Jump to content

Tko plaća sve troškove sudskog postupka, da li on koji tuži ili on koji je izgubio spor?


PAGO

Preporučene objave

Poštovani,

 

radi se o sljedećem, dala sam u najam poslovni prostor jednom poduzeću čiji mi je gazda samo u početku 3 mjeseca plaćao najamninu i uredno plaćao svoje režije (struju, telefon, vodu), a zatim je odjedanput prestao meni plaćati najamninu(ali nije ni plaćao svoje režije). S obzirom da ništa nije plaćao, ja sam mu otkazala Ugovor o zakupu i zamolila ga da podmiri svoja dugovanja, te da napusti taj poslovni prostor. On se nije želio iseliti niti podmiriti svoja dugovanja s obzirom da mu je posao išao (restoran), pa sam bila prisiljena utužiti ga i sudskim putem izbaciti ga iz svog poslovnog prostora.

 

Taj je slučaj završio na sudu, i nakon 2 godine, sada nedugo, presuđeno je u moju korist. Međutim, zvala me moja odvjetnica i rekla da dođem do nje, jer JA moram platiti sudsku pristojbu.

 

Gazda restorana koji je imao u najmu moj poslovni prostor je izuzetno financijski dobrostojeći čovjek, a predsjednik Županijkog sud u Čakovcu, mu je izuzetno dobar prijatelj.

 

Molim Vas, odgovorite mi, da li sam JA dužna platiti sudsku prisojbu (i zbog čega, nije mi jasno), jer uvijek je bila praksa da onaj tko IZGUBI sudski spor, mora sve platiti, a ne onaj koji je bio oštećeni.

 

I još Vas molim, recite mi da li je moguće, da o tome samovoljno odlučuje predsjednik Županijskog suda (da li on to smije), te kome bi se sad ja dalje mogla obratiti za pomoć? Jer to je sve upravo smiješno, navedeno poduzeće meni 6 mjeseci nije plaćalo najamninu, ali ne i samo to, već nije plaćlo ni svoje režije (struju, vodu, telefon), pa sam ja morala HEP-u, T-com-u, Međimurskim vodama, podmiriti sva njegova dugovanja (jer nekretnina stoji na mene - privatnu osobu), pa bi mi u protivnom sve to iskopčali i teretili me da platim te iznose uvećane za dodatne zatezne kamate.

 

Srdačno Vas pozdravljam i unaprijed zahvaljuem na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne brkaj sudsku pristojbu i troškove postupka. Radi se o 2 različite stvari.

 

Sudsku pristojbu ćeš platiti na tužbu (jer nisi oslobođena, a zašto nisi ,postoje dvije mogućnosti: ili si dobrostojeća ili tvoja odvjetnica nije tražila oslobođenje).

 

Visina sudske pristojbe ovisi o vrijednosti predmeta spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Floki Vam je, gospođo, rekao sve. Pristojbu ste trebali platiti odmah pri podnošenju tužbe, ovisno o vrijednosti predmeta spora, a na presudu nakon dostave presude.

 

Znači:

1. sudsku pristojbu za tužbu i

2. sudsku pristojbu za presudu (prvostupanjsku)

 

plaća tužitelj (u ovom slučaju Vi). U odluci o parničnom trošku (pogledajte u presudi) dosuđeno je da tuženik (taj Vaš) plati parnični trošak u cijelosti jer je u cijelosti izgubio parnicu, a u taj trošak ulaze i obje sudske pristojbe za koje Vas je zvala Vaša odjvetnica.

 

Dakle, sudsku pristojbu država ubire odmah i to od onog koji je podnio bilo koji podnesak (Vi), a Vi ćete taj novac dobiti (ili bi bar trebali dobiti) naknadno od tuženika, jer je tuženik izgubio parnicu. On će opet platiti pristojbe za svoje podneske i to odmah čim ih podnosi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija