Jump to content

Vraćanje djevojačkog (ranijeg) prezimena


Nippon

Preporučene objave

S obzirom na to da pretraživanjem po forumu nisam našla baš previše korisnih informacija vezanih uz samu zakonsku proceduru oko vraćanja mog djevojačkog prezimena (zbog razvoda), postavljam ovu temu u nadi kako ću dobiti korisne informacije.

 

Kontaktirala sam s općinom, gdje su mi je objašnjeno sljedeće:

 

- nakon što damo sporazumni zahtjev za razvod braka (konkretno - na sudu u Zagrebu) i kad sudsko rješenje o razvodu postane pravomoćno, tek tada s tim rješenjem idem matičaru prema prebivalištu (u roku od 6 mjeseci), gdje dajem zahtjev, odnosno IZJAVU matičaru, kojom tražim da mi se vrati moje prezime od prije braka.

 

Jedna članica ovog foruma napisala kako je i bez razvoda uspjela promijeniti prezime. Kaže da je odlučila promijeniti prezime, tj. koristiti samo djevojačko (imala oba). Otišla je u matični ured, predala zahtjev za promjenom prezimena kojem je priložila svoj rodni list i domovnicu. Kaže da je cijeli postupak trajao oko 2 mjeseca, ali joj je uspjelo i bez razvoda. Za njen post vidi

 

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503318206&forum=21&post_id=124350#forumpost124350

 

Želim vratiti svoje djevojačko prezime i želim to učiniti što je brže moguće. Naravno, koliko to institucije dopuštaju.

 

Molim vas da svoja provjerena saznanja i iskustva o navedenoj temi pišete ovdje kako bi na jednom mjestu bile sve informacije potrebne za vraćanje prezimena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi se vratili na svoje prijašnje prezime-djevojačko, imate dvije mogućnosti,dva načina.Za koji ćete se odlučiti to ovisi o vama.

 

1.Možete na temelju članka 5. Zakona o osobnom imenu zatražiti po pravomoćnosti sudske presude o razvodu braka vraćanje na prezime koje ste imali prije stupanja u brak.

 

Članak 5.

Ako se jedan od supružnika odluči vratiti na prezime koje je imao prije zaključenja braka može u roku od 6 mjeseci od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta.

Izjava iz prethodnog stavka temelj je za upis promjene osobnog imena u matične knjige.

 

 

2.Možete zatražiti promjenu svog sadašnjeg prezimana bez obzira na sam razvod braka.

 

 

Članak 2.

Osobno ime se sastoji od imena i prezimena.

Ime odnosno prezime može se sastojati od više riječi. Osoba čije se ime ili prezime ili ime i prezime sastoji od više riječi, dužna je služiti se istim osobnim imenom u pravnom prometu.

Ime i prezime kojim se osoba služi u pravnom prometu može sadržavati svako za sebe najviše dvije riječi.

 

Članak 6.

Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime.

Zahtjev za promjenu osobnog imena mora sadržavati razloge zbog kojih se promjena traži, a prijedlog novog osobnog imena mora ukazivati na opravdanost zahtjeva.

O zahtjevu za promjenu osobnog imena rješava općinski organ uprave nadležan za opću upravu u mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva.

 

Članak 7.

Nakon primitka zahtjeva za promjenu osobnog imena. odnosno prijedloga osobnog imena djetetu od strane nadležnog organa za poslove starateljstva, općinski organ uprave dužan je bez odlaganja objaviti na oglasnoj ploči objavu o podnesenom zahtjevu za promjenu osobnog imena, novo ime koje podnositelj predlaže kao i prijedlog osobnog imena djetetu nadležnog organa za poslove starateljstva.

Svaki građanin ima pravo u roku od 30 dana od dana objave, iskazati svoje protivljenje i navesti razloge zbog kojih smatra da promjenu osobnog imena ne treba odobriti. Na ovo pravo graðani æe biti upozoreni u objavi na oglasnoj ploèi.

Prilikom odlučivanja o zahtjevu za promjenu osobnog imena općinski organ uprave je dužan razmotriti iskazana protivljenja građana i ocijeniti njihovu opravdanost. :

 

Članak 8.

Promjena osobnog imena odobrit će se u slučaju utvrđene opravdanosti zahtjeva uz ocjenu organa da se novo osobno ime ne protivi društvenim pravilima i običajima sredine u kojoj osoba živi.

 

Članak 9.

Promjena osobnog imena neće se odobriti osobi protiv koje se vodi krivični postupak zbog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, niti osobi koja je osudena za takvo kriviæno djelo dok kazna nije izvršena ili dok traju pravne posljedice osude kao ni osobi za koju se utvrdi da je zahtjev podnijela radi izbjegavanja zakonom utvrđenih obaveza.

 

Članak 10.

Rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja se odmah po njegovoj pravomoćnosti nadležnom matičnom uredu.

Nakon izvršenog upisa promjene osobnog imena u matičnim knjigama, matičar je dužan odmah dostaviti obavijest o promjeni osobnog imena organima koji vode evidencije o građanima.

Punoljetne osobe kojima je odobrena promjena osobnog imena, ne mogu podnijeti novi zahtjev za promjenu osobnog imena u roku od 5 godina od dana izvršenog upisa promijenjenog osobnog imena u matične knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano uz ovo...

 

 

1.Možete na temelju članka 5. Zakona o osobnom imenu zatražiti po pravomoćnosti sudske presude o razvodu braka vraćanje na prezime koje ste imali prije stupanja u brak.

 

To se ide rijesiti u maticni ured u kojem je sklopljen brak ili PUZ?

Treba li jos nesto od dokumetacije osim pravomocne sudske presude u razvodu?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 5. je citiran odmah nakon rečenice koju ste naveli.

canis je napisao:

 

Članak 5.

Ako se jedan od supružnika odluči vratiti na prezime koje je imao prije zaključenja braka može u roku od 6 mjeseci od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta.

Izjava iz prethodnog stavka temelj je za upis promjene osobnog imena u matične knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Pokušat ću se nastaviti na ovu temu, također vraćam djevojačko prezime nakon razvoda i to mi je jasno: u roku od 6 mjeseci po prestanku braka prezime mogu izmjeniti izjavom pred matičarem u mjestu prebivališta. Međutim, što dalje? Također mijenjam i prebivalište (drugi grad). Kojim redoslijedom trebam obavljati stvari? Prezime pa odjava prebivališta pa prijava i izrada nove osobne sa novim prezimenom ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...
, ALMA13 je napisao:

Prvo ako se rastaješ rastani se..rješenje o rastavi s pečatom pravomočnosti..promjena prezimena s rješenjem u mjestu prebivališta....čeka se mislim 3 mjeseca...s rješenjem o novom prezimenu ideš u drugi grad i prijaviš prebivališe!!!!sretno

Mene zanima slijedeće,razvodim se i vratit ću djevojačko prezime,adresa je ista. Znači kad dobijem rješenje o razvodu,s tim onda idem u matični ured i onda na temelju tog zahtjeva oni mijenjaju moje prezime. Zanima me da li matični ured mijenja moje prezime svugdje ili samo domovnicu i rodni list? Na poreznu moram sama,to mi je jasno kao i u banku da se promijeni prezime i hzzo za promjenu prezimena na zdravstvenoj knjižici. Zanima me da li se i koliko sve to skupa plaća? Za vozačku i osobnu kao i prometnu dozvolu mi je jasno da se plaća.

 

Da,još samo da pitam ja sam vlasnik kuće u kojoj živim pa me zanima da li mora sa mnom ići otac da da svoju suglasnost da vratim natrag djevojačko prezime?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Otac Vam ne treba, ne treba Vam ničija suglasnost da mijenjate svoje osobno ime, morate mijenjati i na osobnoj i na vozačkoj, cijena za osobnu je, mislim, 120,00 kn, za vozačku ne znam.

Da,to mi je jasno da se ti dokumenti plaćaju,nego zanima me ako u matični ured nosim rješenje o rastavi,da li mi oni onda sami mijenjaju sve dokumente tipa domovnica i rodni list i da li se to plaća?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Ako želite promijeniti osobno ime, to je posebni zahtjev, ne morate nositi rješenje o razvodu u maticu inače, to mislim da radi sud po službenoj dužnosti nakon pravomoćnosti, ali ako želite promijeniti osobno ime, tada morate ići u maticu, te podnijeti zahtjev.

Znači ja bi to mogla napraviti već i sad? Jer tužba za rastavu je poslana, kao i troškovi suda plaćeni,čekam samo poziv za razvod na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
prije 5 sati , ivanaadri je napisao:

znaci za promjenu prezimena treba zahtijev iz maticnog ureda i onda otici na policiju praviti osobnu?

u matičnom uredu predat ćete zahtjev - dat će vam potvrdu da ste predala zahtjev.

kada u knjigama i sustavu promijene prezime - izdat će vam friški izvadak iz matice s novim (starim djevojačkim) prezimenom (možete isprintati i s gov.hr).

s tim friškim izvadkom (ili isprintom s gov.hr) otići ćete ne policiju.

nevezano na friški izvadak (ili isprint s gov.hr), policija bi u sustavu kod sebe trebala vidjeti promjenu prezimena. ukoliko policija promjenu prezimena kod sebe u sustavu ne vidi na šalteru za izdavanje osobnih - utoliko će vas poslati na drugi šalter gdje će izvršiti dodatnu provjeru i izdati vam potvrdu o promjeni prezimena s kojom ćete se vratiti natrag na šalter za izdravanje osobnih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija