Jump to content

Punomoć za auto


smiklic

Preporučene objave

Prodao sam auto na punomoć,ovjerenu kod javnog bilježnika u kojoj između ostalog piše da opunomoćenik od tog datuma odgovara za sve štete i prometne prekršaje učinjene tim autom, a njegovom krivnjom. Nakon par mjeseci dobio sam obavijest o prekršaju prekomjerne brzine snimljene kamerom.

Ispunio sam formular o podacima vozača (opunomoćenika)i priložio fotokopiju punomoći te poslao preporučeno policijskoj stanici. Dali ću imati problema glede prekršajnog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko druga osoba prizna prekršaj problema nećete imati.

 

Možete Vi u punomoći pisati što god hoćete, JBU ne ulazi u sadržaj teksta već samo ovjerava potpis.

 

Očekujte probleme iz ovih propisa:

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 250.

(1) Vlasnik vozila, koji ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole dužan je odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji.

(2) Vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana od prodaje vozila odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji.

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, vlasnik vozila nije dužan vratiti registarske pločice ukoliko ih na propisan način ustupi kupcu vozila.

(4) Vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli ili knjižici vozila.

(5) Vlasnik vozila dužan je u roku od 30 dana odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

(6) Odredbe stavka 1. ovoga članka ne odnose se na vlasnike vozila iz članka 249. ovoga Zakona osim vozila koja se moraju privremeno registrirati u skladu s odredbom stavka 2. članka 249. ovoga Zakona.

(7) Vlasnik vozila iz članka 249. koji najkasnije u roku od 12 mjeseci ne obnovi privremenu registraciju dužan je postupiti sukladno odredbi stavka 1. ovoga članka.

(8) Za odjavu vozila, koje je po propisima o gospodarenju otpadnim vozilima otpadno vozilo, vlasnik vozila dužan je uz prometnu dozvolu i registarske pločice priložiti i Potvrdu o obrađivanju otpadnog vozila.

(9) Za odjavu vozila, koje po propisima o gospodarenju otpadnim vozilima nije otpadno vozilo, vlasnik vozila dužan je uz prometnu dozvolu i registarske pločice priložiti i izjavu o mjestu čuvanja vozila.

(10) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

(11) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(12) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

 

ZAKON O OBVEZNIM OSIGURANJIMA U PROMETU

Članak 4.

(1) Vlasnik prijevoznog sredstva dužan je za osiguranja iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona, prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu, sklopiti ugovor o osiguranju te ga obnavljati sve dok je prijevozno sredstvo u prometu.

(2) Ako prijevozno sredstvo podliježe obvezi registracije te prema propisima o registraciji mora imati prometnu dozvolu, tijelo nadležno za registraciju smije izdati prometnu dozvolu ili drugu odgovarajuću ispravu, produžiti njezinu valjanost tek nakon što vlasnik prijevoznog sredstva na čije će se ime prijevozno sredstvo registrirati predoči dokaz o tome da je sklopio ugovor o osiguranju za osiguranje koje je prema ovome Zakonu obvezno.

(3) Ako je prijevozno sredstvo, sukladno propisima o registraciji, evidentirano na korisnika prijevoznog sredstva, odredbe ovoga Zakona koje vrijede za vlasnika prijevoznog sredstva na odgovarajući se način primjenjuju i na korisnika prijevoznog sredstva.

Članak 65.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba ako kao vlasnik prijevoznog sredstva prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu ne sklopi ugovor o osiguranju te ga ne obnavlja dok je prijevozno sredstvo u prometu sukladno odredbi članka 4. stavka 1. ovoga Zakona.

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka i odgovorna osoba pravne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po tome ispada da je punomoć legalni dokument za švercere, a mi koji ju dajemo, jadna li nam majka. Ne dao bog da netko ubije pješaka i pobjegne, odeš u zatvor direktno iz kreveta, a tko je vozio, samo bog zna. Sva sreća da je moj auto prenesen na novog vlasnika, mene je samo zanimalo kako opravdati tuđi prekršaj, dok se auto još vodi na mene. Znači sve je stvar poštenja i božje pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smiklic je napisao:

Sva sreća da je moj auto prenesen na novog vlasnika

Ne, još nije. Vozilo neposredno nakon prodaje je potrebno ODJAVITI, a novi vlasnik ga ponovo prijaviti.

 

Odjavu može napraviti novi vlasnik, ali ako to propusti, prekršajni nalog stiže starom vlasniku.

 

Ukoliko je novi vlasnik takvog prebivališta da mu omogućava zadržavanje registarske oznake i ukoliko je u ugovoru izričito navedeno da prodavatelj ustupa kupcu registarske oznake, postupak odjava-prijava traje pune 3 minute.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija