Jump to content

nasljeđivanje bračne stečevine


lear

Preporučene objave

Molim za pomoć: Kako se dijeli bračna stečevina nakon smrti jednog bračnog druga između onog drugog bračnog druga i djece? Konkretno, kuća i auto koji su kupljeni za trajanja braka, da li se cjelokupna ta vrijednost dijeli između živog bračnog druga i dvoje djece, dakle na tri jednaka dijela ili je to tako da živi bračni drug naslijeđuje svoju polovicu bračne stečevine, a da se ona druga polovica, dakle, od pokojnika, dijeli na tri dijela? Molim hitno odgovor i ljubazno zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi nasljedjuje li se temeljem oporuke ili zakona, jesu li za zivota zakljuceni kakvi ugovori (npr. darovanje, dozivotno uzdrzavanje) itd.

 

Pretpostavimo da se radi o cistom zakonskom nasljednivanju.

 

Bracni drug umrlog ima pravo na tzv. bracnu stecevinu (imovina stecena zajednickim radom u braku ili ona koja je nastala iz te imovine). Presumira se, a i zakon tako odredjuje, da su bracni drugovi suvlasnici takve imovine na jednake dijelove. Ukoliko bracni drug ostavitelja izjavi da potrazuje bracnu stecevinu, ona mu i pripada , a ona druga polovica ostavine se tada temeljm odredbi Zakona o nasljedjivanju dijeli izmedju nasljednika (npr. kuca koja je upisana na ostavitelja je bracna stecevina, te se smatra suvlasnistvom bracnih drugova na jednake dijelove - 1/2 kuce je stoga vlasnistvo ostavitelja i samo ta polovica kuce predstavlja ostavinsku masu, a ona druga polovica ne). Spomenuli ste bracnog druga i djecu ostavitelja, sto bi znacilo da se radi o prvom nasljednom redu, pa bi, uzevsi u obzir gore navedeno, ostatak imovine, dakle ono sto predstavlja ostavinsku masu svi oni djelili na jednake djelove. Konkretno, 1/2 kuce je ionako vlasnistvo zivog bracnog druga temeljem odredaba o bracnoj stecevini, a druga polovica se dijeli, pa ce prezivjeli bracni drug imati svoju 1/2, a iz druge 1/2 (ostavinske mase) nasljedjuje 1/3.

 

Ukoliko bracni drug ostavitelja izjavi da ne potrazuje bracnu stecevinu, onda se ukupna imovina ostavitelja opet dijeli na jednake dijelove (jos uvijek govorimo o I. nasljednom redu) zakonskim nasljednicima - bracni drug i djeca ostavitelja, ali bez izdvajanja bracne stecevine (svi po 1/3).

 

Nasljednickim izjavama nasljednici mogu svoje odnose urediti i i drugacije. Znaci na ostavinskoj raspravi, ukoliko ste s ostalim nasljednicima postigli sporazum, mozete i drugacije urediti svoje odnose u tzv. nasljednickoj zajednici za pojedni dio ostavinske imovine ili za citavu (npr. jedni drugima ustupiti pojedni dio nasljedstva i slicno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 9 godina kasnije...

Da li se u takvom slučaju (bračna stečevina umrle osobe koja je bila u braku za vrijeme smrti) ostavinski postupak mora sam pokrenuti tj. nije po službenoj dužnosti (što bi trebalo biti za nekretnine)?

 

Postoji li neki rok do kojega se mora zatražiti ostavinski postupak nakon smrti ostavitelja?

 

Ako se takvi slučajevi pokreću po službenoj dužnosti koliko cca treba vremena proći da se to pokrene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija