Jump to content

Darivanje bračne stečevine


santina

Preporučene objave

U braku je, sada već bivši suprug, "svojim" novcem kupio zemljište i izgradio kuću i pomoćne zgrade. Budući da se radi o rubnom dijelu Novog Zagreba, ne moram niti reći koliko je cijena i zemljišta i zgrade u posljednih pet godina narasla, te sada tu govorimo o stotinama tisuća € (premda je početni ulog bio nekoliko desetaka tisuća). Nakon jedne žešće svađe, suprug je cijelu tu imoviu darovao svojoj majci, kako kod brakorazvodne parnice ne bi bilo što za diobu. Zanima me da li je darovnicu mogao potpisati sam ili je tu trebao biti i moj potpis, što bi onda značilo da taj darovni ugovor mogu osporavati.

Drugo što me zanima - prilikom sporazumne brakorazvodne parnice bilo je govora samo o dodjeli djece (velikodušno ih je prepustio meni) i njihovom uzdržavanju, a ne i podjeli imovine. Da li zahtjev za podjelu imovine može, da tako kažem zastariti, tj. da li je sada kasno o bilo čemu raspravljati.

Zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je zemljište suprug kupio vlastitim novcem koji je nasljedio, darovan mu je ili je stečen prije braka -tada zemljište predstavlja njegovu vlastitu imovinu i vi tu onda nemate što tražiti niti darovanje možete pobijati. Međutim ako je zemljište kupljeno za vrijeme braka novcem koji je bračna stečevina onda možete tražiti pobijanje darovanja u odnosu na 1/2 zemljišta što predstavlja vaš dio.( zastarni rok je 5 godina od sklapanja darovnog ugovora). To znači da je suprug mogao darovati samo svoju polovicu, a vašu nije smio dirati.

Kod brakorazvodnih parnica pokrenutih bilo tužbom bilo sporazumnim prijedlogom nema prepreke da se traži samo razvod braka što uključuje i pitanje mldb. dijece ako ih naravno ima, a da se pitanje imovine ne dira.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što mi nije u svemu jasno je - kako dokazati koji novac je bračna stečevina, kad sam ja svoju, za današnje vrijeme dobru, plaću trošila na prehranjivanje i odijevanje obitelji, plaćala vrtiće i škole, dodatne aktivnosti, ljetovanja i sve ostalo što život čini lijepim i ugodnim, a sada nemam ništa osim dvoje prekrasne, dobro odgojene djece. Nakon brakorazvodne parnice dobila sam pravo na alimentaciju, ali idem na ulicu zajedno sa djecom, te sam prisiljena kupiti stan na kredit u kojem ni u kojem slučaju bivši suprug ne misli sudjelovati.

Kada se raspravlja o podjeli imovine, ako ne na brakorazvodnoj parnici (što je bio moj slučaj)?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nebitno je da li ste vi svoju plaću trošili na putovanja, prehranu, režije...., a muž svoju na kupnju nekretnina. Sve što ste stekli u braku bračna je stečevina i prema Obiteljskom zakonu suvlasnici ste niti manje niti više nego svaki u 1/2, bez obzira da li ste vi primjerice zarađivali mjesečno 2000 kn, a muž 10000. Jedini problem bio bi ako je kao što sam vam rekla muž kupio nekretninu novcem koji je zaradio prije braka, ili mu je darovan ili ga je naslijedio. Ako je kuća kupljena od tih novaca onda tu ne možete ništa.

Ako je nekretnina bračna stečevina, tada trebate tužiti na poništenje darovanja u odnosu na 1/2 dijela i u toj parnici paralelno tražiti da se utvrdi da je ta 1/2 dijela vaš dio bračne stečevine koje ste vi isključivi vlasnik. Dakle jednim potezom dvije muhe ali za to ćete morati angažirati odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 15 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija