da si to obzirom na cifru i na uvjete ne želiš priuštiti.

 

Nemoj zaboraviti, kad nađeš posao, ukoliko ti radni odnos prestane iz bilo kojeg razloga u roku od 30 dana moraš se prijaviti u HZZO kao nezaposlena osoba, u protivnom opet budeš postao ovo što si sada.

 

I da ne zaboravim, imaš još jednu opciju, nađeš ženu (koja je po mogućnosti zdravstveno osigurana), pa onda i svećenika ili matičara, pa tamo veliš da, pa se osiguraš kao član po supruzi.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko imaš nekog prijatelja poslodavca (osobu koja ima otvoren obrt ili poduzeće),zamoli da te prijavi kao pomoćnog radnika (na NKV),temeljem Ugovora o radu na ODREĐENO vrijeme,npr.tjedan dana i nakon isteka tog roka slijedi normalan otkaz zbog isteka istog ugovora.Plati prijatelju doprinose koje je dužan da ti uplati za taj period (oko 300 kn)i prijavi se na zdravstveno kao nezaposlena osoba.time ostvaruješ zdravstveno osiguranje koje ti vrijedi do prvog zaposlenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko ne može osporiti da meni treba radnik na tjedan dana kao zamjena radnika na bolovanju ili radnik koji je zaposlen tjedan dana na određeno,na probni rad koji nije zadovoljio ili radnik koji je zaposlen na tjedan dana temeljem ugovora o djelu koji je kao takav zakonski ili radnik kojega zapošljavam na 3 dana stoga što mi jedan djelatnik koristi godišnji odmor, a to šta će uskoro biti,ostaje da se vidi.Zakon je zakon,ok.ali praksa je drugo i ljudi u ovom suludom vremenu gdje će uskoro koštati i zrak koji dišemo,pa ako udahnemo više nego što nam treba-očekuju kaznu, nastoje rubens, kako god je moguće,pomoći ljudima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Itekako će se vrlo uskoro moći osporiti neke stvari koje se rade ne zbog primarno ugovorene stvari, već zbog nećeg drugog, prijevare recimo.

 

Što se pomoći ljudima tiče, nisam mišljenja da bi ona trebala biti usmjerena na područje u koje se oni sami dovode u opasnost od procesuiranja bilo koje vrste, već da se ovdje ili bilo gdje upute na zakonom propisan i opisan način kako bi mogli ostvariti prava koja im pripadaju, a ne ona koja im ne pripadaju. To je i moj motiv boravka ovdje i definitivno mi nije cilj od nekog "napraviti" optuženika, već čovjeka uputiti kako sam ti već gore naveo..........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok,ok...sve je to u redu,vjeruj mi, ja itekako "debelo"punim državni proračun, mojim radnicima uredno isplaćujem doprinose,plaće,uskršnjice,regrese,božićnice,putne troškove,zatim PDV,porez na dobit...ali uvijek nastojim pomoći ljudima ,u zakonskim okvirima.A ako zaposlim osobu na tjedan,kao što sam rekla,i ta osoba ostvari zdravstveno jer ga prije toga slijedom okolnosti nije uspjela ishodovati a čami na HZZ-u očekujući posao koji joj nitko ne nudi,zašto ne?

Da se student prijavio na vrijeme na HZZO imao bi zdravstveno preko ministarstva financija RH,ako ga ja otkažem i prijavi se na HZZO obveznik uplate doprinosa je ponovo misnistarstvo financija RH.U čemu je razlika?Obveznik uplate doprinosa ostaje isti.Greška je u studentu koji nije bio upućen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Poštovanje,

 

Navest ću okolnosti svojeg slučaja pa me zanima vaše mišljenje radi li se o jednakom problemu ili ne, a ako ne, molim vas za savjet.

 

 

1)Za manje od pola godine navršavam 28 godina.

2)Zdravstveno sam osiguran po osnovi F 123, F stoji za kategoriju "Osobe privremeno nezaposlene i članovi njihovih obitelji", dok značenje brojki u šifri nisam ustanovio, a čini mi se da nije bitno. Osiguranje po ovoj osnovi počelo mi je teći od sredine 2006. godine i vrijedi do sredine 2010. godine. 2006. godine bio sam redoviti student, no kad sam došao podići novu iskaznicu službenica mi je rekla da sam osiguran u kategoriji nezaposlene osobe jer mi je dokumentacija koju je trebalo ispuniti poslana na adresu na kojoj ne stanujem od 2002. godine te kad na istu nije odgovoreno ovako sam osiguran - automatski, po diskreciji službenika, ne znam. Kad sam joj objasnio da imam novo prebivalište već nekoliko godina i da sam redoviti student službenica mi je rekla da mi je svejedno jesam li osiguran kao dijete osiguranika (do tada) ili student ili kao nezaposlena osoba te da se javim "kad diplomiram".

3) 30.9.2008. izgubio sam status redovitog studenta. Jednu godinu sam mirovao zbog civilne službe, a jednu godinu zbog bolesti.

4) Nisam se prijavio na HZZ niti na HZZO! Kako čitam, prijava na HZZO više ne ovisi o prijavi na HZZ.

5) Imam oslobođenje od plaćanja participacije do svibnja ove godine.

6) Od sredine prošle godine promijenio sam prebivalište, ali uobičajeno boravište mi je i dalje na istoj adresi.

7) Uzimam trajnu doživotnu terapiju ne baš jeftinog lijeka koja mi je propisana prije godine i pol.

 

Eto... je li ova situacija gora od kolegine (tu ne mislim na trajnu terapiju :-D )?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da brinem bezrazložno jer sam osiguran po osnovi koja nema veze s fakultetom, ali sad osvijestivši da je netko u Zavodu osiguravši mene na taj način iz danih okolnosti (nedostupnost na nevažećoj adresi - zbog s moje strane nemislenog nemara neobavještavanjem o promjeni adrese) učinio nešto za što se može ispostaviti da krši zakon (u začetku ili nastupom novih okolnosti - gubitkom statusa redovitog studenta ako to na neki dalek i zakučast način uopće predstavlja promjenu okolnosti (jer okolnosti bivanja redovitim studentom pravno za HZZO nisu postojale 2006. kad sam osiguran u kategoriji nezaposlene osobe)), zaključujem da ako je tome tako sudionik sam ili jedini vinovnik kršenja zakona pa prema tome briga nije bezrazložna?

 

Ili je ovo sve paranoična brija? :)

 

prolaznik opreznik paranoik :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za osnovu osiguranja koju navodiš morao si osobno podnijeti i potpisati prijavu, na takvu te osnovu osiguranja nitko nije mogao prijaviti po službenoj dužnosti. Ukoliko je to netko i napravio tada je zaista prekršio zakon odnosno opće akte koji uređuju ovu problematiku (u što sumnjam.

 

Radi se o slijedećoj osnovi osiguranja:

 

osobe s prebivalištem ili odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koje su prema propisima o školovanju izgubile status učenika, odnosno redovnog studenta ako su se prijavile Zavodu roku od 30 dana od dana gubitka statusa učenika ili redovitog studenta i ako pravo na zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi

 

Uz prijavu potrebno je priložiti:

 

Prijava - T-2, dokaz o prebivalištu ili stalnom boravku (Uvjerenje MUP-a ili osobna iskaznica), potvrda o gubitku statusa učenika, odnosno redovnog studenta

 

Osiguranje vrijedi od:

 

datum zaprimanja prijave u Zavodu

 

Osiguranje vrijedi do:

 

datum stjecanja statusa prema drugoj osnovi, a najduže do isteka roka od 2 godine od datuma stjecanja statusa po ovom osnovu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

Za osnovu osiguranja koju navodiš morao si osobno podnijeti i potpisati prijavu, na takvu te osnovu osiguranja nitko nije mogao prijaviti po službenoj dužnosti. Ukoliko je to netko i napravio tada je zaista prekršio zakon odnosno opće akte koji uređuju ovu problematiku (u što sumnjam.

 

 

Rubens, zahvaljujem ti.

 

Nitko me od moje obitelji nije prijavio niti sam ja ispunio prijavu prije dolaska u Zavod, a jesam li je tamo ispunio, ne sjećam se, ali valjda sam morao?! Možda je situacija bila takva da nisam imao sa sobom indeks ili potvrdu fakulteta pa me je službenica na licu mjesta osigurala po osnovi nezaposlenosti, ne sjećam se, na žalost. No opet, prema tadašnjem zakonu to nije mogla bez radne knjižice. A i zašto bi me osigurala tako, umjesto da me vrati po dokumente? Nažalost, ne sjećam se da li me je netko već po službenoj dužnosti i iz nekog razloga osigurao tako kako jest prije nego što sam došao na Zavod - da li me je iskaznica čekala ili se je to dogodilo tamo.

Neobično, ali tako je bilo.

Stvar je znači takva da možda i jesam, a možda i nisam u ilegali, a ako se do isteka roka u 2010. ne zaposlim, ponovno se osiguravam po osnovu nezaposlenosti.

Ima li smisla da prijavim slučaj Zavodu, pod pretpostavkom da jesam u ilegali, što znači da mi prijeti gubitak statusa osiguranika i retroaktivna nadoknada troškova ili da se ne zabrinjavam?

 

Pozdrav svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nisi u nikakvoj ilegali, sve je ok. Samo po proteku tog roka (od 2 godne) ne budeš mogao biti nastavno osiguran kao nezaposlena osoba, tak da svoje planiranje usmjeri prema nekakvom drugom smjeru, posao, plaća i tak to.

 

btw, radna knjižica nije potrebna za ovakvu vrstu osiguranja, samo index ili potvrda s faxa, plus ono kaj gore piše....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Imam pitanje,

Sutra ce mi biti 30-ti dan od kako sam odjavljena sa zdravstvenog jer mi je po zavrsetku sezone prekinut radni odnos. U međuvremenu sam nasla novi posao di ce me opet prijavit i trebala bi ponovo dobit prava na zdravstveno. Sad me zanima u slucaju da me ne prijave sutra iz nekog razloga nego za dva dana kada prođe zakonski rok od tih 30 dana hocu li dobiti neku kaznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad me zanima u slucaju da me ne prijave sutra iz nekog razloga nego za dva dana kada prođe zakonski rok od tih 30 dana hocu li dobiti neku kaznu?

Lucija,

nema nikakvih "kazni"! Zakonski rok je određen u slučaju da se prijavljujete na Zavod za zapošljavanje radi ostvarenja prava na naknadu za nezaposlene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

poštovanje imam sličan problem, izgubila sam status redovnog studenta a protekao mi je rok nakon radnog odnosa za prijavu zdravstvenog. U slučaju da ne se ne uspijem zaposliti kao još mogu ostvariti zdravstveno osiguranje? I koliko je potrebno platiti zdravstveno u slučaju da me nitko ne prijavi kao zapslenika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija