Jump to content

legalizacija kuće


zeljka6

Preporučene objave

pozdrav, zanima me sljedeće...neznam dali ću to uopće uspjet i objasniti ali evo...namjeravamo kupiti kuću novosagrađenu..bez ikakvih dozvola, građena je na temeljima stare kuće koja je opet građena prije 68 god pa kako kaže vlasnik, on za tu staru kuću nema građevinsku dozvolu već samo vlasnički list i valjda da je upisana u gruntovnicu.ima priključenu vodu,struju...to sve.e sad, ta nova kuća nije sagrađena po starim temeljima, zapravo mislim da samo malo odstupa ali je u biti oko 9oak kvadrata kao i ta stara i ima terasu.sad mene zanima, pošto nemogu dići kredit stambeni bez ijednog papira tj građevinske, a vlasnik to neće da pravi, znači mi bi morali to sve vaditi i legalizirati ju.Otkuda početi, i kolko će me to otprilike koštati? šta je sve potrebno za to. unaprijed zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Za legalizaciju objekata izgrađenih bez građevinske dozvole,potrebno je ishodovati dokument koji zamjenjuje one dokumente koji su bili potrebni za gradnju a to se zove

Rješenje o izvedenom stanju.

To rješenje je potrebno za legalizaciju objekata izgrađenih poslije 15.veljače 1968.Za objekte izgrađene prije tog datuma uzima se da su legalno izgrađeni.

 

Prilikom kupnje kuće,stana ili poslovnog prostora bitno je provjeriti stanje vlasništva i legalnost nekretnine.U tu svrhu potrebno je od prodavatelja tražiti građevnu ili drugu odgovarajuću dozvolu ( 80.-tih godina su se za manje obiteljske kuće izdavala rješenja o pravu gradnje)

i uporabnu dozvolu , a koja je dokument kojim se sa sigurnošću može dokazati legalnost građevine.

 

Da bi se dobilo rješenje o izvedenom stanju potrebno je pribaviti idejni projekt u tri primjerka izrađen od ovlaštenog arhitekte ili inžinjera,uplatiti komunalni doprinos,vodni doprinos,te posebna pristojba.

 

Sve obrasce možete dobiti u Županijskim uredima za urbanizam ,građenje i prostorno uređenje područni ured općine u kojoj se nekretnina nalazi.

 

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najprije vam želim zahvaliti na odgovoru... ali mislim da se nismo razumjeli u potpunosti..od te stare kuće koja je postojala do prije izgradnje nove, vlasnik stana ima samo vlanički list sa teretom na toj staroj kući, te valjda da je ta stara kuća upisana u katastar,gruntovnicu.Ima plaćene komunalije, ali za tu staru kuću.Za novoizgrađenu s potkrovljem na tim temeljima, nema niti jednog papira.On to neželi niti napraviti.Kaže ako mi hoćemo neka to radimo, on neće jer smatra da je to nepotrebno bacanje novaca!? zapravo ju onda niti nemože prodati,tj. može nekome tko će mu dati gotovinu 60 000 eura, ali mi neuspijevamo kad kod podizanja kredita traže nekakve dozvole,tj papire od te nove.legalizaciju.Sad mene zanima otprilike, neka mi se javi netko tko je možda imao sličnih iskustava, koliko bi to otprilike došlo i šta točno sve treba vaditi? građev., lok., ili uporabna dozvola? idejni projekt ovjeren kod arhitekta, to znam.Treba tu razliku od komunalija poplaćati i tu neka kaznu valjda? htjela bih znati otprilike dali mi se isplati uopće ju uzimati. I još bih komentirala,možda se netko pita zašto netko uzima uopće takve nelegalne kuće,ali mi smo mladi bračni par i ta kuća nam je san snova,kao da nam je netko gradio samo za nas.,samo eto što imamo posla sa nadobudnim vlasnikom koji pliva u novcu i koji ju je mogao sagraditi bez ijedne dozvole i sad to neželi vaditi a kamoli plaćati. :-? A mi nebismo to sve poplaćali i povadili na njegovo ime pa da nam on kasnije kaže,adio. Jer kredit nemožemo podići dok to sve ne povadimo.I još nešto, zanima me rok potreban za te sve dozvole i to..... beskrajno zahvalna na odgovorima :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da vam je "Ude" dao kvalitetan i dobar pravni savjet...i da je dobro shvatio vašu situaciju...

 

Ono što vlasnik tvrdi, da je njegova stara kuća sagrađena prije 1968. pa da nova ne treba građevinsku dozvolu nije točno...čak i da je na temeljima stare kuće sagradio novu u potpuno istim gabaritima sada bi trebao ishoditi rješenje o izvedenom stanju (pošto je kuća već sagrađena)...

 

Da stara kuća nije srušena problem bi bio rješiv vrlo jednostavno...vlasnik bi pronašao dva svjedoka koji bi pred sudom potvrdili da je sagrađena prije 1968. i uz neki sitniš za sudsku pristojbu stvar je riješena...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Jedini način legalizacije ima vlasnik na način kako je upisano u drugom dijelu posta .Ako sadašnji vlasnik nema niti jednog papira znači da nije platio niti 1 kunu doprinosa te sada prilokom legalizacije treba platiti u 100% iznosu komunalni doprinos i još 50 % od osnovnog doprinosa kao kazneni doprinos , vodnu naknadu i administrativne pristojbe.

 

Savjetujem Vam da prošećete dograđevinske inspekcije da vidite da li je možda donijeto pravomoćno rješenje za rušenje bespravno izgrađenog objekta .

 

Za rušenje starog objekta također je trebala postojati dozvola.

 

Sve se radi po zakonu i nema posebnih slučajeva poslije 15.veljače 1968.

 

Posebni slučajevi su samo prije tog datuma .

 

Sa interneta skinite Novi zakon o građenju,pa se informirajte bolje .

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam svima na odgovorima...meni ne preostaje onda ništa drugo nego odustati od te kuće,pošto bi to sve trebala onda plaćati u 100-postotnom iznosu i još te neke kazne i to u njegovo ime pošto vlasnik to neće ništa da plati.Kaže da to njemu ništa netreba, a mi ako želimo nek radimo??! previše je to novaca da bacamo na nešto što je to on trebao napraviti još prilikom gradnje,jedva da bi i mogli podići kredit dostatan za kupnju kuće, a za legalizaciju i ishođenje dozvola i ostalog bi se morali zadužiti dodatno. Iako nam je to kuća iz snova,mislim dsa ćemo je morati ipak zaboraviti,samim tim što smo se probali dogovoriti s vlasnikom da barem pola-pola platimo, ali ni to nije htjeo. Neznam kako ju onda namjerava uopće prodati, a da bi stvar bila jača, on ima potencijalnih kupaca koji čekaju da mi samo odustanemo.Još jedno pitanje...dali je vlasnik mogao isparcelirati taj plac ako na toj kući postoji teret? jer on taj plac namjerava parcelirat,ili već je,neznam, znači na jednom je ta kuća a na drugom zemljište na kojem namjerava sagraditi još jednu takvu kuću..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i još kad smo ga upitali dali ima kakav projekt od kuće, kaže ima idejni i pokaže nam Marles katalog gdje pored slike kuće postoji nacrt..mislim,stvarno...znači od nikog ovjeren i nigdje uveden. I još nam je rekao da je komunalnu naknadu platio 18 tis kuna, eto to je platio., iako mu baš nevjerujemo.Neznam kako je to kad je bila stara kuća,pa srušena pa nova sagrađena,zar to ne ostaje od stare ili kako? ponovno se plaća?? oprostite ako pitam gluposti, ali ne kužim uopće to sve,kad ga nešto i pitamo gleda nas kao da smo pali s marsa..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ranijim postovima niste istaknuli da se radi o montažnoj kući Marles.

Nekada je za montažu takvih kuća bila dovpljna potvrda glavnog projekta .

 

Propisi su se mijenjali , trebate se informirati u Uredu za prostorno uređenje i konzultirati tj. pitati ih kakav status imaju montažni objekti iz godine .....izvedeni na temeljima stare kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislite li vi da se isplati gubit vrijeme i novac na legalizaciju te kuće,mislim s obzirom na očito veliku svotu novca koju je potrebno izdvojiti,budući da nema ni građ.,ni lokac., niti je gdje upisana? ali ne razumijem, kako je priključena kanalizacija,struja itd ako nema tih suglasnosti niti tog projekta? možda je sve to bilo na temelju stare kuće? voljela bi znati otprilike koliko bi to sve skupa novaca bilo? kuća je inače stambenog prostora oko 90-ak kvadrata, a cijeli plac oko 320 m2. i dali uopće postoji slučaj da se neka kuća nemože legalizirati,kako da to provjerim? za svaki izlazak geodeta ili arhitekta ja ću morati platiti, a šta da mi kaže onda da ništa od toga?mislim, nismo baš pri novcima pa gledam da baš ne bacam okolo na nešto što je nemoguće.I gdje bi se moglo provjeriti koliko je čega od tih komun., plaćeno ili ima,jer on nema tih uplatnica,bar ih nikad nije ni spomenuo.Uostalom ta kuća ima teret na sebi, onoliko koliko je on platio za nju, al kaže da to nebi bio problem,da on samo potpiše neku izjavu i banka se namiruje od našeg kredita a resto ide njemu.. nisam pametna više. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U katastru tražite kopiju plana za tu česticu.

 

Tom kopijom otiđite u Županijski ured za urbanizam i prostorno uređenje -Područni ured općine i oni će Vam dati informaciju da li se taj bespravno izgrađeni objekt može legalizirati ,tj. dali se uklapa u prostorni plan.

 

Točan iznos komunalnog doprinosa možete dobiti,u općinskom uredu za komunalnu djelatnost .Lokalna samouprava donosi odluku o visini komunalnog doprinosa ovisno o komunalnoj opremljenosti predjela gdje se objekt nalazi, a računa se po 1m3 objekta, zatim slijedi vodni doprinos.Jedino taj ured Vam može točno izračunati te troškove.

 

Trebate provjeriti terete na toj nekretnini , vlasništvo ,i naposlijetku donosite odluku da li Vam se isplati ući u taj posao.Još trebate kod urbanista vidjeti zašto nije sadašnji vlasnik mogao legalizirati,možda vodi spor sa kakvim susjedom ili suvlasnikom koji mu osporava pravo građenja,pa time i legalizaciju.

 

Sama legalizacija bespravne gradnje nije komplicirana,osnovno je da su uređeni vlasnički odnosi ,i da se objekt uklapa u prostorni plan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najljepša hvala za odgovore..a što se tiče legitimacije od sadašnjeg vlasnika, on to nije ni pokušao napraviti,tvrdi da je to bacanje novaca ??! i da to nije u redu, onda ju on nebi ni mogao takvu napraviti i priključiti struju i to..?? mislim,stvarno,pa zar su onda svi ljudi ovog svijeta budale što se upuštaju u takve troškove a on može bez ičega..ma to je riječ inače o jednom mutnom tipu koji kako je krenupo posjedpovat će pola grada,nikog se ne boji i sve može što drugi nemogu.. ipak hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ispravak iz prethodnog posta, "legalizacija" ne legitimacija..neznam ni otkud mi je to sad palo na pamet.. znači koliko sam shvatila..prvo odem u urbanizam i tražim kopiju plana za tu česticu, s tim moge se ići raspitati dali je legalizacija uopće moguća.Zatim odem u ured za kom djel i tamo mogu vidjeti koliko je uplaćeno za prošlu kuću i kolika je razlika potrebna? , za teret znam da ima, to je i sam rekao, 20000eura, al to bi nam kao banka sredila kod dizanja kredita,on bi potpisao nekakvu izjavu.. e kad se to sve izvidi onda možemo angažirati geodeta ili arhitekta i onda oni rade taj projekat koji nam je potreban da bi tražili, e sad što tražim: građevinsku dozvolu, uporabnu ili rješenje o izvedenom stanju? netko nešto kaže. I koliko se dugo na to čeka, otprilike? ijoš nešto, čitala sam da je i za rušenje te stare kuće trebao imati dozvolu..on to nema..dali i za to slijedi nekakva snkcija ili? mislim da će vam najjednostavniji odgovor biti da odustanemo od te zavrzlame.pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav svima,

 

da se nadovežem na ovu temu, naime ja imam sličan problem.

 

Otac mi je poklonio kuću u kojoj živim, i tek sada sam saznao da za istu nije nikada izdana građevinska dozvola. Naime, postupak je bio pokrenut i sve je građeno 1991.g po uvjetima o gradnji, ali kada je stiglo sve trebalo se platiti oko 30.000 DEM što moj otac nije mogao odjednom uplatiti te je cijeli postupak pao u vodu.

 

Kuća je ucrtana katastarski, gruntovno sve sređeno, jedino sada ispada da nije legalna jer nema građevinski dozvolu.

 

Čitao sma postove i sada vidim da meni umjesto građevinske treba Rješenje o izvedenom stanju. Mene zanima konkretno kada sve dođe pred čin plaćanja doprinosa, zar ja moram platiti 100 % svih doprinosa i još kaznu od tog iznosa u određenom postotku?

 

Ako je tako, to mi se čini apsurdo, da ako sam ja sada pokazao dobru volju da to legaliziram, da me se još i kazni.

 

Hvala unaprijed na svim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

balky je napisao:

Mene zanima konkretno kada sve dođe pred čin plaćanja doprinosa, zar ja moram platiti 100 % svih doprinosa i još kaznu od tog iznosa u određenom postotku?

 

Ako je tako, to mi se čini apsurdo, da ako sam ja sada pokazao dobru volju da to legaliziram, da me se još i kazni.

 

 

Malo si se posvađao sa zdravom logikom.

 

Po tebi , onaj tko krši zakone treba biti nagrađen?

A građani koji su se maltretirali ishađanjem dozvole po 4-5 godina u našoj birokratskoj prašumi su onda dvostruko kažnjeni - platili su i dozvolu, i godinama su odgađali gradnju zbog ishađanja dozvole!!!

 

Kazne su premale. Osim za tzv. 'socijalnu bespravnu gradnju' , kazne bi trebale biti nekoliko puta veće.

:zao:

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Felix,

 

Ne radi se o tome da neko za kršenje nečega treba biti nagrađen, niti se godinama dobiva građevinska dozvola.. radi se isključio o tom što sam ja tada imao 8 godina, da sam radi po svom napravio bi po PS-u

 

problem je jedan i jedini što meni treba oko 150.000 kuna za dozvolu, tj da oni kažu, sve je ok, samo nama dajte naše opet, iako smo Vas opelješili i prije i opet ćemo jer nam se može.

 

Da je ovo Autrija ili druga civilizirana zemlje (kao što nije) prvo netko bi mi ljubazan odgovor dao prije svega, a ne ovakav, a kao drugo sve to bi bilo 10 puta jeftinije.

 

Ovim pristupom naše uprave jedino se produžuje agonija, umjesto da legalizacija postane financijski dosežna, potiče se da ostaje nedostižna.

 

Dakle, između ovih Vaših podrugljivih riječi shvatio sam da se plaća i kazna i naknada.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

balky je napisao:

Felix,

 

Ne radi se o tome da neko za kršenje nečega treba biti nagrađen, niti se godinama dobiva građevinska dozvola.. radi se isključio o tom što sam ja tada imao 8 godina, da sam radi po svom napravio bi po PS-u

 

Dakle, između ovih Vaših podrugljivih riječi shvatio sam da se plaća i kazna i naknada.

 

Balky,

upravo se o tome radi.

Objasni čovjeku koji je legalno gradio i sve platio da je u redu da ti sada platiš malo ili ništa.

 

I naravno da se plaća i naknada i kazna. Kada ne bi bilo tako, nitko pri zdravoj pameti više ne bi tražio dozvolu. Uskoro bi cijela zemlja izgledala kao divlje naselje, gradilo bi se i na cesti, i u tuđem dvorištu.

 

Ti si nekretninu dobio na dar. Ako ti se ne sviđa, vrati darovano.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvaćam što želite reći i slažem se s Vama donekle, ali ne i u pogledu toga da bi sve bilo divlje.

 

Takve divlje kuće uopće nemaju uvjet da bi se ikad mogle legalizirati jer nisu građene u skladu sa nikakvim planovima ili propisima.

 

Ova kazna je isključivo kazna što neko nije platio prije nego je sada - vremenski faktor, bez obzira što je nekretnina napravljena po pravilima igre.

 

Ok, mogu se nositi s time, nek me kazne, ja sam to prihvatio sa darom, ali da takve kazne - 150.000 za nekretninu od 600 kubnih metara, pa to ni moja djeca neće isplatiti, ako je to Vama normalna cijena, onda ja zbilja zarađujem crkavicu..

 

Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

balky je napisao:

 

Ok, mogu se nositi s time, nek me kazne, ja sam to prihvatio sa darom, ali da takve kazne - 150.000 za nekretninu od 600 kubnih metara, pa to ni moja djeca neće isplatiti,

 

To NIJE kazna. Kazna je tek nekoliko tisuća kuna.

 

Za kuću te veličine u Zagrebu ćete za legalno ishođenje dozvole platiti u prosjeku 110000 komunalni i vodni doprinos. Još 35-40000 kn platit ćete arhitekta i mjernika, i nadzor gradnje. To je tih 150000. Tu nema kazne. To je namet države.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav svima,

ja imam jedno pitanje vezano uz legalizaciju. moja kuća ima prizemlje i kat + krov i za sve to ima građevinsku dozvolu, upisana je u katastru, sve štima. Jedna stvar koja ne štima su terase na dvije strane kuće koje izlaze iz gabarita građevinske dozvole. Budući da želim da imati sve čisto i legalno pozvala sam ljude koji rade legalizaciju, ovlaštena firma. Oni su meni napravili arhitektonski nacrt i još geodetski nacrt i predali zahtjev u nadležni ured kako i treba i ja sam im sve te nacrte uredno i platila. Sada međutim čujem od nekih ljudi da im je arhitekt (neki drugi) rekao da u slučaju kada je kuća upisana u katastar i ima nešto nadograđeno da nie potrebno raditi geodetski nacrt već samo arhitektonski. Je li to istina? Ako je, onda su me lijepo nasamarili jer geodetski nacrt je vrlo skup. Molim vas za odgovor kako bih mogla krenuti u neku protuakciju u slučaju da je to tako. Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija