Jump to content

carina help please


jag

Preporučene objave

Hvala na odgovoru.samo me zanima dali ja kao povratnik sam osloboden placanja pdv ako to auto nisam imao u posjedu 12 mjeseci prije povratka.Napominjem da ja sada vozim na lijevoj strani Navodno po novom zakonu moras imat isto auto u vlasnistvu odredeni rok da bi ga mogao uvesti po povratku i pri tom imati povratnicke olaksicem.MOLIM VAS AKO ZNATE DA MI OBJASNITE

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

13. Oslobođenje od plaćanja carine predmeta koji se iz inozemstva preseljavaju u

Republiku Hrvatsku

 

Članak 17.

 

Od plaćanja carine oslobođeni se predmeti kućanstva koje pri svom preseljenju fizičke osobe uvoze u Republiku Hrvatsku (članak 187. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona), uz slijedeće uvjete:

 

a) da je korisnik oslobođenja prije preseljenja boravio u inozemstvu najmanje 12 mjeseci neprekidno, te

 

b) da pri preseljenju uvozi:

 

- predmete kućanstva koje je prije preseljenja posjedovao i rabio u svojem kućanstvu u inozemstvu najmanje 6 mjeseci.

 

Predmetima kućanstva smatra se svaka imovina namijenjena osobnoj uporabi korisnika povlastice ili u svrhu udovoljavanja potrebama njegovoga kućanstva. Predmetima kućanstva se naročito smatraju:

 

- predmeti za opremanje i uređenje stambenoga prostora,

 

- prijevozna sredstva za privatnu uporabu, kao bicikli, motocikli, prikolice, osobni automobili, kamp prikolice, plovila za razonodu, privatni zrakoplovi, i slično,

 

- kućne zalihe živežnih namirnica i drugih potrošnih dobara, odgovarajuće razumnim potrebama obitelji,

 

- kućni ljubimci, životinje za jahanje, kućni alat, biblioteke, umjetničke zbirke, kao i pomagala i nosivi instrumenti iz područja umjetnosti, potrebni korisniku oslobođenja za njegov rad u slobodno vrijeme.

 

Predmetima kućanstva ne smatraju se alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanski proizvodi, komercijalna sredstva prijevoza, strojevi, te alati i instrumenti za obavljanje određene profesionalne djelatnosti.

Članak 18.

 

Zahtjev za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine iz članka 17. stavak 1. ove Uredbe podnosi se carinarnici nadležnoj prema mjestu boravišta korisnika u Republici Hrvatskoj.

Uz zahtjev za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine glede predmeta kućanstva korisnik podnosi:

 

a) potvrdu diplomatskoga ili konzularnoga predstavništva Republike Hrvatske ili drugu odgovarajuću ispravu, kojom se dokazuje njegov prethodni neprekidni boravak u inozemstvu od najmanje 12 mjeseci,

 

b) ispravu o boravištu u Republici Hrvatskoj,

 

c) pisanu izjavu o danu njegova preseljenja u Republiku Hrvatsku, te,

 

d) popis predmeta kućanstva koji se preseljavaju, s navođenjem dokaza o njihovom posjedovanju i uporabi u inozemstvu najmanje 6 mjeseci prije njegova preseljenja.

 

Predmeti kućanstva uz oslobođenje od plaćanja carine iz članka 17. ove Uredbe mogu se uvoziti u roku 12 mjeseci od dana preseljenja. U posebno opravdanim slučajevima, ovaj rok se po zahtjevu korisnika i uz podnošenje dokaza o nastupu izvanrednih događaja, može produžiti za još najviše 12 mjeseci.

 

Na zahtjev korisnika, koji ispunjava ili će do dana preseljenja ispuniti uvjete za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine, carinarnica može odobriti uvoz predmeta iz stavka 1. ovoga članka i prije dana naznačenoga za preseljenje u Republiku Hrvatsku, ako iskaže namjeru preseljenja u roku šest mjeseci od dana podnošenja toga zahtjeva, te položi jamstvo za namirenje carinskog duga koji bi mogao nastati, ako do preseljenja u odobrenome roku ne dođe. Razdoblje prethodnog posjedovanja i korištenja predmeta kućanstva iz članka 17. stavak 1. točka b) ove Uredbe, mora biti ispunjeno do dana podnošenja ovoga zahtjeva.

 

Uvoz predmeta kućanstva može se obaviti i u više navrata, s tim da se rok iz stavka 3. ovoga članka računa od dana preseljenja, odnosno od dana prvoga uvoza u slučaju iz stavka 4. ovoga članka.

Članak 19.

 

Od plaćanja carine oslobođeni su predmeti gospodarskog inventara koje pri svom preseljenju fizičke osobe uvoze u Republiku Hrvatsku (članak 187. stavak 1. točka 12. Carinskog zakona), radi preseljenja i nastavka iste gospodarske djelatnosti u Republici Hrvatskoj, uz slijedeće uvjete:

 

a) da je korisnik oslobođenja prije preseljenja boravio u inozemstvu najmanje 12 mjeseci neprekidno,

 

b) da je u inozemstvu obavljao samostalnu gospodarsku djelatnost, koju će nastaviti obavljati u Republici Hrvatskoj, te

 

c) da uvozi predmete gospodarskoga inventara koje je prije preseljenja rabio u okviru gospodarske djelatnosti u zemlji prethodnoga boravka najmanje 12 mjeseci.

 

Uz zahtjev za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine pri uvozu predmeta gospodarskog inventara, korisnik oslobođenja prilaže slijedeće isprave:

a) potvrdu diplomatskoga ili konzularnoga predstavništva Republike Hrvatske ili drugu odgovarajuću ispravu, kojom se dokazuje njegov prethodni neprekidni boravak u inozemstvu od najmanje 12 mjeseci,

 

b) ispravu o boravištu u Republici Hrvatskoj,

 

c) pisanu izjavu o danu njegova preseljenja u Republiku Hrvatsku,

 

d) isprave o obavljanju gospodarske djelatnosti i prestanku obavljanja iste u inozemstvu,

 

e) izvadak iz sudskog registra ili drugu odgovarajuću ispravu, koja sadrži odobrenje za obavljanje odnosne gospodarske ili druge djelatnosti, odnosno predstavlja dokaz o ispunjavanju uvjeta za obavljanje iste, te

 

f) popis predmeta gospodarskog inventara koji se uvoze, s naznakom njihovoga trgovačkoga naziva, tarifne oznake i količine za svaku stavku pojedinačno, te ukupne vrijednosti robe koja se uvozi.

 

Predmeti gospodarskog inventara uz oslobođenje od plaćanja carine mogu se uvoziti najdulje do isteka razdoblja od 12 mjeseci od dana kada je gospodarska djelatnost u drugoj zemlji prestala s radom.

 

Oslobođenje od plaćanja carine odobriti će se samo ako se radi o proizvođačkoj ili uslužnoj djelatnosti.

 

Oslobođenje se ne odnosi na zalihe namijenjene za ljudsku potrošnju ili za životinjsku hranu, gorivo, te zalihe reprodukcijskog materijala, gotovih proizvoda, poluproizvoda ili nedovršenih proizvoda, kao i na zalihe istih kod komisionara.

 

Članak 20.

 

Korisnici oslobođenja od plaćanja carine iz članka 187. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona, koji preseljavaju svoje boravište u Republiku Hrvatsku radi zaključenja braka, mogu uz oslobođenje od plaćanja carine uvoziti i darove (nove ili rabljene), dobijene prigodom sklapanja braka.

 

Od plaćanja carine oslobođeni su i darovi koje osobama iz stavka 1. ovoga članka šalju osobe s uobičajenim boravištem u drugoj zemlji.

 

Oslobođenje od plaćanje carine iz stavaka 1. i 2. ovoga članka primjenjuje se ukoliko je kunska protuvrijednost pojedinačnog dara do 1000 EUR-a.

 

Za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine iz stavaka 1. i 2. ovoga članka nadležnoj carinarnici se uz isprave iz članka 18. stavak 2. ove Uredbe podnosi i isprava o sklapanju braka.

 

Oslobođenje na robu iz stavaka 1. i 2. ovoga članka može se ostvariti najranije dva mjeseca prije datuma utvrđenog za zaključenje braka, odnosno najkasnije četiri mjeseca po datumu zaključenja braka.

 

Kada se predmeti iz stavaka 1. i 2. ovoga članka uvoze prije zaključenja braka, korisnik oslobođenja polaže jamstvo za namirenje carinskog duga koji bi mogao nastati ukoliko do zaključenja braka ne dođe, odnosno nadležnoj carinarnici ne podnese ispravu o zaključenju braka.

 

Oslobođenje se ne može odobriti za alkohol i alkoholna pića, te duhan i duhanske proizvode.

 

Članak 21.

 

Korisnici oslobođenja iz članka 187. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona, koji u Republiku Hrvatsku preseljavaju radi školovanja, mogu bez plaćanja carine uvoziti pomagala za učenje (predmete i instrumente), namijenjene svojoj osobnoj upotrebi tijekom školovanja ili studiranja. Pri tome se dozvoljava unos pomagala za učenje za cijelo vrijeme školovanja.

 

Oslobođenje od plaćanja carine ostvaruje se uz podnošenje nadležnoj carinarnici, isprava iz članka 18. stavak 2. ove Uredbe, potvrde odnosne obrazovne ustanove o pohađanju škole ili studija, te mišljenja nadležnog tijela državne uprave (ministarstva), kojom se identificira korisnik, vrsta, količina i vrijednost pomagala, te njena neophodnost za odnosnu vrstu školovanja odnosno studija.

 

Za ostale informacije 016102333 Carinska uprava ili mijesno nadležnoj carinarnici.

web stranica www.carina.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija