Jump to content

Oduzimanje vozačke dozvole?


anonimno

Preporučene objave

Jucer oko 5 sati ujutro kolega i ja smo u gradu stajali s autom (na trgu),

imali otvorena oboja vrata i preglasno pojacanu muziku. Stajali smo ispred

auta i pili. S obzirom da smo bili poprilicno pod utjecajem alkohola, nismo

razmisljali da bi nas mogla policija zezati, jer nismo vozili, nego samo

stvarali buku u biti.

Naleti Defender i 6 interventnih murjaka. Izadju svi

van i pocnu se derati da sto radimo, gasi muziku i takve stvari. Traze

dokumente, zovu dezurnu prometnu patrolu. Ja pokusavam na sve nacine

objasniti da nismo mislili nista lose, molim ih da nas puste, kazem da cemo

se maknuti, i to rezultira da me tip na kraju strpa u Defendera na 10 minuta

"hladjenja".

Dodje prometna, mene puste iz dzipa i murjak iz prometne me trazi vozacku,

prometnu... Kaze da me mora alko testirati sto mi nije imalo smisla jer

nisam vozio. Naravno, ja napusem 1.95 i kaze mi on da ce mi uzeti vozacku.

Ja mu pokusam objasniti da nisam vozio pijan, nego da tu pijemo vec duze

vrijeme, ali uzalud. Uzeo mi vozacku na 2 dana i kaze da cu morati

objasnjavati na sudu ostalo.

 

Interesira me zna li tko da li je on imao zakonsku osnovu da mi uzme

vozacku, a nisam vozio, nego sam bio parkiran i izvan vozila?

Mislim, niti me je interventna uvatila da vozim, niti prometna, pa mi nema

smisla da mi mogu oduzeti vozacku. (osim na ovih dva dana, to mi ima smisla,

recimo zbog sumnje da bi mogao voziti kad oni odu).

 

Mislim, drzim se strogo one "Ne pij dok vozis". Ja kad pijem, necu voziti, i

u biti nisam nista zgrijesio osim remecenja javnog reda i mira, a za to mi

nisu nista napisali...

 

Sto uciniti?

Prekosutra idem u PU podignuti vozacku, a rjesenje moram cekati da dodje postom? Ili da odmah kod podizanja ulozim kakav prigovor ili sto?

 

Hvala

Zabrinut

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..... kolega i ja smo u gradu stajali s autom (na trgu)......Stajali smo ispred

auta i pili. S obzirom da smo bili poprilicno pod utjecajem alkohola........

....... ja napusem 1.95 i kaze mi on da ce mi uzeti vozacku.

Ja mu pokusam objasniti da nisam vozio pijan, nego da tu pijemo vec duze

vrijeme, ali uzalud.

......drzim se strogo one "Ne pij dok vozis". Ja kad pijem, necu voziti......

 

a sada ponovno pročitaj ovaj svoj opis situacije, pa reci slaže li se sa onim što si na kraju napisao....i što bi odgovorio nekome da je postavio ovakav post...

 

i, da, mogli su napisati prijavu, mogli su uzeti i vozačku, a dalje slijedi prek. postupak u kojemu se možeš kada dobiješ priliku, koristiti pravom na pravni lijek..

pogledaj si malo čl.198., 199., pa 282., 285. ZOSPC-a ali čitaj pažljivo i uzmi u obzir svaki veznik i svaku riječ, posebno ono "prije" i "za vrijeme" vožnje, ili "početi upravljati"...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sam pažljivo pročitao i svugdje piše vozaču koji upravlja ili pokuša upravljati... A ja sam bio van vozila i nisam niti vozio, niti preparkiravao vozilo niti pokušao pobjeći.

Po toj logici ja ne smijem stajati pored svog vozila na parkirališu ako sam pod utjecajem alkohola jer bi policajac koji prolazi mogao posumnjati da sam vozio malo prije i uzeti mi vozačku.

Gledajmo pravno na situaciju, a ne moralno (sad i ja znam da sam po tom pitanju pogriješio, ali kazna nije primjerena ni logična a i zakonski neprimjenjiva)

 

?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nisam vozio niti pokusao voziti, imam svjedoke. Kolega koji je bio sa mnom je jedan svjedok, a bio je jos i jedan decko pored, kojeg kolega poznaje iz vidjenja, pa nije sigurno da li ga mogu pronaci (nije sigurno da zna gdje zivi i broj telefona, ali mozda ima sansi). Taj decko je neutralni svjedok jer nije bio sa mnom i mislim da je dobar kandidat za sud. Policajce iz interventne ne bih niti zvao kao svjedoke jer mi ne idu na korist nikako, cak se bojim da bi mogli lagati da pokriju kolegu iz prometne (a onda sam ja u jos vecim govnima).

Dakle, za sud imam svjedoke, a ima li smisla traziti suceljavanje s policajcem iz prometne, to jos uvijek razmisljam, jer moguce je da i on laze da pokrije svoju pogresku i spasi svoju kozu. Onda mi je bolje da ga nema na sudu, nego da sam objasnim sucu uz svjedoke.

 

Ima netko kakav konkretan savjet sto mogu napraviti prije suda i sto bih morao? Ili moram cekati prvo rjesenje da mogu poduzeti kakve pravne korake.

 

Usput, hvala na svakom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez obzira sto ti neces zvati policajce za svjedoke, oni ce biti tamo jer ce ih pozvati sudac kojemu je duznost rascistiti sto se tamo dogodilo. budu li oni tamo tvrdili da ti jesi upravljao vozilom, i ti i tvoji svjedoci malo vrijedite...

a da ti pravo kazem, meni je sve ovo malo mutno, po ovome sto pises ispada da se 8 sto interventnih sto prometnih policajaca urotilo protiv tebe da ti ni krivom ni duznom uzmu vozacku?!

i sto su oni u stvari tebi rekli? je li i oni smatraju da si ti tamo bio parkiran vise sati ili imaju malo drugacije vidjenje stvari?

jer tesko je zamisliti da od 8 policajaca niti jedan ne zna da se za voznju pod utjecajem alkohola moze teretiti iskljucivo vozaca...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stajali s autom (na trgu),

....kazem da cemo

se maknuti, /quote]

 

sa manje ili više alkohola, ili možda i ništa,došao si tj. vozio do tog trga...

kako bi se maknuo? letio?

znaći, da se makneš, moraš sjesti za volan i voziti sa napuhanih 1.95..

u svakom slučaju, imao si namjeru takav voziti bar do kuće, jer jutro se bližilo...

a zakon kaže - ništa alkohola

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje to u ZSCP pise da me mi murjak moze oduzeti vozacku zbog sumnje da sam vozio ili da cu voziti pijan?

Ja sam dosao na trg trijezan, a s njega sam mislio otici pjeske doma. Auto bi preparkirao jedan decko koji nista nije pio, ili bih zvao bratica da nas dodje otpeljati doma. Sto je tu cudno? Ima ljudi koji stvarno ne voze pijani?!

Po zakonu mi nitko ne smije uzeti vozacku ako me nije zaustavio u voznji ili me vidio da pokusavam krenuti s autom. Ja sam bio van vozila pijan, i nisam upravljao niti pokusao upravljati. Ako su se vec urotili protiv mene, mogli su onda (po njihovoj logici) cekati da ja krenem pijan sa trga, pa me uhvatiti u voznji...

Ima li netko ovdje kakav konstruktivan savjet i pravno glediste na ovo ili svi gledate samo kroz kozu svemocnih murjaka koji mogu ciniti sto hoce...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je dosla interventna, nije nas niti pitala ista, nego samo trazili dokumente. Procjenili su da sam dosao vec pijan na trg, i zato su zvali prometnu. Vidjeli me nisu da vozim.

Kad je dosla prometna, interventna se pokupila, a prometni policajac je isto tako procjenio da sam ja dosao pijan na trg.

Nitko me nije zaustavio da vozim pijan niti me vidio da pokrecem vozilo.

Zato mi i nema smisla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sa filozofiranjem, moraliziranjem i pričama "ja nisam, oni su" , "ja dobar, oni zločesti" i sl.

 

dogodilo se to što se dogodilo..

kada prvi papir dobiješ, jer još uvijek ništa nemaš u rukama da možemo reći - trebaš to i to, možeš to i to, nema šanse i sl.

javi se ovdje da vidimo pod koji članak su podveli ta događanja...

 

(a osim čistog zakonskog teksta, postoji i sudska praksa i komentari pojedinih članaka, tako da ne trošiš energiju unaprijed i bez veze)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio ujutro u PP, kazem im da mi je prometna policija na nezakonit nacin oduzela vozacku, i dezurni sef mi je rekao da on tu ne moze nista sad. Kazu, to je otislo vec kod suca za prekrsaje i dobiti cu rjesenje doma.

Znaci dok ne dobijem rjesenje, nemam nikakvih mogucnosti prigovora...

A rjesenje nece sigurno jos mjesec dva...

Kad dobijem rjesenje, javim se ovdje da vidim kako dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ili svi gledate samo kroz kozu svemocnih murjaka koji mogu ciniti sto hoce...

 

ali murjaci ne cine sto hoce... grijese i oni puno puta, ali ne namjerno i ne s ciljem da terete neduzne. a posto si vec dozvolio kao izglednu mogucnost da ce se pred sudom cijeli vod interventne i patrola prometne urotiti i svi zajedno lagati s ciljem da te lazno terete bit ce da postoji i druga verzija te price. npr da si vozio, ovi te vidjeli i krenuli za tobom, a ti skuzio kako stoje stvari pa stao, izasao izvan auta i docekao ih s tvrdnjom kako ti tu vec 3 sata praznis akumulator nabijajuci muziku... ne bi bio prvi sa tom pricom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da ima i takvih ljudi, ali ja ovdje nemam razloga lagati stvarno. Ja sam stajao izvan vozila kad je dosla interventna i kad su poceli problemi. Stvarno nisam niti pokusavao voziti niti sam vozio. A ovo sto kazem da bi svi mogli lagati na sudu je iz nekakvog pesimistickog gledista, a i iz logicnosti da jedan drugome cuvaju ledja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A ovo sto kazem da bi svi mogli lagati na sudu je iz nekakvog pesimistickog gledista, a i iz logicnosti da jedan drugome cuvaju ledja.

 

a imas li neku pesimisticku pretpostavku koja bi pojasnila zasto su se uopce doveli u poziciju da si moraju cuvati ledja? je li oni tebe lazno terete zato sto svih 8 ne zna ni osnovne odredbe zospc-a ili te lazno terete eto tek tako, iz vica i jer im je dosadno?

btw, koliko dugo si ti tamo bio parkiran prije nego sto su dosli?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene prometna tereti iz sumnje da sam vozio pijan do tog trga. Pokusavaju me na trik dobiti da platim kaznu za prekrsaj koji nisam ucinio i koji oni ne mogu dokazati jer me nisu vidjeli. Kamoli da sam ja i rekao da sam pijan vozio do trga, oni me ne bi smjeli kazniti jer me moraju sami vidjeti, a ne slusati price!

Ne znam tocno u minutu kad sam dosao na trg, ali od kada sam poceo piti i kad su me alko-testirali proslo je minimum 1.5h. Muziku sam pojacao zadnjih pola sata, i otvorio vrata na autu. Zasto to ima ikakve veze sa oduzimanjem vozacke zbog VOZNJE u pijanom stanju? Bitan je trenutak kad je dosla interventna, a u tom trenutnku sam ja bio van vozila, onda kako sam ja to po zapisniku prometne VOZIO?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam razloga (a iskreno ne znam niti kako bih) planirati neku taktiku za sud. Jedino sto mi ostaje je reci kako je bilo, dovesti svjedoke, pa sto bude. Ako prometni policajac bude pozvan na sud i kaze pred sucem da sam vozio, onda cu se ukljuciti u raspravu (ako smijem to) i priupitati ga kako me je vidio ako ga je zvala interventna. Ako kaze da mu je rekao interventni policajac, onda cu traziti njegovo izlaganje na sudu jer me interesira kako me je vidio da vozim ako su primili prijavu "da netko na trgu pusta preglasnu glazbu" i kako me je zatekao da vozim ako sam bio van vozila. Naravno opet spominjem svjedoke.

Usput, ima li prometni policajac pravo kazniti me ako mu je rekao prometni policajac da me vidio da vozim. Mislim, hocu reci ima li ovlasti i priznaje li se to po zakonu (pokvareni telefon?)?

U Zakonu o prekrsajima članak 164, stavka 1 kaze da prekrsaj sluzbena osoba utvrdjuje neposrednim zapazanjem, a i pise da sluzbena osoba mora biti ovlastena za to (mislim da interventna nije ovlastena za prometne poslove?)

 

Nasao sam u Zakonu o prekrsajima u clanku 162 da mi prekrsajni sud moze izdati prekrsajni nalog jedino na osnovu zapisnika, sluzbene biljeske itd. Znaci za remecenje JRiM, mora postojati sluzbena biljeska interventnog policajca u kojoj pise da su me uhvatili van vozila (barem bi trebalo pisati). Tu biljesku cu traziti na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim, hocu reci ima li ovlasti i priznaje li se to po zakonu (pokvareni telefon?)?

 

svi policajci imaju iste ovlasti i naravno da te moze jedan zateci u prekrsaju pa zadrzati do dolaska drugoga koji ima dreger i da je sve to zajedno neposredno opazanje ovl. sl. osobe.

moj ti je savjet da se ostavis pravnih smicalica za koje ti mislis da su moguce i skoncentriras se na pobijanje tvrdnje da si uopce upravljao vozilom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svi policajci imaju iste ovlasti i naravno da te moze jedan zateci u prekrsaju pa zadrzati do dolaska drugoga koji ima dreger i da je sve to zajedno neposredno opazanje ovl. sl. osobe.

Ne znam, zato sam i pitao. Jer nema mi neke logike da se igraju pokvarenog telefona. A i ako interventna ima ovlasti, svejedno posotoji sluzbena biljeska u kojoj pise iz kojeg razloga su mi pristupili, kako su me nasli da cinim prekrsaj i koji, i kako su postupili sa mnom.

Tvrdnja da nisam vozio mi je glavni dio obrane...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Volio bih da mi odgovoriš na slijedeća pitanja:

 

1. Tko je dovezao automobil na trg??

2. Ako si ti, dali si prije toga konzumirao alkoholna pića??

3. Dali je na trgu bilo više osoba od vas koji ste zatečeni uz vozilo??

4. Dali ste razmišljali o situaciji da vas je netko vidio prilikom samog dolaska na trg sa automobilom, znači da vas je vidjela osoba koja je slučaj i prijavila policiji, a bio bi eventualno spreman svjedočiti protiv vas???

5. koliko ste alkohola popili na trgu, obzirom da ste imali 1.95 g/kg alkohola u organizmu??

6. Dali je prošlo više od 15 minuta između konzumiranja alkohola i alkotestriranja??

7. Dali je itko od vas u grupi bio trijezan??

 

Još me zanimaju neka pitanja ali otom -potom??

 

Pozdrav!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto su me zaustavili kod parkiranja auta nisam potpisao kaznu. Naime ja sam se sparkirao na rubnjak ,a

oni su jednostavno stali uz mene, zatražili me dokumente i zahtjevali da se podvrgnem alko-testu na što sam i pristao. Nisam htio potpisati kaznu jer mislim da me nisu zaustavili na propisan način. Zanima me da li se isplati žaliti i ako da, šta napisati u žalbi i kome je predati.

Savjeti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Pošto su me zaustavili kod parkiranja auta nisam potpisao kaznu. Naime ja sam se sparkirao na rubnjak ,a

oni su jednostavno stali uz mene, zatražili me dokumente i zahtjevali da se podvrgnem alko-testu na što sam i pristao. Nisam htio potpisati kaznu jer mislim da me nisu zaustavili na propisan način. Zanima me da li se isplati žaliti i ako da, šta napisati u žalbi i kome je predati.

Savjeti...

 

Kao što je navedeno u jednom od gornjih postova, mislim xarinom moraš dobro ali dobro upoznati članke iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama čl. 199 i ostale, koji jasno govore o upravljanju i pokušaju upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola!!

 

Ovo o nezaustavljanju na nepropisan način nema nikakve veze sa time što si upravljao pod utjecajem alkohola, prekršaj je evidentan ako je utvrđen alkohol!!

Imao si pravo na vađenje krvi i urina ukoliko smatraš da nisi pod utjecajm alkohola!!

Sačekaj rješenje pa ćeš tamo imati pouku o pravnom lijeku!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ZIP:

 

1. Ja

2. Ne

3. Uz vozilo ja i kolega, 10tak metara dalje prolaznik, i 50tak metara dalje drugi prolaznik. Mozda je bio jos tko ali ove sam samo vidio i oni su mi svjedoci.

4. Kad sam vozio kroz grad do trga, nisam divljao, stoga ne vidim da bi me netko na taj nacin prijavio. Cuo sam preko radio veze kad su razgovarali murjaci (dok sam sjedio u defenderu) da je prijava zbog preglasne muzike. Nista vise.

5. Oko pola litre cistog dzina i nekoliko piva.

6. Ne, nije mi policajac to niti predlozio, a ja sa nisam sam sjetio (vjerojatno zbog pijanog stanja a i zastrasili su me interventni murjaci trpanjem u defender na "hladjenje")

7. Kolega je popio nekoliko piva, bio je poprilicno trijezan. Prolaznici su bili trijezni.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Evo da i napišem nastavak ove moje priče.

Dakle, dobio poziv za sud. Otišao na sud i pokušao objasniti sucu koliko sam uspio. Nije mi povjerovao odmah jer sam se sav zapetljao, a i skoro posvađao s njime, jer mi nije dao da u miru sam rečem svojim riječima (stalno mi upadao u riječ, a i ja njemu). Rekao sam mu za svjedoke (kolegu koji je bio sa mnom i ovog koji je bio vani-prolaznik). Rekao mi da dostavim adrese svjedoka, te da ću biti ponovno pozvan na sud.

Kad sam ponovno pozvan i otišao na sud, tamo je saslušao u mojoj prisutnosti mog jednog svjedoka (rekao da jedan dosta jer isto bi rekli tako i tako), saslušao jednog od prometnih policajaca koji je rekao sve kako je bilo i priznao da su dobili dojavu da dođu, a da me nisu vidjeli kako vozim (iako u zahtjevu stoji krivo napisano da sam se kretao vozilom tom ulicom uz trg).

Tada je sudac shvatio d aje došlo do nesporazuma i greške, pa je odlučio pozvati interventne na svjedočenje.

Dakle, treći put dolazim na sud, a u mom prisutstvu svjedoči jedan od interventnih policajaca koji je rekao uglavnom istinu (neke je sitnice ugladio), no najvažnije rekao je da me nisu vidjeli da vozim. Sudac je vidio da su me zeznuli i rekao da će najvjerojatnije odbaciti predmet. Sad još samo čekam rješenje koje će potvrditi te njegove riječi.

 

Hvala Bogu istina je izašla na vidjelo i pravda je zadovoljena. Nakon ovoga sam odlučio potpuno prestati piti, tako da danas više ne moram uopće razmišljati o sličnim problemima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija