Jump to content

Molim vas HITNO odgovorite!


anonimno

Preporučene objave

Nakon majčine smrti, otac se ponovno oženio te je tom prilikom sklopio bračni ugovor. Njime se utvrđuje da stan u njegovu vlasništu predstavlja posebnu imovinu na koju njegova buduća supruga ne može ostvarivati nikakva prava, ali joj u slučaju smrti ostavlja vikendicu (također u njegovu vlasništvu). Također je sastavljena i oporuka u kojoj nakon smrti ostavlja stan sinu (meni), a vikendicu novoj supruzi. Nakon određenog vremena, otac ugovorom želi darovati tu vikendicu odmah svojoj supruzi bez ograničenja, a meni ugovorom o darovanju za slučaj smrti želi darovati stan na koji stječem prava tek nakon njegove smrti.

Pitanje: Kakva su njezina prava na stan nakon očeve smrti, konkretno, može li išta zahtijevati na ostavinskoj raspravi? (npr. nužni dio)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bračni ugovor je UGOVOR kojim se uređuju prava u pogledu imovine koju bračni drugovi stječu svojim radom za trajanja bračne zajednice. i bez tog ugovora, stan vašega oca ne bi bio bračna stečevina jer ga je on stekao u razdoblju koje je prethodilo sklapanju drugoga braka. u pogledu vašeg navoda da je vaš otac bračnim ugovorom odredio da vikendica po njegovoj smrti ostaje drugoj ženi stanje nje sljedeće: ta odredba ugovora nikako ne može biti ugovorne naravi, dakle nešto o čemu se ugovorne strane sporazumjevaju, jer su našim nasljednim pravom zabranjeni nasljednopravni ugovori. ta je odredba čiste oporučne naravi, predstavlja, dakle, oporučnu odredbu, iako nije sadržana u ispravi koju se naziva 'oporukom'. ipak, po svemu sudeći, ta odredba nije oblikovana na način da bi predstavljala valjanu oporučnu odredbu jer nije prilikom njena sastavljanja nisu slijeđene striktne zakonske norme koje pretpostavlja nasljedno pravo (a možda i jesu,one za sudsku oporuku koja se može sačiniti i pred javnim bilježnuikom, obzirom da se bračni ugovori obvezatno sklapaju u obliku javnobilježničkog akta). dakle, ovo je u svakom slučaju oporučna odredba koju je moguće dvojako tumačiti: u jednom slučaju da drugoj očevoj ženi, kao zakonskom nasljedniku ili nužnom nasljedniku, ostavitelj ostavlja baš tu stvar iz ostavine na ime njezinog zakonskog ili nužnog djela (dakle da se njezin zakonski ili nužni dio 'isplaćuje' upravo sa tom stvari; u drugom slučaju na ovu se odredbu može gledati kao na oporučno raspolaganje sa tim dijelom svoje imovine koji će drugoj ženi pripadati kao oporučnom nasljedniku, a ostali će se dio ostavine podijeliti među zakonskim nasljednicima.

 

darovanje za slučaj smrti je vrlo nejasan pojam. to vam nije ništa drugo do li oporuka. darovati vam može i sada, ali znajte da su sva darovanja podložna uračunavanju prilikom izračuna čiste vrijednosti ostavine ukoliko se neki od nužnih nasljednika pozove na nužni dio. tada bi se, doduše, uračunavali i njezini darovi dakle vikendica i ukoliko bi vrijednost vikendica bila ista ili veća vrijednosti nužnog djela tada joj ne bi na ime nužnog djela pripadao dodatan dio ostavine, dakle dio stana koji je vama ostavljan.

 

mišljenja smo da bi valjano oporučno raspolaganje bilo sasvim zadovoljavajuće u vašem slučaju, jer vrijednost vikendice sigurno nadmašuje 1/4 vrijednosti stana. osim toga, vama je na raspolaganju zatražiti umanjenje njezinog zakonskog djela pa time i nužnog djela ukoliko je vrijednost imovine koju ona ima u trenutku smrti veća od one vrijednosti koju bi po zakonu dobila temeljem zakonskog dijela nasljednog prava. npr. ako bi je zakonski pripadalo 1/2 dijela nasljednog prava, a dijete iz drugog braka isto 1/2, tada dijete iz drugog braka ima pravo tražiti da njegov dio bude dvostruko veći od dijela mećehe/poočima. dakle, tada bi vaš zakonski dio bio 2/3 a njezin 1/3, pa bi automatski i nužni djelovi bili za vas 1/3 a za nju 1/6. a ta 1/6 je sigurno sadržana u vrijednosti vikendice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija