Jump to content

Molim pomoć!!! Nepreuzimanje sudskih poziva....


Tom1029384756

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Molio bih Vas ako bi mogli izdvojiti koju minutu da mi objasnite sta slijedi ukoliko se ne preuzimaju sudski pozivi (prometni prekirsaji, sitniji i jedan ozbiljniji CRveNO)?

 

Navodno se moze dogoditi da policija dodje na vrata i privede na sud?

Ako je to istina, zamolio bih Vas za savjet!

-odgadjati parnice sa izlikom zauzetosti, u mom slucaju ne bih lagao jer sam vise u inozemstvu nego u RH, pa se stoga i bojim da me ne ostave na granici

-da li preuzimati sudske pozive i zaliti se

-da li traziti suceljavanje s policijom

 

Hvala unaprijed! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko stranka ne preuzima sudske pozive (ono kad poštar ostavi žuti papirić pa Vi ne odete podignuti), sud može izvršiti dostavu putem sudskog dostavljača - to je čovjek koji dođe par puta dnevno, ako treba i par dana za redom, da vidi kad ste u stanu i ako odbijete primiti poziv, a on zna da ste unutra i vidio vas je, on ima ovlasti pribiti Vam sudski poziv na vrata i dostava će se smatrati uredno izvršenom. A to je loše za Vas iz tog razloga što se ročište može održati, a Vi nećete imati priliku iznijeti obranu. Ukoliko ni takva dostava ne uspije, sud Vam može i putem policije dostaviti poziv, isto tako, može Vas i policija privesti na ročište, po nalogu suda. Postoji još jedna stvar, ukoliko primite poziv, a ne pristupite - također sud može poslati policiju da vas privede. Po mom mišljenju bolje bi bilo da primite poziv i odete na ročište, tamo iznesete obranu, svoju verziju priče, na svaku odluku se žalite, i to je jedino što možete napraviti. Koliko god Vi odugovlačili, prije ili poslije morati ćete pristupiti na sud, a ako odugovlačite troškovi suda će sve više i više rasti, a to je ponovno loše za Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos bih samo nadodao da postoji i komponenta kako ce na Vas gledati sudac nakon sto ste izbjegli primitak tolikog broja poziva. Naime, i suci su ljudi, njihov posao je suditi i kada sazivaju rasprave, a Vi ne dolazite neki to mogu shvatiti vise ili manje osobno. Zato, ako ocete dobiti na vremenu, izbjegavsi jedan poziv, OK, ali ako Vas dovodi policija moze Vam se desiti da ce sudac biti imuniji na Vase mozebitne olakotne okolnosti te Vam "raspaliti" kaznu cisto da Vas "nauci pameti". Naravno, postoji zalba, ali ako npr dobijete maksimalnu kaznu za neki prekrsaj, visi sud ce ju eventualno smanjiti. Dobijete li neku nizu kaznu, mozete mozda izvuci minimalnu ili nesto slicno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam isto pitanje, samo je malo drukcija situacija.

 

Znam da mi je doslo na adresu poziv za sud, (javljeno mi je telefonom, a znam o cemu bi se moglo raditi), međutim to ne može preuzeti nitko drugi osim mene osobno. Ali isto tako jako rijetko sam doma (par puta godišnje) i mislim da necu to nikad moc preuzeti. Ok u neku ruku mi to i odgovara radi odugovlačenja postupka. Što mogu očekivati u mom slučaju?

To će poslati još jednom, možda i više puta, zatim će poslati sudskog dostavljača, pa policiju koja me opet nece pronaci...

Eh da, adresa mi je u Dubrovniku, traži me sud u Zagrebu a ja nisam niti u jednom niti u drugom gradu. Nemam prijavljeno prebivalište jer u biti stalno putujem (rok je inace 8 dana a toliko se ne zadržavam nigdje).

 

Što mogu očekivati, kako bi se trebao odvijati ovaj slucaj i sto napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo imao bih i ja pitanje unutar ovog posta, a vezano za ovu temu, pa ako mi netko moze odgovoriti. Bio sam pocinitelj jednog prekrsaja u listopadu 2007 god i u meduvremenu mi je dvaput dosla na adrseu preporucena posiljka s povratnicom, no rok za podizanje je bio 5 dana, a ja nisam bio u to vrijeme u mjestu stanovanja i tako sam dvaput propustio podici najvjerovatnije poziv za sud. E sad, mene zanima ako je sud to prebacio na policiju, da li ce mene policja privesti na sud, ili ce mi samo uruciti poziv da dodem na sud u neko vrijeme. Takoder kako bih ja mogao provjeriti da li je mene sud zvao i kako da stupim u kontakt sa sudom kako bi sam dosao na raspravu, a ne da me policija ne odvodi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja mogu napisati vlastito iskustvo.

Prvo mi je policija slala na kućnu adresu kaznu na 2000 kn. Prvi put su mi poslali 2-3 mjeseca nakon počinjenja prekršaja.

Onda ja nisam primao peva 2-3 puta i prošlo je ješ 3-4 mjeseca (oko pola godine).

Tada sam primio i napisao žalbu da mi se omogući iznošenje obrane na prekršajnom sudu.

Prošlo je još 3-4 mjeseca kad je došao prvi poziv za prekršajni sud kojeg naravno nisam primio.

Došlo je još nekoliko poziva koje ja nisam primao. Onda je došla policija utvrditi da li živim na toj adresi. Pustio sam ih u stan i oni su izvjestili sud da živim na toj adresi.

Odna je došao poziv još nekoliko puta i ja ga nisam primao.

Kada je bilo 6 mjeseci do zastare došla je policija dostaviti poziv, taj sam primio od policajca.

Došao sam na sud i dobio kaznu od oko 800 kuna. Onda jedno vrijeme nisam prima presudu. Kad sam poštom primio presudu bilo je još mjesec dana do zastare. Napisao sam žalbu i nakon mjesec dana dobio riješenje da je za predmetni slučaj nastupila zastara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

adresa mi je u Dubrovniku, traži me sud u Zagrebu a ja nisam niti u jednom niti u drugom gradu. Nemam prijavljeno prebivalište jer u biti stalno putujem

 

Ako nemate prijavljeno prebivalište sud može poslati nadležom Centru za socijalnu skrb zahtjev da Vam postavi skrbnika za poseban slučaj iz reda odvjetnika ili javnih bilježnika.

Tada uopće ne morate primiti ni tužbu niti išta, sve prima poseban skrbnik.

Tako se i presuda donese, koja 15 nakon što ju Vaš skrbnik za poseban slučaj primi postaje pravomoćna. Tada suprotna strana, tj. onaj tko Vas je tužio ima pravomoćnu presudu u rukama i u slučaju da se radi o sporu radi isplate može npr. pokrenuti postupak za ovrhu. I ovrha čeka sve dok jednog dana se Vi ne vratite, a ta informacija uvijek nekako dođe do stranke ili odvjetnika koji je pokrenuo ovrhu i tako se to naplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

 

Dobio sam rješenje o zamjeni novčane kazne mjerom zatvora. Problem je u tome što je isto preuzela moja supruga i obavjestila me prekasno da bi se mogao žaliti. S njom sam u fazi rastave i ne živimo skupa više od godinu dana, ali i dalje sam službeno prijavljen sam na istoj adresi.

Iz rješenja je očito da me je sud opominjao pravovremeno no te opomene i sl. nisam osobno niti primio niti vidio. Nažalost, sa gospodjom sam u jako lošim odnosima, tako da vjerujem da je namjerno preuzimala i stopirala pretpostavljene opomene i aktualno rješenje.

 

Za gore navedeno rješenje rok za žalbu je istekao prije dva dana. Da li će sud uvažiti okolnosti te prihvatiti moju zakašnjelu žalbu?

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Okrivljeniku koji iz opravdanih razloga propusti rok za podnošenje žalbe protiv presude sud će dopustiti povrat u prijašnje stanje radi podnošenja žalbe, ako u roku od osam dana nakon prestanka uzroka zbog kojega je propustio rok podnese molbu za povrat u prijašnje stanje te ako istodobno s molbom podnese i žalbu."

 

"Molba za povrat u prijašnje stanje, zajedno sa žalbom, podnosi se sudu prvog stupnja. Sud prvog stupnja molbu skupa sa žalbom dostavlja Visokom prekršajnom sudu koji donosi odluku."

 

dakle ovo je jedino što vam preotaje..obavezno molba i žalba skupa u ovom roku 8 dana od saznanja, na prvostupanjski sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Tužena sam od strane Centra za strane jezike u Zagrebu u kojoj sam upisala u rujnu 2008. tečaj. No, nakon tjedan dana odustala sam iz opravdanih razloga od tečaja,te me Centar tuži zbog nepoštovanja ugovora da platim cjeloukupan iznos školarine od 2100 kn. Pri upisu na tečaj, tražili su me osobnu iskaznicu na kojoj se nalazi adresa prebivališta u Splitu, a kako sam studentica na privremenom boravku u Zagrebu, dala sam im i zagrebačku adresu, međutim, nisam na toj adresi prijavljena čak ni na privremenom boravku, već je moje prebivalište u Splitu. Tokom ljeta 2009. dolazili su mi zeleni papiri s pošte da podignem sudski poziv, međutim,to sam vidjela tek u 10.mj.kad sam došla u ZG. U međuvremenu sam se vratila u Split zbog zdravstvenih razloga, te je moj dečko koji živi na zagrebačkoj adresi gdje sam i ja bila, primio u moje ime sudski poziv preko sudskog dostavljača za ročište, a ja sam tek nakon nekog vremena saznala za to.

Valja napomenuti da tužitelj zahtijeva da se na iznos za koji me tuže pridodaje kamata od 1.2.2009.

Zanima me je li pravno ispravno da sudski dostavljač uruči poziv osobi koja nije u rodbinskim odnosima s tuženom, te da uopće se šalje sudski poziv na adresu na kojoj nisam prijavljena, čak ni privremeno. Zbog toga, ukoliko budem proglašena krivom, plaćam puno veći iznos od početnog s obzirom na kamate koje su tekle i dok ja nisam ni znala da sam tužena.?

 

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužena sam od strane Centra za strane jezike u Zagrebu u kojoj sam upisala u rujnu 2008. tečaj. No, nakon tjedan dana odustala sam iz opravdanih razloga od tečaja,te me Centar tuži zbog nepoštovanja ugovora da platim cjeloukupan iznos školarine

 

Prvo proučite pravne obveze koje ste preuzeli sa potpisom ugovora , posebno onaj dio o raskidu ili u slučaju (opravdanog)odustajanja od pohađanja istog....

 

Uglavnom ukoliko postoji klauzula o raskidu ugovora iz opravdanih razloga istu čete vrlo lako primjeniti na vlastiti slučaj,no ukoliko je ista izostala ili ne postoji dužni ste ispoštovati sve svoje ugovorene obveze koj su navedene u u govoru...bez obzira što isti ne konzumirate...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Policija više ne uručuje dopise prekršajnog suda sukladno međusobnom dogovoru, ali kada je to hitno i bitno za postupak, može dostavljati sukladno Prekršajnom zakonu (čl. 145. st. 1. toč. 4.).

 

Dovedbene naloge policija izvršava temeljem Prekršajnog zakona (čl .129.) i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (čl. 43.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene zanima temeljem kojeg zakona i propisa policija uručuje dopise prekršajnog suda ( radi kao pošta ) i izvršava dovedbeni nalog ?
Plaća mala,veliki krediti pa se nema za kavu i pivo a i sponzori su dekintirani.pošto neke volje za rad nema jer je mala para preuzimaju pozive od suda i na osnovu naloga dovode ljude u postaje i dalje na sud ili zatvor jer postoje klime a vani je pretoplo.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene zanima temeljem kojeg zakona i propisa policija uručuje dopise prekršajnog suda ( radi kao pošta ) i izvršava dovedbeni nalog ?

Jedan mogući odgovor bi bio: "A po kojem zakonu oni to ne smiju" :)

 

To je analogno objašnjenju iz članka o dostavi u kaznenom postupku:

 

Iako prema odredbama o dostavi Zakona o kaznenom postupku iz 1997. godine (... ZKP/97), policija nije bila predviđena kao tijelo putem kojega se mogla vršiti dostava odluka ili dopisa, nije bilo nikakve zakonske zapreke da ona to ne čini, pa ako je policija dostavu izvršila prema odredbama ZKP/97, takva se dostava smatrala urednom, pa se ovaj način dostave često koristio u sudskoj praksi, prvenstveno radi dostave dopisa (poziva i pismena), ali i radi dostave odluka.

 

Odredbama ZKP/08, izričito je predviđena mogudnost dostave putem policije. Takva dostava se temeljem čl.169.st.3. ZKP/08 1 , može izvršiti putem policije ukoliko su ispunjena tri uvjeta: prvo, da dostavu zahtjeva sud ili državni odvjetnik, drugo, da se adresatu ima dostaviti poziv, dakle ne odluka i drugo pismeno, i treće da se radi o dostavi osobi koju zbog nepoznate adrese treba pronaći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odredbama ZKP/08, izričito je predviđena mogudnost dostave putem policije. Takva dostava se temeljem čl.169.st.3. ZKP/08 1 , može izvršiti putem policije ukoliko su ispunjena tri uvjeta: prvo, da dostavu zahtjeva sud ili državni odvjetnik, drugo, da se adresatu ima dostaviti poziv, dakle ne odluka i drugo pismeno, i treće da se radi o dostavi osobi koju zbog nepoznate adrese treba pronaći...[/i]

 

Pitanje se odnosilo na prekršajni postupak.

I da, sporno je upravo to da se ne radi o osobama nepoznate adrese.

Hvala svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija