Jump to content

Upis vlasništva u zemljišne knjige


benko111

Preporučene objave

Kod javnog bilježnika je obavljena ostavinska rasprava (stan). Iza rasprave sam dobio pravomoćno rješenje o nasljeđivanju gdje sam ja jedini nasljednik. Javni bilježnik je vratio spis općinskom sudu (08/2005). Do sada nisam upisan kao vlasnik u zemljišne knjige, niti u zk odjelu postoji evidentiran prijedlog za upis vlasništva od strane suda (ja nisam slao nikakav prijdelog).

Da li sud mora po dužnosti poslati prijedlog za uknjižbu vlasništva svom zemljišno-knjižnom odjelu i što mi je činiti ako oni to moraju napraviti, a nisu ? (po meni je to čl. 228 st. 1 Zakona o nasljeđivanju)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Formalno gledajući, u čl. 228 piše da će sud odrediti upis u z.k., ali ne i da će rješenje dostaviti z.k. odjelu nadležnog suda, kao što to piše za poreznu upravu u čl. 227.

 

Neovisno o tome, sudovi šalju rješenja z.k. odjelima, a o tome kome se sve rješenje dostavlja piše na kraju rješenja.

 

Ako na kraju vašeg rješenja piše da se rješenje dostavlja z.k. odjelu, otiđite u sud i provjerite u spisu ostavinske rasprave je li rješenje dostavljeno i/ili napišite dopis sudu da rješenje pošalje z.k. odjelu (ne zaboravite navesti broj predmeta).

 

Alternativno i brže, zatražite sami upis temeljem rješenja o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2004.gosine,moja majka je kupila stan,platila porez na nekretninu,i vjerovatno je mislila da samim plaćanjem poreza na nekretninu automatski stan ide na uknjižbu.2007.godine je iznenada umrla ,i nakon nekoliko dana smo ,moj brat i ja predali popis maćine imovine te zatražili ostavinsku raspravu.Nakon nepune godine i ja i moj brat smo dobili poziv sa opčinskog suda da donesemo papire o vlasništvu stana te da će se održati ta imovinsko.pravna ostava,no kad sam došla na sud,rečeno mi je da majka nije predala zahtijev za uknjižbu stana te ja stan i dalje u vlasništvu bivšeg vlasnika.Pitali smo šta trebamo učiniti,i rekli su nam da jedino možemo napisati neku zamolbu za uknjižbu i potpisat se kao moja pokojna majka,te dostaviti na sud uz izliku da smo to pronašli u maminom stanu.Nisam se odlučila za taj korak pošto smatrm da je to protu-pravna radnja,i sad ne znam šta mogu učiniti,kako dalje.inače napominjem da je stan kupljen u namjeri da postane moje vlasništvo,ja kod sebe imam kopoprodajni ugovor,i uplatnicu o plaćenom porezu.živim u MOSTARU U BIH,i niko mi ne zna reći šta dalje.Odakle da počnem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Evo da se pohvalim, napokon mi je upisano vlasništvo u zemljišnim knjigama. Nakon par telefonskih poziva ostavinskom odjelu (Da li je arhivar izvukao riješenje o nasljeđivanju ? Da li je poslan prijelog za knjiženje knjižnom odjelu ?), danas odem na e-pravosudje, pregled zemljišnih knjiga i tamo vidim da sam ja napokon vlasnk nekretnine.

Dakle, poruka svima : budite uporni, isplati se !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija