Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju


bubymirko

Preporučene objave

moji su roditelji kao davatelji uzdržavanja sklopili ugovor o dož. uzdržavanju. u međuvremenu je jedan od supružnika (primatelj uzdržavanja) umro, dok je drugi još uvijek živ. mojoj je mami nedavno dijagnosticirana smrtonosna bolest. zabilježba u z.k. za stan kao predmet ugovora je napravljena na oba moja roditelja.

zanima me - ako moja mama umre prije primatelja uzdržavanja, što se događa s njenim "dijelom" stana?! "prelazi" na tatu?! potreban je aneks?! kako ga formulirati?!

unaprijed zahvalna

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

bubymirko je napisao:

moji su roditelji kao davatelji uzdržavanja sklopili ugovor o dož. uzdržavanju. u međuvremenu je jedan od supružnika (primatelj uzdržavanja) umro, dok je drugi još uvijek živ. mojoj je mami nedavno dijagnosticirana smrtonosna bolest. zabilježba u z.k. za stan kao predmet ugovora je napravljena na oba moja roditelja.

zanima me - ako moja mama umre prije primatelja uzdržavanja, što se događa s njenim "dijelom" stana?! "prelazi" na tatu?! potreban je aneks?! kako ga formulirati?!

unaprijed zahvalna

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja majka je prošle godine, dok sam bila na godišnjem odmoru sklopila s mojom sestrom ugovor o đoživotnom uzdržavanju, a ne o dosmrtnom. U drugoj stavci ugovora definirano je da imovina odmah prelazi na moju sestru. Ugovor je ovjeren od strane javnog bilježnika, proveden je u zemljišnoj knjizi i sva imovina glasi na moju sestru. Moja majka smatra da je na prevaru potpisala taj ugovor, jer se moja sestra ne brine o njoj i sada kada je shvatila što je učinila željela bi raskinuti taj ugovor. Da li ima veze što je ugovor naslovljen na ugovor o doživotnom uzdržavanju, a imovina je odmah prešla na moju sestru, da li je to formalna pogreška i da li je takav ugovor valjan? Kako ga pobiti, osim tužbom, da li je to jedini put i koje su šanse pobijanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovorom o doživotnom uzdržavanju imovina primatelja uzdržavanja prelazi na davatelja uzdržavanja tek smrću primatelja uzdržavanja.

 

ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju imovina primatelja uzdržavanja odmah po potpisivanju prelazi na davatelja uzdržavanja.

 

stoga mi nije jasno na koji način je sestra uspjela imovinu primatelja uzdržavanja prevesti na sebe ako je primatelj uzdržavanja još živ.

provjeriti u gruntovnici.

 

ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju može osporavati primatelj uzdržavanja ako isti ugovor nije ispunjen u svim točkama .(a i davatelj uzdržavanj )

tužbom tražiti raskid ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja majka je još prošle godine dobila rješenje od Općinskog suda, odnosno ZK odjela da je imovina upisana na moju sestru i to rješenje je pravomoćno, ali se ona nije žalila niti sam ja o tome bilo što znala. Sada me zanima s obzirom da se radi o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, a imovina je prešla na davateljicu uzdržavanja odmah po sklapanju ugovora, što mi je za činiti, s obzirom da se radi o propustu ZK odjela i neznanju moje majke, kako bih sada mogla pomoći majci i raskinuti taj ugovor. Znači ugovor je naslovljen kao ugovor o doživotnom uzdržavanju, ovjeren je od strane javnog bilježnika, a imovina je odmah prešla na davateljicu uzdržavanja, tj. moju sestru? Hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Doživotno i dosmrtno uzdržavanje su dvije različite vrste ugovora .

 

Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju imovina primaoca prelazi

odmah na davatelja uzdržavanja ,koji se može odmah upisati u zemljišnim knjigama , kada je takav ugovor sklopljen na zakoniti način i ovjeren kod javnog bilježnika .

 

 

Ugovorom o doživotnom uzdržavanju , također ovjerenim kod javnog bilježnika ,imovina prelazi na davatelja uzdržavanja nakon smrti primatelja uzdržavanja .

 

Ako je sklopljen Ugovor o doživotnom uzdržavanju , tada imovina nije mogla još priječi na Vašu sestru . Vi u tom slučaju imate pravo, odnosno Vaša majka ima pravo tražiti povrat u prijašnje stanje i istaknuti da podnosi prijedlog za povrat u prijašnje stanje s obzirom da objektivni rok nije protekao .

 

Vaša majka može pokrenuti postupak za raskid tog ugovora

 

,a u zemljišno-knjižnom uredu tražiti zabilježbu spora, kako upisani novi vlasnik ne bi prodao nekretnine do razvrgnuća ugovora.

 

Još postoji i mogućnost da u zemljišno knjižnom uredu Suda zatražite zemljišnoknjižni ispravak koji je nastao ne Vašom krivnjom.

 

Otiđite u zemljišnoknjižni odjel Suda i pokušajte postići neki dogovor.

 

 

Pozdrav ! :kavica:

ispravak uknjižbe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam baš da ćete uspjeti sa zahtjevom za povratom u prijašnje stanje...isto tako, barem po meni, ne radi se niti o previdu gruntovnice...

 

Iako se ugovor vaše majke i sestre naziva ugovor o doživotnom uzdržavanju iz njegova sadržaja proizlazi da se radi o ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju...sami navodite da u čl. 2. ugovor predviđa da imovina vaše majke u trenutku njegova zaključenja pripada vašoj sestri...

 

Kada sud tumači ugovore on ih tumači prema njihovom sadržaju a ne nazivu...(NPR. čak i da su vaša majka i sestra ugovoru dale naziv "oporuka" on bi i dalje po svom sadržaju bio ugovor)...pravnici na ovom portalu trebali su još na fakultetu naučiti da "falsa denominatio non nocet (lat.)", ili u slobodnom prijevodu u ovom konkretnom slučaju, "ako je ugovor pogrešno nazvan, to mu neće štetiti..."

 

Ova razlika između naziva i sadržaja vjerojatno je namjerna, a napravljena je kako bi vaša majka ovakvima prijevarnim postupanjem bila dovedena u zabludu...teško da se radi o slučajnosti...radi se dakle o prijevari i zbog toga vaša majka može tužiti sestru i zahtijevati poništenje ugovora...

 

Drugu opciju vam je dao "bovu", a to je da vaša majka sudskim putem traži raskid ugovora zbog neispunjenja ugovorne obveze, tj. zbog neuzdržavanja

 

zemljišnoknjižni ispravak vam nije opcija!

 

U svakom slučaju vama će trebati odvjetnik jer sumnjam da ćete ovo izgurati sami...pritom nipošto ne potcjenjujem!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti kao zakonski nasljednik svoje majke, ako bi umrla, stupaš na mjesto davatelja uzdržavanja - preuzimaš uzdržavanje. Zakon o obveznim odnosima ne regulira obvezni pisani oblik, već do preuzimanja dolazi po sili zakona (ex lege), ali ne škodi pisana forma i to je najsigurnije. Dakle, nije aneks, ne radi se o dodatku, nego samo o preuzimanju uzdržavanja u smislu kontinuiteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako vidim, vaš tata je živ i jedan je od davatelja uzdržavanja, a kako je i on jedan od zakonskih nasljednika svoje žene (vaše majke), također je pruzimatelj uzdržavanja. Bitno je, znači, da dade izjavu da se prihvaća obveze daljnjeg uzdržavanja koje bi živoj primateljici uzdžavanja pružila vaša majka, ako je ne bi nadživjela. Obveza uzdržavanja prelazi na zakonske nasljednike, ali tu obvezu ne moraju prihvatiti svi zakonski nasljednici. Sad je na vama da odlučite da li ćete se "uključiti" u uzdržavanje na onom majčinom dijelu ili ćete nastavak obveze udzržavanja prepustiti već postojećem davatelju uzdržavanja (vešem ocu).

Pretpostavka za preuzimanje uzdržavanja je smrt davatelja uzdržavanja prije primateljeve smrti.

Nadam se da sam razjasnio. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

još jedno pitanje u svezi s ugovorom, istim :)

da li postoji mogućnost da se aneksom ugovori da će primatelj uzdržavanja otići u dom jer više ne postoji mogućnost da se davatelj uzdržavanja kvalitetno skrbi o njemu te da će za taj dom samostalno snositi troškove iz svoje mirovine uz evenutalnu nadoplatu od strane davatelja uzdržavanja? i, kako ovjeriti taj aneks? javni bilježnik ili postoji još neka druga mogućnost?

unaprijed hvala na čim čim bržim odgovorima (jer sam pomalo očajna)

LP

p.s. primatelj uzdržavanja je dovoljno star da pomalo gubi kontakt sa stvarnošću :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

pozdrav!

imam još par pitanja u svezi s ug.o dož. uzdržavanju.

primatelj uzdržavanja je umro.

- kako je predmet ugovora bila nekretnina - stan, da li davatelj uzdržavanja mora čekati ostavinsku raspravu da bi se upisao kao vlasnik (zabilježba u z.k. postoji) ili je dovoljno da odnese smrtni list u gruntovnicu? ima li pravo koristiti stan od dana smrti primatelja uzdržavanja ili ne?

- što je s pokretninama u stanu - da li one pripadaju isto davatelju uzdržavanja jer u ugovoru nije ništa posebno naznačeno?

- troškove pokopa snosi davatelj uzdržavanja - da li u ostavinskom postupku ima pravo tražiti njihovu naknadu (u ug. o dož. uzdržavanju nije spominjan financijski aspekt pokopa samo da je "davatelj uzdržavanja dužan primatelj pokopati sukladno običajima")s time da pokojnik ima financijskih sredstava?

kao i uvijek -

puno h v a l a

i

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Davatelj uzdržavanja postaje vlasnikom u času smrti primatelja uzdržavanja onako kako je ugovorom utvrđeno .

Vi trebate i sahraniti o svom trošku prema običajima,a ne ako primatelj ima sredstava (može imati sredstava za više od sahrane po običajima )

Nasljednici u slučaju da ne pokopate primatelja uzdržavanja imaju pravo osporavanja ugovora , jer se niste držali ugovora do kraja ,a ponekad nasljednici osporavaju ugovor u cijelosti.

Vi možete izvršiti zabilježbu ugovora o doživotnom uzdržavanju ,kako taj dio vlasništva ne bi išao u ostavinsku masu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

razumijem ovo za vrijedne pokretnine. zanima me što je s pokretninama poput trosjeda, ormara, kuhinjskih elemenata?

kako pokojnica nema zakonskih nasljednika, tko je osim onoga tko je oporučni nasljednik (ako oporuka postoji što stvarno ne bih znala) ovlašten pokrenuti ostavninsku raspravu? da li moram čekati ostavinsku - koju možda nitko neće pokrenuti - da bih eventualno uselila u stan?

hvala, još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovanje

molim Vas da mi pomognete.Moj otac je potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju sa starijom gospođom o kojoj se obvezao brinuti,a za uzvrat bi dobio njen stan.Naime ,ta gospođa je prvotno bila pod ugovorom o doživotnom uzdržavanju sa jednom obitelji koji su o njoj brinuli 8 god ali pošto gospođa nije bila zadovoljna njihovim uslugama htjela je otkazati ugovor.podnijela je raskid ugovora koji se još nakon 3 godine nije raskinuo.znači 3 godine oni ne ispunjavaju svoje obveze al ugovor se još nije raskinuo jer oni traže da im se isplati sve ono što su oni uložili i kao radi toga proces još traje.ne razumijem baš to al neka.gospođa je pred 3 god potpisala ugovor sa mojim ocem.u međuvremenu su pod prisilom suda članovi te obitelji iselili iz prostorija odnosno stana gdje su zajednički stanovali ali su se u gruntovnici zabilježili kao vlasnici nakon što gospođa umre.kada je moj otac potpisao ugovor također se upisao u gruntovnicu.budući da toj obitelji po svemu sudeći ne odgovara da se čim prije taj ugovor raskine zanima me da li postoji mogućnost da oni -ta obitelj postanu vlasnici stana nakon što gospođa umre?s obzirom što su oboje upisani u gruntovnicu kao vlasnici.i zanima me kako bi se moj otac mogao zaštititi odnosno obrisati njih iz gruntovnice u slučaju da gospođa umre a da prvotni ugovor sa tom obitelji nije raskinut.molim vas pomozite !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Poštovanje

molim Vas da mi pomognete.Moj otac je potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju sa starijom gospođom o kojoj se obvezao brinuti,a za uzvrat bi dobio njen stan.Naime ,ta gospođa je prvotno bila pod ugovorom o doživotnom uzdržavanju sa jednom obitelji koji su o njoj brinuli 8 god ali pošto gospođa nije bila zadovoljna njihovim uslugama htjela je otkazati ugovor.podnijela je raskid ugovora koji se još nakon 3 godine nije raskinuo.znači 3 godine oni ne ispunjavaju svoje obveze al ugovor se još nije raskinuo jer oni traže da im se isplati sve ono što su oni uložili i kao radi toga proces još traje.ne razumijem baš to al neka.gospođa je pred 3 god potpisala ugovor sa mojim ocem.u međuvremenu su pod prisilom suda članovi te obitelji iselili iz prostorija odnosno stana gdje su zajednički stanovali ali su se u gruntovnici zabilježili kao vlasnici nakon što gospođa umre.kada je moj otac potpisao ugovor također se upisao u gruntovnicu.budući da toj obitelji po svemu sudeći ne odgovara da se čim prije taj ugovor raskine zanima me da li postoji mogućnost da oni -ta obitelj postanu vlasnici stana nakon što gospođa umre?s obzirom što su oboje upisani u gruntovnicu kao vlasnici.i zanima me kako bi se moj otac mogao zaštititi odnosno obrisati njih iz gruntovnice u slučaju da gospođa umre a da prvotni ugovor sa tom obitelji nije raskinut.molim vas pomozite !

 

Nadovezala bih se na vase pitanje na koje niste dobili odgovor, dakle mene takoder zanima moze li na istu nekretninu s istom ugovornom obvezom biti dva razlicita ugovora tj. sa razlicitim davateljima uzdrzavanja, i po smrti primatelja uzdrzavanja sto se dogada sa nekretninom, u cijem je ona vlasnistvu, onom tko je prvi sklopio ugovor, nije mi nikako jasno???

Inace znam da ovakvi sudski procesi traju godinama i da ih je tesko dokazati i osporiti...Takoder me zanima moze li se nekretnina dok je pod ugovornom obvezom, (dakle treba pripasti davatelju nakon smrti primatelja), nekoj trecoj osobi darovati ili eventualno prodati, iako postoji zabiljezba u gruntovnici...hvala unaprijed na odgovoru...bila bih vam jako zahvalna...

Kako imam slican problem i sama nadovezala sam se na vase pitanje... buduci da imam problema sa tetom s kojom imam sklopljen ugovor o dozivotnom uzdrzavanju, i koja je u osjetljivim godinama, psihicki neuravnotezena, a u bliskoj okolini ima ljudi koji je pokusavaju izmanupilirati i natjerati na raskid ugovora, pa me zanimaju ove druge opcije...buduci da se o svojoj teti brinem vec godinama, a zadnjih mjeseci odbija moju pomoc zbog manipulacija trece strane, te mi je dala naslutiti da ce zatraziti raskid ugovora. Razmisljam o dokazivanju njene poslvne nesposbnosti...zeljela bih svakako biti zasticena.. Molila bih vas sa pravni savjet..jos jednom hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija