Jump to content

Zlostavljanje i razvod


bisa52

Preporučene objave

Imam 50 god. i nakon 30 god zlostavljanja u braku i ponizavanja sam se odlucila rastati jer je postalo vise neizdrzivo.Nisam zaposlena i cijeli sam zivot ovisila o muzu koji je bio nasilan i tukao me.molim vas da li imam pravo na kakvu nocvacu pomoc dok se ne zaposlim od socijalne sluzbe? kome se obratiti? da li je suprug duzan uzdrztavati me poslje razvoda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od supruga nemate pravo potrazivati uzdrzavanje za sebe ako ste radno sposobna osoba. Brakorazvodom cete podijeliti imovinu ako je imate i dugove ako ih imate, a sve ako ste stekli u vremenu trajanja Vaseg braka (nasljedstva su iskljucena iz podjele). Kao osoba bez primanja imate pravo na besplatnu pravnu pomoc.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 218.

(1) Bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti.

(2) Iznimno ako u parnici za razvod ili poništaj braka nije postavljen zahtjev za uzdržavanje, bivši bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje u roku od šest mjeseci od prestanka braka, ako su pretpostavke za uzdržavanje, predviđene u članku 217. ovoga Zakona, postojale u trenutku zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka i trajale bez prestanka do zaključenja glavne rasprave u parnici za uzdržavanje.

 

Spomenuti Čl.217 glasi:

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

 

E sad, hoće li 30g nezaposlena osoba tog trena dobiti posao, nema dovoljno sredstava za život i može li ih ostvariti iz svoje imovine, ostaje vidjeti...

Postupak razvoda braka ne podrazumjeva i podjelu bračne stečevine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molio bih pomoć

trenutno smo supruga i ja u fazi " podnijela tužbu za razvod braka" sve se odvija po njezinom nekom zamišljenom ostvarenju..sve mogu razumiti pa i razvod ali nemogu shvatiti niti jednu instituciju kojoj sam se obratio od policije,centra za socijalno baš nitko nema odgovor na moje pitanje . supruga je odvela sina sa sobom 12 godina,prihvatio sam sva njezina pravila igre obzirom da je podnijela i tužbu protiv mene nakon 20 godina braka . psihički se osjetila zlostavljena nakon što sam uočio velika zaduženja i minuse na bankovnoj kartici te još neke stvari koje nebih iznosio.. obzirom da sud nije još nikome dodjelio skrbništvo nad sinom,niti je od strane suda donešeno neka zabrana meni da vidim sina supruga jednostavno me obmanjuje več u par navrata ta budem vidio sina ili da ga čujem makar na telefon,gotovo 15 dana nisam vidio sina jednom mi je na tel.dala da ga čujem na 1 minutu i to je nažalost sve : istina.... pitam sve institucije u ovoj našoj državi što je sad u ovom slučaju :

1.dali je ovo psihičko zlostavljanje mene ?

2. psihičko zlostavljanje djeteta da me vidi

3. otmica ?

vjerujte mi ljudi nitko nezna odgovor tko je nadležan u ovom slučaju da vidim sina. :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Deltacro,

 

vidim da imate veliki problem u vezi vaše obiteljske situacije i stoga bi bilo dobro da otvorite vlastitu temu u kojoj ćete postavljati pitanja i na njih dobivati odgovore u vidu savjeta i ostalog što vam je činiti.

 

U OVOJ TEMI sam vam odgovorio na vaš upit koji je dosta sličan ovome koje ste i ovdje postavili.

 

Moramo zadržati neki red na obiteljskom pdf-u kako bi i sutra netko drugi koji ima sličan problem mogao iz svega napisanog dobiti savjet i pomoć,a to nećemo sigurno postići ako bez reda objavljujemo postove.

 

Nadam se da ste me razumjeli.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi kao otac imate pravo na viđanje svog djeteta i za to vam trenutno, dok sud ne donese konačnu odluku, mogu pomoći samo centar za socijalnu skrb, njima se obratite i dužni su vam oni, ako nema dogovora, omogućiti viđanje djeteta...

Moj savjet vam je da odete po pomoć kod PRAVOBRANITELJICE ZA ZAŠTITU DJECE, oni su još uvijek o.k. Meni su pomogli i savjetima i ubrzanje sudskog postupka,kod centra za socijalnu skrb...vaša borba sa majkom, mora biti što bezbolnija za dijete. Nitko nema prava uskratiti djetetu viđanje jednog roditelja...osim ako je taj roditelj opasan za dijete...sebičnost nekih roditelja mi nije jasna...sretno. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve je to OK što vi kažete no jedno je samo nejasno " roditelj opasan za dijete " ? upravo se na tu foru gospođa poziva zamislite samo ... recimo 50 osoba vidi kako je dijete sretno kad vidi oca i kad bude s njim u zagrljaju ,a samo mama kaže ne on je opasan i onda institucija naravno kaže DA mama je u pravu... ovo je sramota - zamislite situaciju da dijete sretno trči prema ocu koji je opasan za njega -mislim ovakve stvari mogu se samo kod nas događati. bilo bi pošteno da sjednu i mama,tada i dijete kod stručne osobe i da svi skupa razgovaraju no dok mama sama vodi dijete po nekakvim psiho testiranjima i naravno utječe na to nikako da netko testira i tu mamu možda kod nje nešto nije jasno..... no nedaj Bože nikome ovakve probleme da ima,samo da je dobra volja i drugog roditelja sve se može pomirljivo riješiti i na dobrobit dijeteta no mislim da ovaj Zakon o obiteljskom nasilju nije dobar i ima puno,puno zloupotrebe istoga pogotovo što policija kad postupa niti su djelatnici stručni za takve prekršaje njima je bitno sam šablonski napisati prijavu i nek sudac izrekne kaznu statistika je zadovoljena- to nevalja treba hitno izmjena....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Deltacro,

 

2004. pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osnovana je Radna skupina za unaprjeđenje zaštite od nasilja u obitelji čiji su članovi istaknuti stručnjaci, predstavnici tijela državne uprave te

neke nevladine organizacije. Radna skupina je izradila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, isto tako radna skupina priprema i provedbene propise za primjenu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te izmjene i dopune Zakona. Također pripremili su i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

 

Pošalji im predstavku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija