Jump to content

Zaposlenje redovnog studenta


GoogleGuy

Preporučene objave

Pozdrav,

 

redovan sam student, no uskoro cu biti u mogucnosti zaposliti se za stalno.

 

Koliko znam, na fakultetu se do isteka akademske godine ne mogu prebaciti na izvanrednog studenta (???).

 

Mogu li radnu knjizicu otvoriti na osnovu svjedodzbe srednje skole, iako sam i dalje redovan student?

 

Svaki savjet dobrodosao!

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

POZDRAV

 

Sto se tiće radne knjižice, to nije problem odes i izvadiš sam što čes trenutno biti srednja strućna sprema.

 

Što se tiće problema imao sam slićan prošle godine(ak nisu što opako promijenili)

 

Dakle nadležni su mi rekli da se ne smiješ zaposliti ali da u biti to nitko ne provjerava (ako ne primas stipendije i slicno) i ne tražiš povrat poreza. Ali jesi li pitao bas na faksu dal mora proc akademska godina da se prebaciš na izvanreden? Ali usotalom po iskustvu znam da sve rješava ravnatelj faksa drugim rijecima ako ti on potpise da se možes prebaciti sa redovnog na izvanredno u toku godine onda te ovi u referadi moraju prebaciti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neprovedivo dokle god si redovan student.Evo zašto; poslodavac kao redovnoga studenta ne može te prijaviti na zdravstveno osiguranje HZZO-u kao osobu u radnom odnosu, sve dok si zdravstveno osiguran kao redovan student, odnosno osoba na redovitom školovanju do 26.godine, u svojstvu člana obitelji osiguranika.Konkretno tvoj poslodavac prilikom prijave mora HZZO-u predočiti tvoju odjavu prethodnog zdravstvenog osiguranja, koja mora biti nečim opravdana ili da si izgubio studentska prava kao redoviti student (Potvrda fakulteta u kojoj je to navedeno) ili diploma odnosno uvjerenje o diplomiranju ako si završio faks.

Ne znam jedino ako poslodavac ne misli državi plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje iz tvoje bruto osnovice, a to je već onda drugo pitanje koje spada u sferu rada na crno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, ja sam redovni student na teret ministarstva (bez stipendije) u radnom odnosu sam preko radne knjižice, i to na neodređeno, već 3 godine.

 

postupak je bio sljedeći, otvorila sa radnu knjižicu sa svjedodžbom srednje škole, odjavila sam se sa zdravstvenog kao student i nakon toga me poslodavac prijavio kao i svakog drugog radnika.

ja nisam imala nikakvih problema, čak sam i na porođajnom kao radnica.

stoga mislim da ne biš trebao imati problema. jer sam se ja prije zaposlenja raspitala na zavodu za zapošljavanje i rekli su da ne bim trebala imati nikakvih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HZMO

 

 

home > kako u osiguranje? > osiguranici > obvezno osigurane osobe >

 

Poljoprivrednici ...

 

....

 

ako su na studiju - potvrdu fakulteta da nemaju status redovitog studenta

 

prijavu o početku osiguranja - tiskanica M-1P

 

prijavu o početku poslovanja obveznika obračunavanja i plaćanja doprinosa – tiskanica M-11P.

 

Dakle, očito da redovni student ne može ostvarivati radni staž.

 

Budući da se i radni staž i stručna sprema upisuju, s datumima, u radnu knjižicu, provjeru nije teško napraviti - ako činovnik hoće.

 

Prilikom prijave zaposlenika HZMO, za razliku od HZZO, ne može znati je li osiguranik student ili nije, ako ovaj to sam ne kaže.

 

Međutim, ta se provjera može napraviti npr. pri upisivanju VSS u radnu knjižicu. Najgora varijanta je da se ta provjera napravi pri zahtjevu za mirovinu, pa čovjek tek onda sazna da nema priznatog staža koliko je mislio.

 

Da li će to netko provjeravati ili ne, druga je stvar. Poznavajući naše običaje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani !

 

Razlika između redovnog studenta i izvanrednog je upravio u tome što redovni student nije u radnom odnosu, ima predavanja i vježbe , i dr. te

zauzet je cijeli dan . Redovni studenti imaju i rokove različite od izvanrednih. Za prisustvo na predavanjima i drugim aktivnostima dobiva potpise. Mislim da fizički nije moguće u isto vrijeme biti na dva mjesta i izvršavati svoje obveze . To su notorne činjenice .

Izvanredni studenti su oni koji uz rad studiraju ,imaju svoje ispitne rokove nekada je to bilo svaki mjesec , a redovni uglavnom u lipnju i srpnju -ljetni rok i u rujnu do 15 listopada -jesenji rok.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

samo da nadodam...

studirala sam i ja kao redovan student, i početkom zadnje godine studija sam našla posao i zaposlila se,ali nisam se odjavljivala tj..prebacivala na izvanredni studij niti sam se išla raspitivati da li trebam.

 

radna knjižica je otvorena na temelju srednje škole.

tjekom studija sam bila zdravstveno osigurna preko roditelja, dakle samo sam se odjavila sa zdravstvenog od roditelja i odjavu predala poslodavcu

(ali zanimljivo je bilo to, da su u HZZO tražili da donesem potvrdu od faksa da sam redovno studirala tj.tražili su kao dokaz zašto sam ja još preko roditelja bila osigurana)

 

također sam nakaju predala i prijavu za povrat poreza i dobila sam povrat novca :-)

 

prošlo je već 2 god. i nisam imala nikakvih problema s tim što sam 1god radila i još bila i redovan student....

 

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako studiras po bolonji jednostavno je nemoguce izvrsiti sve obveze vezane uz faks i istovremeno raditi osam sati. Barem nije izvedivo na mom faksu.

Inace, ja sam bila redovita studentica i imam godinu dana radnog staza. Nakon srednje škole zaposlila sam se preko radne knjižice i upisala na faks. To je bilo sezonski posao. Funkcioniralo je tri sezone. Treće se pojavila inspekcija i gazdarica je platila masnu kaznu jer ima zaposlenog redovitog studenta. I ja sam dobila povrat poreza.

Čak sam bila i nazvala u zavod za zapošljavanje da se raspitam da li mogu radit preko radne knjižice i službenica mi je odgovorila točno ovako ''Kod nas se sve može'' Naravno, dok se ne pojavi inspekcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Jao ljudi ja sam u šoku, ovo mi je prvi glas, ja već godinu i pol radim iako nisam diplomirala, studirala sam kao redovni student, kad sam upisala apslolventsko zaposlila sam se na određeno vrijeme i još uvijek radim i polažem ispite - zaposlila sam se kao sss, prijavila na porezno, zdravstveno..., čak sam zatražila povrat poreza koji mi još uvijek nije sjeo - jel to sad znači da nije bilo legalno, da mi se staž ne broji i da bi moj poslodavac mogao platiti kaznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

GoogleGuy je napisao:

Pozdrav,

 

redovan sam student, no uskoro cu biti u mogucnosti zaposliti se za stalno.

 

Koliko znam, na fakultetu se do isteka akademske godine ne mogu prebaciti na izvanrednog studenta (???).

 

Mogu li radnu knjizicu otvoriti na osnovu svjedodzbe srednje skole, iako sam i dalje redovan student?

 

Svaki savjet dobrodosao!

 

Hvala

koliko ja znam možeš jer to nitko ne provjerava, a i da te uhvate izgubio bi status redovitog studenta što i ti praktički tražiš, ali napiši molbu i predaj na faks da ti se odobri status izvanrednog studena što mislim da nema razloga da ti ne odobre ... samo ovisi o da li će ti taj status vrijedit i za obveze na faksu ako ideš po novome načinu studiranja i ako je faks ukinuo izvanredni studij ... npr. ekonomija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija