Jump to content

Kapunjere u centru Zagreba


dalinex

Preporučene objave

Kada pričamo o centru grada Zagreba, onda se obično sjetimo klasične arhitekture, velikih stanova, sa visokim stropovima, razvedenim fasadama.... Razni graditeljski stilovi su čak i Zakonom zaštićeni pa se mora slušati što struka kao i Zavod za zaštitu spomenika ima za reći. Nemoguće je preurediti ili adaptirati stan bez ovlaštenog nadzora radova, ovlaštenog izvođača radova, bez projektne dozvole. No, to je idilična priča iz nekih drugih EU država.

 

U Dalmaciji je poznat izraz kapunjera, što predstavlja omanji prostor, uglavnom kokošinjac. Pa tako je pred tri godine započela izgradnja kokošinjca u samom centru grada Zagreba, u zgradi čiji susjed je bio pokojni gosp. Pavletić, a još uvijek živi gosp. Drobnjak. U toj zgradi postoji stan na I katu, do kojeg je nadljudskim naporima došao jedan mali čovjek iz Baške Vode, koji tamo ima neke apartmane. Čovjek je sve po struci – od zidara pa na dalje, ali nikako da shvati da mora imati neku dozvolu i neki nadzor i nekog izvođača za taj svoj projekt. A zna biti i bezobrazan i prijetiti. Onom poznatom: "Mogao bi te mrak progutati..."

 

Stanari zabezeknuti količinom udaraca, rušenja, trešnje i pucanja zidova u haustoru zgrade, traže izvođača, dozvolu, šalju na Ministarstvo prijave, inspekcija dolazi, tri puta obustavlja radove, tri puta mali čovjek skida ploču, ulazi u stan i nastavlja rušiti sve pregradne zidove, jer on ima pravo raditi u svom stanu što je njega volja. Dolazi i policija dva puta, pa se čak hrabro usudi, malog čovjeka, odvesti na razgovor u policijsku upravu zajedno sa radnicima, i tu opet sve staje, a mali čovjek u vrijeme ljetnih godišnjih odmora nastavlja svoje divljanje po stanu. Na kraju je pribavio i nadzor i izvođača radova, koji su mu otkazali suradnju prije mjesec dana, ali je u jednom danu uspio otvoriti dva nova otvora u svjetlarniku, jer Bože moj, tko će to vidjeti?

 

Pa jednog dana nikne nova rupa u haustoru, jer malom čovjeku treba još vode u stanu. Što će mu toliko vode???? I tko mu je dao suglasnost za kopanje nove vodne vertikale? Nitko – no što to ima veze – pa mi suvlasnici nikakvih prava nemamo, jer on ima pravo u svom stanu raditi što je njega volja. Mramor koji je postavljen prilikom gradnje zgrade (1937) je razbio – nema veze. Zažbukati će on to.

 

Ah, da zaboravih napomenuti da mali čovjek, je u stvari i veliki poduzetnik, jer u stanu od 85 m2 radi 3 stana, sa 3 WC-a, 3 kuhinje. Planirao je on i 3 plinska centralna bojlera, no, dimnjačar je bio nepopustljiv – rekao mu je – ne! Ili neka plati 15.000 eura za zidanje tri nova dimnjaka. No to ne znači da će kuća dobiti još 2 nova dimnjaka koja će se negdje stvoriti. Svakakvi scenariji su još mogući, jer je mali čovjek, koji zna nekog Đuzela, i tko zna još kojeg iz tih čudnih i mračnih graditeljskih krugova, ima ideje koje mu nitko neće ometati. On ima pravo u svom stanu raditi što je njega volja.

 

Prilikom rušenja svih pregradnih zidova, u jednom momentu je i cijev vode oštetio. Nakon nekog vremena sam vidjela u svjetlarniku ogromnu vodnu mrlju. U 23 sata zove me izbezumljena susjeda jer joj sa stropa curi voda i zaljeva ormar. A on se ne javlja na mobitel. Jer što nas briga što on radi u stanu. Na kraju je i popravio kvar ali smo mi platili trostruko veće račune vode koja je curila u zid.... nitko ne zna koliko dugo.

 

To što su meni popucale i upale pločice u kuhinji, kupaoni, pojavile se pukotine na 4 zida u visini od stopa do dna – to nema veze – jer što mene briga što on radi u stanu ispod mojeg.

 

Projektna dokumentacija je lažirana, dozvola dana temeljem projekta koji ne odgovara situaciji na terenu, a država je nemoćna, usprkos svim intervencijama. Na ploči zabranjenih radova je pisalo da skidanje ploče novčanu kaznu od x –xxx kuna, no niti jednom ga nije kaznila. Šteta, proračun bi imao koristi od toga.

 

I tako ta priča traje već 3 (slovima: TRI) godine, a nitko ga ne može zaustaviti. Hvala bogu da živimo u uređenoj državi – tko zna što bi bilo da nije .....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Većinu toga što radi ne bi smio raditi bez pismene suglasnosti svih suvlasnika, dozvole da ne spominjem.

 

Na vašem mjestu bi dva puta tjedno podnosio pismene prijave inspekcijama, policiji... Prijave protiv izvođača i nadzornoga da rade bez dozvole, pa prijavu protiv rukovoditelja inspekcijske službe...pa na razgovor sa Bandićem, izbori su blizu, sigurno ne želi da se o tome čuje u medijima....

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ah, svi mi znamo da ne bi smio raditi to što radi. U petak je izbušio još jednu novu rupu u svjetlarniku, pa su svanuli kablovi za 3 klima uređaja.

 

Naravno, zvala sam firmu za mjerenje buke, te mi je vlasnik ljubazno odgovorio da moram pričekati da postavi klime, te kada klime počnu raditi, da ga pozovem na mjerenje te onda sa njegovim mjerenjem podesem prijavu Sanitarnoj inspekciji .... a do tada će klime brujati i grijati. Jer, pitanje je kada će klime početi raditi - ljeti - onda kada su sve inspekcije manje više na godišnjim odmorima.

 

Svima onima koji moguće imaju sličan problem, dvije klime jedna pored druge povečavaju jačinu za 3 dcb, pod pretpostavkom da su na otvorenom prostoru, a ne u svjetlarniku...

 

Poslala sam mail na TV nova, Andriji Jarku, ništa. Poslala sam pučkom pravobranitelju nekoliko mailova sa slikama i dobila odgovor da je inspekcija bila i da je sve po pravilima struke. No, to je bilo u 10-tom - a sada je u dva tjedna izbušio 4 otvora sproveo 9 kablova za klime, te stavio 3 cijevi (ventilacija i dimnjak)...

 

No, svakako zahvaljujem na savjetu, iako mislim da nitko nije zainteresiran rješavati ove "sitne" prekršaje...

 

Eto od jada i tuge pišem i gnjavim svih vas na forumu, jer plaćam prirez i porez - a čekam i po dvije godine na odogovor. Tri godine nas trese, izbušio je i fasadu i svjetlarnik - pa vidim da ću morati primjeniti silu - nema druge.

 

Jer ako on ne planira sanirati štetu, a očito je da ne, onda ču mu srušiti klime pa neka on mene tuži - više se to isplati - izgleda...

 

Hvala još jednom :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Evo mene opet. Unatoč prijavama inspekciji, ovaj puta sa priloženim fotografijama bespravnih bušotina na zidovima, inspekcija još nije došla. Naime, oni ga zovu a on se ne javlja na kontakt telefon ili mobitel, pa oni ne mogu izaći na teren. Za nevjerovati!!!!!

 

Iako smo održali sastanak kućnog savjeta gdje su se svi suvlasnici izjasnili protiv toga da mu se odobri spajanje nove vodne vertikale, prošlu subotu je to pokušao. Dvije suvlasnice su ga zaustavile, a on im je rekao da će on napravit što je njega volja, a mi neka ga tužimo. Kada sam se spustila kat niže, nije htio izaći na stubište pa sam zvala Policiju. Policajac je napravio zapisnik, otišao u prizemlje sa radnikom koji je pred njim zatvorio cijev i zazidao zid...

 

Saga se nastavlja, a ja razmišljam zbog čega plaćam porez iz kojeg ta ista inspekcija prima plaću? Makar jedna moja lipa odlazila u njihovu plaću, ja imam prema njima obvezu, a oni prema meni? Ne samo prema meni, nego prema svim suvlasnicima. Evo i danas na praznik, kao i na Veliki Petak, radi i buši. Bojim se da taj razumije samo silu ... toliko o pravnoj državi po tisućiti put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija