Jump to content

zatvor za nađeni mobitel??


ALEN068

Preporučene objave

Buduci da i nisam veliki poznavalac prava , a stjecajem cudnih okolnosti dosao sam u situaciji kad mi je zbilja potrebna pravna pomoc ,ovim putem bih zamolio pravne

znalce za pomoc ;

Naime pocetkom desetog mjeseca nasao sam mobitel koji je stajao na klupi.Cekao sam pet minuta i kako se niko nije pojavio taj mobitel sam uzeo.Mislim da bi tako postupila velika vecina ljudi,uz duzno postovanje prema postenim nalaznicima koji bi taj mobitel vratili.Izbacio sam sim karticu,stavio svoju.I Kad sam vec smatrao da je stvar rijesena zakucali su mi policajci na kucu te zavrsio sam na policijskoj stanici,koji su me neznam kako nasli(valjda preko imei broja od mobitela ).

To je bilo nakon mjesec dana,te ja uopce nisam znao zbog cega sam tu?..Kaze inspektor,da sam ukrao mobitel??..Kao taj tip koji ga je zaboravio prijavio je kradu ,i da je sa njim nestala jaketa,sto je notorna laz..Od svega je bio samo mob na klupi..I nakon pola sata uvjeravanja otisao sam iz policije smatrajuci da je vracanjem mobitela stvar zavrsena..

Medutim jucer primam obavijest o presudi koja je donesena krajem 12 mjeseca u kojem me se obavijestava da sam "uvjetno osudjen na kaznu zatvora od tri mjeseca sa rokom kusnje od godinu dana";te da imam platit pristojbe od 300 kuna..Razumljivo šok.Nikad u zivotu nisam imao ni jednu kaznenu prijavu,a da ne kazem da bih nesto necije otudjio.Strasno sam razocaran u nase sudstvo koje presude donose na ovakav nacin.

Dakle niti sam bio pozvan na sudjenje,niti sam pocinio ikakvo kazneno djelo kradje.Moj najveci grijeh je sto nisam vratio pronadjeni mobitel .Normalno da cu se zaliti..Pogotovo sto mislim raditi u drzavnoj sluzbi jednog dana,a ne zelim mrlje u "potvrdi o nekaznjavanju" koja se podnosi prilikom zaposljavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čin uzimanja mobitela sa klupe jest kazneno djelo utaje, koje se goni privatom tužbom.

 

Navodite da ste završili u policijskoj stanici. Ukoliko ste uhićeni pa pušteni, policajci su prekoračili ovlasti jer se uhićenje po kaznenom djelu vrši samo ako se kazneno djelo goni po službenoj dužnosti.

 

I na kraju niste naveli po kojem kaznenom djelu ste dobili presudu.

 

Razlog pretjeranoj revnosti policije je vjerojatno ulizivanje nekom "jakom igraču".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U policijsku stanicu sam dosao po primitku poziva buduci da se tad nisam nalazio kuci.Ono sto revoltira je da sam pola sata u razgovoru sa inspektorom pokusao mu objasniti da sam mobitel nasao a ne ukrao.Na kraju mi je pruzio ruku i na kraj pameti mi nije bilo da ce od suda doci presuda.

U presudi je navedeno da sam osudjen za kazneno djelo temeljem čl.216 stav I Kaznenog zakona("tuđu pokretnu stvar oduzeo drugome s ciljem da je protupravno prisvoji,dakle počinio je kazneno djelo protiv imovine-krađom-označeno i kažnjivo po čl.216 st.1 Kaznenog zakona")

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj momak koji je zaboravio mobitel prijavio je da mu je "nestala jaketa i mobitel".Moje jedino krivicno djelo je

sto nisam posten nalaznik i vratio stvar vlasniku,a koliko onda takvih ima??I po kojoj logici njegova rijec je jaca od moje??I sta bi trebao onda priznati kradu koju nisam pocinio??U redu utaja,ok..nek sude za utaju pa kazna kolika je da je,al "krada"..katastrofa..i kako se ad hoc moze donijeti presuda bez da sam ja prisustvovao sudenju?..

poput linca u onim starim filmovima kad masa uzmeu pravdu u svoje ruke..da nije zalosno bilo bi smijesno..

pitanje:"da zalba na presudu zavrsi negativno po mene( u sto cisto sumnjam) dali mi prilikom izdavanje potvrde o nekaznjavanju kod zaposlenja to stoji u prijavi i koliko dugo??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U dobrom dijelu država je dopušeno takvo presuđivanje. Vi ste dobili kazneni nalog, a on se izdaje (kao presuda) kada su dokazi jaki, a radi se o kaznenim djelima s kaznom do 5 godina zatvora).

 

Potvrda o nekažnjavanju se ne traži, već da se ne vodi kaznei postupak.

 

Kazneni postupak se više ne vodi čim presuda postane pravomoćna.

 

Možete prigovoriti u orku 8 dana od zaprimanja kaznenog naloga. Tada ide normalno suđenje. Tko zna, možda bi uspjeli izvući manje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija