Jump to content

prezime


MAMA82

Preporučene objave

Zakon o osobnom imenu kaže:

 

Članak 11.

 

Osobno ime maloljetnog djeteta čiji roditelji ne žive u braku, promijenit će se na zahtjev roditelja kod kojega dijete živi ili kojemu je povjereno, uz suglasnost drugog roditelja.

 

U slučaju da drugi roditelj ne da suglasnost na promjenu osobnog imena maloljetnom djetetu, odluku o sporu donijet će nadležni organ za poslove starateljstva. Odluka organa starateljstva priložit će se zahtjevu za promjenu osobnog imena maloljetnog djeteta.

 

Suglasnost iz stavka 3. ovoga članka nije potrebna kada prebivalište drugog roditelja nije poznato ili kada mu je oduzeta poslovna sposobnost ili roditeljsko pravo.

 

 

Članak 12.

 

Za promjenu osobnog imena maloljetnom djetetu starijem od 10 godina, potreban je njegov pristanak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mariofilius je napisao:

Pahuljica, pitanje se odnosi na prezime, a ne na ime..!!

 

 

 

ZAKON

o osobnom imenu

 

Članak 1.

 

Ovim Zakonom uređuje se postupak određivanja osobnog imena hrvatskih državljana.

 

Svaki građanin ima pravo i dužnost služiti se svojim osobnim imenom.

 

 

Članak 2.

 

Osobno ime se sastoji od imena i prezimena.

 

:kavica::bananko:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa, Marifiliuse, ponudit ću Vam dva moguća odgovora:

 

a) Centar za socijalnu skrb

b) Vodoopskrba i odvodnja

 

 

:skakuce:

 

 

ukoliko pak niste zadovoljni formulacijom, jasnoćom i izrazima korištenima u Zakonu o osobnom imenu obratili ste se na pogrešnu adresu, jer ja samo kopipejstah za upit potencijalno zanimljive članke, a ne sudjelovah u pisanju te donošenju dotičnoga Zakona, ni na koji način.

 

u svakom slučaju, hvala Vam za peticu :ljubav:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pahuljice, krivo ste me razumjeli..Nisam znao da se pod ime, smatra i prezime...Barem ne za naš zakon koji do u tančine razrađuje neke gluposti, a onda odjednom ne pravi razliku između imena i prezimena..No dobro, tomu je očito tako kako je..Nije mi jasno, a niti mi nema logike da se u CZSS mogu napisati neke preporuke za odobrenje promjene imena, ako su živi otac i majka i ako oboje imaju skrb nad djetetom...To mi liči na sljedeće: Otac se protivi promjeni imena, majka ode u CZSS i atmo joj napišu što želi, kao i po dobrom starom običaju, i ona s tim papirom ostvari promjenu imena djetetu o kojem otac i majka skrbe..!!?? Moram priznati da dugo dugo nisam naišao na veću glupost i idiotariju od ove...!! Toliko glupo da ne mogu vjerovati, al' obzirom da se ipak radi o Hrvatskoj uopče me ne bi začudilo da je tomu tako..Na osnovu čega oni pišu te potvrde, ili kako se to već zove..!? Lijepog osmijeha majke...lijepog dana...ili nečeg trečeg..!? Otac skrbi, uredno plača alimentaciju, brine se po propisu o djetetu, a CZSS mu piše neku potvrdu da se djetetu promijeni ime, mimo njegove volje...Luđački ludo..!!! Nešto poput: Vi obrađujete i sadite svoj vrt, a ja berem plodove...Stvarno za ne vjerovati.!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa nije to bas tako. ne daje czss bilokome te potvrde. treba se imati dobar razlog, a razlog nije sto ste vi rastavljeni i sada imate novog decka i sad bi decko htio da vase dijete nosi i njegovo prezime.

znam da je jedna osoba htjela, ne promjeniti djetetu prezime bivseg muza, nego dodati svoje. naime, udala se i rodila jos jedno dijete, pa da svi imaju isto prezime tj. dijete iz prvog braka bi imalo dva, pa joj nisu odobrili iako je vec veliko dijete izrazilo zelju za tim (8 godina).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam Vas htjela sprdati, Mariofiliuse, i žao mi je ako je tako ispalo. :-(

 

zakon osobnim imenom smatra i ime i prezime. a što se tiče sudjelovanja CZSSa u promjeni prezimena djeteta, majka mora imati izuzetno dobar razlog da joj, ukoliko joj otac djeteta ne da suglasnost za izmjenu prezimena, odobri tako nešto; ovdje se poprilično pisalo na temu izmjene prezimena, pa možete, ukoliko Vas zanima, malo pogledati starije poruke, što naravno vrijedi i za postavljačicu upita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da je tako...Provedba ovog kako sam ja napisao bila bi ludorija veća od iti jedne ludorije..!! Još samo nedostaje da majka ima pravo otići na CZSS i da zatraži da se oca izbriše s lica zemlje..Pa recimo, ako to učini tri puta za redom u mjesec dana, da joj se tako nešto i odobri..Sve više se iznenađujem u naše zakone, pravdu i CZSS..!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znamo da ime djetetu sporazmuno određuju roditelji, pa se možemo poigrati na temu onog prvog određivanja.

Situaciju možemo zamisliti kakvom god želimo, ali krajnji rezultat zamislimo ovako- otac djeteta (rođenog za trajanja braka ili 300 nada nakon i po defaultu se smatra njegovim ocem bez obzira bio ili ne) ne želi ni na koji način sudjelovati u određivanju istog.

 

Naime, u daljnjem brainstormingu o smislenosti i svrhovitosti zakonom predviđenih sitaucija razmislimo što bi bilo značajnije i od većeg interesa za dijete (bilo koje i u bilo kojoj situaciji): da ima uredno izdan rodni list, domovnicu, zdravstvenu iskaznicu itd. ili dozvoliti mogućnost da se to ne može realizirati dok se roditelji ne sporazume?

Valjda nam je jasno da članci zakona ne služe samo za situacije u kojima se ljudi lijepo i uredno sporazumjevaju.

 

Zanimljive bi bile posljedice spomenutog članka dopunjenog ovako: "Osobno ime djeteta određuju roditelji sporazumno... ili samo jedan ako se drugome ne da."

Ili: "Ako se roditelji nisu sporazumjeli o osobnom imenu djeteta, ono će o tome odlučiti nakon svoje punoljetnosti. Do tada će se zvati John Doe, a kao drugo ime se upisuje broj predmeta."

 

Naravno da o svakoj promjeni postojećeg roditelji odlučuju sporazumno/ jedan uz suglasnost drugog i da je princip isti: oboje ili netko treći. I naravno da treba predvidjeti situaciju kad nisu suglasni. Ako piše da će netko donijeti odluku to ne znači i kakvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija