Jump to content

Ostavinski postupak


KATE85

Preporučene objave

Ostavinski postupak se ne pokreće nakon smrti roditelja (množina), nego pojedinog roditelja, tj. oca ili majke.

 

Nakon smrti ostavitelja matični ured u kojem se prijavljuje smrt po službenoj dužnosti dostavlja smrtovnicu (dokument o smrti s podacima o nasljednicima) nadležnom sudu, koji pokreće ostavinski postupak. Sud u pravilu taj postupak dodjeljuje javnom bilježniku koji saziva raspravu na koju poziva poznate nasljednike.

 

Smrtovnica ne mora nužno biti potpuna, pa se u toku postupka mogu upotpuniti podaci o ostavini i nasljednicima.

 

Ako matični ured iz nekog razloga ne obavi taj dio posla, svaki nasljednik je ovlašten podnijeti prijedlog sudu da se provede ostavinski postupak, uz predočenje smrtnog lista i dokumenata o ostavini, tj. imovini pokojnika koja je predmet nasljeđivanja.

 

Ako pokojnik nije imao nekretnina u vlasništvu, postupak se ne pokreće po službenoj dužnosti, ali ga za pokretnine može pokrenuti nasljednik.

 

Postupak je isti za slučaj kad postoji samo jedan nasljednik ili više njih. Iz činjenice da ostavitelj ima samo jedno dijete ne proizlazi da je to dijete jedini nasljednik, jer je nasljednik i nadživjeli bračni drug, a osim toga ostavitelj može oporukom ostaviti svoju imovinu ili njezine dijelove i drugim osobama, bez obzira na srodstvo.

 

Sve je na prilično razumljiv način opisano u Zakonu o nasljeđivanju koji možete naći na webu, a i tu negdje na Legalisu ima poveznica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokrećete dva ostavinska postupka, za svaku osobu posebno.

 

Redoslijed smrti može imati utjecaja na to kako će se ostavine na kraju podijeliti ovisno o rasporedu nasljednika i njihove nasljedne redove, jer neki nasljednici drugopreminulog (koji i ne moraju biti nasljednici prvopreminulog) mogu u postupku preuzeti njegovo mjesto kao nasljednika prvopreminulog.

 

U slučaju djece roditelja koji nemaju drugih nasljednika i nisu ostavili oporuke neće u konačnici biti razlike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

U matičnom uredu prilikom dobivanja smrtovnice nasljednik daje izjavu o nasljednicima ,ako je majka umrla prije oca onda se nasljeđuje samo otac .

Ako su oba roditelja mrtva a nasljednik je samo jedan , nema oporuke , tada se podnosi zahtjev za pokretanje ostavinske rasprave , preda nadležnom sudu mjesta gdje se nekretnine nalaze , a sud predmet dodjeljuje najbližem Javnom bilježniku ,koji ima ulogu posrednika suda.

Javni bilježnik poziva nasljednika ili nasljednike na pripremno ročište da se nasljednik službeno očituje o nasljednicima i adresama ,određuje se ročište , utvrđuje imovina

Dokumenti koje nasljednik mora donijeti već na pripremnom ročištu su izvadak iz katastra , izvadak iz gruntovnice i štedne knjižice te drugi računi .

 

Javni bilježnik nakon održane rasprave ako je imovina nesporno od jednog nasljednika ili ako ih ima više a svi se slažu s diobom tada Javni bilježnik donosi rješenje o nasljeđivanju. Ukoliko se nasljednici ne slože tada JB šalje predmet sudu koji mu ga je dodijelio i nasljednici u sporu rješavaju svoje zahtjeve .

 

Po pravomoćnosti rješenja JB po službenoj dužnosti dostavlja rješenje gruntovnici koja u kratkom roku i postupa po rješenju.

Porez s oca na djecu se ne plaća .

 

Pozdrav ! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Vaš je otac imao obitelj :suprugu i Vas !

Oba su mrtva imovina glasi na oca ,tada nema dva postupka već u jednom postupku Vi kao jedini nasljednik nasljeđujete , ako ste jedini , ako ste međutim imali braću i sestre i one u času otvaranja nasljedstva nisu žive ali imaju potomke , tada dio ostavinske imovine prelazi na potomke mrtvih sestara .

Ukoliko je Vaša majka imala sestre , one ne nasljeđuju Vašeg oca jer je on imao suprugu i potomke odnosno potomka .

 

U ostavinskom postupku nasljedstvo prelazi samo na žive potomke.

 

Pozdrav! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija