Jump to content

Hzzo-porodiljna naknada


dorsag

Preporučene objave

Pozdrav,

 

ovako: supruga mi je na porodiljnom dopustu. Zanima me kako se izračunava porodiljni prvih 6 mj.? Naime, za 12 mj. dobila je 5757,60 kn porodiljnog, a za 11 mj. 5006,00 kn. Kada je zvala hzzo gđa. na telefonu je rekla da je to zato jer 11 mj ima 21 radni dan a 12 mj 22 radna dana. Kako je moguće da je razlika 750 kn za jedan radni dan?

 

Molim pomoć

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako nešto ne da je moguće, već je točno obračunata naknada prema zakonom propisanim parametrima. Ti okviri nalaze se u spisu predmeta kod kak veliš gđe. koja tako nešto obračunava pa ti ona jedina može meritorno i odgovoriti, no slijedeći pravilo veća plaća, veća razlika .........uzimajući u obzir cifru, ovo je točno obračunato (najvjerojatnije, provjeri).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

pingvin je napisao:

kako je uopče moguče da ima naknadu 5700 kn, ako je najviša stopa u prvih 6 mjeseci 4250 kn?

 

Tko ti je to rekao? Pinokio?

 

@Rubens, Pingvin je u pravu. naime, rodiljne naknade su delimitirane tek od 1. siječnja ove godine. Naknade koje je HZZO isplaćivao prema starom zakonu limitirane su na 4.250,00 kn za dijete starosti do 6 mjeseci. Zbunjuje što je gospodin napisao da je riječ o naknadama za studeni i prosinac (još bih za prosinac shvatila, jer naknada za prosinac se isplaćuje u siječnju, otkad je na snazi novi zakon). Također, ako majka nije na rodiljnom dopustu, nego na bolovanju radi očuvanja trudnoće - i u tom je slučaju (i prema starom i porema novom zakonu) naknada za bolovanje limitirana na spomenuti iznos. Naknada u visini pune plaće isplaćuje se, dakle, majkama koje su rodiljni dopust otvorile najranije 1. siječnja 2009. godine i isplaćivat će se u punom iznosu do 6 mjeseci starosti djeteta.

 

Jedino ako... gospodin koji pita i majka o gojoj govori - ne žive u Republici Hrvatskoj :-D .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

Draga moja, rodiljne naknade delimitirane su nešto malo ranije od 01. siječnja 2009. godine........za prvih 6 mjeseci, upravo sam i zbog toga spomenuo Pinokia. Provjeri si to, pa se javi, pozdrav.

 

Dragi moj :-D , i novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama proglašen je i objavljen 9. srpnja 2008. godine, a stupio je na snagu 1. siječnja ove godine.

 

http://www.legalis.hr/modules/news/article.php?storyid=1971

http://www.moh.hr/hr/drustvo/prvih-sest-mjeseci-delimitirano1/

http://naslov.hr/novosti_zdravlje/Delimitirane.rodiljne.naknade.za.prvih.6.mjeseci.porodiljnog.dopusta/komentari/iai

http://www.radio-baranja.hr/content/view/1422/1802/

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=e0974135-f224-468d-abea-7ea7838caef2

 

Itd. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je, al su jedno godinu dana ranije delimitirane naknade izmjenama i dopunama osnovnog zakona, one nisu delimitirane legislativom koju bespotrebno navodiš (ak ništ drugo pogledaj datume na člancima koje si pastirala).

 

Upravo zato sam ti rekao da provjeriš svoje neznanje, što eto nisi učinila radi sebe, ali bilo bi lijepo od tebe da tako nešto učiniš zbog drugih koje "savjetuješ" ovdje, a definitivno prije no što s mojom malenkosti uđeš u polemiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

ovako moj je slucaj ovakav ... od 31.11.2007. sam bila na cuvanju trudnoce do samoga poroda 5.7.2008. i bila sam doma s djetetom do godine dana odradila sam otkazni rok do 1.9.2009.od tada sam nezaposlena i na burzi ... od ponedjeljka 28.6.2010.pocinjem raditi ... suprug i ja planiramo djete jos jedno do kraja ove godine ... sad mene zanima dali ja imam pravo na primanje naknade za cuvanje trudnoce i koliko staza moram imati prije otvaranja cuvanja trudnoce (4 ili 6 mjeseci ) u komadu ?? koliko dana je prekid radnog odnosa (1 tijedan?)?? ja sam cula da moras u zadnje 2 godine imati najmanje 18mj. radnoga staza da bi mogao ostvariti naknadu u visini svoje place ako nemas bez obzira na placu dobivas minimalac ? dali je to istina ?? mi moramo imati planiranu trudnocu iz zdrastvenih razloga ali bi volila pravne stvari rijesiti da ostvarim pravo na naknadu ... molim vas odgovor ako nesto ne razumijete pitajte ...hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

budući da se stalno mjenjaju zakoni o porodiljnim naknadama može li mi dati netko odgovor na moju situaciju koja je sljedeća:

do 17.01.2010. imala sam neprekidni radni staž od 6 godina i par mjeseci zatim sam se prijavila na zavod za zapošljavanje na kojem sam bila do 1.6.2010. i dobivala novčanu naknadu. zatim sam od 1.6.2010. u stalnom radnom odnosu sa plaćom od 6.000,00kn i od 1.1.2011. trebam otovoriti porodiljni. Zanima me da li ću imati porodiljnu naknadu prvih 6 mjeseci u visini plaće ili samo 1600kn budući da sam ta 4 i pol mjeseca bila na zavodu za zapošljavanje jer se kao treba bit zaposlen godinu dana bez prekida prije odlaska na porodiljno ili vrijedi još onaj zakon u kojem se može imat 18 mjeseci sa prekidima u zadnje 2 godine. Molim vas pomozite jer imam još 2 male djece pa tko će preživjet od 16oo kn???

:vrti::vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

komplikacije sam otvorila 1.12. i to znam da ću imat u visini plaće al nije mi jasno za rodiljni dopust. čitala sam njihove zakone i svugdje stoji i tih 18 mj u 24 godine pa mi nije jasno,zadnji put kad sam bila na porodiljnom imala sam prekid od mjesec dana i isto sam uspjela dobit u visini plaće al sam cula te neke izmjene zakona od 2009. godine pa u ništa više nisam sigurna. A s druge strane bila sam prijavljena na burzi i odma počela radni odnos a burza mi je isto uplaćivala zdravstveno,znači bila sam osigurana,da li će mi se onda računati i to s burze pa ću imati porodiljno u visini plaće ili ću imat 1600kn samo??? mislim imala sam plaću zadnjih 6 mj 6000kn i da imam samo jadnih 1600kn??? ovim zakonima njihovim nikada kraja.

unaprijed hvala na odgovorima :palac::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh i ja sam potpuno zbunjena oko svega i dobivam hrpu razlicitih informacija , te e ovako ej te je onako ,da li me moze netko uputit koga da upitam a da mi da valjanu informaciju li ako netko zna da mi ovdje odgovori .

prvi put sam trudna nisam nikad bila ni dana na bolovanju a zaposlena sam od 4.mj.2008. . termin mi je cca 14.5. kada bih trebala ici na redovni porodiljni i da li je istina da prvih 6 mjeseci redovnog dopusta dobivam naknadu u visini svojih redovitih primanja /prosjecnu placu koja se racuna na temelju zadnjih 6 mjeseci ) bez obira da li je ona veca od 4250kn ? meni je znatno veca od tog iznosa i jako me muci jel stina da se dobiva samo tih 4250 kn jer necu imat ni za pelene kad patim kredit . i jos jednu stvar ako se prije redovnog porodiljnog ide na bolovanje (neko klasicno-za gripu ili nesto slicno) da li se i taj mjesec uzima za izracun prosjeka. molim nekog da proba dat odgovor na moja pitanja i nedoumice . hvala puno unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

budući da ste zaposleni bez prekida već više od 2 godine koliko sam ja skontala prvih 6 mjeseci ćete imati porodiljno u visini plaće ali bolovanje tj. komplikacije po trudnoći vam ne mogu biti veće od 4.250,00 kn a komplikacije također ulaze u prosijek kad se računa prosjek za porodiljno.

eto nadam se da sam bar malo pomogla sa odgovorom

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Može pitanje jer neznam više kome da se obratim,stalno drugačiji odgovor.Od 23.12.2010.sam na komplikacijama u trudnoci,termin poroda mi je 19.8.2011.međutim u predhodnoj godini iskoristila sam 10 dana godisnjeg,te mi je navodno ostalo još 12 dana,iako sam u neprekidnom radnom odnosu 3 god.Knjigovođa mi je rekao kako nemam pravo na godisnji u 2011.god te kad se vratim sa porodiljnog u 2012-toj iskoristiti onoliko dana koliko budem radila?Neću izgubiti tih 12 dana te da ću ih iskoristit kad se vratim sa porodiljnog,nakon velikog objašnjenja nista mi nije jasno.Za sad od hzzo-a primam naknadu od 4220kn,pa me interesira da li porod.naknada ide na vise jer mi je i placa bila visa ili ostaje narednih 6 mj.isto?Zbunjena sam,hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija