Jump to content

Otkaz kako sporazumni raskid ugovora o radu HITNO !!!


donquichotte

Preporučene objave

Postovani, evo javljam se vama , jer znam da vi uvijek imate prava rijesenja i u par ste mi navrata vec pomogli pri cemu vam zahvaljujem na podrsci i pomoci...

Moj je sljedeci problem dosao sa ovom recesijom iako to nema veze samnom i sa nasom firmom , jedino sto se nas sef olakomio na lovu vec godinama sto ga ja ne osudjujem.

Radim kao komercijalista u jednoj firmi , kako sam dosao na mjesto drugoga koji je napustio firmu jer je nasao bolji posao dobio sam predio od istre do Dubrovnika te bosnu i hercegovinu.

Planski i materijalno , radim isto koliko i moj bivsi kolega. Moj godisnji prihod je gotovo isti cak i veci od mojeg bivseg kolege iako nam je direktor smanjivao proviziju i ukinuo putne troskove koje on naravno vodi kao da nam ih daje , a ne daje. No dobro ..

Kako bi bilo jasnije napravio sam isti prihod samo sto nam je provizija sada manja i naravno , njemu je vise ostalo ...

Normalno , kako je sada bila zima i svake je godine isto u ovo vrijeme ispada da je promet pao i stize kao "recesija" i posto sam ja dosao zadnji u firmu .. ja bi je trebao prvi napustiti. Nije bed. Sto je posteno je posteno .. iako nije posteno da zbog toga dobijem otkaz jer znam da ja odradjujem svoj posao i doprinosim u firmu isto koliko i zanji komercijalista.

Sada mi je ponudio sporazumni otkaz. Nisam nista htio potpisivati jer mi je dao otkazni rok jucer sa 20.martom do kraja mjeseca ,, odnosno do 31 marta. Imam li ja pravo na otkazni rok od mjesec dana.

U mom ugovoru na neodredjeno vrijeme ne stoji nista u toj rubrici odnosno rubrika stoji prazna.

Moje je pitanje isto ako potpisem sporazumni otkaz imam li onda pravo na naknadu od biroa posto radim u toj firmi vec godinu i pol odnosno godinu na neodredjeno vrijeme.

Isto tako mi je napomenuo da ako mi da sporazumni otkaz nikoga onda nemoze zaposliti na moje mjesto ( sto me uopce nije briga ) i da ce mi morati napisati u knjizicu da nisam zadovoljio i da mi zato daje otkaz .. cime se ja ne slazem ... jer kako kazem , radio sam isti promet cak i veci od mojeg bivseg kolege.

Molim vas, znam da to i nije neki veliki problem ali za mene jeste ... ostajem bez posla i jos me zeli zakinuti ...

Unaprijed se zahvaljujem na pomoci ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik ali evo savjet iz osobnog iskustva:

 

NIKAKO NE POTPISUJTE SPORAZUMNI RASKID jer time gubite prava na naknadu za nezaposlenost.

 

Ako vam šef daje otkaz, onda vam to mora dati napismeno s obrazloženjem. Samo ukoliko vam da poslovno uvjetovan otkaz (smanjenje obima poslovanja, tehnološki višak i sl) onda ne smije nikog zaposliti na vaše mjesto. Ako potpišete sporazumni, već sutra može primiti nekog drugog.

U radnu knjižicu se ne upisuju razlozi prekida radnog odnosa, ne nasjedajte na gluposti.

Za ostvarivanje prava na naknadu sa HZZ, bitno je da otkaz nije zbog skrivljenog ponašanja radnika.

 

Suprug je isto radio kao komercijalist, došao zadnji u firmu, pod izlikom recesije prvi dobio otkaz, ali bio dovoljno naivan da potpiše sporazumni. Sada nema prava čak ni na naknadu za nezaposlene.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala moses ....

No , ima li netko tko je siguran koja su moja prava ???

Imam li pravo zatraziti otkazni rok od mjesec dana ili koliko ??? Jer u pitanju je i moja provizija koja mi stize i sljedeci mjesec ... a koju bi izgubio kad bi radio samo do kraja ovog mjeseca .

Moze li mi poslodavac zakinuti pravo na moj otkazni rok od mjesec dana ???

Jer tko je nasao posao u 5 dana , koliko mi on daje otkazni rok .

Hvala na savjetima ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moses Vam je dao dobru informaciju i sugestiju.

 

Ako sporazumno odete, nećete imati pravo na naknadu za nezaposlene.

 

Na otkazni rok imate pravo (duljina ovisi o tome koliko ste kod njega zaposleni), kao i na neiskorišteni dio godišnjeg odmora. To Vam sve mora dati u slućaju otkaza.

 

U slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa (kojeg ne preporučam) nema otkaznog roka, ali rok do kada traje radni odnos je stvar Vašeg dogovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

danas sam primila od bivseg poslodavca odjavu preko emaila o sporazumnom otkazu ...iako situacija nije takva u subotu me sterao sa posla doma 20.6 duga prica uglavnom rekao je javim se za sljedece ja sam mu porukom odg.da nemogu vise dajem otkaz a on je odg.ja sam tebi mislio dat...vec 23 .6 sam primila na pretinac sms kako sam odjavljena sa mirovinskog i regosa...isla sam do njega po papire ali mi je dao radnu i sanitarnu samo...radi tog sporazuma necu imat pravo na naknadu koliko pratim i citam iako sam majka 2 djece sad trenutno nezaposlena...zanima me tu odj.nisam potpisivala napisao mi je ispod nje jos se javim sta da radim...dakle radnu i sanitarnu imam...odjavu o sporazumu imam placu ce mi 10.7 isplatit ali dali imam prava na naknadu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne, jer ste vi i poslodavac sporazumno raskinuli vaš ugovor o radu, ili je barem tako poslodavac naveo kod odjave. kao što vam je već rečeno, otkaz se ne daje SMS-om "dajem otkaz", već dokumentom koji ste trebali propisno uručiti poslodavcu. da ste mu tako, zbog kršenja njegovih obveza prema vama, dali izvanredni otkaz, možda ste mogli ostvariti za nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

 

Zanima me radio sam sezonski 45 dana i nakon toga doveden sam u situaciju ili da potpišem sporazumni ili ću dobiti otkaz zbog kršenja radne discipline. Pošto nisam bio ništa kriv na kraju sam nekako potpisao sporazumni raskid.

Sad me zanima ali ću dobiti plaću za ovo šta sam radio jer prema tome članku 112 zakona o radu piše da jedna strana prema drugoj nema nikakva potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija