Jump to content

Dopunsko osiguranje vs. Oslobođenje od participacije


rexx

Preporučene objave

Puno sam čuo ovih dana ali mi i dalje nije najbistrije.

Dakle, oslobođen sam od participacije na osnovu prihoda u

jedanaestom mjesecu 2008. i traje mi do 11.2009.

 

Pitanje:

1. Da li zbog novog zakona moram ponovno tražiti oslobođenje ili mi ovo normalno vrijedi do 11.2009.?

 

2. Tko je oslobođen participacije ne mora uplaćivati dopunsko osiguranje budući da i jedno i drugo pruža iste usluge na način da država, po novome, plaća dopunsko onima koji su oslobođeni od participacije. Da li je ova tvrdnja točna ???? Jesam li dobro shvatio da ne moram uplaćivati dopunsko budući da su mi sve te usluge već osigurane???

 

P.S. uporno zovem HZZO al nema šanse da dobijem vezu pa se obraćam vama cijenjeni forume.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priznato pravo vrijedi ti do 30.06.2009. godine i bez problema se možeš služiti tom iskaznicom (starom, participacija) do tog dana. Između 01.04. i 30.06.2009. godine trebale bi biti izrađene nove iskaznice dopunsko zdravstveno osigurane osobe i za ovu tvoju kategoriju. Ukoliko to ne bi bilo tako, ta budeš osobno podnio ponudu i predočio dokaze prema kojima bi ti država plaćala premiju........i na kraju bivša participacija i sadašnje dopunsko u principu su iste kategorije (kada država plaća premiju), sada na malo drugačiji način zakonom uređene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vojni sam umirovljenik sa oštečenjem sluha i ptsp.nikada do sada nisam bio oslobođen participacije.nekoliko puta sam provjeravao u mirovinskom no rekli su mi da nemogu biti oslobođen jer sam invalid samo 20 posto,bez obzira što imam opću nesposobnost 100 posto.

 

dali ja imam pravo na participaciju ili moram kao i dosada sve plaćati pa čak i pregled kod psiha :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nixonveliki je napisao:

vojni sam umirovljenik sa oštečenjem sluha i ptsp.nikada do sada nisam bio oslobođen participacije.nekoliko puta sam provjeravao u mirovinskom no rekli su mi da nemogu biti oslobođen jer sam invalid samo 20 posto,bez obzira što imam opću nesposobnost 100 posto.

 

dali ja imam pravo na participaciju ili moram kao i dosada sve plaćati pa čak i pregled kod psiha :-?

 

 

Prema ovome ukoliko nemaš rješenje "HRVI" ili oštećenje organizma od najmanje 30% (branitelj, Domovinski rat) nemaš po toj osnovi pravo na oslobađanje, u slučaju da bolničku zdravstvenu zaštitu koristiš kao kronični psihijatrijski bolesnik, samo tada za tu vrstu korištenja ne plaćaš doplatu. Za preglede plaćaš, nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

doplatak za djecu ne ulazi u dohodak koj se oporezuje(N.N.177.čl.9.st.2.) pa prema tome ne ulazi ni u cenzus

 

N.N.177/04

7. PRIMICI KOJI SE NE SMATRAJU DOHOTKOM

Članak 9.

(1) Dohotkom se ne smatraju:

1. primici od kamata na kunsku i deviznu štednju, na pologe (po viđenju i oročene) na žiroračunu, tekućem i deviznom računu koji su ostvareni od banaka, štedionica i štedno-kreditnih zadruga,

2. primici od dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu,

3. primici od kamata po vrijednosnim papirima izdanim u skladu s posebnim zakonom,

4. primici od otuđenja financijske imovine ako to nije djelatnost poreznog obveznika,

5. izravne uplate premije osiguranja za dokup dijela doživotne mirovine određene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju kojeg bi osiguranik ostvario da je navršio određenu starosnu dob i/ili određeni mirovinski staž, a koje uplaćuju poslodavci za svoje radnike u vrijeme njihovog umirovljenja,

6. mirovine rezidenata ostvarene u inozemstvu,

7. obiteljske mirovine koje djeca ostvaruju nakon smrti roditelja prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji,

8. državne nagrade ustanovljene propisima koje donosi Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, nagrade jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave propisane statutom tih jedinica i novčane nagrade za osvojenu medalju na olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima planirane za te namjene u državnom proračunu Republike Hrvatske i proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(2) Dohotkom se ne smatraju ni primici za koje fizičke osobe ne pružaju tržišne protuusluge i to:

2.1. primici po posebnim propisima:

2.1.1. potpore zbog zbrinjavanja ratnih invalida i članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata,

2.1.2. socijalne potpore,

2.1.3. doplatak za djecu i novčani primici za opremu novo¬rođenog djeteta,

2.1.4. primici osoba s invaliditetom, osim plaća i mirovina,

2.1.5. potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog elemen¬tarnih nepogoda,

2.2. potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog ratnih događaja,

2.3. nasljedstva i darovi,

2.4. primici od otuđenja osobne imovine,

2.5. odštete koje nisu u svezi s gospodarstvenom djelatnošću,

2.6. primici ostvareni na nagradnim natječajima ili natjecanjima, raspisanim pod jednakim uvjetima uz mogućnost sudjelovanja svih osoba i igrama na sreću prema posebnom zakonu,

2.7. primici koje fizičke osobe ostvaruju po osnovi darovanja pravnih i fizičkih osoba, a za zdravstvene potrebe (operativne zahvate, liječenja, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala), rješavanje kojih nije plaćeno osnovnim, dopunskim i privatnim zdravstvenim osiguranjem.

(3) Dohotkom se ne smatraju ni primici po osnovi osiguranja stvari, odgovornosti, života i imovine. Primici po osnovi životnog osiguranja i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja smatraju se dohotkom ako su premije toga osiguranja bile porezno priznati izdatak.

(4) Ako su primici iz stavka 2. i 3. ovoga članka u svezi s ostvarivanjem dohotka iz članka 5. stavka 2. ovoga Zakona, smatraju se oporezivim dohotkom.

(5) Dohotkom se u smislu ovoga Zakona ne smatraju primici koji se ostvaruju u okviru djelatnosti koja se oporezuje prema Zakonu o porezu na dobit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pod prihodom smatraju se svi primici koje obitelj ostvari na ime dohotka od nesamostalnog rada, dohotka ili dobiti od samostalne djelatnosti, primitaka od kojih se utvrđuje drugi dohodak, imovine i imovinskih prava, kapitala, osiguranja te svi drugi primici ostvareni prema posebnim propisima.

 

Pod dohotkom u smislu ovoga Zakona smatra se:

– plaća i drugi oporezivi primici za rad ostvareni od poslodavca (tuzemnog ili inozemnog) umanjena za izdatke prema propisima o porezu na dohodak,

– mirovina od tuzemnog ili inozemnog isplatitelja,

– dohodak od samostalne djelatnosti obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva prije svih umanjenja dohotka i bez umanjenja dohotka za gubitak iz ranijih godina,

– dobit ostvarena od samostalne djelatnosti obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva prije svih umanjenja dobiti i bez umanjenja dobiti za gubitak iz ranijih godina,

– dohodak s osnove primitaka od kojih se utvrđuje drugi dohodak,

– dohodak od imovine i imovinskih prava,

– dohodak od iznajmljivanja soba i postelja turistima od kojega se plaća porez na dohodak u paušalnom iznosu,

– dohodak od dividenda i udjela u dobiti,

– dohodak od osiguranja te

– dohodak od povrata doprinosa plaćenih na dio osnovice koji prelazi iznos najviše godišnje osnovice za obračun doprinosa.

 

U prihod uračunava se: naknada za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanje), novčana potpora sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama osim jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, novčana naknada za slučaj nezaposlenosti, stalna pomoć, pomoć za podmirenje troškova stanovanja, doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina, naknada do zaposlenja, doplatak za djecu, ortopedski doplatak, opskrbnina i obiteljska invalidnina ostvareni prema posebnim propisima.

Prihod se umanjuje za iznos koji na temelju propisa o obitelji član obitelji plaća za uzdržavanje osobe koja nije član te obitelji.

 

 

Dakle i alimentacija i naknada s biroa ulaze u prihod.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija