Jump to content

Prednost pri zapošljavanju


lilou

Preporučene objave

U molbi za posao u državnoj upravi pozvala sam se na status djeteta poginulog branitelja kako bih ostvarila pravo na prednost pri zapošljavanju.

Odgovaram uvjetima natječaja - VSS, znanje engleskog i rad na računalu.

U sklopu natječaja predviđeno je testiranje i intervju s komisijom pa me zanima na koji način taj dio natječaja utječe na ostvarivanje prava (odnosno utječe li uopće), obzirom da se u zakonu spominju samo uvjeti iz oglasa.

Također, zanima me kakve su mi opcije u slučaju da natječaj bude poništen, što se često događa u ovakvom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerovatno referense koje su navedene (vss,znanje engleskog,rad na pc) te potom testiranje pred komisijom su uvjet za dobivanje posla.on što navodite ,dijete poginulog branitelja,bi vas trebao dovesti u povoljniji položej samo onda ako ima više kandidata sa istim referensama za dobivanje zaposlenja.za dobivanje zaposlenja nije jedini uvjet da ste dijete poginulog branitelja.puno sreće u vezi zapošljavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na lijepim željama. Ne brinem se ja za svoje reference (imam čak i magisterij iz traženog područja). Problem je u tome što na razgovoru s komisijom moram dobiti minimalno 60%, a kako je to vrlo subjektivan proces...svašta se može dogoditi. Da znam da će zaista biti izabran najbolji a ne "najumreženiji" kandidat ne bih se ni pozivala na to pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav!

 

Ja sam primjer gdje se stavak 1. i 2. članka 35. zakona o

pravima hrvatskih branitelja potpuno zanemario.

Naime javila sam se na natječaj za slobodno radno mjesto u

županijskoj instituciji. Zadovoljila sam sve uvijete iz

natječaja te sam priložila ovjerene preslike sve tražene dokumentacije zajedno sa potvrdom da sam nezaposlena i potvrdom o statusu djeteta poginulog hrvatskog branitelja.

Nisam dobila posao,a sad čekam pismeno rješenje tako da mogu uložiti žalbu spomenutoj instituciji i ostalim nadležnim institucijama.

Osoba koja je dobila posao ima iste uvijete kao i ja.

 

Zanimljiv je način na koji sam saznala da nisam dobila posao. Nazvala me nepoznata osoba s ponudom za posao. Ja sam joj rekla da čekam rezultate gore navedenog natječaja, a ona mi je rekla da je kadidat već odabran i to 2 dana nakon zaključenja natječaja i da je ta osoba prije bila njen zaposlenik.

 

Nazvala sam tajnicu te institucije i ona me obavjestila da nisam dobila posao već druga osoba koja je uzela moje podatke i dala ih gore navedenoj meni nepoznatoj osobi.

 

Zamislite to.. dali su moje podatke kandidatu koji se natjecao samnom za isto radno mjesto..

 

Eto, svega ima..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nakon što sam predala žalbu na odabir kandidata za radno mjesto natječaj je poništen. Nemam pisanu potvrdu za to već sam zvala instituciju i tako mi je rečeno.

 

Tijekom cijelog postupka bilo je mnogo nepravilnosti i nedoslijednosti od strane čelnika institucije.

 

 

Da li inspekcija za rad provodi nadzor nad institucijom zbog kršenja članka 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja i u slučaju da je natječaj poništen?

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čelnik institucije mi je telefonski prošli tjedan rekao da je natječaj na koji sam se javila poništen, a njegov pomoćnik mi je ovaj tjedan rekao da je osoba koja je prema natječaju izabrana dobila posao i da radi.

 

Institucija mi ne želi pismeno odgovoriti na žalbu, te ne žele sazvati upravno vijeće da razmotri žalbu što im je zakonska obaveza.

 

Također čekam nadzor inspekcije rada.

 

 

 

Da li netko ima ideju što bih još mogla poduzeti?

 

Hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Millie82 je napisao:

Čelnik institucije mi je telefonski prošli tjedan rekao da je natječaj na koji sam se javila poništen, a njegov pomoćnik mi je ovaj tjedan rekao da je osoba koja je prema natječaju izabrana dobila posao i da radi.

Institucija mi ne želi pismeno odgovoriti na žalbu, te ne žele sazvati upravno vijeće da razmotri žalbu što im je zakonska obaveza.

Također čekam nadzor inspekcije rada.

Da li netko ima ideju što bih još mogla poduzeti?

 

Ukoliko je riječ o državnoj upravi ili javnoj službi, natječaji se objavljuju u NN, kao i odluke o njihovom poništavanju. Zato bi bilo dobro obratiti pažnju na brojeve NN koji su objavljeni nakon raspisivanja natječaja.

Ne poklanjajte pažnju izgovorenom preko telefona, istrajte u žalbi i traženju nadzora državnog inspektorata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav

 

Na zalost iz iskustva vam mogu reći da vam taj papir za prednost može služiti sam za obrisat dupe, da oprostite na izrazu, budući da sam i sam dijete poginulog branitelja i nigdje s tim nisam upao. Već sam razmišljao da to dam u novine (trebali ste probat i vi prije izbora) i sad radim kod privatnika. Dat cu vam samo primjer. Javio sam se na oglas gdje imam apsolutno sve uvjete i nakon 3 mjeseca sam dobio papir, ne da nisam primljen več da nema potrebe za tim radnima mjestom.Dakako da sam saznao da su primili već nekog) Dok sam u istoj firmi predao isto za drugo radno mjesto(gdje nemam uvjete i uredno su mi rekli da su zaposlili drugo)

 

Drugim rijećima želim vam stvarno puno sreće s tim papirom i zapošljavanjem. Stvarno probajte u novinama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima!

 

Sutra inspektor ide u nadzor tako da cu vrlo brzo znati na cemu sam.

 

Inace, izasao je tekst ponistenog natjecaja u lokalnom novinama. Odmah drugi dan je izasao i novi natjecaj s izmjenjenim uvijetima tako da ovaj put nemam sanse.

 

 

 

Jako sam zalosna jer sam imala sve uvjete iz prvog natjecaja, a sada celnici te nesretne institucije cine sve kako bi me zaobisli.

 

 

 

Hvala jos jednom svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispektor je obavio nadzor. Uprava ustanove nije zanala objasniti zašto ja nisam dobila posao. Osoba koja je odabrana na natječaju radi u toj instituciji te je zatečena tamo iako je natječaj poništen. Uprava je dala objašnjenje da su tu osobu zaposlili mimo natječaja.

 

 

To je vrlo zanimljiv odgovor s obzirom da sam inspektoru dala službenu obavjest s pečatom te ustanove i potpisom čelnika u kojoj piše da je ta konkretna osoba imenom i prezimenom odabrana na natječaju.

 

Moram napomenuti da sam slučaj prijavila ministarstvu branitelja i ministarstvu nadležnom za moju struku. Oba ministarstva su poslala dopise upravi te traže očitovanje. Uprava je ignorirala oba dopisa. Za sad. Nadam se da se neće samo tako lako izvući.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

U međuvremenu sam pozvana na testiranje (od 72 ljudi prošlo nas je 3) te na intervju. Danas sam dobila rješenje u kojem stoji ime primljene kandidatkinje. U rješenju se navodi da dotična ima nešto manje od godine dana radnog staža. Dakle, prvo ne razumijem kako mogu primiti na vježbeničko mjesto osobu s radnim iskustvom. Nije li to u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima?

 

Zanima me i koje opcije imam na raspolaganju osim podnošenja žalbe. Mogu li neovisno o žalbi tražiti da se provede upravni nadzor?

 

I dalje mi je nejasno tumačenje te stavke Zakona o braniteljima. Naime, u starom zakonu je postojala formulacija "pod jednakim uvjetima", dakle ukoliko je postignut isti broj bodova na testiranju i razgovoru, postoji prednost prijema.

U zakonu iz 2004. stoji da imam prednost ako zadovoljim uvjete iz natječaja odnosno oglasa. Dakle, testiranje i intervju s time ne bi trebali imati veze??

 

Osim svega toga, na moje traženje da mi omoguće uvid u dokumentaciju i rezultate izabrane kandidatkinje rečeno mi je da na to nemam pravo. Je li to točno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisi zalbu sto prije(vec sutra) i odmah daj zahtjev za inspekcijski nadzor lokalnom drzavnom inspektoratu. Ako si imala sve uvijete trazene u natjecaju, uspjesno obavila testiranje i intervju, te si prilozila potrebne dokumente o dokazivanju statusa i nezaposlenosti trebala si dobiti posao. Obavezno inspektoru posalji primje zalbe koju si poslala te sve dokumente koje si poslala ili dobila prilikom prijave za radno mjesto.

Ako te zanima vise informacija javi se na PM pa cu ti reci sve sto znam. Ja to upravo prolazim.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav svima!!!!!slučajno sam naletjala na ovu temu,jer obično sam na pravosudnom topicu..da ne duljim...imam priču,osobnu,pa ako vam išta olakša-bilo bi mi drago...naime,ja sam branitelj...još k tome žena...upisala pravo 98.god sa gotovo 24 god...i 2005.javim se na natječaj za sudačkog vježbenika...proučila ostale kandidate i zakon i zaključila da ću dobiti posao...po procjeni osobe koja je vodila intervju posao su trebale dobiti druge dvije osobe,ja nisam bila u kombinaciji...no,ministarsvo je dodijelilo posao jednoj osobi iz preporučene kombinacije i mene... u obrazloženju je stajalo da trebam dobiti posao po navedenom čl. zak.o braniteljima-pod jednakim uvjetima-a ja sam imala sve što i ostali...ocjene,duljinu studiranja...dakle,sve osim intervjua...mislim da su i oni shvatili da je apsurd dati nam to pravo i u isto vrijeme onome tko daje ocjenu int. dati toliku diskrecijsku slobodu...sjećam se obrazloženja,stajalo je-pod jednakim uvjetima+da si nezaposlena osoba i to je jamstvo za posao...naravno to se ne odnosi na privatnike...u zakonu je taksativno navedeno na koga se odnosi...dijete poginulog branitelja treba imati i ima još veća prava!!!!!ne odustaj,bori se !!!!!! :fajter::mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 11 mjeseci kasnije...

(1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom:

– djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja,

 

 

Imam pitanje: je li ovo znači da ako nas je bilo 5 na testiranju, ja sam imala najmanje bodova ali sam prešla prag, oni primaju osobu sa najviše bodova, tj, ja ne dobivam posao?

Molim vas za odgovor. ne znam dal da pisem zalbu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ti to ovisi koliko daleko si ti spremna ići ?

 

Žalba tom tijelu koje je donijelo odluku sumnjam da će pomoći (ali vrijedi probati). S druge strane upravni spor ima smisla. Smisao zakona koji ti daje prednost i je u tome da pošto si ostala bez roditelja , da se smatra da nemaš jednaku startnu poziciju u društvu. Dobra stvar je ta što si izašla na testiranje , pa čak k tome i prag prešla.

 

Što god odlučila možeš nazvati ministarstvo branitelja za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako kandidat/kinja ostvaruje pravo prednosti kod prijama u državnu službu prema posebnom zakonu, dužan/na je u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo, priložiti rješenje ili potvrdu o priznatom statusu i ima prednost u odnosu na ostale kandidate/kinje samo pod jednakim uvjetima.

 

 

ne znam što bi značilo ovo POD JEDNAKIM UVJETIMA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

wilmica je napisao:

Ako kandidat/kinja ostvaruje pravo prednosti kod prijama u državnu službu prema posebnom zakonu, dužan/na je u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo, priložiti rješenje ili potvrdu o priznatom statusu i ima prednost u odnosu na ostale kandidate/kinje samo pod jednakim uvjetima.

 

 

ne znam što bi značilo ovo POD JEDNAKIM UVJETIMA

 

Iz prve ruke, prema odgovoru upravne inspekcije od siječnja ove godine, pod jednakim uvjetima znači da kandidat mora pristupiti testiranju i intervjuu te ostvariti najmanje jednaki broj bodova kao i najbolje rangirani kandidat. Što je u načelu neizvedivo.

 

Ili drugim riječima navedena formulacija vam poručuje (i braniteljima, i invalidima i manjinama) da svoje pravo prednosti koje načelno imate možete okačiti mački o rep. Dobra vijest je da ne postoje kriteriji za odabir mačke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, tek sad vidim da je prije 6 mj. bila izmjena u Zakonu o braniteljima gdje je postroženo zapošljavanje skupina koje su navedene u tom zakonu. Znam da je do nedavno bilo drugačije. Sada je stavljeno "pod jednakim uvjetima". Znači lani je u čl.2 korigiran taj čl. 35: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_05_55_1194.html

 

Tako da je upravna inspekcija dobro tumačila tu prednost kod branitelja. Što te svejedno ne lišava mogućnosti sudski rješavati ali s manjim izgledom za pozitivni ishod.

 

Ne bi se složio s tumačenjem odredbi o zapošljavanju civilnih invalida jer je odredba čl 10 st. 3 Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida drugačije uređena. Nije tako stroga. Vjerujem da je to samo tvoje viđenje a ne tumačenje upravne inspekcije.

 

Nemogu vjerovati da su braniteljske udruge dopustile korigiranje tog članka i na taj način prednost pri zapošljavanju učinila nemogućom. Čini se da je borba hdz-a za prava branitelja stvarno bila samo deklaratorna. Drugim riječima na bilo kojem natječaju(ne samo u državnoj upravi) se može uvesti nekakav intervju i na taj način diskreditirati branitelja ili dijete kojem su roditelji poginuli u ratu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tabadzija je napisao:

...

Tako da je upravna inspekcija dobro tumačila tu prednost kod branitelja. Što te svejedno ne lišava mogućnosti sudski rješavati ali s manjim izgledom za pozitivni ishod.

 

Nije dobro tumacila prednost jer su "uvjeti" propisani clankom 12. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi (barem u mom slucaju), a obavezno testiranje je propisano clankom 22. istog zakona. Dakle ne radi se o uvjetu, inace bi bio naveden u cl. 12. kao takav. Naravno da je pokrenut upravni spor ali su mi rekli da traje do 3 godine.

 

tabadzija je napisao:

...Vjerujem da je to samo tvoje viđenje a ne tumačenje upravne inspekcije.

 

Moguce, nisam sigurna za invalide i manjine.

 

tabadzija je napisao:

...Drugim riječima na bilo kojem natječaju(ne samo u državnoj upravi) se može uvesti nekakav intervju i na taj način diskreditirati branitelja ili dijete kojem su roditelji poginuli u ratu.

 

To je vise pravilo nego izuzetak. Kad samo pomislim da sam mogla biti u mirovini za 3000 DEM (ponudeno-odbijeno), a ja odabrala zavrsit fakultet i sad mi se smiju u lice gospoda sa SSS kad se javljam na natjecaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ovo da može dati na sud ali sa slabijim ishodom sam napisao za Wilmicu. S tvojim slučajem nisam bio upoznat do sada.

Da u pravu si, u zakonu koji se tiče tvog posla je drugačije uređeno i imaš izgledne šanse.

Čudi me da ti upravni spor tako dugo traje. Činjenice u sporu su vrlo jednostavne. Pokušaj to malo požuriti. Mislim da imaš pravo i na plaće za te tri godine.

Malo si ukucaj na stranicama vrhovnog, upravnog i ustavnog suda "prednost pri zapošljavanju" nema toga puno a ima zanimljivih stvari i tumačenja sudova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija