Jump to content

Privatna tužba


yoa

Preporučene objave

Zastara teče od dana nanošenja tjelesne ozljede odnoso počinjenja kaznenog djela i prekida se danom predaje tužbe sudu. Neovisno od toga svejedno teče zastara kaznenog progona(3 odnosno 6 godina). Ovo što vi nazivate zastarom pondošenja tužbe je ustvari prekluzivni rok za podnošenje tužbe. Dakle tužbu morate podnijeti u roku od 3 mjeseca, a spis mora biti pravomoćno riješen u roku od 6 godina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovorima.

 

Mene zanima može li protiv mene podnijeti netko privatnu tužbu za događaj od prije skoro 2 godine u kojemu sam ja navodno nanijela lakše tjelesne ozljede.Zbog tog događaja sam dobila uvjetno godinu dana,na što se moj odvjetnik žalio i do danas nisu počele rasprave.Naime,ja nisam sigurna ni da sam mogla nanijeti te ozljede u vidu ogrebotina po licu jer sam se jednom rukom držala za ogradu da me ne baci sa stubišta,tijelom sam držala kći od osam godina da ne padne,a drugom rukom sam držala majicu navodnog oštečenika.

Oštečenik je izjavio na ročištu u kojem je on optužen da mu u policijskoj postaji u gradu nisu htjeli zaprimiti prijavu,nego da je morao ići u obližnji gradi tamo me prijaviti.Pitam (i samu sebe)da li policija smije odbiti čovjeka koji dođe sa ozljedama koje oštečenik navodi?

Tom događaju predhode napad i prijetnje upučene meni i djeci,tužba imovinsko pravna koju je on zamrznuo na 3 mjeseca,a koju definitivno ne mogu izgubiti,dovođenje treće osobe od strane oštećenika koja me fizički napala.

Oštećenik je dobio uvjetno godinu dana za prijetnje upučene meni i djeci.Može li on sada iz osvete pokrenuti privatnu tužbu i tražiti odštetu?

I na koji način se ja smijem braniti kada počne suđenje meni?Svim događajima su bila prisutna djeca,no ni policija niti odvjetnik ne žele spominjati djecu.

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se,no protiv mene je podnijela tužbu policija iz drugog grada.Mislila sam da je privatna tužba samo onda ako osoba sama preko svog odvjetnika podnosi tužbu.

Možete li mi reći na koji način da se branim.Smiju li se spominjati prijašnji napadi na mene koje sam prijavljivala,ali je policija pisala prekršajnu prijavu i meni i drugome.Policija mi je rekla da to tako oni rade pa neka sud određuje tko je kriv.

I možete li mi reći,mogu li djeca koja su tad imala 8 i 12 godina,a sada imaju 10 i 14 godina biti svjedoci?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,nisam pravnik i ne poznajem baš najbolje tu strukturu,ali kakvi su se tu odgovori počeli davati i ne čudim se što nam je pravosuđe i država u ku....

Moje mišljenje je da se imate pravo braniti sa svime što Vas može obraniti,ukoliko je privatna tužba pokrenuta,Vi imate pravo na svog odvjetnika koji će Vas nabolje i detaljno uputiti koji dokazni materijal i koje dokazne osobe mogu sudjelovati u postupku i koji način je najbolji za Vas.

Osobno mislim,da se imate pravo braniti sa svom istinom i koja će teret optužnice skinuti s vas

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sada mislim da,kako moj odvjetnik kaže,pravo i pravda nisu isto.Našla sam se u situaciji u kojoj istina nikoga ne zanima i u kojoj se ne snalazim najbolje.Razočarana sam i povrijeđena i policijskim zapisnicima u kojima nisu naveli da sam ja napadnuta u prisustvu djece koja su i zvala policiju.Strah me je,iskreno,poznanstva policije na uviđaju sa osobom koja me napala.No,zbog moje gluposti i naivnosti nisam obračala pažnju na smješkanje i pozdravljanje policije i navodnog oštečenika.A ne mogu ništa dokazati.Nadam se iskrenom pravnom odgovoru koji će mi pomoći u mojoj obrani jer sve se događalo u prisustvu djece koja nisu niti jednom navedena.Znam da djecu moram zaštiti i pokušala sam,ali smatram da bi im veću štetu nanijelo da ja budem krivac za nešto što nisam počinila.

Od tih napada na mene moj sin je odustao od treninga da ja ne bih morala ići po njega.Kći mi ne spava sama već 2 godine,a moj odvjetnik ne želi uključiti djecu u svjedočenje.

Obračala sam se mailovima na početku i dječijoj pravobraniteljici,no sa preporukama koje sam dobila smatrala sam da bi moja djeca imala više štete.Posjete psiholozima i psihijatrima nisu mi se činila nekim rješenjem.

Moje konkretno pitanje je,da li po zakonu smiju svjedočiti moja djeca i da li se smiju uzeti u obzir policijski zapisnici?Prvi napad na mene su prijavila moja djeca,što je i bilo upisano na porti u policijskoj postaji,a u zapisniku ne stoji.

Što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine Utjerivaču,

molila bih vas još jedan odgovor,

Kako ja mogu dokazati da me je osoba napadala i da sam se obračala policiji,ako izostavljaju policijske zapisnike?

Svodi li se postupak na ono"kome sudac povjeruje"?

Nadam se da vas ne maltretiram pitanjima,no meni je jako važno dokazati da sam napadana zbog bizarnih razloga u prisustvu djece.Molim vas ,kako dokazati nevinost?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djeca su svjedoci, dakle mogu reći da ste napadani.

 

Mogu se pribaviti pravomoćna rješenja/presude iz prekršajnog suda (ne i policijski zapisnici) u kojima je osoba pravomoćno osuđena.

 

Ako ste dobili pesude/rješenja iz prekršajnog postupka, onda ih možete ponijeti i priložiti spisu, a ako ne, onda u prekršajnom sudu zatražite kao oštećena osoba da Vam se daju brojevi spisa, da ih možete dati sudu da pribavi te spise.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija