Jump to content

Autorski ugovor - obveze


Zurko

Preporučene objave

Jel imate registriranu samostalnu djelatnost ili vodite poslovne knjige kao obrtnik? Ako je odgovor ne, onda je isplatitelj dužan obračunati 25% poreza na dohodak i pripadajući prirez i tako obračunani porez i prirez uplatiti u vaše ime, a neto svotu doznačiti na vaš žiro račun. Također se umanjuje osnovica za izračun poreza za 30%. Znači ako ste dogovorili 10.000,00 kn bruto, 30% vam je oslobođeno plaćanje poreza, znači porez i prirez plaćate na osnovicu od 7.000,00 kn.

Ako je odgovor na prvo pitanje da, onda cijeli bruto iznos isplatitelj uplaćuje na vaš žiro račun, a vi ste onda dužni sami si obračunati i platiti porez i prirez.

 

Moj vam je savjet da u ugovoru dogovorite neto svotu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

_Dado je napisao:

Jel imate registriranu samostalnu djelatnost ili vodite poslovne knjige kao obrtnik?

Ako je odgovor na prvo pitanje da, onda cijeli bruto iznos isplatitelj uplaćuje na vaš žiro račun, a vi ste onda dužni sami si obračunati i platiti porez i prirez.

 

 

 

Smatram da ova konstatacija nije točna.

 

Isplatitelj naknade temeljem ugovora o autorskom djelu je dužan obustaviti porez na dohodak po odbitku svim fizičkim osobama bez obzira jesu li zaposlene ili nisu, jesu li poduzetnici koji vode poslovne knjige temeljem odredbi članka 19.- 21. Zakona o porezu na dohodak. To proizlazi iz odredbe članka 48. stavak 2. Zakona. Iznimno,u slučaju da je naknada temeljem ugovora o autorskom djelu ostvarena u inozemstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija