Jump to content

2. pokušaj! MUP-mirovina


obiteljxx

Preporučene objave

1. Mora

2. Temeljem članka 32. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i članka 1. Pravilnika o radu Povjerenstva za reviziju ocjene invalidnosti.

 

Članak 32. Zakona:

 

(1) Svaka ocjena invalidnosti na temelju koje se stječe pravo na profesionalnu rehabilitaciju ili pravo na invalidsku mirovinu koju donosi ovlašteni vještak u mirovinskom osiguranju, te priznata obiteljska mirovina članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i priznata novčana naknada u iznosu obiteljske mirovine članovima obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata podliježe reviziji koju obavlja Povjerenstvo za reviziju ocjene invalidnosti.

(2) Sastav i način rada Povjerenstva propisuje ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Pravilnikom o radu Povjerenstva.

 

Članak 1. Pravilnika:

 

Ovim se Pravilnikom utvrđuje rad Povjerenstva za reviziju ocjene invalidnosti (u daljnjem tekstu Povjerenstvo) čiji je djelokrug propisan u članku 32. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (u daljnjem tekstu Zakon), a odnosi se na reviziju:

1. svake ocjene invalidnosti na temelju koje se stječe pravo:

– na profesionalnu rehabilitaciju

– na invalidsku mirovinu

2. priznatih obiteljskih mirovina članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

(...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, općenito je teško odgovarati na pitanja ako se ne znaju svi detalji slučaja, a posebno ako "filtrirate" podatke pa znamo samo dio, ali ne i najvažniji podatak, a to su okolnosti stradavanja. Tako da iz vaših ranijih upita i PM-a imam onu sliku koju mi vi servirate.

BTW, ono što navodite u PM-u, činjenica da je (Komisija) neke PU MUP-a navela da se neko smrtno stradavanje priznaje kao smrtno stradavanje u obrani suvereniteta RH nije temelj za priznavanje statusa člana obitelji smrtno stradaloga HB iz DR i prava na obiteljsku invalidninu.

 

Naime, po članku 3. ZPHBDR-a, smrtno stradali hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj koji je:

1. poginuo u obrani suvereniteta Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata u razdoblju utvrđenom člankom 2. stavkom 2. ovoga Zakona,

2. ubijen prilikom zatočenja ili u neprijateljskom logoru,

3. umro od posljedica rane ili ozljede zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a najkasnije do 31. prosinca 1997.,

4. umro od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske najkasnije do 31. prosinca 1997., a nakon toga roka uzročna veza između smrti i sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske utvrđuje se u postupku vještačenja propisanim člankom 123. stavkom 1. točkom 8. ovoga Zakona,

5. izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta Republike Hrvatske,

 

Članak 103. točka 3.:

Status člana obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata utvrđuje se u upravnom postupku na temelju pisanog zahtjeva člana obitelji, a na temelju dokaza propisanih ovim Zakonom.

Za narečeni upravni postupak je u prvom stupnju nadležan Ured državne uprave prema vašem prebivalistu, a u drugom stupnju MOBMS (članak 122. ZPHBDR).

 

Ukoliko sve prođe u redu i priznaju vam status člana obitelji smrtno stradalog HB iz DR s pravom na obiteljsku invalidninu, ostvaren je temelj za primjenu članka 24. Zakona:

Članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata čija je smrt prouzročena ranjavanjem, ozljedom, bolešću, pogoršanjem, odnosno pojavom bolesti zadobivenoj u obrani suvereniteta Republike Hrvatske imaju pravo na obiteljsku mirovinu prema ovom Zakonu.

 

S obzirom na podatke koje ste dali to je jedino što vam se može odgovoriti, a da se ne ulazi u špekuliranje / pogađanje.

 

obiteljxx je napisao:

Da li odlučuju da li netko IMA ili NEMA pravo na obiteljsku mirovinu?

 

Povjerenstvo o tome ne odlučuje, već vještak HZMO-a.

Povjerenstvo u reviziji samo ispituje je li obiteljska mirovina priznata članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata sukladno odredbama članka 24. Zakona.

Nakon obavljena postupka revizije Povjerenstvo se može s nalazom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje suglasiti ili ga ne prihvatiti i vratiti na ponovni postupak.

U svim predmetima u kojima je priznato pravo na obiteljsku mirovinu, a u kojima ne postoji konačno rješenje o priznatom statusu člana obitelji smrtno stradaloga branitelja iz Domovinskog rata predmet se mora vratiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje na ponovni postupak i obavijest o istome dostaviti Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

 

obiteljxx je napisao:

Odlučuju li i o visini mirovine?

 

Gore vam je navedeno što ispituje Povjerenstvo.

 

obiteljxx je napisao:

Što ako pogibija nema veze s ratom?

 

Postupak priznavanja statusa člana obitelji smrtno stradalog HB u obrani suvereniteta RH naveden je u članku Članak 103. točka 3. ZPHBDR.

Tijela iz članka 122. ZPHBDR su jedina nadležna utvrđivati da li je pogibija u vezi s sudjelovanjem u DR ili nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija