Jump to content

Izvanbračna zajednica-otišla sam s djetetom


butterflies-L

Preporučene objave

Već dva mj.čitam po netu i sad sam došla do toga da i sama zatražim savjet. Živjeli smo skupa u izvanbračnoj zajednici 10 mj., kad nam je djete napunilo 7 mj. odlučila sam napustit zajednicu koja je bila sve samo to ne. Ukratko...jedini čovjek na ovome svijetu kojem sam morala gurati naše djete u ruke bio je djetetov otac, teško mu je bilo sve napraviti što sam pitala(jednom mjesečno uspavati djete, dati mu navečer bočicu prije spavanja dok ja peglam, odnesti smeće, pričuvati djete dok ja učim jer imam još zadnju godinu na faxu za riješit, uz trčanje od doktora do doktora...bila sam sama uz njegovu mamu i sestru, a on je vrijeme provodio na utakmicama i treninzima, te cugama i večerama poslije istih). Mislim da je dovoljno to da smo u sedam mjesecim svi troje skupa prošetali 2 puta!!!

Bolila me ta njegova neodgovornost, nepoštovanje prema djetetu i meni, uglavnom bilo je tu još mnogo toga...al da ne duljim...

Mene sad zanima, pošto dogovor koji smo uspostavili ne funkcionira,htijela sam otići na sud da imam crno na bijelo da dijete živi s majkom, a tati da se odrede kontakti u mogućnosti djetetove starosti (9mj.)...htjela bi da to bude češće, al na kraće...tj...može i svaki dan na 3-4 sata i uzdržavanje (financijsko) koje me ne interesira koliko će bit(sad smo dog 1000 kn).

Tata misli da mu se ja tako inatim...i rekao mi je da će mi oduzet djete jer se i on raspitao. Ja živim s mojim roditeljima u stanu od 53 m2, oboje su ne zaposleni (do penzije 3 g.), al snalaze se i žive sasvim normalno, ja sam sad na porodiljnom i dobivam 2600 kn mjesečno, a inače radim u jednoj firmi na ugovor koji mi produžuju svakih 6 mj., imam svoj auto, nemam kredit.

Njegovi su zaposleni, imaju kuću, tata ima 4500 kn plaće i stalni posao, auto al i kredit za auto od 1250 kn...dal da budem zabrinuta i uzmem odvjetnika jer on sigurno hoće???

I samo da pojasnim...ne želim odvojit malog miša od tate...sasvim suprotno...želim da miš ima tatu...a ne da ga dolazi uzet jednom tjedno...a udaljeni smo 20 min vožnje!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Par tisuća kn ako uzmem odvijetnika???

Ako ga ne uzmem imam li pravo žalbe na donesenu presud, u slučaju da ga sud dodjeli njemu?

 

Dogovorili smo se al dogovor se ne poštuje (osim što uredno plaća)al djetetu ne bi ništa falilo ni bez tih novaca,jer bi ja nadoknadila a fali mu tata i laže mi se oko sitnica...a o malom se brinu dosta njegovi a ne on.

 

Koliko djete mora biti staro da ga sud dodjeli i na spavanje drugom roditelju??? Brine me to jer ne želim da se to loše (strahovi)odrazi na djete! Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa da, treba pisat tuzbu, otic barem 2 puta na sud, bit ce tu i zalbi protustrane itd...

Naravno da se na sve mozete zaliti, mozete i naknadno za zalbu uzet odvjetnika, ali moj vam je iskreni savjet da ne cekate sa tim.

Ako ste u dobrim odnosima sa njegovima, nagovorite njih da ga natjeraju da se drzi dogovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podnesite tužbu sudu u kojoj ćete tražiti da se odredi uzdržavanje za dijete (parnični postupak),a istovremeno podnesite i zahtijev sudu (izvanparnični postupak)da se dijete dodjeli vama na življenje i odgoj,uz pravo djeteta na susrete i druženje s roditeljem s kojim djete neće živjeti.

Sud će ta dva postupka objediniti u jedan i o tome će donijeti rješenje.

Obzirom da ste naveli da otac djeteta uredno doprinosi uzdržavanju djeteta u iznosu od 1000 kuna mjesečno,sud će odrediti od dana podnošenja tužbe novi iznos uzdržavanja koji na osnovi onog što ste naveli može biti isti ili možda oko 100-200 kuna veći.

Na taj način ćete imati,a nakon konačne sudske odluke situaciju koja će biti i zakonski regulirana,a to je izuzetno važno.

Roditeljska skb je uvjek zajednička i roditelji je ostvaruju ravnopravno i sporazumno,a sudska odluka daje minimum sigurnosti za djete kako bi ono moglo ostvariti svoja prava.

Kako će sud odrediti susrete i druženja ovisi o konkretnoj situaciji,ali mislim da u dobi u kojoj se dijete sada nalazi neće biti određeno da dijete ''prespava'' kod roditelja kod kojeg ne živi,ali će se i to svakako s vremenom i kako dijete bude raslo mjenjati.

 

S ocem djeteta uvjek ako je moguće možete postići i dogovor da se susreti odvijaju i dulje od onog što je navedeno u sudskoj presudi.ali ako to nije moguće preostaje da se poštiva odluka suda.

 

Odvjetnika u postupku možete imati,ali nije obavezno i to ovisi i o tome koliko je dogovor s drugom stranom moguće postići,što ćete sami vidjeti i na osnovi toga odlučiti.

Uvjek imate pravo žalbe na presudu koju donese sud,bez obzira imali ili ne odvjetnika u postupku koji vas zastupa.

 

Za dijete je neobično važno da od samog rođenje ima mogućnost kontakta s oba roditelja jer se to kasnije odražava na njegov psihofizički razvoj,a vi to dobro razumjete,a treba se nadati da će isto razumjeti i njegov drugi roditelj- otac.

 

U postupak pred sudom će biti uključen i CZSS, koji će dati svoje mišljenje koje nije obvezujuće za konačnu odluku suda ali svakako će sudu omogućiti da s više činjenica sagleda cijelu situaciju i donese odluku na korist djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Canis...zahvaljujem se na ovako iscrpnom odgovoru...

Naime ja sam bila na razgovoru u czss-u i oni mi rekli da ja samo pišem prijedlog sudu, što nije parničan postupak, te da oni neće imati ništa s time(nikakva mirenja, razgovori s tatom.

Ok..ja dajem moje na sud...a zatim će me vjerovatno i oni usmjeriti kuda i kako naprijed.

 

zzz_zzz zahvaljujem i Vama, no odkako sam ja otišla njegovi meni nisu uputili ni jedan poziv, ni upit ni o malom ni o meni...iako sam ja njegovu sestru nakon 3 dana nazvala da dolazim u grad ako hoće da povedem i maloga pa da se nađe s nama na kavi pa joj i ostavila malog na sat vremena, a ja otišla kao riješit nešto.

Moji su njemu rekli da on može doć kod nas kad god hoće i njegovi također, al je meni on zabranio da dolazim kod njega, pa čak i u selo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CZSS ne provodi posredovanje, koje se inače provodi kod razvoda braka, jer vi niste ni bili u bračnoj zajednici,nego u izvanbračnoj,ali će svakako CZSS biti involviran u postupak jer će sud sigurno tražiti od njih da utvrde npr.u kakvim stambenim uvjetima živite i sl. jer je to važno za odluku za povjeravanje djeteta na život jednom od roditelja.

Obzirom na dob djeteta,koja je u vašem slučaju da tako kažem presudna, možete s te strane biti mirni,jer će dijete biti dodjeljeno vrlo vjerojatno vama na život uz odluku suda o susretima i druženjaima s drugim roditeljem.

CZSS ako utvrdi da postoji nesporazum među roditeljima treba o bi pozvati i upozoriti roditelje i ukazati ima na propute koje čine i pomoći im ih otklone,ali o toga nemojte previše očekivati bar u početku.

 

S vremenom se situacja smiri i nakon prvih burnih reakcija obično sve krene svojim tokom.

Vi s svoje strane učinite ono što mislite da je dobro za dijete,a za nadati se je da bi i otac to trebao s vremenom razumjeti i početi se tako ponašati.

CZSS u protivnom može izreći neke mjere iz okvira svojih ovlasti,kao što je mjere nadzora nad roditeljskom skrbi,ali se nadam da do toga neće doći,a također je moguće i sudskim putem zaštiti pravo djeteta,posebno tu mislim na uzdržavanje, ako kojim slučajem isto ne bude izvršavano po sudskoj odluci koja će se donijeti.

 

Dakle,najvažnije je da pravno regulirate situaciju u kojoj se nalazite onako kako sam u prošlom postu i napisao,jer je to potrebno zbog djeteta.

Otac djeteta ne bi trebao shvatiti tužbu kako nešto usmjereno protiv njega,već kao način da se na ispravan način zaštite prava djeteta,a vi nastojte prije započinjanja sudskog postupka odaslati takvu poruku njemu i predložit mu da se sve i prije dogovorite kako bi postupak trajao što kraće i iziskivao manje materijalnih troškova..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam otišla na sud predati prijedlog i gospođa u pisarnici gdje sam to morala predati nije mi htijela reći koliko primijera moram priložiti tog istog prijedloga??!! Ili ona to ne smije??? Ostavila sam 3 primjera i djetetovu fotokopiju izvatka iz matice rođenih. Da li mi netko može reći koliko primjera se ostavlja i gdje se inače dobiju takv informacije?

 

Drugo što me još interesira...moja prijavljena adresa i djetetova je još uvijek kod djetetovog tate, a ja sam napisala na prijedlog adresu na kojoj sam sad jer ne znam dal će mi, ukoliko poziv bude uručen na adresu oca, isti biti prosljeđen...to sam i rekla gđi kojoj sam predala papire...ona ih je uzela iako bi po mojoj sadašnjoj neprijavljenoj adresi bio nadležan drugi općinski sud.

Ako ima takav slučaj, gdje se tada šalje poziv?

 

I treće, da li ja sada bez očevog pristanka mogu djetetu promjeniti prebivalište?

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ste uradili kada ste predali 3 primjerka prijedloga na protokol suda,dovoljno bi bilo i da ste predali 2,jedan za sud,a jedan za protivnu stranu u postupku,a da vam je na treći koji ostaje vama ,''udaren'' pečat protokola.

 

U izvanparničnim postupcima koji se provode po odredbama Obiteljskog zakona mjesno je nadležan sud u stvarima koje se tiču odnosa roditelja i djece koji je opće mjesno nadležan za dijete.

 

Također je dobro da ste naveli svoju sadašnju adresu boravka kako bi mogli primiti poziv suda kada zakaže ročište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo danas mi je bivši rekao kako je dobio moj prijedlog od suda i kako će on sad pisati svoj prijedlog...jer ima to pravo u roku od 15 dana.

Iako sam ja njemu rekla što ću navesti u prijedlogu i on se složio s tim...jer kako je rekao nema vremena više viđat malog, sad se buni da što će mu samo 12 sati tjedno.

 

Molim Vas da mi odgovorite da li on mora pisat svoj prijedlog i da li će to usporiti cijelu situaciju?

 

Pitala sam ga što će napisat u prijedlogu...al mi nije htio reći, možda još ni ne zna što bi i koliko bi htio viđati sina!

 

Uglavnom, kad god se nešto dogovorimo za par dana njemu to ne paše...pa ne znam koliko dugo će mu pasati ni taj njegov prijedlog!

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

butterflies-L je napisao:

Molim Vas da mi odgovorite da li on mora pisat svoj prijedlog i da li će to usporiti cijelu situaciju?

 

Ne brinite za taj ''kontraprijedlog'',on može napisati što hoće,a sud ionako u ovakvim slučajevima nije vezan prijedlozima stranaka,već treba utvrditi što je to u interesu djeteta i takvu odluku donijeti,pa čak ni prihvatiti dogovor stranaka ako ocjeni da nije u skladu s djetetovom dobrobiti.

 

Sa svime što dostavi protivna strana sudu biti ćete upoznati na sudskom ročištu, pa kad primite taj ''prijedlog'' od suda,bolje reći podnesak, onda zatražite kraće vrijeme od suda da se očitujete na isti,jer ga trebate najprije proučiti.

Sud takvom traženju najčešće udovoljava.

 

Bitno da je postupak krenuo,a tražit će se mišljenje i obrada CZSS sigurno,pa će sve malo duže potrajati.

Međutim,već na prvom ročištu možete tražiti privremenu mjeru da se dijete dodjeli vama na život do okončanja postupka.

 

Nisam baš najbolje razumio da li ste angažirali odvjetnika u ovom postupku,ali ako jeste neka on odredi vrijeme kada će podnijeti zahtjev za privremenom mjerom,a to je uvjek kada je izvjesno da se postupak neće pred sudom brzo okončati,što ćete vidjeti već nakon 1-2 održana ročišta.

Privremena mjera traje od dana donošenja do pravomoćnog okončanja sudskog postupka i izjavljena žalba na istu ne odgađa njeno izvršenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Canis!

 

Ne nisam uzela odvjetnika jer mi se zaista ne troši 2000-5000 kn na njega dok ih mogu potrošiti u puno ljepše svrhe. Možda sam presamouvjerena, al mislim da to mogu obaviti i bez njega...znam složiti par rečenica i uz Vašu pomoć što i kako naprijed...mislim da neće bit problema.

 

Sve ono što moj bivši kaže za par dana pada u vodu, kao ono da će mi uzeti djete, tako će vjerovatno biti i s tim prijedlogom...to je čisto da mi se inati i izbaci iz takta...što se vidi da mu ide za rukom jer zna da ne volim kad se dogovor ne poštuje.

 

Nažalost ja mu na civilizirani način pokušavam objasnit da taj sud moramo obavit...čisto iz formalnih razloga, a kad bi bilo najljepše da se oko malog dogovorimo sami, a ne da mu neka stota osoba određuje kad će si i koliko viđati sina...al uzalud moji vapaji kad je njemu povrijeđen ego i ponos i sad dalje od svog nosa ne vidi!

 

Nadam se da će s vremenom shvatit da je tu najvažniji naš sin, a ne on.

 

Danas mu vozim malog...pa možda mi kaže koju novu!Samo neka ga drži ta ideja da ga želi viđat više...potpisujem odmah!!!

 

Hvala za

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano uz ovu temu- zanima me koja je razlika između parničnog i izvanp. postupka?

Govorili ste (Canis) da se objedinjuje tužba za alimentaciju i viđanje- kod mene to nije slučaj?! Makar je odvjetnica rekla da hoće- zašto?

Zanima me još do kada se može žaliti na presudu - tj. koliko puta i kada ona postaje pravomoćna?

Također, ako otac po sudskoj odluci ne dolazi vidjeti dijete nikom ništa a ako majka npr. ne dopušta odvođenje(već smatra da nije u interesu djeteta i bolje da se susreti zbog djetetove dobi odvijaju u poznatom okruženju i uz njenu prisutnost)to je kažnjivo djelo?! Kakva je kazna? Zatvor, novčana?!

Ako otac djeteta nije psihički stabilan- a sudca u ovom slučaju to uopče ne zanima - da li tražiti sudsko vještačanje? Koliko košta i da li ima koristi u odnosu na presudu?

Također sam prijavila u czss zlostavljanje djece (iz prethodnog braka) povremeni ispadi bjesa, pomalo ih tuku, tuče i svađe pred djecom, nazivanje pogrdnim imenima, ispiranje mozga- centar nije ništa poduzeo... Da li je moguće tražiti psihologa da popriča s tim klincima da se utvrdi da već sad imaju psihičkih posljedica zbog oca zlostavljača?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mamma-san je napisao:

 

1.Izvanparnični postupak se negativno definira - kao postupak koji nije parnični. U nedostatku suštinskog kriterija za razgraničenje parničnog od izvanparničnog postupka, primjenjuje se legalni kriterij. Prema tome, da li će neka stvar spadati u jedan ili drugi postupak, ovisi o tome na koju će se od te dvije varijante odlučiti zakonodavac.

Osnovne razlike su sljedeće:

a)Parnični postupak

- Jednoobrazan - pravila postupanja su jednaka za sve vrste sporova

- Uvijek imamo spor

- Rigorozan, uniforman - ima jače procesne garancije za pravilno utvrđivanje činjenica

- Nikad se ne pokreće po službenoj dužnosti

- Glavna rasprava je centralni stadij

- Pravni ljekovi su u pravilu devolutivni

- Dominantno je raspravno načelo- Inkvizitorna ovlaštenja suda su ograničena

- Mogu sudjelovati samo dvije stranke

 

b) Izvanparnični postupak

- Heterogen - odlučuje se o raznovrsnim materijama

- Možemo imati sporne činjenice, ali ne spor

- Elastičnost procesnih instituta - radi boljeg prilagođavanja specifičnim materijama o kojima se odlučuje

- Mnogi se pokreću po službenoj dužnosti

- Rasprava je samo izuzetno propisana

- Pravni ljekovi mogu biti devolutivno-remonstrativne prirode

- Dispozitivna ovlaštenja stranaka su ograničena- Inkvizitorna ovlaštenja suda su ojačana

- Postupanje je moguće i samo s jednom strankom, ali isto tako i s većim brojem njih

Pravila o paničnoj sposobnosti stranaka su u parničnom postupku uža nego li u izvanparničnom, što znači da se u posljednjem može kao stranka pojaviti neka osoba koja to ne može u parničnom postupku.

Ipak, pravila parničnog procesnog prava služe kao supsidijarni pravni izvor u svim izvanpraničnim stvarima.

 

2.Ne bih znao zašto u vašem slučaju nije došlo do objedinjenja sudskog postupka,ali ako se postupak vodi kod istog općinskog suda logično je da ako ste tražili da se postupak objedini da sud donese rješenje o tome,ako zbog ničeg drugog onda zbog ekonomičnosti i brzine samog postupka.

 

3.Na presudu se možete žaliti kada vam ista bude uručena,odnosno vašem odvjetniku,unutar žalbenog roka.Ako viši sud potvrdi presudu onada ona postaje pravomoćna,a ako je ukinine djelomično ili u cijelosti onda će vratiti predmet na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu.pa postupak kreće ispočetka.

Na pravomoćnu presudu nemate mogućnost ulaganja žalbe.

 

4.Kršenje prava djeteta na surete i druženje i neizvršavanje sudske odluke kojom se ista reguliraju nastaje i kad jedan roditelj spriječava,kao i kada drugi roditelj neizvršava ono što je navedeno u sudskoj odluci.

Nažalost praksa pokazuje da se rijetko ili gotovo nikako ne sankcioniraju roditelji koji ne žele kontakt s svojim djetetom,pa čak niti od CZSS iako bi isti tu imao važnu ulogu u smislu izricanja mjera iz okvira svojih zakonskih ovlasti,a tu prvenstveno mislim na mjeru nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi,a u krajnjem slučaju mogla bi doći u obzir i mjera oduzimanja prava na roditeljsku skrb.

Kazneni zakon u čl.215.st.1. - Sprječavanje i neizvršenje mjera za zaštitu djeteta i maloljetne osobe, predviđa kaznenu odgovornost za takve roditelje,a o konkretnom slučaju i procjeni suda ovisi kakvu će kaznu izreći,novčanu ili zatvorsku.

Članak 215.KZ-a

(1) Tko spriječi izvršenje odgojnih ili drugih mjera određenih od suda, centra za socijalnu skrb ili državnih tijela za zaštitu djeteta ili maloljetne osobe,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine

 

5.Da li ima koristi tražiti vještačenje ovisi o rezultatima takvog vještačenja i cilju kojeg se pri tome želi postići,ali svakako nalaz i mišljenje sudskog vještaka ima težinu i značajno može utjecati na sudsku odluku.

Ne ulazeći u konkretan slučaj,jet to ne mogu,kod vještačenja od strane kliničkog psihologa ili psihijatra traži se da se konkretno izjasne u vezi onog što sud traži,a najčešće traži da se procjene roditeljski kapaciteti jednog i drugog roditelja i da se utvrdi da li kod određenog roditelja postoje smetnje koje bi ga spriječavale da izvršava svoju roditeljsku skrb na način koji je u suprotnosti s dobrobiti djeteta.

Ovo sam napisao iz razloga da razumjete da takva vještačenja imaju svoj cilj i svrhu i da nisu univerzalna pa se kao takva mogu upotrijebiti samo za utvrđivanje sposobnosti određenog roditelja da na adekvatan način izvršava roditeljsku skrb.

U nekom drugim segmentima života kao što je obavljanje određenih zanimanja ili poslova,kod roditelja mogu postojati značajne zdravstvenih smetenje koje onemogućuju da ista obavljaju ,ali istovremeno je njihova roditeljska sposobnost očuvana i svojoj djeci mogu biti dobri i korisni roditelji.

Po pitanju cjene ne mogu reći točne podatke i sve ovisi o složenosti postupka vještačenja.

 

6.Ako ste prijavili zlostavljanje, CZSS je trebao sukladno svojim ovlastima,čl.108. Obiteljskog zakona ispitati cjeli slučaj i na temenlju utvrđenih činjenica poduzeti mjere na kojeg ga zakon obvezuje,Ako se isto nije dogodilo,onda je potrebno da u pisanom obliku tražite očitovanje CZSS,a kako ta ustanova najčešće zna ignorirati takva traženja,potrebno se je obratiti predstavkom nadlženom Ministrastvu zdrvavstva i socijalne skrbi – Uprava za socijalnu skrb i tražiti da preispita cijeli slučaj i da vas o utvrđenom i poduzetom izvjesti.

Samo to zna potrajati mjesecima dok dobijete odgovor.

Svakako psiholog CZSS ima ulogu u svemu,ali ako djeca imaju posljedice koje su i vama vidljive,onda je najbolje da se obratite izabranom liječniku – pedijatru koji je dužan pregledati djecu i na osnovi utvrđenog izdati uputnicu za daljnu obradu,a tu prevenstvano mislim na dječjeg kliničkog psihologa.

O liječničkim nalazima ovisi daljnje postupanje,kako pred CZSS, tako i pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ne znam zaista kako da se više postavim u ovoj našoj situaciji, pa bi molila savjet, iskustva drugih koji su to prošli za pomoć...

 

Naime, svaki dogovor s mojim bivšim nakon 2-3 tjedna njemu ne odgovara. Ja sam ga i pred 10-tak dana pitala nek se izjasni kako bi on odredio viđanja i kako njemu najviše paše, no on naravno nije htio sad o tome, kao i u prijašnjih par navrata kad sam ga isto upitala, pa bi rekao nemam vremena, ćemo se dog u čet ali taj dan nikako da dođe.

 

Ja se konstantno držim zadnjeg dogovorenog:

-Četvrtak (16-20)ja ga dovozim njemu, a u zadnje vrijeme kako imam ispite on ga vraća

-Subota (13-19 i 30) dolazi po njega i vraća ga

- ja sam htijela i pon (16-20) al tata je rekao da nema vremena

 

Tati je nakon 4 subote (tj. 3 jer jednu nije došao po dijete, jer je imao posla, pa je rekao da će ga doći vidjeti predvečer, al nije ni nazvao ni došao)nejasno zašto ga danas mora vratiti u pola 8 a ne u 8 kad ga u 8 vraća svaki put...

Ja sam mu objasnila da ga sub vraća pola sata prije jer je dijete više sati odvojeno od mene nego čet, a zaista je vezano(kao i svako djete u dobi od 10 mj.) i onda kad je kao prije došao u 20 sati nije htio zaspati do 22 i 30 jer se htio igrati, držao se za mene i nije me puštao. Dijete stavljam na spavanje oko 21 i 30.

 

Sad je naravno tata donesao zaključak kako mora biti sve po mojem, iako sam mu napomenula da sam ga i pred 10 dana pitala kako bi on...al nikad nema vremena za to ili mu se ne priča o tome. Te je rekao kako ni on meni neće ništa napravit kad mi bude trebalo, što je aludirao na promjenu prebivališta djeteta prije Pravomoćne sudske presude.

 

Ja sam već umorna, a čeka me još puno toga pa vas molim savjet da li ja mogu od CZSS-a zatražiti da oni odrede susrete do okončanja suda?

 

I molim vas savjet kako da se postavim, jer mi nakon svega dolazi da mu kažem kako zna gdje je dijete i neka ga dođe vidit tu ako hoće...al znam da to nije to ni za dijete ni za njega, a i da mu to kažem više uopće ne bi dolazio vidit malog...a to ne želim...jooooj zbunjena i tužna!

Molim vas pomoć!

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

canis je napisao:

Podnesite tužbu sudu u kojoj ćete tražiti da se odredi uzdržavanje za dijete (parnični postupak),a istovremeno podnesite i zahtijev sudu (izvanparnični postupak)da se dijete dodjeli vama na življenje i odgoj,uz pravo djeteta na susrete i druženje s roditeljem s kojim djete neće živjeti.

Sud će ta dva postupka objediniti u jedan i o tome će donijeti rješenje.

Obzirom da ste naveli da otac djeteta uredno doprinosi uzdržavanju djeteta u iznosu od 1000 kuna mjesečno,sud će odrediti od dana podnošenja tužbe novi iznos uzdržavanja koji na osnovi onog što ste naveli može biti isti ili možda oko 100-200 kuna veći.

Na taj način ćete imati,a nakon konačne sudske odluke situaciju koja će biti i zakonski regulirana,a to je izuzetno važno.

Roditeljska skb je uvjek zajednička i roditelji je ostvaruju ravnopravno i sporazumno,a sudska odluka daje minimum sigurnosti za djete kako bi ono moglo ostvariti svoja prava.

Kako će sud odrediti susrete i druženja ovisi o konkretnoj situaciji,ali mislim da u dobi u kojoj se dijete sada nalazi neće biti određeno da dijete ''prespava'' kod roditelja kod kojeg ne živi,ali će se i to svakako s vremenom i kako dijete bude raslo mjenjati.

 

S ocem djeteta uvjek ako je moguće možete postići i dogovor da se susreti odvijaju i dulje od onog što je navedeno u sudskoj presudi.ali ako to nije moguće preostaje da se poštiva odluka suda.

 

Odvjetnika u postupku možete imati,ali nije obavezno i to ovisi i o tome koliko je dogovor s drugom stranom moguće postići,što ćete sami vidjeti i na osnovi toga odlučiti.

Uvjek imate pravo žalbe na presudu koju donese sud,bez obzira imali ili ne odvjetnika u postupku koji vas zastupa.

 

Za dijete je neobično važno da od samog rođenje ima mogućnost kontakta s oba roditelja jer se to kasnije odražava na njegov psihofizički razvoj,a vi to dobro razumjete,a treba se nadati da će isto razumjeti i njegov drugi roditelj- otac.

 

U postupak pred sudom će biti uključen i CZSS, koji će dati svoje mišljenje koje nije obvezujuće za konačnu odluku suda ali svakako će sudu omogućiti da s više činjenica sagleda cijelu situaciju i donese odluku na korist djeteta.

 

 

može li canis malo detaljnije objašnjenje...naime dali je nužno ,iz bilo kojeg razloga,napraviti ovo šta ste savjetovali u ovom postu ako se partneri ,koji ne žive zajedno, do sada drže dogovora.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

butterflies-L je napisao:

Ne znam zaista kako da se više postavim u ovoj našoj situaciji, pa bi molila savjet, iskustva drugih koji su to prošli za pomoć...

 

Naime, svaki dogovor s mojim bivšim nakon 2-3 tjedna njemu ne odgovara. Ja sam ga i pred 10-tak dana pitala nek se izjasni kako bi on odredio viđanja i kako njemu najviše paše, no on naravno nije htio sad o tome, kao i u prijašnjih par navrata kad sam ga isto upitala, pa bi rekao nemam vremena, ćemo se dog u čet ali taj dan nikako da dođe.

 

Ja se konstantno držim zadnjeg dogovorenog:

-Četvrtak (16-20)ja ga dovozim njemu, a u zadnje vrijeme kako imam ispite on ga vraća

-Subota (13-19 i 30) dolazi po njega i vraća ga

- ja sam htijela i pon (16-20) al tata je rekao da nema vremena

 

Tati je nakon 4 subote (tj. 3 jer jednu nije došao po dijete, jer je imao posla, pa je rekao da će ga doći vidjeti predvečer, al nije ni nazvao ni došao)nejasno zašto ga danas mora vratiti u pola 8 a ne u 8 kad ga u 8 vraća svaki put...

Ja sam mu objasnila da ga sub vraća pola sata prije jer je dijete više sati odvojeno od mene nego čet, a zaista je vezano(kao i svako djete u dobi od 10 mj.) i onda kad je kao prije došao u 20 sati nije htio zaspati do 22 i 30 jer se htio igrati, držao se za mene i nije me puštao. Dijete stavljam na spavanje oko 21 i 30.

 

Sad je naravno tata donesao zaključak kako mora biti sve po mojem, iako sam mu napomenula da sam ga i pred 10 dana pitala kako bi on...al nikad nema vremena za to ili mu se ne priča o tome. Te je rekao kako ni on meni neće ništa napravit kad mi bude trebalo, što je aludirao na promjenu prebivališta djeteta prije Pravomoćne sudske presude.

 

Ja sam već umorna, a čeka me još puno toga pa vas molim savjet da li ja mogu od CZSS-a zatražiti da oni odrede susrete do okončanja suda?

 

I molim vas savjet kako da se postavim, jer mi nakon svega dolazi da mu kažem kako zna gdje je dijete i neka ga dođe vidit tu ako hoće...al znam da to nije to ni za dijete ni za njega, a i da mu to kažem više uopće ne bi dolazio vidit malog...a to ne želim...jooooj zbunjena i tužna!

Molim vas pomoć!

 

:-?

 

CZSS vam ne moze odrediti susrete, oni ce biti odredjeni sudski, prvo privremenom mjerom (ako je zatrazite) i na kraju presudom. CZSS moze eventualno provesti razgovor s ocem te vidjeti s njime kako sto mirnije proci to razdoblje.

 

Nadalje, nevezano za pravno rjesavanje stvari, brakorazvod, odredjivanje s kime ce dijete zivjeti i sve sto vas jos ceka, jako je stresno, prepuno emocija (kako negativnih tako i pozitivnih), inata, mrznje, ljutnje i svega sto vam moze pasti na pamet. Isto tako, skoro svaka prica ima dvije strane. Ono sto vam mogu reci jest da se vi nalazite u "dominantnom" polozaju gdje se postavljate (bez obzira sto trazite misljenje oca) kao osoba koja odredjuje pravila. Potvrda toga su rijeci pola 8 ili 8... Nemojte misliti da vas napadam, nikako, govorim vam iz iskustva koje sam prosao. Pokusajte razdoblje do suda, a i nakon sto to prodje suzbiti emociju i potrebu odredjivanja, jer kako sam rekao, brakorazvod je jako emocionalno stresno razdoblje i raspad braka je evidentno neslaganje izmedju vas dvoje, pa zasto da ga dodatno produbljujete i stvarate mrznju tim sitnim malim kontrolama, dominacijama... Povrh toga, dijete nikada nece moci biti vezano za oca ako ga nece vidjeti, odnosno ako ce ga krace vidjati.. Na to cete reci, pa sto mu znaci tih pola sata...a onda se zapitajte, sto vama znaci tih pola sata.. ;-) Nista, ni vama ni njemu, dobiva jedino dijete. Ljeto je tu, dani su duzi, Neka se druze. S vama je svaki dan izuzev ta dva, tri dana tjedno koliko po par sati provodi s ocem... Sve sto sada ulozite u njihove susrete i njihovu kvalitetu vratiti ce vam se kasnije, kada dijete naraste. Biti ce i vama i vasem uskoro bivsem suprugu lakse.. Eto, prihvatite moje savjete iskljucivo kao dobronamjerne i one koji pocivaju na iskustvu, kako vlastitom tako i na pricama koje sam do sada cuo i vidio :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Klupe...zahvaljujem se na Vašim savjetima!

 

Moram Vas samo ispraviti da ja zaista ne osjećam ni mržnju, ni ljutnju ni inat prema mom bivšem. On je tata našem sinu i kao takvog poštivat ću ga cijeli život, te će djete od mene čuti samo lijepe stvari o svom tati...al me boli što nema vremena u 7 dana uzeti djete k sebi na 3-4 sata, ili ga doći vidjeti na dva, a djete tek propuzalo, pozvan i on i njegovi usmeno od strane mene na djetetovo krštenje- ne žele doći, pa čak ni na misu samo, kad ga dođe vidjeti kod mene (ja potenciram da ide kod njega da budu sami i da se opuste ,zato ga i vozim da budu što više skupa kako se ne bi gubilo vrijeme na put vamo-tamo i pošto je tata rekao da nema mogućnosti dolaziti po djete, al za odlazak na treninge i utakmice ima) kažem nek se idu prošetati, na sladoled, u park al tata odbija pa ga u tih sat vremena meni da 5 puta da ga sad ja držim...

 

Eto, nakon još mnogo inicijacija s moje strane za druženje tate i sina...mene se napada radi tih 30 min, nakon kojih će samo djete ispaštat...jer ako dođe doma u 8, tata se zaustavi do 8 i 20...ja djete idem kupat,nahranit i vrijeme je za spavanje ...a djete željno mene pošto nije bilo sa mnom 6 sati i onda plače, drži se za mene i neće spavati.

Meni je ipak dijete i njegovi rituali na prvom mjestu...

A da tata želi viđati više djete mislim da bi mu svakako bilo bitnije doći ili uzeti ga k sebi, nego ozljeđen ići gledati trening svojih suigrača.

:-?

 

Te svakako bi ga isto tako uzeo više puta tjedno..a ne samo 2 dana. No, kako kažete, nažalost do okončanja suda moram se strpiti, pošto dogovor između nas dvoje se ne može postići kad se tata i tako ne želi izjasniti što želi i kako želi...s tim da djete i njegove potrebe moraju biti na prvom mjestu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to je nesto sto ljudi ne vode racuna, a to je ritual odnosno RED koji je djeci vrlo vazan.. Mene cesto ljudi provociraju sto ne ostanem vani dulje (pola sata, sat) s malom koja je sada 3,5 godine i ja to necu. DJeca trebaju red koji kada se poremeti onda treba dugo da se povrati i stalno naprasno mijenjanje reda nije dobro..No, na drugim forumima se prica i raspravlja o odgoju djece :-) Ono sto vam preporucam jest da razgovarate sa suprugom, pokusate razgovarati pred nekim nepristranim (psiholog, obiteljski terapeut..) da se dodje do kraja problema. Jer, niste rekli zasto vas suprug i njegova obitelj ne zele druzenje s djetetom, zasto ne zele doci na krstenje djeteta i slicno.. Pretpostavljam da imaju neki razlog. Ne provociram vas da ga kazete jer nije predmet ove rasprave s pravne strane niti je bilo kako bitno za ovu pricu, vec je predmet toga da to morate rijesiti, na dobrobit djeteta, sa strucnjacima koji se time bave ako ne mozete sami. Opet, iz iskustva, probleme rjesavajte sada, odmah, jer sve sto ce se gomilati ce vas mozda jednog dana sustici. Kada se u sve uplate i czss, sud, nove spoznaje, ogranicenja, ne znate dok ne dozivite, mozda vise nece biti prilike. Eto, zelim vam srecu i hladnu glavu, i vama i suprugu :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scampy je napisao:

canis je napisao:

Podnesite tužbu sudu u kojoj ćete tražiti da se odredi uzdržavanje za dijete (parnični postupak),a istovremeno podnesite i zahtijev sudu (izvanparnični postupak)da se dijete dodjeli vama na življenje i odgoj,uz pravo djeteta na susrete i druženje s roditeljem s kojim djete neće živjeti.

Sud će ta dva postupka objediniti u jedan i o tome će donijeti rješenje.

Obzirom da ste naveli da otac djeteta uredno doprinosi uzdržavanju djeteta u iznosu od 1000 kuna mjesečno,sud će odrediti od dana podnošenja tužbe novi iznos uzdržavanja koji na osnovi onog što ste naveli može biti isti ili možda oko 100-200 kuna veći.

Na taj način ćete imati,a nakon konačne sudske odluke situaciju koja će biti i zakonski regulirana,a to je izuzetno važno.

Roditeljska skb je uvjek zajednička i roditelji je ostvaruju ravnopravno i sporazumno,a sudska odluka daje minimum sigurnosti za djete kako bi ono moglo ostvariti svoja prava.

Kako će sud odrediti susrete i druženja ovisi o konkretnoj situaciji,ali mislim da u dobi u kojoj se dijete sada nalazi neće biti određeno da dijete ''prespava'' kod roditelja kod kojeg ne živi,ali će se i to svakako s vremenom i kako dijete bude raslo mjenjati.

 

S ocem djeteta uvjek ako je moguće možete postići i dogovor da se susreti odvijaju i dulje od onog što je navedeno u sudskoj presudi.ali ako to nije moguće preostaje da se poštiva odluka suda.

 

Odvjetnika u postupku možete imati,ali nije obavezno i to ovisi i o tome koliko je dogovor s drugom stranom moguće postići,što ćete sami vidjeti i na osnovi toga odlučiti.

Uvjek imate pravo žalbe na presudu koju donese sud,bez obzira imali ili ne odvjetnika u postupku koji vas zastupa.

 

Za dijete je neobično važno da od samog rođenje ima mogućnost kontakta s oba roditelja jer se to kasnije odražava na njegov psihofizički razvoj,a vi to dobro razumjete,a treba se nadati da će isto razumjeti i njegov drugi roditelj- otac.

 

U postupak pred sudom će biti uključen i CZSS, koji će dati svoje mišljenje koje nije obvezujuće za konačnu odluku suda ali svakako će sudu omogućiti da s više činjenica sagleda cijelu situaciju i donese odluku na korist djeteta.

 

 

može li canis malo detaljnije objašnjenje...naime dali je nužno ,iz bilo kojeg razloga,napraviti ovo šta ste savjetovali u ovom postu ako se partneri ,koji ne žive zajedno, do sada drže dogovora.....

 

 

halo canis, očekujem odgovor...može i netko drugi tko če mi dati kvalitetan odgovor...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate dogovor sada, onda sigurno nece biti problem da ga i stavite na pismeno, sve rjesite na czss i sudu. Razlog da sve stavite na pismeno jest zastita prava djeteta na susrete s roditeljem s kojim ne zivi, pravo na uzdrzavanje itd. Nitko ne kaze da se ne mozete dalje dogovarati, raditi kako vam najvise odgovara (naravno, pod uvjetom da je dijete zasticeno) tako da taj papir smatrajte samo nekim backupom ako se ikada u buducnosti necete moci slagati oko bilo cega vezano za dijete. Ako ste oko svega sporazumni i rjesavate dogovorno onda ce cijeli postupak proci brzo, mirno i uz minimalne troskove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postoji li način da otac (vanbračno dijete) potpiše izjavu kojom je suglasan davati redovitu alimentaciju ili pomoć za uzdržavanje svom djetetu koje živi s majkom, odrediti iznos(veći od zakonskog)i tu izjavu odnijeti na CZSS da je oni na neki način verificiraju da služi kao dokument temeljem kojeg bi očev poslodavac mjesečno iz njegova OD tu sumu uredno uplačivao na knjižicu djeteta na koju majka ima punomoć?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako imate iskustva molim da mi ih prenesete...kakav je postupak sa czss..ni majka ni otac ne bi želili da im se ulazi u živote niti prčka..majka od czss ne traži ništa čak ne želi ni da je posjete u njenom domu...otac želi (imaju dobar odnos)regulirati dogovorno plčanje na način da njegov poslodavac uredno svakog mjeseca uplačuje majci dogovoren iznos...šta napraviti u ovoj konkretnoj situaciji???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 godina kasnije...

Molim pomoć!bivši suprug i ja ne živimo već 9 mj. imamo dijete od 2 i pol godine!prije dva i pol mjeseca smo imali ročište na sudu i na tom ročištu je odlučeno da će dijete živjeti sa mnom a ona da ima pravo susreta i druženja,njemu to naravno nije pasalo :-x pa je uložio žalbu!Ja sam prije dva dana dobila riješenje sa županijskog suda da mu se žalba odbija i da potvrđuju prvostupanjsko rješenje,pa me zanima da li je sada to prvostupanjsko riješenje pravomoćno.....puno hvala....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija